keto granola
Europejska Keto Low Carb Paleo Przekąska Śniadania Vegan Wege

Keto granola (Paleo, LowCarb)

Keto granola świetną alternatywą dla jajek na śniadanie

Już jakiś czas temu, przy okazji przepisu na keto muffiny z granolą obiecałam przepis na samą granolę. Dzisiaj więc dotrzymuję słowa. Keto granola to generalnie świetny sposób na śniadanie. Jest miłą odmianą dla jajek we wszelkich postaciach czy innych typowych keto śniadań. A przy tym jest w pełni wegetariańska, a nawet wegańska pod warunkiem, że użyje się do jej przygotowania dowolnego białka roślinnego (na przykład grochowego). Jeśli zestawicie ją z jogurtem roślinnym, to wychodzi z tego mega keto wegańskie śniadanie. Pyszne i pożywne. A należy zaznaczyć, że to nie takie proste skomponować sobie menu łączące dietę ketogeniczną z dietą wegetariańską czy wegańską.

keto naleśnik
Naleśnik z polewą jogurtową i keto granolą

Keto granola jako składnik keto wypieków

Na dodatek keto granola jest także pyszna sama w sobie. Nie raz lądowałam z pudełkiem pełnym keto granoli w roli przekąski zapominając o tym, że miał to być dodatek do mojego jogurtu kokosowego z rana… 🙂 Ostatnio użyłam jej także jako posypki do naleśników śniadaniowych z polewą jogurtową i też sprawdziła się świetnie. Myślę, że równie dobrze poradzi sobie we wszelkich wypiekach. Muffiny z posypką z granoli były bardzo smaczne, a w głowie już zrodził mi się pomysł na tartę jogurtową, której wierzch także można posypać keto granolą.

Keto granola
Keto granola

Keto granola bogatym źródłem tłuszczy i mikroelementów

Musicie sami zdecydować czy wolicie ją bardziej na śniadanie czy w roli przekąski… Mi wjeżdża elegancko w tradycyjnym wręcz zestawieniu z jogurtem. W tym wydaniu stanowi zresztą zaskakująco sycące danie. Nie tylko bogate w tłuszcze, ale także mikroelementy zawarte w orzechach i ziarnach użytych do jej produkcji. A jest ich całkiem sporo – włoskie, pecany, migdały, pestki dyni i słonecznika. Istne orzechowe eldorado. Dodatkowym plusem jest fakt, że łatwo ją spakować i zabrać ze sobą na wynos. Może tym samym stanowić świetną przekąskę w szkole, pracy czy podczas długiego wiosennego spaceru.

Jeśli podobają Wam się treści prezentowane na moim blogu i chcecie okazać wsparcie dla mojej działalności, to zachęcam do postawienia mi wirtualnej kawy za pomocą poniższego przycisku 🙂

Postaw mi kawę na buycoffee.to
keto granola

Granola

Keto granola to nie tylko świetna alternatywa dla standardowych keto śniadań bazujących na jajkach – to także pyszna i pożywna przekąska!
Czas przygotowania 8 mins
Czas gotowania 20 mins
Czas całkowity 28 mins
Rodzaj dania Przekąska, Śniadanie
Kuchnia Europejska, Vegan, Wege
Porcje 8 porcji

Składniki
  

  • 75 g migdałów
  • 50 g orzechów włoskich
  • 50 g orzechów pecan
  • 30 g pestek dyni
  • 30 g słonecznika
  • 20 g lnu złotego zmielonego
  • 15 g białka w proszku np. peptydy kolagenowe; w wersji vegan białko roślinne
  • 40 g chipsów kokosowych
  • 40 g masła migdałowego lub orzechowego
  • 40 ml wody
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 2 łyżki syropu klonowego bezcukrowego (na bazie erytrytolu)

Sposób przygotowania
 

  • Piekarnik nagrzać do 150 stopni. Orzechy włoskie, pecan oraz migdaly rozdrobnić trochę w malakserze tak, aby uzyskać mniejsze kawałki. To samo zrobić ze słonecznikiem i pestkami dyni. Wymieszać je z pozostałymi składnikami. Masę przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, wyrównać wierzch i wstawić do piekarnika na ok. 20 – 25 minut. Wyjąć, ostudzić i pokruszyć na kawałki. Dodawać do jogurtu, smoothies lub jeść w roli przekąski. Przechowywać w szczelnie zamykanym pojemniku, najlepiej w lodówce.
Wypróbowałaś/eś ten przepis? Oznacz @modern.cavegirl w poście 🙂

Adnotacje do przepisu


Przybliżona wartość odżywcza 1 porcji:
Wartość energetyczna: 288 kcal
Tłuszcz: 25,1 g
Węglowodany: 4,6 g
Błonnik 4,5 g
Białko 9,1 g
Do zrobienia powyższego przepisu przydadzą się następujące produkty:
Oryginalny przepis, z którego korzystałam pochodzi z tej strony.

8 Comments

  1. Hej, czy bez syropu klonowego się uda? 😉 Można czymś zastąpić? Może próbowałaś bez? Np. trochę więcej masła orzechowego? Pozdrawiam!

    1. Nie próbowałam, ale myślę, że powinno się udać… Syrop klonowy co prawda pomaga wszystko skleić razem, ale dodatkowa porcja masła orzechowego powinna zadziałać bardzo podobnie.

      1. Dziękuję za odpowiedź, będziem kombinować 🙂

        1. Nie ma sprawy. Daj znać czy się udało! 🙂

          1. Marta says:

            Pykło! 😀 Możliwe, że bardziej się rozsypuje, ale nie mam porównania (: Jednak granola ma być trochę sypka ;))

          2. Najważniejsze, że się udało. A do jogurtu i tak trzeba pokruszyć, więc rozsypująca się nawet lepsza… 😉

  2. Małgorzata says:

    białko jest niezbędne? można je czymś zastąpić?

    1. Myślę, że konieczne nie jest. Na pewno pomaga związać trochę składniki, więc jeśli nie będzie Ci przeszkadzać trochę bardziej sypka konsystencja granoli, to można je pominąć lub spróbować zastąpić tzw. jajkiem lnianym, czyli łyżką siemienia lnianego rozrobionego z 3 łyżkami wody.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Recipe Rating