Keto batoniki zbożowe w wersji bezzbożowej 😉
No zbożowe z przymrużeniem oka… 😀 Przecież na diecie ketogenicznej i Paleo nie używa się zbóż, więc jest to swego rodzaju wariacja na ich temat. I to bardzo smaczna wariacja. 🙂 Może posłużyć za samodzielną niskowęglowodanową przekąskę, deser a nawet śniadanie. W przypadku tego ostatniego warto wzbogacić keto batoniki zbożowe np. o jogurt kokosowy lub inny dodatek, który zwiększy wartość energetyczną posiłku.
Przepis ten ma zresztą szersze zastosowanie – pokruszone batoniki (czy to oblane czekoladą czy też nie) z powodzeniem mogą wystąpić w roli porannej granoli. W połączeniu ze świeżymi owocami niskowęglowodanowymi (a sezon na nie już wkrótce! :D) jest to świetna propozycja śniadaniowa!
Keto batoniki zbożowe – składniki

🥚 Jajka 🥚
A dokładniej białka jaj. Nadmienię tylko króciutko, że najlepsze są oczywiście takie wiejskie, z wolnego wybiegu lub ekologiczne i co ważne – nie karmione zbożem. Kury powinny żywić się naturalnie, tym, co normalnie występuje sezonowo w okolicy i co byłyby w stanie same znaleźć w gospodarstwie. Zboża mogą stanowić ułamek karmy, jednak nie powinna to być przeważająca część. Przeważać powinny owady i inne robaki, zielenina, owoce i nasiona. Zimą udział ziarna może być zwiększony. Jajka zniesione przez kury chowane w takich warunkach mają znacznie więcej dobroczynnych, przeciwzapalnych kwasów omega-3. I takie właśnie jajka powinniśmy spożywać na co dzień w ramach zdrowej diety.
🥜 Pasta lub masło orzechowe 🥜
U mnie padło na tahini, czyli pastę z sezamu, ale – naprawdę – może to być dowolne masło orzechowe lub pasta z nasion. Chodzi o to, żeby nadać masie kleistości i lekko ją zagęścić. Wykorzystajcie tę, która akurat jest na wykończeniu. 🙂
🍓 Suszone owoce 🍓
U mnie żurawina (niesłodzona!) oraz liofilizowane maliny. Mogą być jednak dowolne inne. Ważne, żeby nie były dosładzane i naturalnie zawierały niewielkie ilości cukru. Na rynku jest szereg liofilizowanych i suszonych niskowęglowodanowych owoców. Najlepiej sprawdzą się oczywiście wszelkiego rodzaju owoce jagodowe.
🍬 Keto słodzidło 🍬
W tym przypadku najlepiej sprawdzi się słodzidło w syropie – np. bezcukrowy syrop klonowy. Myślę jednak, że alluloza, erytrytol, ksylitol (jeśli jesteś w stanie pozwolić sobie na wyższy udział węglowodanów) lub inulina też dadzą radę.

🌻 Ziarna i pestki 🌻
Mieszanka ziaren i pestek, które stanowią kwintesencję keto batoników zbożowych. U mnie są to len złocisty, słonecznik łuskany, pestki dyni i łuskane nasiona konopi. Tutaj także panuje pełna dowolność. Dajcie to, co po prostu akurat macie w domu. 🙂
🔥 Cynamon/przyprawa do piernika 🔥
Istotny element wszelkich jesiennych i świątecznych kreacji. Obie opcje idealnie sprawdzają się zarówno w wypiekach, jak i deserach. Najlepiej korzystać z cynamonu cejlońskiego, który – w przeciwieństwie do zwykłego cynamonu Cassia prezentuje sobą najwięcej korzyści dla zdrowia (szczegóły tutaj). A jeśli jesteście zainteresowani przepisem na domową przyprawę do piernika, to zapraszam tutaj.
🍫 Czekolada ciemna lub biała 🍫
Do oblania batoników. Opcja całkowicie opcjonalna, ale jakże mile widziana. 🙂 Dopełnia smak batoników i stanowi dodatek energetyczny (kaloryczny), przy zachowaniu stosunkowo niskiej ilości węglowodanów. Do wyboru czekolada gorzka (min. 85% kakao), niskowęglowodanowa albo biała kupna lub domowa.
Pomysł na… optymalizację przepisu pod względem zawartości białka
Można łatwo wykonać wersję z wyższą zawartością protein – wystarczy dodać miarkę (lub dwie) peptydów kolagenowych albo białka roślinnego.

Batoniki zbożowe
Wyposażenie
Składniki
- 1 szt. białka jaj
- 10 g tahini (pasta sezamowa)
- 2 łyżki bezcukrowy syrop klonowy
- 5 g suszona żurawina niesłodzona
- 5 g malina liofilizowana
- 30 g pestki dyni
- 30 g len złoty w nasionach
- 30 g nasiona konopi łuskane
- 30 g słonecznik
- 0,5 łyżeczki cynamon
- 1 szczypta sól himalajska, kłodawska lub morska
- 80 g biała czekolada z tego przepisu (ok. 1 tabliczka) lub w wersji ciemnej gorzka/ niskowęglowodanowa
Sposób przygotowania
- Wszystkie składniki umieścić w malakserze i rozdrobnić. Masę przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Uformować prostokąt o wymiarach ok. 16 cm x 14 cm. Piec w piekarniku nagrzanym do 160° włączoną funkcją termoobiegu przez ok. 20 -25 minut.
- Podzielić na 6 porcji. Każdego batonika oblać rozpuszczoną czekoladą.
ORIENTACYJNE MAKRO
Wartości odżywcze obliczone na podstawie danych dostarczonych przez Spoonacular API. Dla produktów, których zabrakło w bazie, dane pochodzą z etykiety konkretnego produktu. Produkty określone jako opcjonalne nie są ujęte w kalkulacji, chyba, że zaznaczono inaczej (patrz adnotacje do przepisu). Alkohole cukrowe są wyłączone z kalkulacji.
Ten tekst zawiera linki afiliacyjne, co oznacza, że mogę otrzymać niewielką prowizję, jeśli skorzystacie z nich do realizacji swoich zakupów. Nie wiąże się to z żadnymi konsekwencjami dla Was, np. wyższa cena czy gorsze warunki zakupu.
Pyszne i zdrowe keto batoniki 😉
Nie inaczej! 🙂