Konsumpcja owoców a pory roku
Mój organizm już chyba czuje wiosnę, bo coś ostatnio ciągnie mnie do owoców… A tych staram się unikać zimą jako że nie jest to naturalny sezon ich występowania w naszej strefie klimatycznej. Latem to co innego. Mimo stosowania na co dzień diety ketogenicznej, w miesiącach letnich pozwalam sobie na różnego rodzaju owoce podnosząc tym samym dzienny limit przyjmowanych węglowodanów. Jest to generalnie podejście zgodne z tym prezentowanym przez autorytety w zakresie zdrowego, niskowęglowodanowego sposobu odżywiania.
Keto owoce na wzmocnienie odporności
Niemniej także zimą pozwalam sobie na sporadycznego owoca. Ostatnio na przykład – w ramach ochrony przed koronawirusem 😉 – robiłam tartę jogurtową z czarną porzeczką. Owoc ten nie od dziś jest bowiem znany ze swojego dobroczynnego działania w zakresie wzmacniania odporności, a jednocześnie na tyle ubogi w węglowodany, że spokojnie można go wdrożyć do menu na diecie ketogenicznej. Tym razem skusiłam się na keto piankę jogurtową z sosem malinowo – jeżynowym. Mimo to, że są to owoce, to mają one na tyle niską zawartość węglowodanów, że nie powinno być problemu ze zmieszczeniem ich w dziennym limicie. Co do samej pianki, to dużo zależy od użytych produktów. Najlepiej znaleźć takie o najniższej zawartości węglowodanów.
Keto pianka jogurtowa – niezbędne produkty i akcesoria
Keto pianka jogurtowa składa się właściwie tylko z jogurtu kokosowego i mleka kokosowego. Na rynku bez problemu można znaleźć takie z rozsądną ich zawartością. Gorzej sprawa się ma z akcesoriami niezbędnymi do przygotowania keto pianki jogurtowej. Potrzebny jest bowiem do tego celu syfon do bitej śmietany. Mam świadomość, że nie jest to gadżet będący na podstawowym wyposażeniu kuchennym większości Polaków. Jednak jest to wbrew pozorom naprawdę przydatna rzecz. Bita śmietana wychodzi świetna z syfonu, także taka z mleka kokosowego. A dzisiejsza keto pianka jogurtowa to wprost niebo w gębie! Jest puszysta i aksamitna w konsystencji. Naprawdę dla takich chwil warto zaopatrzyć się w syfon! 😀
POZNAJ MOJE TOPOWE PROPOZYCJE:
Pianka jogurtowa z sosem malinowo – jeżynowym
Wyposażenie
Składniki
Pianka jogurtowa
- 160 g jogurt kokosowy
- 70 ml gęste mleko kokosowe
- 1 łyżka keto słodzidło np. alluloza lub erytrytol
- 4 krople stewia w płynie
Sos malinowo – jeżynowy
- 25 g maliny + kilka do dekoracji
- 25 g jeżyny + kilka do dekoracji
- 1/2 łyżeczki agar płaska
Dodatkowo
- 1 nabój do syfonu (N2O)
Sposób przygotowania
Pianka jogurtowa
- Wszystkie składniki pianki wymieszać. Przełożyć do butli syfonu i zamknąć. Schłodzić w lodówce przez minimum 1 godzinę. Po tym czasie nabić syfon nabojem, wstrząsnąć nim dobrze i wypełnić pianką wysokie szklanki przekładając ją co jakiś czas sosem owocowym.
Sos malinowo – jeżynowy
- Owoce zalać odrobiną wody, posypać wierzch agarem i zagotować. Zmiażdżyć całość widelcem. W razie potrzeby dolać wody do uzyskania konsystencji sosu. Można także dosłodzić stewią jeśli owoce użyte do przygotowania sosu są zbyt kwaśne.
ORIENTACYJNE MAKRO
Wartości odżywcze obliczone na podstawie danych dostarczonych przez Spoonacular API. Dla produktów, których zabrakło w bazie, dane pochodzą z etykiety konkretnego produktu. Produkty określone jako opcjonalne nie są ujęte w kalkulacji, chyba, że zaznaczono inaczej (patrz adnotacje do przepisu). Alkohole cukrowe są wyłączone z kalkulacji.