NIE PRZEGAP ŻADNEGO PRZEPISU!
Chcesz dostawać powiadomienie na e-mail gdy pojawi się nowy post?
Obiecuję - żadnych reklam, tylko przepyszne przepisy wprost na Twoją skrzynkę! smile

keto tacos

Keto tacos z kalafiora nadziewane fajitas (Paleo, LowCarb)

Kuchnia meksykańska w polskim wydaniu w wersji niskowęglowodanowej

Mmm… Zapachniało Meksykiem… Na obiad wjechały bowiem keto tacos z fajitas, czyli w wolnym tłumaczeniu kieszonki z karkówką i kolorowymi paprykami. Mogę się jednak założyć, że takie danie z prawdziwą kuchnią meksykańską ma niezbyt dużo wspólnego… 🙂 Należy je więc uznać bardziej za wariację na temat kuchni meksykańskiej. Nie zmienia to jednak faktu, że smakuje wyśmienicie i całkiem nieźle się prezentuje. Różnokolorowe papryki oraz zieleń awokado sprawiają, że patrząc na nie od razu chce się przejść do konsumpcji. A po pierwszym kęsie nie żałuje się tej decyzji… 😛

keto fajitas
Keto tacos z fajitas

Keto tacos z (nie tak znowu) tajemniczego składnika

Pewnie zastanawiacie się jakim cudem tacos mogą być keto. Ano te są. Z pomocą przyszedł nasz stary przyjaciel – kalafior. Skoro można z niego stworzyć spód do pizzy, to dlaczego nie miałby się sprawdzić w tym przypadku? Przepis wzięty z tej strony. Keto tacos z kalafiora w przeciwieństwie do prawdziwych tacos nie zawierają ani grama zbóż w postaci kukurydzy czy też pszenicy… Są zarazem w pełni zgodne z wytycznymi diety ketogenicznej. Mimo tych modyfikacji zachowały one pełnię właściwości prawdziwych tacos – są miękkie, elastyczne i dają się napełniać mięsno – warzywnym farszem. Czegóż więcej potrzeba do szczęścia…? No mi zupełnie niczego… 🙂

Keto obiad
Keto tacos nadziewane fajitas

Czysty talerz po Świętach

Pewnie zauważyliście, że dzisiaj u mnie wyjątkowo czysty talerz… 🙂 Uznałam, że po świątecznym obżarstwie wypadałoby chociaż przez kilka dni dać organizmowi odpocząć i karmić go jedynie czystymi, pełnowartościowymi i odżywczymi produktami. Czyli przede wszystkim warzywami, zdrowymi tłuszczami oraz dobrej jakości białkiem w postaci ekologicznego mięsa oraz jajek. Odstawiam na chwilę wszelkiego rodzaju słodkości słodzone keto słodzikami. Pewnie w najbliższy weekend skapituluję, bo w mojej głowie już rodzą się pomysły na kolejne keto ciasta. Ale dopóki nie ma jeszcze weekendu – na moim stole tylko czysta micha! 😀

Jeśli podobają Wam się treści prezentowane na moim blogu i chcecie okazać wsparcie dla mojej działalności, to zachęcam do postawienia mi wirtualnej kawy za pomocą poniższego przycisku 🙂

Postaw mi kawę na buycoffee.to
keto tacos

Tacos z kalafiora nadziewane fajitas

Modern Cavegirl
Meksykańska kuchnia jest tak samo kolorowa jak meksykańska kultura. Duża ilość warzyw, która stanowi jej cechę charakterystyczną oznacza także, że jest to kuchnia zdrowa. Zatem gotujmy w myśl idei Viva Mexico! Na pierwszy ogień idą keto tacos z kalafiora nadziewane fajitas!
Czas przygotowania 20 mins
Czas gotowania 20 mins
Czas całkowity 40 mins
Rodzaj dania Danie główne
Kuchnia Meksykańska
Porcje 6 sztuk
Dieta
lowcarb
bezglutenowa
Chesz okazać wsparcie?Jeśli podobają Ci się treści prezentowane na moim blogu, to zachęcam do postawienia mi wirtualnej kawy!

Składniki
  

Tacos z kalafiora

Fajitas

Podoba Ci się ten przepis?Dołącz do Plemienia i stwórz z nim swój własny jadłospis!

Sposób przygotowania
 

Tacos z kalafiora

  • Startego kalafiora gotować przez ok. 3- 4 minuty. Odcedzić, przelać zimną wodą i dokładnie odcisnąć z wody. Jajka rozbełtać, wymieszać z odciśniętym kalafiorem, posolić. Masę podzielić na 6 równych części. Każdą z nich wykładać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i formować koło. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni (funkcja góra + dół) przez ok. 10 minut, po czym przerzucić na drugą stronę i dopiekać jeszcze przez ok. 5 minut. Przed nadzianiem podprażyć chwilę na suchej patelni.

Fajitas

  • Karkówkę pokroić na niezbyt długie paski. W podobnej wielkości kawałki pokroić papryki. Na patelni rozgrzać tłuszcz. Obsmażyć mięso aż się lekko zrumieni przyprawiając je solą, pieprzem i papryką słodką. Dodać papryki i smażyć przez ok. 7 minut aż lekko zmiękną. Tacos nadziewać jeszcze ciepłym nadzieniem. Na wierzchu układać cząstki awokado. Całość można skropić lekko sokiem z cytryny.
Wypróbowałaś/eś ten przepis?Oznacz @modern.cavegirl lub dodaj tag #gotujęzmoderncavegirl!

ORIENTACYJNE MAKRO

Wartości odżywcze
(dla 1 porcji)
Tacos z kalafiora nadziewane fajitas
Wielkość porcji
 
1 sztuka
Kalorie
127.09
% RWS*
Tłuszcz
 
8.24
g
13
%
Tłuszcze nasycone
 
3.51
g
22
%
Tłuszcze trans
 
0.01
g
Tłuszcze wielonienasycone
 
0.86
g
Tłuszcze jednonienasycone
 
3.15
g
Cholesterol
 
71.59
mg
24
%
Sód
 
71.25
mg
3
%
Potas
 
410.95
mg
12
%
Węglowodany
 
5.97
g
2
%
Błonnik
 
2.72
g
11
%
Cukier
 
1.86
g
2
%
Białko
 
8.48
g
17
%
Witamina A
 
554.38
IU
11
%
Witamina C
 
66.42
mg
81
%
Wapń
 
28.75
mg
3
%
Żelazo
 
1.04
mg
6
%
Węglowodany netto
 
3.25
g
* Procentowe referencyjne wartości spożycia bazują na diecie 2000 kcal.

Wartości odżywcze obliczone na podstawie danych dostarczonych przez Spoonacular API. Dla produktów, których zabrakło w bazie, dane pochodzą z etykiety konkretnego produktu. Produkty określone jako opcjonalne nie są ujęte w kalkulacji, chyba, że zaznaczono inaczej (patrz adnotacje do przepisu). Alkohole cukrowe są wyłączone z kalkulacji.

Potrzebne zaopatrzenie?Do codziennych zakupów polecam następujące sklepy internetowe:
zakupy Carrefour
zakupy polski koszyk
sklep auchan
zakupy bee.pl

Adnotacje do przepisu


Ten tekst zawiera linki afiliacyjne, co oznacza, że mogę otrzymać niewielką prowizję, jeśli skorzystacie z nich do realizacji swoich zakupów. Nie wiąże się to z żadnymi konsekwencjami dla Was, np. wyższa cena czy gorsze warunki zakupu.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Ocena przepisu