keto granola

KETO granola (muesli): Przepis bez cukru i glutenu (Paleo, LowCarb, Wege, Vegan)

Granola w wersji niskowęglowodanowej to po prostu mieszanka ziaren i orzechów przyjaznych diecie ketogenicznej. Stanowi ona świetny pomysł na KETO śniadanie na słodko, dzięki czemu zapewnia miłe urozmaicenie dla typowych ketogenicznych śniadań. Wypróbuj ten zdrowy, bezzbożowy przepis bez cukru i glutenu, aby cieszyć się pysznym śniadaniowym muesli nawet podczas realizacji celu dietetycznego lub zdrowotnego.

KETO granola (muesli) świetną alternatywą dla jajek na śniadanie

Tradycyjne granole i musli, bazujące na płatkach owsianych, otrębach czy suszonych owocach, zawierają znaczne ilości cukru i węglowodanów. Sprawia to, że nie są zgodne z zasadami keto diety. Ketogeniczna granola to idealna alternatywa, która eliminuje węglowodany, zachowując przy tym wszystkie zalety klasycznej granoli – chrupkość, pełnię smaku i bogactwo składników odżywczych.

Zalety ketogenicznej granoli:

  • Łatwość przygotowania – granola jest bardzo prosta do zrobienia w domu, a jednocześnie można dostosować jej skład do własnych preferencji smakowych.
  • Niska zawartość węglowodanów – brak zbóż, cukru i miodu, które są powszechnie stosowane w tradycyjnych granolach powoduje, że ta granola świetnie sprawdza się jako śniadanie białkowo – tłuszczowe bez jajek.
  • Źródło zdrowych tłuszczów – niskowęglowodanowa granola bazuje na orzechach, nasionach oraz olejach o wysokiej zawartości tłuszczów, które są idealne na diecie ketogenicznej.
  • Wysoka zawartość błonnika – nasiona i orzechy dostarczają cennego błonnika, który pomaga w trawieniu i stabilizuje poziom cukru we krwi.
Keto granola
Keto granola

Jakie składniki wybierać do ketogenicznej granoli?

Przygotowanie granoli (muesli) w wersji KETO wymaga dobrania odpowiednich składników. Główne elementy to orzechy, nasiona oraz tłuszcze, które dostarczają energii i chrupkości. Oto szczegółowa lista składników, które idealnie nadają się do granoli.

  • Orzechy i nasiona to podstawowe składniki w niskowęglowodanowej granoli. Są bowiem bogate w tłuszcze, białko oraz błonnik, a jednocześnie mają niską zawartość cukru. Wybierając orzechy, warto postawić na te, które mają najniższą zawartość węglowodanów netto:
    • orzechy pekan
    • włoskie
    • makadamia
    • migdały
    • pestki dyni
    • słonecznik
    • nasiona chia
    • nasiona lnu
    • chipsy kokosowe
  • Tłuszcze: Keto granola powinna być bogata w tłuszcze, ponieważ to one są głównym źródłem energii w diecie ketogenicznej. Aby uzyskać idealną konsystencję granoli, warto dodać do niej masło migdałowe lub ulubione masło orzechowe.
  • Białko dla sytości: Dodatek odżywki białkowej w proszku (najlepiej peptydy kolagenowe) nie tylko podbija udział protein, ale także pomaga spoić składniki granoli w jedną całość.
  • Keto słodzik: W tradycyjnej granoli często stosuje się cukier, syrop klonowy lub miód, które są wysokowęglowodanowe. W keto wersji muesli używamy zamienników takich jak bezcukrowy syrop klonowy lub sam erytrytol (najlepiej w pudrze).
  • Dodatki i przyprawy: Aby wzbogacić smak ketogenicznej granoli, warto dodać różne przyprawy i dodatki, które wprowadzą głębię smaku i aromatu, na przykład eksytakt waniliowy, cynamon.

Namiary na składniki użyte w tym keto przepisie znajdziesz na liście polecanych keto produktów.

W jaki sposób ten keto przepis wspiera odchudzanie i pomaga osobom z Hashimoto?

Ten keto przepis oferuje pewne zalety, które sprawiają, że świetnie wpisuje się on w dietę odchudzającą oraz dietoterapię Hashimoto. Oto główne z nich:

  • zawartość białka sprzyja uczuciu długotrwałej sytości i pomaga w regeneracji tarczycy
  • solidna porcja tłuszczu ułatwia kontrolę apetytu oraz dostarcza budulec dla hormonów i zwiększa przyswajalność witamin
  • niska zawartość węglowodanów przyswajalnych w towarzystwie sporej dawki błonnika pomaga kontrolować glikemię i aktywować tryb spalania tkanki tłuszczowej, co sprawia, że utrata wagi, także z brzucha jest znacznie łatwiejsza
keto granola

Granola

Avatar for Modern CavegirlModern Cavegirl
Keto granola to nie tylko świetna alternatywa dla standardowych keto śniadań bazujących na jajkach – to także pyszna i pożywna przekąska!
Czas przygotowania 8 minuty
Czas gotowania 20 minuty
Czas całkowity 28 minuty
Rodzaj dania Przekąska, Śniadanie
Kuchnia Europejska
Porcje 8 porcji
Dieta
lowcarb
bezglutenowa
vegan
vege
Okaż wsparcie!Jeśli podobają Ci się treści prezentowane na moim blogu, to zachęcam do postawienia mi wirtualnej kawy!

Składniki
  

Podoba Ci się ten keto przepis?Dołącz do Plemienia i stwórz z nim swój własny keto jadłospis + uzyskaj dodatkowe korzyści

Sposób przygotowania
 

  • Piekarnik nagrzać do 150 stopni. Orzechy włoskie, pecan oraz migdaly rozdrobnić trochę w malakserze tak, aby uzyskać mniejsze kawałki. To samo zrobić ze słonecznikiem i pestkami dyni. Wymieszać je z pozostałymi składnikami. Masę przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, wyrównać wierzch i wstawić do piekarnika na ok. 20 – 25 minut. Wyjąć, ostudzić i pokruszyć na kawałki. Dodawać do jogurtu, smoothies lub jeść w roli przekąski. Przechowywać w szczelnie zamykanym pojemniku, najlepiej w lodówce.
KETO JADŁOSPIS ZORIENTOWANY NA CELSprawdź zbilansowane keto jadłospisy albo skorzystaj z narzędzi do zarządzania keto dietą we własnym zakresie

ORIENTACYJNE MAKRO

Wartości odżywcze
(dla 1 porcji)
Granola
Wielkość porcji
 
1 porcja
Kalorie
274.21
% RWS*
Tłuszcz
 
24.32
g
15
%
Tłuszcze nasycone
 
4.79
g
30
%
Tłuszcze trans
 
0.01
g
Tłuszcze wielonienasycone
 
8.51
g
Tłuszcze jednonienasycone
 
9.47
g
Sód
 
18.46
mg
1
%
Potas
 
254.43
mg
7
%
Węglowodany
 
9.36
g
31
%
Błonnik
 
4.53
g
19
%
Cukier
 
2.92
g
Białko
 
8.98
g
9
%
Witamina A
 
7.63
IU
0
%
Witamina C
 
0.36
mg
0
%
Wapń
 
63.1
mg
6
%
Żelazo
 
1.63
mg
9
%
Węglowodany netto
 
4.83
g
* Procentowe referencyjne wartości spożycia bazują na diecie ketogenicznej 2000 kcal o formule ok. 74% tłuszczu, 20% białka, 6% węglowodanów.
ZOBACZ TAKŻEPozostałe KETO PRZEPISY
KETO przy Hashimoto KETO dieta co jeść KETO Jadłospis na tydzień

Wartości odżywcze obliczone na podstawie danych dostarczonych przez Spoonacular API. Dla produktów, których zabrakło w bazie, dane pochodzą z etykiety konkretnego produktu. Produkty określone jako opcjonalne nie są ujęte w kalkulacji, chyba, że zaznaczono inaczej (patrz adnotacje do przepisu). Alkohole cukrowe są wyłączone z kalkulacji.

