Keto batoniki Twix – słodka chwila zapomnienia
Blue Monday trwa w najlepsze, ale ja postanowiłam nie dać się tej wszechogarniającej chandrze… 😛 Na poprawę humoru przygotowałam keto batoniki Twix. Takie z prawdziwego zdarzenia! Tak jak w oryginale, składają się z kruchego ciastka, karmelu i czekolady. I są tak samo upojne w smaku! Wszystko za sprawą najprawdziwszego keto karmelu na bazie allulozy.
O ile keto słodzikiem, który stosuję na co dzień jest erytrytol, to trzeba przyznać, że w kwestii karmelu nie radzi sobie najlepiej… Alluloza jest dokładnie tym, czego potrzebujecie, jeśli Waszym celem jest prawdziwy karmel. Wszystkich miłośników karmelowych słodkości zapraszam zatem do zaopatrzenia się w ten produkt i do wypróbowania dzisiejszego przepisu! 🙂
Keto batoniki Twix – składniki
To nic innego jak połączenie mąki kokosowej, rafinowanego oleju kokosowego, wybranego keto słodzidła i jajek (w uproszczeniu). Takie standardowe kruche ciasto znajdziecie w wielu moich wypiekach. Można posłużyć się tutaj resztkami z poprzednich wypieków (mi ostało się trochę ciasta z budyniowca), gdyż tego surowca nie potrzeba tutaj zbyt wiele.
🍬 Keto słodzidło
No tutaj zaczynają się schody… Jeśli chodzi o kruche ciasto, to może to być erytrytol czy ksylitol jeśli jesteś w stanie pozwolić sobie na wyższy udział węglowodanów. Natomiast jeśli chodzi o karmel, to nie ma zmiłuj – dla odpowiedniego efektu musi to być alluloza.
🍮 Karmel
Mieszanka rafinowanego oleju kokosowego, allulozy i mleka kokosowego. Wszystko należy zagotować, a następnie odparować część płynu, co znacznie zagęści masę. Nabierze także pięknego karmelowego koloru.
Główny składnik polewy czekoladowej. Chodzi o czekoladę gorzką o wysokiej zawartości kakao (min. 85%) lub niskowęglowodanową (słodzoną słodzikiem przyjaznym keto diecie).
Batoniki Twix
Składniki
Ciastko
- 1 szt. jajka
- 30 g olej kokosowy rafinowany
- 30 g keto słodzidło np. alluloza lub erytrytol
- 0,5 łyżeczki guma guar
- 60 g mąka kokosowa
- 30 g nierafinowany olej kokosowy
Karmel
- 50 g alluloza
- 30 g olej kokosowy lub masło klarowane
- 100 ml gęste mleko kokosowe z kartonu (nie napój)
Polewa czekoladowa
- 50 g czekolada gorzka min. 85% kakao lub niskowęglowodanowa
- 1 łyżeczka nierafinowany olej kokosowy
Sposób przygotowania
Ciastko
- Wszystkie składniki oprócz nierafinowanego oleju kokosowego wyrobić w malakserze do uzyskania elastycznego ciasta. Rozwałkować na placek i piec w 180° przez 8-10 minut aż do lekkiego przyrumienienia. Ostudzić. Umieścić w malakserze razem z nierafinowanym olejem kokosowym i rozdrobnić. Ulepić prostokąt o wysokości ok. 0,5 cm i wstawić do lodówki.
Karmel
- Tłuszcz rozpuścić w rondelku razem z allulozą. Doprowadzić do wrzenia i zalać mlekiem kokosowym. Gotować na mocnym ogniu przez ok. 5-7 minut aż całość znacznie zgęstnieje i przybierze karmelowy kolor. Ostudzić. Wyłożyć na masę ciasteczkową. Pokroić na 6 batoników. Wstawić na 10 minut do zamrażarki.
Polewa czekoladowa
- Czekoladę rozpuścić razem z olejem kokosowym. Równomiernie oblać batoniki polewą.
ORIENTACYJNE MAKRO
Wartości odżywcze obliczone na podstawie danych dostarczonych przez Spoonacular API. Dla produktów, których zabrakło w bazie, dane pochodzą z etykiety konkretnego produktu. Produkty określone jako opcjonalne nie są ujęte w kalkulacji, chyba, że zaznaczono inaczej (patrz adnotacje do przepisu). Alkohole cukrowe są wyłączone z kalkulacji.