
Kuchnia meksykańska w polskim wydaniu w wersji niskowęglowodanowej
Mmm… Zapachniało Meksykiem… Na obiad wjechały bowiem keto tacos z fajitas, czyli w wolnym tłumaczeniu kieszonki z karkówką i kolorowymi paprykami. Mogę się jednak założyć, że takie danie z prawdziwą kuchnią meksykańską ma niezbyt dużo wspólnego… 🙂 Należy je więc uznać bardziej za wariację na temat kuchni meksykańskiej. Nie zmienia to jednak faktu, że smakuje wyśmienicie i całkiem nieźle się prezentuje. Różnokolorowe papryki oraz zieleń awokado sprawiają, że patrząc na nie od razu chce się przejść do konsumpcji. A po pierwszym kęsie nie żałuje się tej decyzji… 😛
Keto tacos z (nie tak znowu) tajemniczego składnika
Pewnie zastanawiacie się jakim cudem tacos mogą być keto. Ano te są. Z pomocą przyszedł nasz stary przyjaciel – kalafior. Skoro można z niego stworzyć spód do pizzy, to dlaczego nie miałby się sprawdzić w tym przypadku? Przepis wzięty z tej strony. Keto tacos powstały zatem z jajek oraz kalafiora i – w przeciwieństwie do prawdziwych tacos – nie zawierają ani grama zbóż w postaci kukurydzy czy też pszenicy… Są zarazem w pełni zgodne z wytycznymi diety ketogenicznej. Mimo tych modyfikacji zachowały one pełnię właściwości prawdziwych tacos – są miękkie, elastyczne i dają się napełniać mięsno – warzywnym farszem. Czegóż więcej potrzeba do szczęścia…? No mi zupełnie niczego… 🙂

Czysty talerz po Świętach
Pewnie zauważyliście, że dzisiaj u mnie wyjątkowo czysty talerz… 🙂 Uznałam, że po świątecznym obżarstwie wypadałoby chociaż przez kilka dni dać organizmowi odpocząć i karmić go jedynie czystymi, pełnowartościowymi i odżywczymi produktami. Czyli przede wszystkim warzywami, zdrowymi tłuszczami oraz dobrej jakości białkiem w postaci ekologicznego mięsa oraz jajek. Odstawiam na chwilę wszelkiego rodzaju słodkości słodzone keto słodzikami. Pewnie w najbliższy weekend skapituluję, bo w mojej głowie już rodzą się pomysły na kolejne keto ciasta. Ale dopóki nie ma jeszcze weekendu – na moim stole tylko czysta micha! 😀

Tacos z fajitas
Składniki
Tacos z kalafiora
- 2 szklanki kalafiora startego na tarce (drobne oczka)
- 2 jajka
- 1 szczypta soli himalajskiej , kłodawskiej lub morskiej
Fajitas
- 250 g karkówki
- 0,5 papryki czerwonej
- 0,5 papryki zielonej
- 0,5 papryki żółtej
- 0,5 awokado
- 1 łyżka oleju kokosowego rafinowanego lub masła klarowanego
- 1 szczypta soli himalajskiej , kłodawskiej lub morskiej
- 1 szczypta pieprzu
- 0,5 łyżeczki papryki słodkiej w proszku (opcjonalnie)
Sposób przygotowania
Tacos z kalafiora
- Startego kalafiora gotować przez ok. 3- 4 minuty. Odcedzić, przelać zimną wodą i dokładnie odcisnąć z wody. Jajka rozbełtać, wymieszać z odciśniętym kalafiorem, posolić. Masę podzielić na 6 równych części. Każdą z nich wykładać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i formować koło. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni (funkcja góra + dół) przez ok. 10 minut, po czym przerzucić na drugą stronę i dopiekać jeszcze przez ok. 5 minut. Przed nadzianiem podprażyć chwilę na suchej patelni.
Fajitas
- Karkówkę pokroić na niezbyt długie paski. W podobnej wielkości kawałki pokroić papryki. Na patelni rozgrzać tłuszcz. Obsmażyć mięso aż się lekko zrumieni przyprawiając je solą, pieprzem i papryką słodką. Dodać papryki i smażyć przez ok. 7 minut aż lekko zmiękną. Tacos nadziewać jeszcze ciepłym nadzieniem. Na wierzchu układać cząstki awokado. Całość można skropić lekko sokiem z cytryny.
Adnotacje do przepisu
Przybliżona wartość odżywcza 1 sztuki:
Wartość energetyczna: 160 kcal Tłuszcz: 10,6 g Węglowodany: 4,4 g Błonnik 2,4 g Białko 10,9 g Do zrobienia powyższego przepisu przydadzą się następujące produkty: