keto tacos
Danie główne Keto Low Carb Meksykańska Paleo Wiosna

Keto tacos z fajitas (Paleo, LowCarb)

Kuchnia meksykańska w polskim wydaniu w wersji niskowęglowodanowej

Mmm… Zapachniało Meksykiem… Na obiad wjechały bowiem keto tacos z fajitas, czyli w wolnym tłumaczeniu kieszonki z karkówką i kolorowymi paprykami. Mogę się jednak założyć, że takie danie z prawdziwą kuchnią meksykańską ma niezbyt dużo wspólnego… 🙂 Należy je więc uznać bardziej za wariację na temat kuchni meksykańskiej. Nie zmienia to jednak faktu, że smakuje wyśmienicie i całkiem nieźle się prezentuje. Różnokolorowe papryki oraz zieleń awokado sprawiają, że patrząc na nie od razu chce się przejść do konsumpcji. A po pierwszym kęsie nie żałuje się tej decyzji… 😛

keto fajitas
Keto tacos z fajitas

Keto tacos z (nie tak znowu) tajemniczego składnika

Pewnie zastanawiacie się jakim cudem tacos mogą być keto. Ano te są. Z pomocą przyszedł nasz stary przyjaciel – kalafior. Skoro można z niego stworzyć spód do pizzy, to dlaczego nie miałby się sprawdzić w tym przypadku? Przepis wzięty z tej strony. Keto tacos powstały zatem z jajek oraz kalafiora i – w przeciwieństwie do prawdziwych tacos – nie zawierają ani grama zbóż w postaci kukurydzy czy też pszenicy… Są zarazem w pełni zgodne z wytycznymi diety ketogenicznej. Mimo tych modyfikacji zachowały one pełnię właściwości prawdziwych tacos – są miękkie, elastyczne i dają się napełniać mięsno – warzywnym farszem. Czegóż więcej potrzeba do szczęścia…? No mi zupełnie niczego… 🙂

Keto obiad
Keto tacos nadziewane fajitas

Czysty talerz po Świętach

Pewnie zauważyliście, że dzisiaj u mnie wyjątkowo czysty talerz… 🙂 Uznałam, że po świątecznym obżarstwie wypadałoby chociaż przez kilka dni dać organizmowi odpocząć i karmić go jedynie czystymi, pełnowartościowymi i odżywczymi produktami. Czyli przede wszystkim warzywami, zdrowymi tłuszczami oraz dobrej jakości białkiem w postaci ekologicznego mięsa oraz jajek. Odstawiam na chwilę wszelkiego rodzaju słodkości słodzone keto słodzikami. Pewnie w najbliższy weekend skapituluję, bo w mojej głowie już rodzą się pomysły na kolejne keto ciasta. Ale dopóki nie ma jeszcze weekendu – na moim stole tylko czysta micha! 😀

Jeśli podobają Wam się treści prezentowane na moim blogu i chcecie okazać wsparcie dla mojej działalności, to zachęcam do postawienia mi wirtualnej kawy za pomocą poniższego przycisku 🙂

Postaw mi kawę na buycoffee.to
keto tacos

Tacos z fajitas

Meksykańska kuchnia jest tak samo kolorowa jak meksykańska kultura. Duża ilość warzyw, która stanowi jej cechę charakterystyczną oznacza także, że jest to kuchnia zdrowa. Zatem gotujmy w myśl idei Viva Mexico! Na pierwszy ogień idą keto tacos!
Czas przygotowania 20 mins
Czas gotowania 20 mins
Czas całkowity 40 mins
Rodzaj dania Danie główne
Kuchnia Meksykańska
Porcje 6 sztuk

Składniki
  

Tacos z kalafiora

  • 2 szklanki kalafiora startego na tarce (drobne oczka)
  • 2 jajka
  • 1 szczypta soli himalajskiej , kłodawskiej lub morskiej

Fajitas

  • 250 g karkówki
  • 0,5 papryki czerwonej
  • 0,5 papryki zielonej
  • 0,5 papryki żółtej
  • 0,5 awokado
  • 1 łyżka oleju kokosowego rafinowanego lub masła klarowanego
  • 1 szczypta soli himalajskiej , kłodawskiej lub morskiej
  • 1 szczypta pieprzu
  • 0,5 łyżeczki papryki słodkiej w proszku (opcjonalnie)

Sposób przygotowania
 

Tacos z kalafiora

  • Startego kalafiora gotować przez ok. 3- 4 minuty. Odcedzić, przelać zimną wodą i dokładnie odcisnąć z wody. Jajka rozbełtać, wymieszać z odciśniętym kalafiorem, posolić. Masę podzielić na 6 równych części. Każdą z nich wykładać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i formować koło. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni (funkcja góra + dół) przez ok. 10 minut, po czym przerzucić na drugą stronę i dopiekać jeszcze przez ok. 5 minut. Przed nadzianiem podprażyć chwilę na suchej patelni.

Fajitas

  • Karkówkę pokroić na niezbyt długie paski. W podobnej wielkości kawałki pokroić papryki. Na patelni rozgrzać tłuszcz. Obsmażyć mięso aż się lekko zrumieni przyprawiając je solą, pieprzem i papryką słodką. Dodać papryki i smażyć przez ok. 7 minut aż lekko zmiękną. Tacos nadziewać jeszcze ciepłym nadzieniem. Na wierzchu układać cząstki awokado. Całość można skropić lekko sokiem z cytryny.
Wypróbowałaś/eś ten przepis? Oznacz @modern.cavegirl w poście 🙂

Adnotacje do przepisu


Przybliżona wartość odżywcza 1 sztuki:
Wartość energetyczna: 160 kcal
Tłuszcz: 10,6 g
Węglowodany: 4,4 g
Błonnik 2,4 g
Białko 10,9 g
Do zrobienia powyższego przepisu przydadzą się następujące produkty:

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Recipe Rating