Ajerkoniak, znany również jako likier jajeczny, to jedno z tych klasycznych trunków, które kojarzą się z zimowymi wieczorami i świątecznymi spotkaniami w gronie najbliższych. Bogaty, kremowy, słodki i pełen aromatu – nie ma nic lepszego, aby podkreślić wyjątkowy charakter chwil spędzanych w świątecznym klimacie. Dla osób chcących się zdrowo odżywiać lub na diecie ketogenicznej może jednak pojawić się problem z tradycyjnym składem ajerkoniaku. Standardowe przepisy wymagają dużej ilości cukru lub używają słodzonego mleka skondensowanego. Na szczęście istnieje sposób na przygotowanie zdrowszej wersji tego likieru, który zachwyci smakiem.
Dlaczego warto przygotować ajerkoniak bez cukru i nabiału?
Tradycyjne likiery, takie jak ajerkoniak, zawierają dużą ilość cukru, który podnosi poziom cukru we krwi, co z pewnością wyrzuci organizm z ketozy. A tego chcesz uniknąć jeśli stosujesz dietę niskowęglowodanową. Dlatego kluczowe jest znalezienie zdrowych zamienników, które zastąpią cukier oraz produkty mleczne bogate w węglowodany, takie jak mleko skondensowane.
Zalety keto ajerkoniaku:
- Niska zawartość węglowodanów – w tradycyjnym ajerkoniaku dominują cukry, ale w wersji keto używamy słodzików o niskim IG, takich jak erytrytol czy ksylitol, które nie podnoszą poziomu glukozy we krwi.
- Bogactwo zdrowych tłuszczów – keto ajerkoniak zawiera dużą ilość tłuszczów pochodzących z żółtek jaj, mleka kokosowego oraz innych tłustych składników, które idealnie wpisują się w założenia diety ketogenicznej.
- Brak mleka skondensowanego i nabiału – zamiast tego użyjemy alternatywy roślinnej, jak mleko kokosowe oraz śmietanka kokosowa.
ZOBACZ: Korzyści zdrowotne wynikające z eliminacji nabiału z diety
Keto ajerkoniak przepis & składniki: Sekrety idealnej konsystencji i smaku bez mleka skondensowanego
Kiedy przygotowujemy ketogeniczny ajerkoniak, kluczowe jest zachowanie jego charakterystycznej, gęstej konsystencji i bogatego smaku, bez użycia mleka skondensowanego. Oto kilka wskazówek, jak to osiągnąć, używając produktów niskowęglowodanowych.
- Mleko kokosowe zamiast mleka skondensowanego: Tradycyjny ajerkoniak zawiera mleko skondensowane, które nadaje mu słodycz i kremową konsystencję, ale niestety jest ono bogate w węglowodany. W wersji keto doskonałym zamiennikiem będzie pełnotłuste mleko kokosowe lub śmietanka kokosowa.
- Jajka – podstawa klasycznego ajerkoniaku: Żółtka jaj, to podstawa każdego ajerkoniaku. Są one nie tylko źródłem smaku, ale również dostarczają kremowej konsystencji oraz niezbędnych składników odżywczych, takich jak białko i zdrowe tłuszcze. Warto zwrócić uwagę na ich jakość – najlepiej używać jajek od kur z wolnego wybiegu lub ekologicznych, które są bogatsze w wartości odżywcze, a ich żółtka mają intensywniejszy kolor i smak.
- Słodziki – zdrowa alternatywa dla cukru: Idealnym zamiennikiem będzie erytrytol lub alluloza w pudrze, które pozostają bez wpływu na poziom glukozy we krwi i nie powodują wyrzutów insuliny. Można również użyć ksylitolu, jednak należy pamiętać, że ma on trochę więcej węglowodanów, a także może mieć lekkie działanie przeczyszczające, jeśli spożywa się go w nadmiarze.
- Alkohol jest nieodzownym elementem ajerkoniaku. Najlepiej sprawdza się spirytus lub wódka, które są pozbawione węglowodanów. Można również użyć rumu, który nada likierowi nieco bardziej wyrafinowany smak. Ważne jest jednak, aby pamiętać, że alkohol na diecie ketogenicznej powinien być spożywany umiarkowanie, ponieważ organizm traktuje go priorytetowo, spowalniając proces ketozy.
Namiary na składniki użyte w tym keto przepisie znajdziesz na liście polecanych keto produktów.
POZNAJ MOJE TOPOWE PROPOZYCJE:
Ajerkoniak
Składniki
Mleko skondensowane
- 200 ml mleko kokosowe z puszki
- 200 ml gęste mleko kokosowe z kartonu (u mnie Real Thai)
- 35 g keto słodzidło zmielonego na puder np. alluloza lub erytrytol
Ajerkoniak
- 3 szt. żółtka
- 35 g keto słodzidło zmielonego na puder np. alluloza lub erytrytol
- 1 łyżeczka ekstrakt z wanilii
- 125 ml spirytus
- 1 porcja mleko skondensowane z przepisu powyżej (u mnie ok. 300 ml)
Sposób przygotowania
Mleko skondensowane
- Oba typy mleka połączyć w garnuszku i zagotować. Zmniejszyć ogień tak, żeby całość lekko bąblowała i gotować przez 1h aż płyn widocznie się zagęści. Na koniec dodać słodzidło i dokładnie wymieszać. Odstawić do ostygnięcia.
Ajerkoniak
- Żółtka ubić z keto słodzidłem na jasną, puszystą masę. Dodać ekstrakt z wanilii, po czym dalej miksować dolewając cienką strużką spirytus uważając, żeby się nie zważyło. Kontynuować dodając powolutku skondensowane mleko kokosowe. Przelać do butelki. Najlepiej odstawić na 24 h, żeby smaki dobrze się połączyły, ale na świeżo też smakuje wyśmienicie. Uwaga – przechowywany w lodówce mocno gęstnieje!
ORIENTACYJNE MAKRO
Wartości odżywcze obliczone na podstawie danych dostarczonych przez Spoonacular API. Dla produktów, których zabrakło w bazie, dane pochodzą z etykiety konkretnego produktu. Produkty określone jako opcjonalne nie są ujęte w kalkulacji, chyba, że zaznaczono inaczej (patrz adnotacje do przepisu). Alkohole cukrowe są wyłączone z kalkulacji.