keto budyniowiec

Keto budyniowiec, czyli torta della nonna (Paleo, LowCarb, bezmleczny)

Keto budyniowiec – kruche ciasto z budyniem na żółtkach

Kolejny pyszny, słodki wypiek dołącza do sporej już kolekcji moich keto ciast… Tym razem jest to keto budyniowiec, który stanowi wariację na temat włoskiego ciasta torta della nonna. Głowna jego cecha to fakt, że wierzch posypuje się orzeszkami piniowymi. Bazę zaś stanowi aromatyczne, kokosowe ciasto kruche, wypełnione po brzegi pysznym, domowym budyniem. Prawda, że brzmi smakowicie? 🙂

To ciasto to wręcz kwintesencja diety ketogenicznej… Z ponad 20 g tłuszczu i jedynie 5 g węglowodanów netto w porcji można je spokojnie włączyć do menu nawet w okresie keto adaptacji! Jest zatem idealne na okres Karnawału, zwłaszcza jeśli jednocześnie realizujesz noworoczne postanowienie i zaczynasz lub wracasz do keto diety… 🙂

Keto budyniowiec – składniki

Kruche ciasto

To nic innego jak połączenie mąki kokosowejrafinowanego oleju kokosowego, wybranego keto słodzidła i jajek (w uproszczeniu). Takie standardowe kruche ciasto znajdziecie w wielu moich wypiekach. Stanowi ono spód oraz wierzch tarty. Dobrze jest podpiec spód przez chwilę w piekarniku zanim wyłoży się następną warstwę. Zamiast całych jaj, także tutaj można użyć samych żółtek, co sprawi, że ciasto będzie dodatkowo zgodne z AIP (etap reintrodukcji). Zamiast 2 jaj użyj wtedy 4-5 żółtek.

Budyń waniliowy

Pyszność nad pysznościami… 🙂 Pełen smaku budyń na żółtkach bez używania jakichkolwiek gotowców. Oczywiście można użyć w jego miejsce gotowego bezcukrowego budyniu z proszku dosładzając go erytrytolem, ale z pełnym przekonaniem zapewniam, że idealny smak uzyska się tylko w tym pierwszym przypadku…

keto torta della nonna
Keto budyniowiec, czyli torta della nonna

Orzeszki pinii

Pyszne nasiona szyszek sosny z rodzaju Pinus, które idealnie wpisują się w wytyczne keto diety. Nie jest to tani składnik kulinarny, ale ciężko odmówić sobie takiej przyjemności… 😀 Podpieczone na wierzchu ciasta piniole przyjemnie chrupią, jednocześnie zachwycając swoim cudownym smakiem.


Do ciasta, a dokładniej do budyniu zużywa się dużą ilość żółtek. Chcąc zagospodarować białka, proponuję przyrządzić bezę lub keto deser w postaci rajskiego mleczka. Możesz je także uprzednio zamrozić i skorzystać z tych propozycji przy następnej okazji. 🙂

keto budyniowiec

Budyniowiec, czyli torta della nonna

Avatar for Modern CavegirlModern Cavegirl
Pyszne ciasto, idealnie wpisujące się w karnawałowy klimat, a zarazem w wytyczne keto diety. Keto budyniowiec to wariacja na temat włoskiej torta della nonna, gdyż wierzch został ozdobiony orzeszkami pinii. Koniecznie do zrobienia!
Czas przygotowania 20 minuty
Czas gotowania 40 minuty
Czas całkowity 1 godzina
Rodzaj dania Deser
Kuchnia Włoska
Porcje 12 porcji
Dieta
lowcarb
bezglutenowa
vege

Wyposażenie

Okaż wsparcie!Jeśli podobają Ci się treści prezentowane na moim blogu, to zachęcam do postawienia mi wirtualnej kawy!

Składniki
  

Budyń (najlepiej zrobić z jednodniowym wyprzedzeniem)

Ciasto kruche

Dodatkowo

Podoba Ci się ten keto przepis?Dołącz do Plemienia i stwórz z nim swój własny keto jadłospis + uzyskaj dodatkowe korzyści

Sposób przygotowania
 

Budyń

  • 3/4 mleka kokosowego zagotować. W misie miksera utrzeć żółtka z erytrytolem, do otrzymania jasnej masy. Dodać resztę (pół szklanki) mleka, mąkę ziemniaczaną i zmiksować. Masę żółtkową przelać do zagotowanego mleka i ugotować gęsty budyń, cały czas mieszając. Ugotowany budyń przelać do miski, przykryć folią spożywczą, całkowicie wystudzić (najlepiej zrobić z dłuższym wyprzedzeniem).

Ciasto kruche

  • Wszystkie składniki umieścić w malakserze i utrzeć na jednolite ciasto. Uformować kulę i schłodzić w lodówce przez. ok. 20 minut. Następnie 3/4 ciasta rozwałkować na placek o średnicy większej niż forma. Przełożyć do formy, wyłożyć na jej spód i boki. Podpiec przez ok. 10 minut w piekarniku nagrzanym do 175°.
  • Na ciasto przełożyć budyń, wyrównać. Rozwałkować pozostałe ciasto, położyć na wierzch ciasta, skleić ze spodem ciasta.

Dodatkowo

  • Wierzch ciasta posmarować jajkiem rozbełtanym z mlekiem. Posypać orzeszkami pinii. Piec w piekarniku nagrzanym do 175° przez ok. 30 minut (uważać na wierzch ciasta, żeby się nie przypalił – w razie czego przykryć folią aluminiową).
POTRZEBUJESZ KETO JADŁOSPIS?Sprawdź zbilansowane keto jadłospisy albo skorzystaj z narzędzi do zarządzania keto dietą we własnym zakresie –> PRZECHODZĘ DO SKLEPU

ORIENTACYJNE MAKRO

Wartości odżywcze
(dla 1 porcji)
Budyniowiec, czyli torta della nonna
Wielkość porcji
 
1 porcja
Kalorie
231.36
% RWS*
Tłuszcz
 
20.55
g
12
%
Tłuszcze nasycone
 
13.68
g
86
%
Tłuszcze trans
 
0.003
g
Tłuszcze wielonienasycone
 
1.9
g
Tłuszcze jednonienasycone
 
3.18
g
Cholesterol
 
131.3
mg
44
%
Sód
 
35.7
mg
2
%
Potas
 
54.88
mg
2
%
Węglowodany
 
7.41
g
25
%
Błonnik
 
3.13
g
13
%
Cukier
 
1.64
g
Białko
 
4.95
g
5
%
Witamina A
 
180.25
IU
4
%
Witamina C
 
0.07
mg
0
%
Wapń
 
18.15
mg
2
%
Żelazo
 
0.83
mg
5
%
Węglowodany netto
 
4.28
g
* Procentowe referencyjne wartości spożycia bazują na diecie ketogenicznej 2000 kcal o formule ok. 74% tłuszczu, 20% białka, 6% węglowodanów.
ZOBACZ TAKŻEPozostałe KETO PRZEPISY

Wartości odżywcze obliczone na podstawie danych dostarczonych przez Spoonacular API. Dla produktów, których zabrakło w bazie, dane pochodzą z etykiety konkretnego produktu. Produkty określone jako opcjonalne nie są ujęte w kalkulacji, chyba, że zaznaczono inaczej (patrz adnotacje do przepisu). Alkohole cukrowe są wyłączone z kalkulacji.

Keto przepis wypróbowany?Nie zapomnij oznaczyć @modern.cavegirl w Twoim poście

ZOBACZ TO DANIE NA FILMIE

Adnotacje do przepisu

  1. Ciasto jest najlepsze po 2-3 dniach, kiedy ciasto lekko zmięknie od budyniu. Znacznie łatwiej jest je wtedy także porcjować.

Ten tekst zawiera linki afiliacyjne, co oznacza, że mogę otrzymać niewielką prowizję, jeśli skorzystasz z nich do realizacji swoich zakupów. Nie wiąże się to z żadnymi konsekwencjami dla Ciebie, np. wyższa cena czy gorsze warunki zakupu.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Ocena przepisu