wałek BĄDŹ NA BIEŻĄCO Z MODERNCAVEGIRL wałek
Chcesz dostawać powiadomienie na e-mail gdy pojawi się nowy post?
Obiecuję - żadnych reklam, tylko przepyszne przepisy wprost na Twoją skrzynkę! smile

keto beza z cytrusami
Deser Europejska Keto Low Carb Paleo Wege

Keto beza cytrusowa (Paleo, LowCarb)

Wybiórcza lista weekendowych grzechów 🙂

No i tak, jak zapowiadałam – akcja czysta micha w moim wydaniu uległa zakończeniu wraz z początkiem weekendu. W piątek pofolgowałam sobie pijąc wino do kolacji, w sobotę wjechał deser w postaci musu jogurtowo – limonkowego. Natomiast w niedzielę udało mi się zrobić od dawna planowaną bezę w wersji zgodnej z dietą ketogeniczną… Mniam – była mega pyszna! 🙂 I całkowicie warta grzechu zaniechania dobrych nawyków żywieniowych… 😀 Tym bardziej, że przecież mamy już nowy tydzień, a co za tym idzie nowe postanowienia poprawy… To znaczy nie nowe, tylko na nowo wprowadzone. Problem jest natomiast taki, że właśnie zaczęłam urlop, a podczas dni wolnych od pracy jeszcze ciężej utrzymać mi reżim dietetyczny. Gotowanie i pieczenie należy do czynności, które sprawiają mi przyjemność, a dodając do tego fakt, że mam na nie więcej czasu oznacza to nic innego, jak nowe pyszności na stole.

keto beza
Keto beza cytrusowa

Keto beza cytrusowa – idealne połączenie świeżości i pełni smaku

Wracając jednak do keto bezy cytrusowej… To jest prawdziwe niebo w gębie!!! A trzeba zaznaczyć, że to niebo ma zaledwie 2 g węglowodanów w porcji! Jak widać można połączyć przyjemne z pożytecznym… Chyba udało mi się odnaleźć świętego Graal’a diety ketogenicznej… 😀 Keto beza cytrusowa stanowi bowiem wspaniałe połączenie smaków. Jest jednocześnie słodka i orzeźwiająca, maślana, ale i lekka. Płaty bezowe przełożone są bowiem cytrynowym kremem w typie lemon curd, a wierzch został pokryty bitą śmietaną z mleka kokosowego przygotowaną przy użyciu syfonu. Taką jak tu i tu. No majstersztyk, że tak skromnie zarekomenduję swój własny wyrób… 😀

keto beza
Keto beza cytrusowa obsypana pudrem z erytrytolu

Deser na wiosenne i letnie dni

Jeśli zatem jesteście fanami cytrusowych klimatów, to ta keto beza cytrusowa musi się znaleźć na Waszej to-do liście! Jest to idealna propozycja na wszelkie wiosenno – letnie posiedzenia w ogrodzie czy na balkonie. Dookoła słońce, zieleń, a na talerzu puszysta beza z cytrynowym kremem i owocami cytrusowymi. Dla orzeźwienia. A tego będziemy najpewniej potrzebować coraz częściej. W końcu lato coraz bliżej, a już teraz temperatury wskazują czasami jego rychłe nadejście… 🙂

Jeśli podobają Wam się treści prezentowane na moim blogu i chcecie okazać wsparcie dla mojej działalności, to zachęcam do postawienia mi wirtualnej kawy za pomocą poniższego przycisku 🙂

Postaw mi kawę na buycoffee.to
keto beza z cytrusami

Beza cytrusowa

Jej wysokość keto beza cytrusowa – tego deseru nie trzeba specjalnie rekomendować, bo zachęca do spróbowania samym wyglądem i aromatem. Jeśli dodam, że porcja ma zaledwie 2 g węglowodanów netto, to chyba nikt już nie będzie oponował przed zjedzeniem kawałeczka… 🙂
Czas przygotowania 25 mins
Czas gotowania 30 mins
Czas całkowity 1 hr 55 mins
Rodzaj dania Deser
Kuchnia Europejska, Wege
Porcje 10 porcji