Keto przepis wypróbowany?Nie zapomnij oznaczyć @modern.cavegirl w Twoim poście

Adnotacje do przepisu

Oryginalny przepis, z którego korzystałam pochodzi z tej strony.

KETO granola przepis: Z czym podawać?

Granola bez glutenu i cukru sprawdzi się wszędzie tam, gdzie tradycyjne muesli, czyli:

Wypróbuj koniecznie i zakochaj się w granoli bez szkodliwych zbóż i prozapalnego cukru.

Może Cię także zainteresować:

Avatar for Modern Cavegirl

Modern Cavegirl

Ekspertka do spraw zdrowego odżywiania, która lubi smacznie zjeść. Autorka artykułów na temat odchudzania i zdrowia, przepisów kulinarnych oraz zbilansowanych keto jadłospisów. Wypróbowała na sobie kilkanaście różnych diet aż trafiła na taką, która pozwoliła jej skutecznie schudnąć i pokonać chorobę Hashimoto. Teraz pomaga innym odzyskać zdrowie, szczupłą sylwetkę i dobre samopoczucie.

10 Comments

  1. Avatar for Olga

    Serdeczne dzięki za super przepis na granolę ! W końcu trafiłam na super skład 🙂
    Czy mogłabyś podpowiedzieć gdzie można kupic lub nazwę syropu klonowego na bazie erytrytolu, który Ty używasz?
    Pytanie też o białko w proszku- kompletnie nie wiem jak to moze wyglądać. Podpowiedz proszę jakiego Ty używasz?
    Serdeczności w Nowym Roku 🙂

    1. Avatar for Modern Cavegirl

      Hej Olga, bardzo się cieszę, że mój przepis na granolę przypadł Ci do gustu. 🙂 Jeśli chodzi o bezcukrowy syrop klonowy, to ja używam tego produktu. Do prawdziwego syropu klonowego mu daleko, ale z bezcukrowych podróbek ten i tak jest – według mnie – najlepszy. Co do białka w proszku, to ja zazwyczaj używam kolagenu (peptydów kolagenowych), ale inne białka w proszku też powinny się tutaj nadać. 🙂

  2. Avatar for Małgorzata
    Małgorzata says:

    białko jest niezbędne? można je czymś zastąpić?

    1. Avatar for cavegirl

      Myślę, że konieczne nie jest. Na pewno pomaga związać trochę składniki, więc jeśli nie będzie Ci przeszkadzać trochę bardziej sypka konsystencja granoli, to można je pominąć lub spróbować zastąpić tzw. jajkiem lnianym, czyli łyżką siemienia lnianego rozrobionego z 3 łyżkami wody.

  3. Avatar for Marta
    Marta says:

    Hej, czy bez syropu klonowego się uda? 😉 Można czymś zastąpić? Może próbowałaś bez? Np. trochę więcej masła orzechowego? Pozdrawiam!

    1. Avatar for cavegirl

      Nie próbowałam, ale myślę, że powinno się udać… Syrop klonowy co prawda pomaga wszystko skleić razem, ale dodatkowa porcja masła orzechowego powinna zadziałać bardzo podobnie.

      1. Avatar for Marta
        Marta says:

        Dziękuję za odpowiedź, będziem kombinować 🙂

        1. Avatar for cavegirl

          Nie ma sprawy. Daj znać czy się udało! 🙂

          1. Avatar for Marta
            Marta says:

            Pykło! 😀 Możliwe, że bardziej się rozsypuje, ale nie mam porównania (: Jednak granola ma być trochę sypka ;))

          2. Avatar for cavegirl

            Najważniejsze, że się udało. A do jogurtu i tak trzeba pokruszyć, więc rozsypująca się nawet lepsza… 😉

5 from 1 vote (1 rating without comment)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Ocena przepisu