Keto krem michałkowy, czyli sposób na niebiańskie keto śniadanie
Lubicie smarowidła do chleba? Ja nigdy nie przepadałam za tego typu śniadaniami… Ostatnio jednak popełniłam wspaniały chlebek (przepis wkrótce) i keto krem michałkowy był dla niego idealnym wręcz dopełnieniem. Cieszyłam się jak dziecko do tych kanapeczek z orzechowo – czekoladową breją… 😀 Myślę, że przypadnie do gustu nie tylko dzieciom – dorosłym również… Tym bardziej, że można zrobić z nim dużo więcej niż tylko posmarować keto pieczywo (polecam również do gofrów i naleśników!). Wyobraźcie sobie keto ciasto lub tort przełożone masą na bazie takiego kremu… 😋 Ja miałam w planach czekoladki z jego udziałem, ale zanim zdążyłam się spostrzec, zniknęło już tyle kremu, że nie było już na czym pracować… 😀
Keto krem michałkowy – składniki
Keto krem michałkowy to w zasadzie mieszanka różnych maseł orzechowych z białą czekoladą, stanowiąca wariację na temat słynnych białych michałków. Oto, co dokładnie do niego trafiło:
🥜 Masła orzechowe 🥜
U mnie dokładniej masło orzechowe (z orzechów arachidowych) oraz masło migdałowe w proporcji 1:0,6. Jeśli dysponujecie innymi masłami, to jak najbardziej można z nich skorzystać. Co prawda orzeszki arachidowe to podstawowy składnik michałków, ale jest on jednocześnie dość alergenny, więc czasami zastąpienie go masłem z innych orzechów lub pestek (np. ze słonecznika) może być jedynym wyjściem. Jeśli tak się stanie, smak typowy dla orzechów ziemnych można uzyskać za pomocą kropelek smakowych.

🥥 Mus kokosowy 🥥
Jest to pasta z miąższu kokosa. Bardzo bogata w tłuszcz kokosowy, ale lekko słodkawa w smaku. Czasami stosuje się nazwę krem lub pasta kokosowa. Można ją w bardzo prosty sposób uzyskać metodą domową. Wystarczy ucierać wiórki kokosowe w malakserze do uzyskania konsystencji pasty/masła (jeśli masa jest sucha, można dodać odrobinę oleju kokosowego).
🍫 Biała czekolada 🍫
Bezmleczna i bez cukru. Oczywiście najlepiej jednak domowa, zrobiona na podstawie tego przepisu. Niczym innym jest tutaj bowiem udział tłuszczu kakaowego, mleka kokosowego w proszku oraz keto słodzidła.
🍬 Keto słodzidło 🍬
Temat rzeka… Tutaj wybór pozostawiam Wam. Może to być którykolwiek ze środków słodzących w proszku, np. alluloza lub erytrytol czy inulina. Jeśli jesteś w stanie pozwolić sobie na wyższy udział węglowodanów, to polecam także ksylitol. Z powodzeniem można też użyć d-rybozy albo stewii w płynie.
Jeśli podobają Wam się treści prezentowane na moim blogu i chcecie okazać wsparcie dla mojej działalności, to zachęcam do postawienia mi wirtualnej kawy za pomocą poniższego przycisku 🙂

Krem michałkowy
Składniki
- 100 g masło orzechowe
- 60 g masło migdałowe
- 40 g mus kokosowy
- 40 g tłuszcz kakaowy
- 20 g mleko kokosowe w proszku
- 20 g keto słodzidło np. erytrytol/alluloza/d-ryboza
- 20 g kolagen lub białka serwatkowego (opcjonalnie; przy wersji wege/vegan pominąć)
Sposób przygotowania
- Wszystkie składniki umieścić w garnuszku. Podgrzewać mieszając aż do uzyskania gładkiej, jednolitej masy. Przelać do słoiczka i ostudzić.
ORIENTACYJNE MAKRO
Wartości odżywcze obliczone na podstawie danych dostarczonych przez Spoonacular API. Dla produktów, których zabrakło w bazie, dane pochodzą z etykiety konkretnego produktu. Produkty określone jako opcjonalne nie są ujęte w kalkulacji, chyba, że zaznaczono inaczej (patrz adnotacje do przepisu). Alkohole cukrowe są wyłączone z kalkulacji.
Adnotacje do przepisu
Ten tekst zawiera linki afiliacyjne, co oznacza, że mogę otrzymać niewielką prowizję, jeśli skorzystacie z nich do realizacji swoich zakupów. Nie wiąże się to z żadnymi konsekwencjami dla Was, np. wyższa cena czy gorsze warunki zakupu.
Ten tekst zawiera linki afiliacyjne, co oznacza, że mogę otrzymać niewielką prowizję, jeśli skorzystacie z nich do realizacji swoich zakupów. Nie wiąże się to z żadnymi konsekwencjami dla Was, np. wyższa cena czy gorsze warunki zakupu.