NIE PRZEGAP ŻADNEGO PRZEPISU!
Chcesz dostawać powiadomienie na e-mail gdy pojawi się nowy post?
Obiecuję - żadnych reklam, tylko przepyszne przepisy wprost na Twoją skrzynkę! smile

keto beza z cytrusami

Keto beza cytrusowa (Paleo, LowCarb)

Wybiórcza lista weekendowych grzechów 🙂

No i tak, jak zapowiadałam – akcja czysta micha w moim wydaniu uległa zakończeniu wraz z początkiem weekendu. W piątek pofolgowałam sobie pijąc wino do kolacji, w sobotę wjechał deser w postaci musu jogurtowo – limonkowego. Natomiast w niedzielę udało mi się zrobić od dawna planowaną bezę w wersji zgodnej z dietą ketogeniczną… Mniam – była mega pyszna! 🙂 I całkowicie warta grzechu zaniechania dobrych nawyków żywieniowych… 😀 Tym bardziej, że przecież mamy już nowy tydzień, a co za tym idzie nowe postanowienia poprawy… To znaczy nie nowe, tylko na nowo wprowadzone. Problem jest natomiast taki, że właśnie zaczęłam urlop, a podczas dni wolnych od pracy jeszcze ciężej utrzymać mi reżim dietetyczny. Gotowanie i pieczenie należy do czynności, które sprawiają mi przyjemność, a dodając do tego fakt, że mam na nie więcej czasu oznacza to nic innego, jak nowe pyszności na stole.

keto beza
Keto beza cytrusowa

Keto beza cytrusowa – idealne połączenie świeżości i pełni smaku

Wracając jednak do keto bezy cytrusowej… To jest prawdziwe niebo w gębie!!! A trzeba zaznaczyć, że to niebo ma zaledwie 2 g węglowodanów w porcji! Jak widać można połączyć przyjemne z pożytecznym… Chyba udało mi się odnaleźć świętego Graal’a diety ketogenicznej… 😀 Keto beza cytrusowa stanowi bowiem wspaniałe połączenie smaków. Jest jednocześnie słodka i orzeźwiająca, maślana, ale i lekka. Płaty bezowe przełożone są bowiem cytrynowym kremem w typie lemon curd, a wierzch został pokryty bitą śmietaną z mleka kokosowego przygotowaną przy użyciu syfonu. Taką jak tu i tu. No majstersztyk, że tak skromnie zarekomenduję swój własny wyrób… 😀

keto beza
Keto beza cytrusowa obsypana pudrem z erytrytolu

Deser na wiosenne i letnie dni

Jeśli zatem jesteście fanami cytrusowych klimatów, to ta keto beza cytrusowa musi się znaleźć na Waszej to-do liście! Jest to idealna propozycja na wszelkie wiosenno – letnie posiedzenia w ogrodzie czy na balkonie. Dookoła słońce, zieleń, a na talerzu puszysta beza z cytrynowym kremem i owocami cytrusowymi. Dla orzeźwienia. A tego będziemy najpewniej potrzebować coraz częściej. W końcu lato coraz bliżej, a już teraz temperatury wskazują czasami jego rychłe nadejście… 🙂

Jeśli podobają Wam się treści prezentowane na moim blogu i chcecie okazać wsparcie dla mojej działalności, to zachęcam do postawienia mi wirtualnej kawy za pomocą poniższego przycisku 🙂

Postaw mi kawę na buycoffee.to
keto beza z cytrusami

Beza cytrusowa

Modern Cavegirl
Jej wysokość keto beza cytrusowa – tego deseru nie trzeba specjalnie rekomendować, bo zachęca do spróbowania samym wyglądem i aromatem. Jeśli dodam, że porcja ma zaledwie 2 g węglowodanów netto, to chyba nikt już nie będzie oponował przed zjedzeniem kawałeczka… 🙂
Czas przygotowania 25 mins
Czas gotowania 30 mins
Czas całkowity 1 hr 55 mins
Rodzaj dania Deser
Kuchnia Europejska
Porcje 10 porcji
Dieta
lowcarb
bezglutenowa
bezmleczna
vege
Chesz okazać wsparcie?Jeśli podobają Ci się treści prezentowane na moim blogu, to zachęcam do postawienia mi wirtualnej kawy!

Składniki
  

Blaty bezowe

Krem cytrynowy (lemon curd)

Bita śmietana

Dodatkowo

  • 10 cząstek grejpfrut do dekoracji
  • 2 łyżki skórka z limonki do dekoracji
Podoba Ci się ten przepis?Dołącz do Plemienia i stwórz z nim swój własny jadłospis!

