Keto kisiel owocowy to przepis, który przynosi radość Twoim kubkom smakowym i jednocześnie zmieści się w ramach diety ketogenicznej. Warto zaznaczyć, że choć dieta keto oznacza limit na węglowodany, istnieje wiele sposobów na czerpanie przyjemności z jedzenia. Dzisiaj podzielę się z Tobą przepisem na keto kisiel, który może stać się ulubionym deserem w Twojej diecie.
Keto kisiel malinowo – wiśniowy, czyli owocowe wspomnienie lata
Zima w pełni… Nie brakuje Wam owoców? Ja już odczuwam ich brak. 🙁 W Święta co prawda pozwoliłam sobie na trochę mandarynek, ale co to jest te kilka sztuk…? Wydaje mi się, że dotarliśmy do takiego momentu w roku, kiedy ciężko jest dostarczyć odpowiedniej ilości witamin i minerałów z pożywienia, a kupne warzywa i owoce nie są tak w nie zasobne jak latem. Odpowiedzią mogą być zatem przetwory i mrożonki. Tak, tak – najwyższa pora zaglądnąć do spiżarni i sięgnąć po dżemiki, kompociki i konfitury, które powstały latem. O ile oczywiście jeszcze tego nie zrobiliście… 🙂
Ja w sezonie niestety nie zadbałam za bardzo o zapasy, nie bawiłam się w przetwory. Jedyne, co udało mi się zachować na później to pokaźny zapas malin od moich dziadków z działki, które zajęły połowę szuflady zamrażarki. Ale na takie okazje jak dzisiaj nadały się wyśmienicie… 😀
Właśnie z powodu tej tęsknoty za latem i pięknymi, kolorowymi, pełnymi witamin owocami, powstał dzisiejszy przepis na keto kisiel owocowy. 🙂
Keto kisiel owocowy – składniki
Wspaniałe, pełne smaku i witamin owoce o niewielkiej zawartości cukru, które wieńczą lato. Są one potężnym źródłem antyoksydantów, w tym przede wszystkim kwercetyny, która wykazuje bardzo silne działanie antyalergiczne i antyhistaminowe. Warto je na stałe wprowadzić do menu, nawet jeśli zimą oznacza to stosowanie mrożonek.
Pyszny, niskowęglowodanowy owoc, z lekką nutą kwasowości, który świetnie komponuje się z czekoladą i nie tylko… Poza tym popularny składnik przetworów – nalewek, likierów, kompotów i dżemów. U mnie wiśnie mrożone.
Inaczej mąka konjac, gdyż tak nazywa się roślina, z korzenia której jest wytwarzany. Główny składnik makaronu shirataki i z tym pewnie jest przeważnie kojarzony (ewentualnie z gąbką do kąpieli :P). Tymczasem glucomannan, z uwagi na bardzo wysoką zawartość błonnika ma wspaniałe właściwości wiążące podobne do skrobi. Dodatkowo działa silnie alkalizująco i detoksyfikująco, wspiera trawienie, obniża poziom cholesterolu i glukozy, wspomaga mikroflorę jelit i nasila uczucie sytości.1 Dzięki temu, że posiada neutralny smak, z powodzeniem można go użyć także w słodkich wyrobach.
Keto słodzidło
Temat rzeka… Tutaj wybór pozostawiam Wam. Może to być którykolwiek ze środków słodzących w proszku, np. alluloza lub erytrytol czy inulina. Jeśli jesteś w stanie pozwolić sobie na wyższy udział węglowodanów, to polecam także ksylitol. Z powodzeniem można też użyć d-rybozy (po lekkim ostudzeniu kisielu) albo stewii w płynie. Ja natomiast tym razem postawiłam na napój w proszku słodzony stewią Bolero o smaku malinowym, który dodatkowo wzmocnił smak kisielu.
Jako zwieńczenie kisielu. W tej roli świetnie sprawdzi się także spokojnie bita śmietana na bazie mleka kokosowego w kartonie z tego przepisu lub taka prawdziwa ze śmietany kokosowej (coconut cream), która oddziela się od płynu po schłodzeniu puszki mleka kokosowego. Jest to dodatek opcjonalny, ale jak najbardziej mile widziany… 🙂
Kisiel malinowo- wiśniowy
Składniki
- 50 g wiśnie
- 50 g maliny
- ½ łyżeczki glucomannan (ok. 2,5 g)
- ¼ łyżeczki napój w proszku słodzony stewią , stewia w płynie lub inne posiadane keto słodzidło (patrz opis)
- ¾ szklanki woda (ok. 180 ml)
- 80 g bita śmietana kokosowa lub jogurt kokosowy (opcjonalnie; patrz opis)
Sposób przygotowania
- Maliny i wiśnie umieścić w garnuszku i podgrzewać. W wodzie rozpuścić glucomannan oraz napój Bolero o smaku malinowym. Zalać owoce i gotować dalej aż całość widocznie zgęstnieje. Zestawić z ognia, przelać do salaterek. Jeść na ciepło lub na zimno. Wierzch można przyozdobić jogurtem kokosowym lub bitą śmietaną kokosową.
ORIENTACYJNE MAKRO
Wartości odżywcze obliczone na podstawie danych dostarczonych przez Spoonacular API. Dla produktów, których zabrakło w bazie, dane pochodzą z etykiety konkretnego produktu. Produkty określone jako opcjonalne nie są ujęte w kalkulacji, chyba, że zaznaczono inaczej (patrz adnotacje do przepisu). Alkohole cukrowe są wyłączone z kalkulacji.