Poszukujesz wyjątkowego przepisu na świąteczne ciasto, które będzie zgodne z dietą ketogeniczną? Chcesz spróbować czegoś, co dostarczy Ci niezapomnianych wrażeń smakowych, ale bez zbędnego cukru? Oto przepis na Keto Linzer Torte – wyjątkowy i apetyczny wypiek, który sprosta Twoim oczekiwaniom.
Keto Linzer torte, czyli keto ciasto na świątecznym rozpędzie
Jak Wam minął świąteczny długi weekend…? Mi w miarę spokojnie. 🙂 Na spotkaniach z rodziną, oglądaniu Netflixa, no i – rzecz jasna – gotowaniu i pieczeniu… 😀 Z tej okazji powstało między innymi ciasto keto Linzer torte, czyli korzenna tarta z konfiturą owocową rodem z Linzu. Chociaż dałam dużo konfitury do środka i mi osobiście przypominała bardziej włoską crostatę… 🙂 Ale przecież nie będziemy się skupiać na nazewnictwie. Jak zwał, tak zwał – ważne, że smakuje wybornie… 😉 To keto ciasto charakteryzuje się dużym udziałem cynamonu oraz zawartością orzechów, chociaż ja dałam ich mniej ze względu na to, że orzechów nie powinno się generalnie poddawać obróbce termicznej. Na wierzchu znajdziecie natomiast migdały. Ciasto jest więc utrzymane jeszcze w lekko świąteczno – noworocznych klimatach.
Keto Linzer torte – składniki
To nic innego jak połączenie mąki kokosowej, rafinowanego oleju kokosowego i jajek (w uproszczeniu). Takie standardowe kruche ciasto znajdziecie w wielu moich wypiekach. Jedyne, co go wyróżnia, to dodatek cynamonu i mąki orzechowej. Stanowi ono spód ciasta, jak i wierzchnią kratkę. Spód należy podpiec chwilę w piekarniku zanim wyłoży się konfiturę.
Keto słodzidło
Temat rzeka… Generalnie najlepiej jeśli byłaby to alluloza lub erytrytol. Jeśli jesteś w stanie pozwolić sobie na wyższy udział węglowodanów, to polecam także ksylitol. Posiadaczom bardziej wytrawnych kubków smakowych może natomiast wystarczyć słodycz pochodząca z inuliny.
Cynamon/przyprawa do piernika
Istotny element wszelkich jesiennych i świątecznych kreacji. Obie opcje idealnie sprawdzają się zarówno w wypiekach, jak i deserach. Najlepiej korzystać z cynamonu cejlońskiego, który – w przeciwieństwie do zwykłego cynamonu Cassia prezentuje sobą najwięcej korzyści dla zdrowia. Zapraszam także do zapoznania się z przepisem na domową przyprawę do piernika.
Spulchniacz
W tej roli u mnie akurat proszek do pieczenia bez fosforanów. Ewentualną i zdecydowanie bardziej naturalną alternatywą będzie jednak kamień winny (inaczej cream of tartar lub kwaśny winian potasu).
Żurawina
Typowo bożonarodzeniowy owoc, choć u nas w wersji świeżej popularny dopiero do niedawna. Jako owoc jagodowy, nie zawiera dużych ilości węglowodanów (ok. 7 gram węglowodanów netto w 100 g). Jest w związku z tym lekko kwaskowata w smaku. Idealnie komponuje się z owocami cytrusowymi.
Pyszny, niskowęglowodanowy owoc, z lekką nutą kwasowości, który świetnie komponuje się z czekoladą… 😀 Poza tym popularny składnik nalewek, likierów, kompotów i dżemów. U mnie wiśnie mrożone.
Namiary na składniki użyte w tym keto przepisie znajdziesz na liście polecanych keto produktów.
POZNAJ MOJE TOPOWE PROPOZYCJE:
Linzer torte
Składniki
Konfitura wiśniowo – żurawinowa
- 250 gram żurawina świeża
- 100 g wiśnie mrożone
- 50 gram keto słodzidło np. alluloza lub erytrytol
- ⅓ łyżeczki glucomannan (opcjonalnie)
Ciasto
- 2 szt. jajka
- 1 łyżka żółtka w proszku (lub 1 świeże żółtko)
- 1 szczypta sól himalajska, kłodawska lub morska
- 35 gram keto słodzidło np. alluloza lub erytrytol
- 60 gram masło klarowane lub rafinowany olej kokosowy albo mieszanki obu
- 100 gram mąka kokosowa + trochę do podsypywania
- 30 gram mąka orzechowa
- 1 łyżka cynamon lub przyprawa do piernika
- 1 szczypta goździki mielonych
Dodatkowo
- 15 gram płatki migdałowe
Sposób przygotowania
Konfitura wiśniowo – żurawinowa
- Umieść żurawinę i wiśnie w garnuszku, zasyp wybranym słodzidłem i doprowadź do wrzenia. Gotuj na dużym ogniu przez ok. 10 – 15 minut aż całość znacznie zgęstnieje. Można ewentualnie zagęścić glucomannanem rozpuszczonym w odrobinie chłodnej wody. Ostudzić.
Ciasto
- Jajka rozbełtać, odłożyć 2 łyżki, a pozostałą część umieścić razem z pozostałymi składnikami w malakserze i utrzeć na elastyczne ciasto. Schłodzić w lodówce przez ok. 30 minut. Przy użyciu 3/4 ciasta wylepić tortownicę o Ø 24 cm wyłożoną papierem do pieczenia. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 15 minut. Z pozostałej 1/4 ulepić kilka ruloników. Gdy spód się podpiecze, wyłożyć nań konfiturę owocową, a na wierzchu umieścić ruloniki formując kratkę. Posmarować ją pozostałym jajkiem, a brzegi posypać płatkami migdałowymi. Wstawić z powrotem do piekarnika i piec pod grillem kolejne 15 minut uważając, aby wierzch się nie przypalił.
ORIENTACYJNE MAKRO
Wartości odżywcze obliczone na podstawie danych dostarczonych przez Spoonacular API. Dla produktów, których zabrakło w bazie, dane pochodzą z etykiety konkretnego produktu. Produkty określone jako opcjonalne nie są ujęte w kalkulacji, chyba, że zaznaczono inaczej (patrz adnotacje do przepisu). Alkohole cukrowe są wyłączone z kalkulacji.
Ten tekst zawiera linki afiliacyjne, co oznacza, że mogę otrzymać niewielką prowizję, jeśli skorzystacie z nich do realizacji swoich zakupów. Nie wiąże się to z żadnymi konsekwencjami dla Was, np. wyższa cena czy gorsze warunki zakupu.
Super przepis! Zrobiłam całość w tortownicy 20 cm. Ciut za dużo było owoców, ale się nie zmarnowały. 🙂
Bardzo się cieszę, że przepis się sprawdził! 🙂
Do ciasta chcąc zrezygnować z żółtka w proszku, finalnie daję 3 jaja + żółtko, czy 1 jajo + żółtko? Dopisek o możliwej zamianie jest przy żółtku w proszku, więc nie rozumiem dlaczego zmniejszyć przy tym ilość składników suchych, skoro proszek zastąpię płynnym jajem? Niezrozumiałe jest to dla mnie. Doprecyzujesz o co chodzi?
Masz rację, że ten dopisek wprowadza zamieszanie, już go usuwam… Jeśli skorzystasz ze świeżego żółtka zamiast żółtka w proszku, to nie ma potrzeby zmiany proporcji pozostałych składników. 🙂