wałek BĄDŹ NA BIEŻĄCO Z MODERNCAVEGIRL wałek
Chcesz dostawać powiadomienie na e-mail gdy pojawi się nowy post?
Obiecuję - żadnych reklam, tylko przepyszne przepisy wprost na Twoją skrzynkę! smile

banner blendy go
keto roladki rybne
Danie główne Europejska Keto Low Carb Lunch Paleo Śródziemnomorska

Keto roladki rybno – cukiniowe (Paleo, LowCarb)

Ryba wpływa na wszystko

Dobroczynne działanie ryb na ludzki organizm to fakt, którego generalnie nie trzeba nikomu przedstawiać. Lekkostrawne białko w połączeniu z licznymi kwasami omega-3 sprawiają, że dania rybne powinny często lądować na naszych talerzach. Zdecydowanie częściej niż statystyczny Polak ma w zwyczaju… Zaleceniem powtarzanym jak mantra przez wiele lat było konsumowanie ryb minimum dwa razy w tygodniu. No właśnie – mimo świadomości tego faktu – na blogu dań rybnych jak na lekarstwo… I w praktyce też to u mnie podobnie wygląda…

keto roladki rybno - cukiniowe
Keto roladki rybno – cukiniowe w sosie holenderskim

Nie samym łososiem człowiek żyje… 😉

Do niedawna zdarzało mi się od czasu do czasu konsumować duszonego na maśle dzikiego łososia. Najlepiej w towarzystwie szpinaku i sosu holenderskiego. Mniam… 🙂 Jego zapasy jednak znacznie się uszczupliły jeszcze przed wybuchem epidemii, a potem nie było już okazji ich uzupełnić. 🙁 Poza tym czasami wjedzie łosoś wędzony i właściwie to by było na tyle… Uświadomiwszy sobie ten przykry fakt, postanowiłam zerwać z tym schematem. Po pierwsze „od czasu do czasu” to stanowczo za rzadko, a po drugie – oprócz łososia istnieją dziesiątki innych gatunków ryb, które są nie tylko smaczne, ale i zdrowe. Dlatego dzisiaj danie rybne – keto roladki rybno – cukiniowe. Pyszne, proste w przygotowaniu i mega odżywcze. Można użyć do niego fileta dowolnej białej ryby. Świetnie sprawdzi się tilapia albo sola, ale mintaj też da radę. 🙂

roladki rybne
Roladki rybno – cukiniowe

Roladki = ryba + cukinia

Keto roladki rybno- cukiniowe to w uproszczeniu filety rybne zawinięte w paski cukinii. Podane w towarzystwie sosu holenderskiego smakowały wyśmienicie, a i dla oka stanowiły niemałą przyjemność. Ważnym aspektem przygotowywania tego dania jest wcześniejsze podsmażenie cukinii. Wierzcie mi – próbowałam ominąć ten etap i formowanie roladek jest wtedy mocno utrudnione. Płaty cukinii muszą być na tyle elastyczne, żeby móc zwinąć całość w roladkę. To by było na tyle, jeśli chodzi o część teoretyczną. Poniżej zamieszczam przepis, chociaż danie jest na tyle mało skomplikowane, że każdy z Was jest w stanie poradzić sobie i bez niego… 🙂

A Wy jak często jadacie ryby? Udaje się Wam konsumować je częściej niż dwa razy w tygodniu?

Jeśli podobają Wam się treści prezentowane na moim blogu i chcecie okazać wsparcie dla mojej działalności, to zachęcam do postawienia mi wirtualnej kawy za pomocą poniższego przycisku 🙂

Postaw mi kawę na buycoffee.to
keto roladki rybne

Roladki rybno – cukiniowe

W myśl zasady, że ryby powinno konsumować się co najmniej dwa razy w tygodniu, przedstawiam pomysł na pyszne danie rybne – keto roladki rybno – cukiniowe. Nie są szczególnie pracochłonne, za to bardzo smaczne i miłe dla oka. Wypróbujcie koniecznie!
Czas przygotowania 15 mins
Czas gotowania 20 mins
Czas całkowity 35 mins
Rodzaj dania Danie główne, Lunch
Kuchnia Europejska, Śródziemnomorska
Porcje 6 roladek

Składniki
  

Roladki rybno – cukiniowe

  • 3 płaty białej ryby (sola, tilapia, mintaj, miruna lub innej o długich wąskich płatach)
  • 1 cukinia
  • 1 łyżeczka masła klarowanego
  • 1 szczypta soli himalajskiej , kłodawskiej lub morskiej

Sos holenderski

  • 1 jajko
  • 30 g masła klarowanego
  • 1/2 cytryny
  • 3 łyżki wody
  • 1 łyżeczka musztardy
  • sól, pieprz do smaku

Sposób przygotowania
 

Roladki rybno – cukiniowe

  • Cukinię pokroić wzdłuż na 6 plastrów. Rozgrzać patelnię grillową i na maśle klarowanym zgrillować cukinię aż stanie się na tyle elastyczna, żeby móc formować z niej roladki. Rybę przekroić wzdłuż, dobrze wytrzeć ręcznikami papierowymi z nadmiaru wody, posolić. Każdy kawałek ryby zwijać razem z plastrem cukinii formując rulonik. Zabezpieczyć wykałaczkami, żeby się nie rozpadł. Piec w piekarniku nagrzanym do 160 stopni w trybie grill + termoobieg przez ok. 15 minut. W tym czasie przygotować sos holenderski.

Sos holenderski

  • Masło rozpuścić w rondelku na średnim ogniu. Jajko rozmieszać z sokiem z 1/2 cytryny, musztardą oraz wodą i posolić. Gdy masło będzie już bardzo gorące, zmniejszyć ogień, a następnie wlać mieszaninę jajek z sokiem z cytryny i wodą. Podgrzewać dalej energicznie mieszając aż całość zgęstnieje nie dopuszczając do ścięcia się jajka. Nie doprowadzić do zagotowania! Na sos holenderski wyłożyć zgrillowane roladki.
Wypróbowałaś/eś ten przepis? Oznacz @modern.cavegirl w poście 🙂

Adnotacje do przepisu


Przybliżona wartość odżywcza 1 roladki:
Wartość energetyczna: 127 kcal
Tłuszcz: 8,0 g
Węglowodany: 2,2 g
Błonnik 0,7 g
Białko 11,7 g
Do zrobienia powyższego przepisu przydadzą się następujące produkty:

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Recipe Rating