Jako miłośniczka diety ketogenicznej, z przyjemnością podzielę się z Tobą tajemnicą jak przyrządzić jedną z najbardziej lubianych słodkości. Oto Keto Ciastka Oreo! To wyjątkowa uczta dla podniebienia, łącząca w sobie niesamowity smak z zasadami niskowęglowodanowej diety.
O czym marzą miłośnicy ciastek Oreo na diecie keto?
Chociaż standardowe ciastka Oreo są wykluczone z diety ketogenicznej z powodu wysokiej zawartości węglowodanów, istnieje sposób, aby spełnić marzenie o nich także w świecie bez cukru. Moje keto ciastka Oreo zostały stworzone, aby dostarczyć autentycznego smaku i jednocześnie zminimalizować wpływ na poziom cukru we krwi. Ale na tym ich rola się nie kończy…
Keto ciastka Baltazarki na cześć adopcji zwierząt ze schronisk
Przybrały one kształt piesków z okazji Światowego Dnia Bezdomnych Zwierząt. I chcę Cię nimi zachęcić do adopcji zwierzęcia ze schroniska. One naprawdę czekają tam na Twoją pomoc! Przy okazji przedstawiam Ci moją miłość, adoptowaną już jakiś czas temu ze schroniska w Choszcznie.
Oto Baltazar – moje oczko w głowie. Ma on ciemne, prawie czarne umaszczenie przełamane białym krawatem, czyli kolory typowe dla ciasteczek Oreo. 😀
Baltazar uwielbia jeść i chętnie skonsumowałby także keto ciastka stworzone na swoją podobiznę. Zawierają one jednak kakao oraz erytrytol, które są szkodliwe dla zwierząt.
Keto ciastka Oreo: Składniki
- Mąka kokosowa: Podstawa wielu przepisów keto. Jest niskowęglowodanowa i dostarcza zdrowych tłuszczy.
- Kakao: Dodaje intensywnego smaku czekolady bez dodatkowego cukru.
- Jogurt lub Śmietana Kokosowa: Nadają kremową konsystencję i wyjątkowy smak nadzieniu i polepszają strukturę kakaowego ciasta kruchego, nie naruszając zasad diety keto.
- Żółtka: Składnik ciasta kruchego, który zapewnia odpowiednią strukturę i dostarcza dodatkowej porcji tłuszczu.
- Olej, Pasta i Mleko Kokosowe: Produkty przetwórstwa kokosa, zawierające spore ilości zdrowych tłuszczów. Pozytywnie wpływają na konsystencję zarówno ciasta, jak i kremowego nadzienia.
- Erytrytol: Bezpieczny słodzik bez wpływu na poziom glukozy we krwi. Niestety – podobnie do ksylitolu – silnie toksyczny dla psów.
Ciastka Baltazarki a’la Oreo
Składniki
Ciastka
- 2 szt. żółtka
- 2 łyżki jogurt kokosowy gęsty lub śmietana kokosowa; czubate
- 1 łyżka oliwa z oliwek
- 35 g keto słodzidło np. alluloza lub erytrytol
- 0,5 szklanki olej kokosowy rafinowanego
- 100 g mąka kokosowa +/- w zależności od chłonności
- 1 łyżka kakao czarne
- 1 szczypta sól himalajska, kłodawska lub morska
- 1 łyżeczka ekstrakt z wanilii
Nadzienie
- 4 łyżki mus kokosowy
- 4 łyżki jogurt kokosowy gęsty lub śmietana kokosowa; czubate
- 4 krople stewia w płynie
- 2 łyżki gęste mleko kokosowe
Sposób przygotowania
Ciastka
- Wszystkie składniki ciastek umieścić w malakserze i rozdrobnić uzyskując gładkie ciasto. Włożyć do lodówki na minimum 20 minut. Kulę ciasta rozwałkować między dwoma arkuszami papieru do pieczenia. Z ciasta wykrawać ciastka o dowolnym kształcie (u mnie pieski) i układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni (tryb pieczenia góra + dół) przez ok. 10 – 12 minut. Wyjąć i ostudzić. Przekładać kremem.
Nadzienie
- Mus kokosowy rozpuścić w garnuszku na niewielkim ogniu. Dodać jogurt kokosowy lub śmietanę kokosową, a następnie mleko kokosowe i stewię. Wymieszać dokładnie do uzyskania gładkiej masy. Ostudzić chwilę, żeby masa zgęstniała, po czym przekładać nią ciastka.
ORIENTACYJNE MAKRO
Wartości odżywcze obliczone na podstawie danych dostarczonych przez Spoonacular API. Dla produktów, których zabrakło w bazie, dane pochodzą z etykiety konkretnego produktu. Produkty określone jako opcjonalne nie są ujęte w kalkulacji, chyba, że zaznaczono inaczej (patrz adnotacje do przepisu). Alkohole cukrowe są wyłączone z kalkulacji.