Keto chałka – pomysł na keto śniadanie na słodko
Mięciutka i lekko słodka chałka na keto śniadanie brzmi jak niedoścignione marzenie na keto diecie? Nic bardziej mylnego! Dzisiejszy przepis to najlepszy dowód na to, że keto chałka pozostaje w strefie rzeczywistych możliwości! 😀
Mimo kompletnego braku mąki i jakichkolwiek zbóż, a także cukru lub innych substancji słodzących go zawierających, produkt końcowy jest zadziwiająco podobny w smaku i konsystencji do oryginału. Wszystko to dzięki użyciu keto słodzików, białka serwatkowego oraz mąki bambusowej, stanowiącej czysty błonnik.
Słodka kruszonka kokosowa na wierzchu jest tutaj opcjonalna, choć znacznie podwyższa walory smakowe wypieku i przybliża go jednocześnie do oryginału. 🙂
Jest to świetna propozycja na keto śniadanie na słodko, a pragnę zwrócić uwagę, że jedna kromka to zaledwie 1 g węglowodanów netto! Do tego konfitura owocowa (u mnie truskawkowa z tego przepisu) oraz kawa i jesteś w śniadaniowym siódmym niebie! 🙂
Keto chałka – składniki
🥚 Jajka
Najlepsze są oczywiście takie wiejskie, z wolnego wybiegu lub ekologiczne i co ważne – nie karmione zbożem. Kury powinny żywić się naturalnie, a zboża mogą stanowić niewielki ułamek karmy. Jajka zniesione przez kury chowane w takich warunkach zawierają zdecydowanie więcej przeciwzapalnych kwasów omega-3. I takie właśnie jajka powinniśmy stosować na co dzień w swojej diecie.
🥛Jogurt grecki lub serek śmietankowy
Czyli gęsty jogurt lub najzwyklejszy serek kremowy typu philadelphia. Ważne, żeby miał naturalny, śmietankowy smak, gdyż mamy do czynienia z wypiekiem na słodko.
Dodatek mający za zadanie zagęścić masę oraz podbić udział białka w chałce. Nadaje jej przyjemny, mleczny posmak.
Określany także mianem mąki bambusowej. Substancja wiążąca wszystkie składniki w całość oraz zwiększająca zawartość błonnika w produkcie końcowym. Nadaje on chałce także przyjemną miękkość.
☁️ Spulchniacze
W tej roli aż trzy składniki – ocet jabłkowy, cream of tartar (kamień winny) oraz proszek do pieczenia lub drożdże suszone. Kamień winny pomaga solidnie ubić i napowietrzyć białka oraz je stabilizuje. No a drożdże lub proszek do pieczenia pomagają chałce wyrosnąć. Te pierwsze dodają także takiego typowo piekarniczego aromatu.
Chałka
Wyposażenie
- keksówka o wymiarach 20 cm x 11 cm
Składniki
- 3 szt. jajka duże
- 1 łyżeczka cream of tartar (kamień winny) lub proszek do pieczenia
- 35 g erytrytol
- 1 szczypta sól himalajska, kłodawska lub morska; duża
- 120 g jogurt grecki lub serek śmietankowy
- 1,5 łyżki ocet jabłkowy
- 50 g białko serwatkowe wpc naturalne
- 20 g błonnik bambusowy
- 1 łyżeczka proszek do pieczenia bez fosforanów lub drożdże instant
Dodatkowo (opcjonalnie)
- kruszonka (u mnie resztki niewykorzystanego kruchego ciasta)
Sposób przygotowania
- Oddzielić białka od żółtek, ubić na sztywno z erytrytolem, solą i cream of tartar. Żółtka zmiksować z jogurtem/serkiem i octem, a następnie z suchymi składnikami. Delikatnie połączyć obie masy.
- Przełożyć ciasto do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 160℃ z włączoną funkcją termoobiegu. Piec ok. 35 – 40 minut aż wierzch się przyrumieni. Pod koniec pieczenia posypać kruszonką.
ORIENTACYJNE MAKRO
Wartości odżywcze obliczone na podstawie danych dostarczonych przez Spoonacular API. Dla produktów, których zabrakło w bazie, dane pochodzą z etykiety konkretnego produktu. Produkty określone jako opcjonalne nie są ujęte w kalkulacji, chyba, że zaznaczono inaczej (patrz adnotacje do przepisu). Alkohole cukrowe są wyłączone z kalkulacji.
Można nie dodawać białka serwatkowego ? Albo czym je zastąpić ?
Pozdrawiam
Marianna
Wydaje mi się, że najlepiej zastąpić je jakimś innym białkiem, np. kolagenowym. Ewentualnie pominąć dając w razie potrzeby trochę więcej mąki bambusowej.