Sposób przygotowania
 

Blaty bezowe

  • Białka ubić z solą na sztywną pianę, po czym dodawać łyżka po łyżce wybrane słodzidło. Masa musi stać się gładka i błyszcząca. Następnie dodać ekstrakt z wanilii oraz mieszankę mąki ziemniaczanej z cream of tartar. Puszystą masę wyłożyć na papier do pieczenia formując dwa blaty o takiej samej średnicy. Piekarnik najpierw ustawić na 180 stopni, a gdy osiągnie temperaturę, wstawić blaty bezowe i zmniejszyć temperaturę do 120 stopni. Piec przez 30 minut, po czym wyłączyć piekarnik i suszyć bezę w nagrzanym piekarniku przez kolejne 30 minut. Ostudzić.

Krem cytrynowy (lemon curd)

  • Wszystkie składniki oprócz żółtek umieścić w garnuszku i doprowadzić prawie do wrzenia. Zdjąć garnek z gazu i wmieszać żółtka. Intensywnie mieszając gotować masę aż do zgęstnienia. Zestawić z ognia i całkiem ostudzić. Gdy krem jest zupełnie zimny ubić lekko mikserem aż masa stanie się puszysta. Przełożyć masą blaty bezowe.

Bita śmietana

  • Odrobinę mleka/ śmietanki kokosowej odlać do garnuszka, wsypać słodzidło i posypać wierzch żelatyną bądź agarem i odstawić na 5 minut. Po tym czasie podgrzać do rozpuszczenia składników (w przypadku żelatyny nie gotować, a jeśli korzystasz z agaru, to można doprowadzić do lekkiego zagotowania). Wymieszać z pozostałym mlekiem/ śmietanką kokosową. Całość przełożyć do pojemnika syfonu i solidnie schłodzić. Nabić syfon i wyciskać śmietanę na wierzch bezy. Wstawić do lodówki na kolejne 30 minut. Przed podaniem przystroić kawałkami grejpfruta i skórką z limonki.
Wypróbowałaś/eś ten przepis?Oznacz @modern.cavegirl lub dodaj tag #gotujęzmoderncavegirl!

ORIENTACYJNE MAKRO

Wartości odżywcze
(dla 1 porcji)
Beza cytrusowa
Wielkość porcji
 
1 porcja
Kalorie
228.79
% RWS*
Tłuszcz
 
12.8
g
20
%
Tłuszcze nasycone
 
8.53
g
53
%
Tłuszcze wielonienasycone
 
0.61
g
Tłuszcze jednonienasycone
 
2.61
g
Cholesterol
 
93.48
mg
31
%
Potas
 
349.99
mg
10
%
Węglowodany
 
27.12
g
9
%
Błonnik
 
3.76
g
16
%
Cukier
 
16.69
g
19
%
Białko
 
5.02
g
10
%
Witamina A
 
2749.78
IU
55
%
Witamina C
 
74.45
mg
90
%
Wapń
 
91.47
mg
9
%
Żelazo
 
0.46
mg
3
%
Węglowodany netto
 
23.36
g
* Procentowe referencyjne wartości spożycia bazują na diecie 2000 kcal.

Wartości odżywcze obliczone na podstawie danych dostarczonych przez Spoonacular API. Dla produktów, których zabrakło w bazie, dane pochodzą z etykiety konkretnego produktu. Produkty określone jako opcjonalne nie są ujęte w kalkulacji, chyba, że zaznaczono inaczej (patrz adnotacje do przepisu). Alkohole cukrowe są wyłączone z kalkulacji.

Potrzebne zaopatrzenie?Do codziennych zakupów polecam następujące sklepy internetowe:
zakupy Carrefour
zakupy polski koszyk
sklep auchan
zakupy bee.pl

Adnotacje do przepisu


Ten tekst zawiera linki afiliacyjne, co oznacza, że mogę otrzymać niewielką prowizję, jeśli skorzystacie z nich do realizacji swoich zakupów. Nie wiąże się to z żadnymi konsekwencjami dla Was, np. wyższa cena czy gorsze warunki zakupu.

4 Comments

  1. Sylwester says:

    5 stars
    Beza wychodzi twarda i krucha czy miękka gumowata??

    1. Hej, to zależy od czasu pieczenia. Mi beza wyszła krucha z wierzchu i miękka w środku. 🙂

  2. Barbara Kołtek-Zewar says:

    Dziękuję za przepis beza bardzo fajna u mnie z kremem kawowym

    1. Bardzo się cieszę, że smakowało! 🙂 Wersja kawowa to zdecydowanie dobry pomysł – zrobię przy najbliższej okazji! 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Ocena przepisu