Wybiórcza lista weekendowych grzechów 🙂
No i tak, jak zapowiadałam – akcja czysta micha w moim wydaniu uległa zakończeniu wraz z początkiem weekendu. W piątek pofolgowałam sobie pijąc wino do kolacji, w sobotę wjechał deser w postaci musu jogurtowo – limonkowego. Natomiast w niedzielę udało mi się zrobić od dawna planowaną bezę w wersji zgodnej z dietą ketogeniczną… Mniam – była mega pyszna! 🙂 I całkowicie warta grzechu zaniechania dobrych nawyków żywieniowych… 😀 Tym bardziej, że przecież mamy już nowy tydzień, a co za tym idzie nowe postanowienia poprawy… To znaczy nie nowe, tylko na nowo wprowadzone. Problem jest natomiast taki, że właśnie zaczęłam urlop, a podczas dni wolnych od pracy jeszcze ciężej utrzymać mi reżim dietetyczny. Gotowanie i pieczenie należy do czynności, które sprawiają mi przyjemność, a dodając do tego fakt, że mam na nie więcej czasu oznacza to nic innego, jak nowe pyszności na stole.
Keto beza cytrusowa – idealne połączenie świeżości i pełni smaku
Wracając jednak do keto bezy cytrusowej… To jest prawdziwe niebo w gębie!!! A trzeba zaznaczyć, że to niebo ma zaledwie 2 g węglowodanów w porcji! Jak widać można połączyć przyjemne z pożytecznym… Chyba udało mi się odnaleźć świętego Graal’a diety ketogenicznej… 😀 Keto beza cytrusowa stanowi bowiem wspaniałe połączenie smaków. Jest jednocześnie słodka i orzeźwiająca, maślana, ale i lekka. Płaty bezowe przełożone są bowiem cytrynowym kremem w typie lemon curd, a wierzch został pokryty bitą śmietaną z mleka kokosowego przygotowaną przy użyciu syfonu. Taką jak tu i tu. No majstersztyk, że tak skromnie zarekomenduję swój własny wyrób… 😀
Deser na wiosenne i letnie dni
Jeśli zatem jesteście fanami cytrusowych klimatów, to ta keto beza cytrusowa musi się znaleźć na Waszej to-do liście! Jest to idealna propozycja na wszelkie wiosenno – letnie posiedzenia w ogrodzie czy na balkonie. Dookoła słońce, zieleń, a na talerzu puszysta beza z cytrynowym kremem i owocami cytrusowymi. Dla orzeźwienia. A tego będziemy najpewniej potrzebować coraz częściej. W końcu lato coraz bliżej, a już teraz temperatury wskazują czasami jego rychłe nadejście… 🙂
Jeśli podobają Wam się treści prezentowane na moim blogu i chcecie okazać wsparcie dla mojej działalności, to zachęcam do postawienia mi wirtualnej kawy za pomocą poniższego przycisku 🙂
Beza cytrusowa
Składniki
Blaty bezowe
- 4 szt. białka jaj
- 0,5 szklanki keto słodzidło np. alluloza lub erytrytol
- 1 łyżeczka ekstrakt z wanilii
- 2 łyżeczki mąka ziemniaczana
- 1 łyżeczka proszek do pieczenia lub cream of tartar inaczej kamienia winnego lub kwaśnego winianu potasu (środek spulchniający)
- 1 szczypta sól himalajska, kłodawska lub morska
Krem cytrynowy (lemon curd)
- 4 szt. żółtka
- 0,5 szklanki keto słodzidło np. alluloza lub erytrytol
- 60 ml sok z cytryny świeżego
- 60 g masło klarowane
- 1 porcja skórka cytrynowa (skórka otarta z 1 cytryny)
Bita śmietana
- 1 szklanka gęste mleko kokosowe lub śmietanki kokosowej (ok. 250 ml)
- 1 łyżka keto słodzidło np. alluloza lub erytrytol; czubata
- 1 łyżeczka żelatyna płaska (w wersji wege zastąpić agarem)
Dodatkowo
- 10 cząstek grejpfrut do dekoracji
- 2 łyżki skórka z limonki do dekoracji
Sposób przygotowania
Blaty bezowe
- Białka ubić z solą na sztywną pianę, po czym dodawać łyżka po łyżce wybrane słodzidło. Masa musi stać się gładka i błyszcząca. Następnie dodać ekstrakt z wanilii oraz mieszankę mąki ziemniaczanej z cream of tartar. Puszystą masę wyłożyć na papier do pieczenia formując dwa blaty o takiej samej średnicy. Piekarnik najpierw ustawić na 180 stopni, a gdy osiągnie temperaturę, wstawić blaty bezowe i zmniejszyć temperaturę do 120 stopni. Piec przez 30 minut, po czym wyłączyć piekarnik i suszyć bezę w nagrzanym piekarniku przez kolejne 30 minut. Ostudzić.
Krem cytrynowy (lemon curd)
- Wszystkie składniki oprócz żółtek umieścić w garnuszku i doprowadzić prawie do wrzenia. Zdjąć garnek z gazu i wmieszać żółtka. Intensywnie mieszając gotować masę aż do zgęstnienia. Zestawić z ognia i całkiem ostudzić. Gdy krem jest zupełnie zimny ubić lekko mikserem aż masa stanie się puszysta. Przełożyć masą blaty bezowe.
Bita śmietana
- Odrobinę mleka/ śmietanki kokosowej odlać do garnuszka, wsypać słodzidło i posypać wierzch żelatyną bądź agarem i odstawić na 5 minut. Po tym czasie podgrzać do rozpuszczenia składników (w przypadku żelatyny nie gotować, a jeśli korzystasz z agaru, to można doprowadzić do lekkiego zagotowania). Wymieszać z pozostałym mlekiem/ śmietanką kokosową. Całość przełożyć do pojemnika syfonu i solidnie schłodzić. Nabić syfon i wyciskać śmietanę na wierzch bezy. Wstawić do lodówki na kolejne 30 minut. Przed podaniem przystroić kawałkami grejpfruta i skórką z limonki.
ORIENTACYJNE MAKRO
Wartości odżywcze obliczone na podstawie danych dostarczonych przez Spoonacular API. Dla produktów, których zabrakło w bazie, dane pochodzą z etykiety konkretnego produktu. Produkty określone jako opcjonalne nie są ujęte w kalkulacji, chyba, że zaznaczono inaczej (patrz adnotacje do przepisu). Alkohole cukrowe są wyłączone z kalkulacji.
Beza wychodzi twarda i krucha czy miękka gumowata??
Hej, to zależy od czasu pieczenia. Mi beza wyszła krucha z wierzchu i miękka w środku. 🙂
Dziękuję za przepis beza bardzo fajna u mnie z kremem kawowym
Bardzo się cieszę, że smakowało! 🙂 Wersja kawowa to zdecydowanie dobry pomysł – zrobię przy najbliższej okazji! 🙂