wałek BĄDŹ NA BIEŻĄCO Z MODERNCAVEGIRL wałek
Chcesz dostawać powiadomienie na e-mail gdy pojawi się nowy post?
Obiecuję - żadnych reklam, tylko przepyszne przepisy wprost na Twoją skrzynkę! smile

Keto ajerkoniak
Europejska Keto Koktajle i likiery Low Carb Polska Wege

Keto ajerkoniak (LowCarb, bez nabiału)

Domowy ajerkoniak na domowej roboty Wielkanoc

Wczoraj były ciasteczka z polewą ajerkoniakową, więc nie mogłam Was na Wielkanoc zostawić bez przepisu na sam keto ajerkoniak. Tym bardziej, że to naprawdę petarda! Dawno nie miałam okazji smakować czegoś tak pysznego… I mocnego przy okazji, co prawdopodobnie wzmacnia ogólne odczucia po spożyciu tego trunku. Stąd moje achy i ochy. 🙂 Pomysł na keto ajerkoniak przyszedł automatycznie wraz z pierwszymi planami na świąteczne pyszności. A wziął się stąd, że jednym z moich ulubionych niegdyś wielkanocnych wypieków były babeczki ajerkoniakowe. Od dawna już zarzucone ze względu na dużą ilość zabronionych składników. A jednak myśl, że można je zrobić przyczepiła się do mnie i nie chciała opuścić… 🙂

keto likier
Keto ajerkoniak

Uwielbienie dla idei DIY

Analizując dogłębniej sprawę stwierdziłam, że właściwie wszystko oprócz ajerkoniaku da się zastąpić produktami bardziej przyjaznymi na diecie ketogenicznej. A skoro nie można czegoś kupić, trzeba to sobie zrobić samemu. Ja w ogóle jestem miłośniczką wszelkich domowych produkcji. No bo jeśli coś da się zrobić własnym sumptem, to właściwie czemu nie…? To jest chyba związane z moją chorobliwą potrzebą posiadania kontroli nad wszystkim. A przy wszelkich wyrobach domowej roboty mam 100% kontroli nad przebiegiem produkcji i nad końcowym produktem. I to mi się bardzo podoba. 🙂

ajerkoniak
Keto likier jajeczny

Keto ajerkoniak – pali rurę i w berecik też trzaska 😀

Zaprawdę powiadam Wam – jest moc! Keto ajerkoniak wprost wymiata, a raczej zwala z nóg… 🙂 Cała filozofia z keto ajerkoniakiem sprowadza się do zamiany cukru na erytrytol, a w moim przypadku także zwykłego mleka skondensowanego na mleko kokosowe. Też skondensowane! 😀 Czyli po prostu zagęszczone poprzez długie gotowanie – prościzna… 😉 Patent bardzo udany, ale nie autorski, tylko ściągnięty stąd. Jeśli chodzi o sam ajerkoniak to bazowałam na tym przepisie. I nie wiem czy to tylko moje wrażenie, ale to jest w cholerę mocne! Po ukręceniu całości według zaproponowanych proporcji i spróbowaniu myślałam, że padnę. 🙂 Musiałam rozcieńczyć go dodatkową porcją skondensowanego mleka kokosowego. A i tak dalej jest to zaiste charakterny w smaku wyrób. Niemniej wybitnie godny polecenia! W ogóle cały eksperyment zaliczam do bardzo udanych. Poniżej znajdziecie szczegółowy przepis na sam ajerkoniak (z poprawionymi proporcjami) oraz na mleko skondensowane.

Smakowitego degustowania! 🙂

P.S. Kolor końcowego produktu w dużej mierze zależy od koloru żółtek. Podobno w pełni naturalne jajka wcale nie mają intensywnie pomarańczowego koloru. Ja korzystam właściwie tylko z jaj ekologicznych i zaobserwowałam, że żółtka w tych jajach bywają raczej bardziej żółte niż pomarańczowe, stąd mój keto ajerkoniak nie jest zbyt intensywny w kolorze. Mi to jednak nie przeszkadza, chociaż jesteśmy przyzwyczajani do mocnego koloru ajerkoniaku na sklepowych półkach.

Jeśli podobają Wam się treści prezentowane na moim blogu i chcecie okazać wsparcie dla mojej działalności, to zachęcam do postawienia mi wirtualnej kawy za pomocą poniższego przycisku 🙂

Postaw mi kawę na buycoffee.to
Keto ajerkoniak

Ajerkoniak

Nie ma to co domowy likier jajeczny na Wielkanoc – w końcu to jajeczne święto, więc i trunku na bazie jaj nie może zabraknąć! W tym wypadku jest to keto ajerkoniak, czyli likier jajeczny w wersji niskowęglowodanowej. Uwaga – tylko dla osób lubiących mocne wrażenia… 😀
Czas przygotowania 15 mins
Czas gotowania 1 hr
Czas całkowity 1 hr 45 mins
Rodzaj dania Koktajle
Kuchnia Europejska, Polska, Wege
Porcje 10 porcji

Składniki
  

Mleko skondensowane

  • 200 ml mleka kokosowego z puszki
  • 200 ml gęstego mleka kokosowego z kartonu (u mnie Real Thai)
  • 0,25 szklanki erytrytolu zmielonego na puder

Ajerkoniak

  • 3 żółtka
  • 0,25 szklanki erytrytolu zmielonego na puder
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 125 ml spirytusu
  • 1 porcja mleka skondensowanego z przepisu powyżej (u mnie ok. 300 ml)

Sposób przygotowania
 

Mleko skondensowane

  • Oba typy mleka połączyć w garnuszku i zagotować. Zmniejszyć ogień tak, żeby całość lekko bąblowała i gotować przez 1h aż płyn widocznie się zagęści. Na koniec dodać erytrytol i dokładnie wymieszać. Odstawić do ostygnięcia.

Ajerkoniak

  • Żółtka ubić z erytrytolem na jasną, puszystą masę. Dodać ekstrakt z wanilii, po czym dalej miksować dolewając cienką strużką spirytus uważając, żeby się nie zważyło. Kontynuować dodając powolutku skondensowane mleko kokosowe. Przelać do butelki. Najlepiej odstawić na 24 h, żeby smaki dobrze się połączyły, ale na świeżo też smakuje wyśmienicie. Uwaga – przechowywany w lodówce mocno gęstnieje!
Wypróbowałaś/eś ten przepis? Oznacz @modern.cavegirl w poście 🙂

Adnotacje do przepisu


Przybliżona wartość odżywcza 1 porcji:
Wartość energetyczna: 135 kcal
Tłuszcz: 9,3 g
Węglowodany: 1,3 g
Błonnik 0,0 g
Białko 4,7 g
Do zrobienia powyższego przepisu przydadzą się następujące produkty: