wałek BĄDŹ NA BIEŻĄCO Z MODERNCAVEGIRL wałek
Chcesz dostawać powiadomienie na e-mail gdy pojawi się nowy post?
Obiecuję - żadnych reklam, tylko przepyszne przepisy wprost na Twoją skrzynkę! smile

Keto ciasteczka wielkanocne
Deser Europejska Keto Low Carb Paleo Wege Wiosna

Keto ciasteczka wielkanocne (Paleo, LowCarb)

Ciasteczkowe never ending story

No i zaroiło się od ciasteczek na blogu. Wyszła ciemna strona mojej natury… Bo przecież prawdziwa dieta ketogeniczna nie powinna bazować na ciasteczkach…! A u mnie ostatnio keto ciasteczka na deser, śniadanie i podwieczorek… 😀 Ale co ja na to poradzę, że tu okazja goni okazję i zawsze jest dobry powód, żeby zrobić jakieś słodkości…? Tym razem już w ramach przygotowań do Świąt Wielkanocnych specjalne keto ciasteczka – zajączki. Bardzo smaczne i przy okazji mogą stanowić prezent „na zajączka”. Wystarczy spakować kilka do torebki, przewiązać ozdobną wstążeczką i voila! Są bowiem żółciutkie i super wiosenne, no i prezentują się całkiem elegancko. Jeśli jesteście ciekawi skąd żółty kolor polewy, to zdradzę Wam pewien sekret – pokusiłam się o keto ajerkoniak! Słodzony erytrytolem wcale nie odbiega smakiem od pierwowzoru! Ukręciłam niewielką porcję na próbę i już żałuję, że tak mało… 😀

keto ciasteczka
Keto ciasteczka wielkanocne – zajączki

Keto ajerkoniak jako (już nie taki) tajemniczy składnik polewy keto ciasteczek

Doszłam do wniosku, że skoro teraz na stołach królują jaja, to i ajerkoniak wpisze się dobrze w te wielkanocne realia. Oprócz smakowitego trunku stanowi on także świetny dodatek do wszelkich świątecznych wypieków i deserów. Idąc właśnie tym tropem pojawił się on na keto ciasteczkowych zajączkach, a – jeśli wcześniej nie zniknie w tajemniczych okolicznościach – trafi też do wielkanocnych babeczek ajerkoniakowych… Tylko cicho sza, bo amatorów domowego keto ajerkoniaku w moim otoczeniu jest zaiste wielu… 🙂

ciasteczka wielkanocne
Ciasteczka wielkanocne z polewą ajerkoniakową

Keto ciasteczka wielkanocne – zajączkowe wyzwanie

Ciasteczka powstały zresztą jako przepis wtórny do keto ajerkoniaku. Zostałam bowiem w posiadaniu trzech białek jaja i stwierdziłam, że wypróbuję przepis na moje standardowe kruche ciasto z użyciem białek zamiast całych jaj. Fakt, że ciasteczka wyszły bardzo jasne, wręcz białe. Jednak wykrawało się je koszmarnie. Z niektórych zajęcy powychodziły jakieś potwory a to bez ogonka, a to bez łapek albo uszu… Trochę creepy, co? 🙂 Jeśli zdecydujecie się na ciasto li tylko na białkach, to przynajmniej nie powtórzcie mojego błędu i rozwałkujcie ciasto na dość gruby placek. Cienkie ciastka rozpadają się w mig zanim zostaną jeszcze przetransferowane na blachę.

No to łapcie przepis na keto ciasteczka wielkanocne. 🙂

Jeśli podobają Wam się treści prezentowane na moim blogu i chcecie okazać wsparcie dla mojej działalności, to zachęcam do postawienia mi wirtualnej kawy za pomocą poniższego przycisku 🙂

Postaw mi kawę na buycoffee.to
Keto ciasteczka wielkanocne

Ciasteczka wielkanocne zajączki

Słodkie keto ciasteczka wielkanocne obwieszczają rychłe nadejście Świąt. Szykujcie koszyczki, a do nich możecie z powodzeniem wrzucić takie zajączki w polewie ajerkoniakowej. Palce lizać!
Czas przygotowania 10 mins
Czas gotowania 12 mins
Czas całkowity 22 mins
Rodzaj dania Deser
Kuchnia Europejska, Wege
Porcje 40 ciastek

Składniki
  

Ciastka

  • 3 białka jaj
  • 1 łyżka oliwy
  • 35 g erytrytolu
  • 0,5 szklanki nierafinowanego oleju kokosowego nierafinowanego (ok. 75 g)
  • 100 g mąki kokosowej
  • 1 szczypta soli himalajskiej , kłodawskiej lub morskiej
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii

Polewa

  • 40 g musu kokosowego
  • 80 g keto ajerkoniaku
  • 1 szczypta kurkumy (opcjonalnie – dla koloru)

Sposób przygotowania
 

  • Wszystkie składniki ciastek umieścić w malakserze i rozdrobnić uzyskując gładkie ciasto. Włożyć do lodówki na minimum 20 minut. Kulę ciasta rozwałkować między dwoma arkuszami papieru do pieczenia. Z ciasta wykrawać ciastka o dowolnym kształcie (u mnie zajączki) i układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni (tryb pieczenia góra + dół) przez ok. 10 – 12 minut. Wyjąć i ostudzić. Polać polewą.
  • Mus kokosowy rozgrzać na niewielkim ogniu aż do rozpuszczenia. Wymieszać z ajerkoniakiem i kurkumą. Porcję polewy wylać na każde ciasteczko i równomiernie rozsmarować. Odstawić do zastygnięcia.
Wypróbowałaś/eś ten przepis? Oznacz @modern.cavegirl w poście 🙂

Adnotacje do przepisu


Przybliżona wartość odżywcza 1 ciastka:
Wartość energetyczna: 40,2 kcal
Tłuszcz: 3,4 g
Węglowodany: 1 g
Błonnik 0,0 g
Białko 1 g
Do zrobienia powyższego przepisu przydadzą się następujące produkty:

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Recipe Rating