Składniki
  

Blaty bezowe

  • 4 białka jaj
  • 0,5 szklanki erytrytolu
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka cream of tartar inaczej kamienia winnego lub kwaśnego winianu potasu (środek spulchniający)
  • 1 szczypta soli himalajskiej , kłodawskiej lub morskiej

Krem cytrynowy (lemon curd)

  • 4 żółtka
  • 0,5 szklanki erytrytolu
  • 60 ml soku z cytryny świeżego
  • 60 g masła klarowanego
  • 1 porcja skórki cytrynowej (skórka otarta z 1 cytryny)

Bita śmietana

  • 1 szklanka gęstego mleka kokosowego lub śmietanki kokosowej (ok. 250 ml)
  • 1 łyżka erytrytolu czubata
  • 1 łyżeczka żelatyny płaska (w wersji wege zastąpić agarem)

Dodatkowo

  • 10 cząstek grejpfruta do dekoracji
  • 2 łyżki skórki z limonek do dekoracji

Sposób przygotowania
 

Blaty bezowe

  • Białka ubić z solą na sztywną pianę, po czym dodawać łyżka po łyżce erytrytol. Masa musi stać się gładka i błyszcząca. Następnie dodać ekstrakt z wanilii oraz mieszankę mąki ziemniaczanej z cream of tartar. Puszystą masę wyłożyć na papier do pieczenia formując dwa blaty o takiej samej średnicy. Piekarnik najpierw ustawić na 180 stopni, a gdy osiągnie temperaturę, wstawić blaty bezowe i zmniejszyć temperaturę do 120 stopni. Piec przez 30 minut, po czym wyłączyć piekarnik i suszyć bezę w nagrzanym piekarniku przez kolejne 30 minut. Ostudzić.

Krem cytrynowy (lemon curd)

  • Wszystkie składniki oprócz żółtek umieścić w garnuszku i doprowadzić prawie do wrzenia. Zdjąć garnek z gazu i wmieszać żółtka. Intensywnie mieszając gotować masę aż do zgęstnienia. Zestawić z ognia i całkiem ostudzić. Gdy krem jest zupełnie zimny ubić lekko mikserem aż masa stanie się puszysta. Przełożyć masą blaty bezowe.

Bita śmietana

  • Odrobinę mleka/ śmietanki kokosowej odlać do garnuszka, wsypać erytrytol i posypać wierzch żelatyną bądź agarem i odstawić na 5 minut. Po tym czasie podgrzać do rozpuszczenia składników (w przypadku żelatyny nie gotować, a jeśli korzystasz z agaru, to można doprowadzić do lekkiego zagotowania). Wymieszać z pozostałym mlekiem/ śmietanką kokosową. Całość przełożyć do pojemnika syfonu i solidnie schłodzić. Nabić syfon i wyciskać śmietanę na wierzch bezy. Wstawić do lodówki na kolejne 30 minut. Przed podaniem przystroić kawałkami grejpfruta i skórką z limonki.
Wypróbowałaś/eś ten przepis? Oznacz @modern.cavegirl w poście 🙂

Adnotacje do przepisu


Przybliżona wartość odżywcza 1 porcji:
Wartość energetyczna: 129 kcal
Tłuszcz: 11,7 g
Węglowodany: 2,0 g
Błonnik 0,0 g
Białko 3,2 g
Do zrobienia powyższego przepisu przydadzą się następujące produkty:

2 Comments

  1. Barbara Kołtek-Zewar says:

    Dziękuję za przepis beza bardzo fajna u mnie z kremem kawowym

    1. Bardzo się cieszę, że smakowało! 🙂 Wersja kawowa to zdecydowanie dobry pomysł – zrobię przy najbliższej okazji! 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Recipe Rating