Różne oblicza Świąt Wielkanocnych
Jak mijają Wam Święta Wielkanocne? Mi całkiem przyjemnie, chociaż kolejny rok z rzędu mimo usilnych prób nie udało mi się uciec od świątecznego obżarstwa… Nie wiem jak to działa… Co roku obiecuję sobie, że tym razem będę to kontrolować, a potem zawsze okazuje się, że to było o jedno jajko w majonezie/ szyneczkę/ porcję mazurka (niewłaściwe skreślić… ;)) za daleko… Pomijając tę kwestię muszę przyznać, że te Święta przebiegają w miłej atmosferze. Dookoła cisza i spokój, a dostęp do ogródka daje mi możliwość korzystania z uroków wspaniałej pogody. I mimo, że ciężko mi pisać o jedzeniu, to obiecałam Wam przepis na keto babeczki ajerkoniakowe, więc go udostępniam. Może ktoś z Was wykazał się większą siłą woli i jest jeszcze w stanie myśleć o jedzeniu… 🙂
Wielki powrót wielkanocnych babeczek ajerkoniakowych
Tak, jak wspominałam, babeczki ajerkoniakowe, to przepis który długie lata towarzyszył nam podczas Świąt Wielkanocnych. Niestety od momentu przejścia na dietę bezzbożową i niskowęglowodanową keto babeczki ajerkoniakowe poszły w odstawkę, gdyż nie wpisywały się w wytyczne diety. Jednak w tym roku spróbowałam przerobić je na wersję zgodną z dietą ketogeniczną i udało się! 🙂 Babeczki wyszły wyśmienite – mięciutkie i pachnące keto ajerkoniakiem domowej roboty. Z polewą w postaci rozpuszczonej czekolady. Zapewniam – pyszny dodatek do świątecznej kawki.
Wielkanocne baby i babeczki w wersji keto
Babeczki nie są także bardzo pracochłonne. W typie ciasta ucieranego. Jajka po prostu ubija się dodając olej z awokado oraz keto ajerkoniak, a na końcu mąkę kokosową. Kluczem do wielkanocnego look’u jest oczywiście forma – u mnie są to małe babeczki, ale można podwoić proporcje i upiec jedną dużą wielkanocną babę. Myślę, że jest to dobry wstęp do nowego rozdziału keto ciast wielkanocnych – bab ucieranych. No ale dalsze eksperymenty dopiero za rok, bo aktualne Święta Wielkanocne dobiegają już powoli końca… 🙂
POZNAJ MOJE TOPOWE PROPOZYCJE:
Babeczki ajerkoniakowe
Składniki
- 3 szt. jajka
- 0,25 szklanki keto słodzidło np. alluloza lub erytrytol
- 0,5 szklanki olej z awokado lub jego mieszanki z oliwą
- 0,5 szklanki keto ajerkoniak z tego przepisu
- 1 łyżeczka ekstrakt z wanilii
- 45 g mąka kokosowa +/- w zależności od chłonności
- 1 łyżeczka proszek do pieczenia lub cream of tartar (inaczej kamień winny lub kwaśny winian potasu); czubata
- 2 kostki czekolada gorzka (min. 85%) lub niskowęglowodanowa
Sposób przygotowania
- Suche składniki wymieszać. Jajka ubić z erytrytolem na białą puszystą masę. Dalej ubijając powoli dolewać olej, a następnie ajerkoniak oraz ekstrakt z wanilii. Na końcu delikatnie wymieszać szpatułką z mąką kokosową i kamieniem winnym. Przelać do foremki na babeczki (u mnie silikonowa na 6 sztuk). Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni z włączoną funkcją termoobiegu przez ok. 35 minut (aż babeczki dobrze się przyrumienią). Wystudzone babeczki polewać rozpuszczoną czekoladą.
ORIENTACYJNE MAKRO
Wartości odżywcze obliczone na podstawie danych dostarczonych przez Spoonacular API. Dla produktów, których zabrakło w bazie, dane pochodzą z etykiety konkretnego produktu. Produkty określone jako opcjonalne nie są ujęte w kalkulacji, chyba, że zaznaczono inaczej (patrz adnotacje do przepisu). Alkohole cukrowe są wyłączone z kalkulacji.