Roladki rybno – cukiniowe w sosie holenderskim to przyjemność smaku połączona z bogactwem wartości odżywczych. Taki sposób na przyrządzenie ryby sprawia, że niezwykle łatwo wkomponować go w wytyczne diety ketogenicznej. Łap więc ten KETO przepis na pyszną rybę i nie miej już problemu z pomysłem na niskowęglowodanowy obiad. 🙂
KETO roladki z rby i cukinii, czyli ryba wpływa na wszystko
Dobroczynne działanie ryb na ludzki organizm to fakt, którego generalnie nie trzeba nikomu przedstawiać. Lekkostrawne białko w połączeniu z licznymi kwasami omega-3 sprawiają, że dania rybne powinny często lądować na naszych talerzach. Zdecydowanie częściej niż statystyczny Polak ma w zwyczaju… Zaleceniem powtarzanym jak mantra przez wiele lat było konsumowanie ryb minimum dwa razy w tygodniu. No właśnie – mimo świadomości tego faktu – na blogu dań rybnych jak na lekarstwo… I w praktyce też to u mnie podobnie wygląda…
Nie samym łososiem człowiek żyje…
Do niedawna zdarzało mi się od czasu do czasu konsumować duszonego na maśle dzikiego łososia. Najlepiej w towarzystwie szpinaku i sosu holenderskiego. Mniam… 🙂 Jego zapasy jednak znacznie się uszczupliły jeszcze przed wybuchem epidemii, a potem nie było już okazji ich uzupełnić. 🙁 Poza tym czasami wjedzie łosoś wędzony i właściwie to by było na tyle… Uświadomiwszy sobie ten przykry fakt, postanowiłam zerwać z tym schematem. Po pierwsze „od czasu do czasu” to stanowczo za rzadko, a po drugie – oprócz łososia istnieją dziesiątki innych gatunków ryb, które są nie tylko smaczne, ale i zdrowe. Dlatego dzisiaj danie rybne – keto roladki rybno – cukiniowe. Pyszne, proste w przygotowaniu i mega odżywcze. Można użyć do niego fileta dowolnej białej ryby. Świetnie sprawdzi się tilapia albo sola, ale mintaj też da radę. 🙂
W jaki sposób ten keto przepis wspiera odchudzanie i pomaga osobom z Hashimoto?
Ten keto przepis wyróżnia się pewnymi zaletami, które sprawiają, że świetnie wpisuje się on w dietę odchudzającą oraz dietoterapię Hashimoto. Oto główne z nich:
- bardzo wysoka zawartość białka zapewnia uczucie długotrwałej sytości i pomaga w regeneracji tarczycy
- solidna porcja tłuszczu sprzyja kontroli apetytu oraz gwarantuje budulec dla hormonów i zwiększa przyswajalność witamin
- niska zawartość węglowodanów netto pomaga kontrolować glikemię i aktywować tryb spalania tkanki tłuszczowej, co inicjuje proces odchudzania, również tej opornej oponki z brzucha
- kwasy omega-3 zawarte w rybie chronią przed wolnymi rodnikami i zmniejszają stany zapalne, odwracając oporność na insulinę oraz zapalenie tarczycy
WIĘCEJ NA TEN TEMAT: Wszystko o odchudzaniu ORAZ Hashimoto & zdrowie hormonalne
KETO roladki rybne = ryba + cukinia
Keto roladki rybno- cukiniowe to w uproszczeniu filety rybne zawinięte w paski cukinii. Podane w towarzystwie sosu holenderskiego smakowały wyśmienicie, a i dla oka stanowiły niemałą przyjemność. Ważnym aspektem przygotowywania tego dania jest wcześniejsze podsmażenie cukinii. Wierzcie mi – próbowałam ominąć ten etap i formowanie roladek jest wtedy mocno utrudnione. Płaty cukinii muszą być na tyle elastyczne, żeby móc zwinąć całość w roladkę. To by było na tyle, jeśli chodzi o część teoretyczną. Poniżej zamieszczam przepis, chociaż danie jest na tyle mało skomplikowane, że każdy z Was jest w stanie poradzić sobie i bez niego… 🙂
A Wy jak często jadacie ryby? Udaje się Wam konsumować je częściej niż dwa razy w tygodniu?
POZNAJ MOJE TOPOWE PROPOZYCJE:
Roladki rybno – cukiniowe
Składniki
Roladki rybno – cukiniowe
- 3 filety biała ryba (sola, tilapia, mintaj, miruna lub inna o długich wąskich płatach)
- 1 szt. cukinia
- 1 łyżeczka masło klarowane
- 1 szczypta sól himalajska, kłodawska lub morska
Sos holenderski
- 1 szt. jajka
- 30 g masło klarowane
- 1/2 szt. cytryna
- 3 łyżki woda
- 1 łyżeczka musztarda
- sól himalajska, kłodawska lub morska do smaku
- pieprz do smaku
Sposób przygotowania
Roladki rybno – cukiniowe
- Cukinię pokroić wzdłuż na 6 plastrów. Rozgrzać patelnię grillową i na maśle klarowanym zgrillować cukinię aż stanie się na tyle elastyczna, żeby móc formować z niej roladki. Rybę przekroić wzdłuż, dobrze wytrzeć ręcznikami papierowymi z nadmiaru wody, posolić. Każdy kawałek ryby zwijać razem z plastrem cukinii formując rulonik. Zabezpieczyć wykałaczkami, żeby się nie rozpadł. Piec w piekarniku nagrzanym do 160 stopni w trybie grill + termoobieg przez ok. 15 minut. W tym czasie przygotować sos holenderski.
Sos holenderski
- Masło rozpuścić w rondelku na średnim ogniu. Jajko rozmieszać z sokiem z 1/2 cytryny, musztardą oraz wodą i posolić. Gdy masło będzie już bardzo gorące, zmniejszyć ogień, a następnie wlać mieszaninę jajek z sokiem z cytryny i wodą. Podgrzewać dalej energicznie mieszając aż całość zgęstnieje nie dopuszczając do ścięcia się jajka. Nie doprowadzić do zagotowania! Na sos holenderski wyłożyć zgrillowane roladki.
ORIENTACYJNE MAKRO
Wartości odżywcze obliczone na podstawie danych dostarczonych przez Spoonacular API. Dla produktów, których zabrakło w bazie, dane pochodzą z etykiety konkretnego produktu. Produkty określone jako opcjonalne nie są ujęte w kalkulacji, chyba, że zaznaczono inaczej (patrz adnotacje do przepisu). Alkohole cukrowe są wyłączone z kalkulacji.