Keto konfitura truskawkowa, czyli lato zaklęte w słoiku…
Zbliża się półmetek lata, zaraz pełną parą rusza sezon na keto przetwory… Tak, tak – czas płynie nieubłaganie i nim się obejrzymy, letnie owoce i warzywa staną się miłym wspomnieniem… Teraz jest właśnie ich najlepszy czas, co oznacza także największą dostępność lokalnych produktów. W szczycie sezonu są one także najtańsze. Jak zachować letnie smaki na zimę? Zakonserwować je w słoikach! Nie ma bowiem to co domowa konfitura owocowa zimową porą… 🙂
Ja nie jestem co prawda miłośniczką wekowania… Jakoś się to u mnie nie do końca sprawdza. Jednak mam pewne obowiązkowe punkty programu, jeśli chodzi o przetwory na zimę. Należą do nich keto czekoladowe powidła śliwkowe oraz keto konfitura truskawkowa. Te pierwsze świetnie sprawdzają się w piernikach, a smaku truskawek zawsze mi najbardziej brakuje poza czasem ich występowania. Sezon na nie jest zdecydowanie za krótki… 😀
Dzisiejszy przepis sprawdzi się jednak nie tylko w odniesieniu do truskawek, lecz także do wszystkich innych miękkich owoców sezonowych. Mogą to być wiśnie, maliny, jagody, śliwki, a nawet jabłka. Także zapraszam do wspólnego wekowania!
Keto konfitura truskawkowa – składniki
Konfitura nie jest pod żadnym pozorem skomplikowana – ani składnikowo, ani pod względem sposobu przygotowania. Potrzebne są owoce, wybrane keto słodzidło oraz zagęstnik. Oto szczegółowe zestawienie składników:
🍓 Truskawki 🍓
Lub dowolne inne miękkie owoce. Na keto diecie najlepiej sprawdzają się wszelkie owoce jagodowe o stosunkowo niskiej zawartości węglowodanów, czyli właśnie truskawki oraz wspomniane wiśnie, maliny, jagody.
🍬 Keto słodzidło 🍬
Temat rzeka… Generalnie najlepiej jeśli byłaby to alluloza lub erytrytol. Jeśli jesteś w stanie pozwolić sobie na wyższy udział węglowodanów, to godny polecenia jest także ksylitol. Posiadaczom bardziej wytrawnych kubków smakowych może natomiast wystarczyć słodycz pochodząca z inuliny.
🐚 Agar 🐚
Substancja żelująca, która pomaga naszej keto konfiturze uzyskać konsystencję galaretki. Stanowi świetny zastępnik żelatyny, popularny zwłaszcza na diecie wegetariańskiej oraz wegańskiej. Postępuje się z nim troszkę inaczej niż z żelatyną – masę z jego udziałem trzeba bowiem mocno podgrzać lub nawet zagotować, aby uaktywnić właściwości wiążące.
Keto konfitura truskawkowa – z czym jeść?
Konfitura owocowa sprawdzi się nie tylko jako dodatek stricte śniadaniowy, np. jako nadzienie do keto naleśników lub smarowidło do keto gofrów, ale także jako składnik keto ciast (np. keto linzer torte i inne). Polecam także jako składnik deserów, np. deserków w słoiczkach lub dodatek do pianki jogurtowej.
Konfitura truskawkowa
Wyposażenie
Składniki
Sposób przygotowania
- Owoce umieścić w garnku z grubym dnem, zasypać wybranym keto słodzidłem i zagotować. Dusić przez 5 minut, aż puszczą sok. Dodać szczyptę soli.
- Agar rozmieszać w odrobinie zimnej wody, dodać do masy owocowej. Zagotować.
- Gorącą konfiturę przekładać do wyparzonych słoików, od razu zakręcać i odstawiać do góry nogami do ostudzenia. Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu.
ORIENTACYJNE MAKRO
Wartości odżywcze obliczone na podstawie danych dostarczonych przez Spoonacular API. Dla produktów, których zabrakło w bazie, dane pochodzą z etykiety konkretnego produktu. Produkty określone jako opcjonalne nie są ujęte w kalkulacji, chyba, że zaznaczono inaczej (patrz adnotacje do przepisu). Alkohole cukrowe są wyłączone z kalkulacji.
Ten tekst zawiera linki afiliacyjne, co oznacza, że mogę otrzymać niewielką prowizję, jeśli skorzystacie z nich do realizacji swoich zakupów. Nie wiąże się to z żadnymi konsekwencjami dla Was, np. wyższa cena czy gorsze warunki zakupu.