Keto granola świetną alternatywą dla jajek na śniadanie
Już jakiś czas temu, przy okazji przepisu na keto muffiny z granolą obiecałam przepis na samą granolę. Dzisiaj więc dotrzymuję słowa. Keto granola to generalnie świetny sposób na śniadanie. Jest miłą odmianą dla jajek we wszelkich postaciach czy innych typowych keto śniadań. A przy tym jest w pełni wegetariańska, a nawet wegańska pod warunkiem, że użyje się do jej przygotowania dowolnego białka roślinnego (na przykład grochowego). Jeśli zestawicie ją z jogurtem roślinnym, to wychodzi z tego mega keto wegańskie śniadanie. Pyszne i pożywne. A należy zaznaczyć, że to nie takie proste skomponować sobie menu łączące dietę ketogeniczną z dietą wegetariańską czy wegańską.

Keto granola jako składnik keto wypieków
Na dodatek keto granola jest także pyszna sama w sobie. Nie raz lądowałam z pudełkiem pełnym keto granoli w roli przekąski zapominając o tym, że miał to być dodatek do mojego jogurtu kokosowego z rana… 🙂 Ostatnio użyłam jej także jako posypki do naleśników śniadaniowych z polewą jogurtową i też sprawdziła się świetnie. Myślę, że równie dobrze poradzi sobie we wszelkich wypiekach. Muffiny z posypką z granoli były bardzo smaczne, a w głowie już zrodził mi się pomysł na tartę jogurtową, której wierzch także można posypać keto granolą.

Keto granola bogatym źródłem tłuszczy i mikroelementów
Musicie sami zdecydować czy wolicie ją bardziej na śniadanie czy w roli przekąski… Mi wjeżdża elegancko w tradycyjnym wręcz zestawieniu z jogurtem. W tym wydaniu stanowi zresztą zaskakująco sycące danie. Nie tylko bogate w tłuszcze, ale także mikroelementy zawarte w orzechach i ziarnach użytych do jej produkcji. A jest ich całkiem sporo – włoskie, pecany, migdały, pestki dyni i słonecznika. Istne orzechowe eldorado. Dodatkowym plusem jest fakt, że łatwo ją spakować i zabrać ze sobą na wynos. Może tym samym stanowić świetną przekąskę w szkole, pracy czy podczas długiego wiosennego spaceru.
Jeśli podobają Wam się treści prezentowane na moim blogu i chcecie okazać wsparcie dla mojej działalności, to zachęcam do postawienia mi wirtualnej kawy za pomocą poniższego przycisku 🙂

Granola
Składniki
- 75 g migdały
- 50 g orzechy włoskie
- 50 g orzechy pecan
- 30 g pestki dyni
- 30 g słonecznik łuskany
- 20 g len złoty zmielonego
- 15 g białko w proszku np. peptydy kolagenowe; w wersji vegan białko roślinne
- 40 g chipsy kokosowe
- 40 g masło migdałowe lub orzechowe
- 40 ml woda
- 1 łyżeczka ekstrakt z wanilii
- 2 łyżki bezcukrowy syrop klonowy (na bazie erytrytolu)
Sposób przygotowania
- Piekarnik nagrzać do 150 stopni. Orzechy włoskie, pecan oraz migdaly rozdrobnić trochę w malakserze tak, aby uzyskać mniejsze kawałki. To samo zrobić ze słonecznikiem i pestkami dyni. Wymieszać je z pozostałymi składnikami. Masę przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, wyrównać wierzch i wstawić do piekarnika na ok. 20 – 25 minut. Wyjąć, ostudzić i pokruszyć na kawałki. Dodawać do jogurtu, smoothies lub jeść w roli przekąski. Przechowywać w szczelnie zamykanym pojemniku, najlepiej w lodówce.
ORIENTACYJNE MAKRO
Wartości odżywcze obliczone na podstawie danych dostarczonych przez Spoonacular API. Dla produktów, których zabrakło w bazie, dane pochodzą z etykiety konkretnego produktu. Produkty określone jako opcjonalne nie są ujęte w kalkulacji, chyba, że zaznaczono inaczej (patrz adnotacje do przepisu). Alkohole cukrowe są wyłączone z kalkulacji.
Adnotacje do przepisu

Oryginalny przepis, z którego korzystałam pochodzi z tej strony.
Ten tekst zawiera linki afiliacyjne, co oznacza, że mogę otrzymać niewielką prowizję, jeśli skorzystacie z nich do realizacji swoich zakupów. Nie wiąże się to z żadnymi konsekwencjami dla Was, np. wyższa cena czy gorsze warunki zakupu.
Serdeczne dzięki za super przepis na granolę ! W końcu trafiłam na super skład 🙂
Czy mogłabyś podpowiedzieć gdzie można kupic lub nazwę syropu klonowego na bazie erytrytolu, który Ty używasz?
Pytanie też o białko w proszku- kompletnie nie wiem jak to moze wyglądać. Podpowiedz proszę jakiego Ty używasz?
Serdeczności w Nowym Roku 🙂
Hej Olga, bardzo się cieszę, że mój przepis na granolę przypadł Ci do gustu. 🙂 Jeśli chodzi o bezcukrowy syrop klonowy, to ja używam tego produktu. Do prawdziwego syropu klonowego mu daleko, ale z bezcukrowych podróbek ten i tak jest – według mnie – najlepszy. Co do białka w proszku, to ja zazwyczaj używam kolagenu (peptydów kolagenowych), ale inne białka w proszku też powinny się tutaj nadać. 🙂
białko jest niezbędne? można je czymś zastąpić?
Myślę, że konieczne nie jest. Na pewno pomaga związać trochę składniki, więc jeśli nie będzie Ci przeszkadzać trochę bardziej sypka konsystencja granoli, to można je pominąć lub spróbować zastąpić tzw. jajkiem lnianym, czyli łyżką siemienia lnianego rozrobionego z 3 łyżkami wody.
Hej, czy bez syropu klonowego się uda? 😉 Można czymś zastąpić? Może próbowałaś bez? Np. trochę więcej masła orzechowego? Pozdrawiam!
Nie próbowałam, ale myślę, że powinno się udać… Syrop klonowy co prawda pomaga wszystko skleić razem, ale dodatkowa porcja masła orzechowego powinna zadziałać bardzo podobnie.
Dziękuję za odpowiedź, będziem kombinować 🙂
Nie ma sprawy. Daj znać czy się udało! 🙂
Pykło! 😀 Możliwe, że bardziej się rozsypuje, ale nie mam porównania (: Jednak granola ma być trochę sypka ;))
Najważniejsze, że się udało. A do jogurtu i tak trzeba pokruszyć, więc rozsypująca się nawet lepsza… 😉