krem michałkowy

Orzechowy keto krem michałkowy (Paleo, LowCarb, bezmleczny)

Zapraszam do kulinarnej uczty, która nie tylko zachwyci Twoje kubki smakowe, ale także doskonale wpisuje się w zasady diety ketogenicznej. Przedstawiam przepis na Orzechowy Keto Krem Michałkowy, który stanie się prawdziwą perełką Twojego menu. To połączenie wyjątkowego smaku z dbałością o Twoje zdrowie.

Czym Jest Keto Krem Michałkowy?

Keto krem michałkowy to pyszny i pożywny dodatek do Twojej diety. Jest to rodzaj pasty orzechowej, która bazuje na zdrowych tłuszczach i nie zawiera zbędnych węglowodanów czy cukrów. To doskonały wybór dla osób, które pragną cieszyć się smakiem, nie rezygnując z zasad diety ketogenicznej.

Korzyści Zdrowotne Keto Kremu Michałkowego

Keto krem michałkowy ma wiele korzyści zdrowotnych:

  • Bogactwo Zdrowych Tłuszczów: Mus kokosowy i masła dostarczają cennych tłuszczów, które wspierają pracę mózgu oraz całego organizmu.
  • Niski Poziom Węglowodanów: Brak węglowodanów i cukru sprawia, że jest to doskonały wybór dla osób na diecie ketogenicznej.
  • Białko i Błonnik: Migdały i orzechy są źródłem białka i błonnika, które są niezbędne dla utrzymania dobrej kondycji.

Jak Spożywać Keto Krem Michałkowy?

Krem michałkowy to prawdziwa uniwersalna przekąska. Możesz go dodawać do swojego ulubionego koktajlu, smoothie, jogurtu lub musli. Smakuje wybornie jako dip do warzyw, a nawet jako polewa do deserów na bazie owoców.

Oczywiście świetnie się sprawdzi także jako śniadaniowa pasta kanapkowa, w towarzystwie ketogenicznego pieczywa. 🙂

Orzechowy keto krem michałkowy
Keto krem michałkowy do smarowania

Keto krem michałkowy – składniki

Krem michałkowy to w zasadzie mieszanka różnych maseł orzechowych z białą czekoladą, stanowiąca wariację na temat słynnych białych michałków. Oto, co dokładnie do niego trafiło:

  • Masła orzechowe: U mnie mieszanka masła orzechowego (z orzechów arachidowych) z masłem migdałowym w proporcji 1:0,6. Można je z powodzeniem zastąpić innymi. Co prawda orzeszki arachidowe to podstawowy składnik michałków, ale są one jednocześnie dość alergenne, więc czasami zastąpienie ich masłem z innych orzechów lub pestek (np. ze słonecznika) może być jedynym wyjściem. Wtedy smak typowy dla orzechów ziemnych można uzyskać za pomocą kropelek smakowych.
  • Mus kokosowy: Jest to pasta z miąższu kokosa, bardzo bogata w tłuszcz kokosowy, ale lekko słodkawa w smaku. Można ją w bardzo prosty sposób uzyskać metodą domową. Wystarczy ucierać wiórki kokosowe w malakserze do uzyskania konsystencji pasty (w razie potrzeby można dodać odrobinę oleju kokosowego).
  • Biała czekolada: Bezmleczna i bez cukru. W tym przepisie rozbiłam ją na poszczególne składniki: tłuszcz kakaowy, mleko kokosowe w proszku i środek słodzący.
  • Keto słodzidło: Najlepiej alluloza lub erytrytol. Jeśli jesteś w stanie pozwolić sobie na wyższy udział węglowodanów, to polecam także ksylitol. Z powodzeniem można też użyć d-rybozy.
krem michałkowy

Krem michałkowy

Avatar for Modern CavegirlModern Cavegirl
Keto krem michałkowy to smarowidło, które swoim smakiem łudząco przypomina znane cukierki orzechowe w białej czekoladzie. Idealne do keto pieczywa, choć z jego udziałem można wyczarować zdecydowanie więcej… 🙂
Czas przygotowania 3 minuty
Czas gotowania 5 minuty
Czas całkowity 8 minuty
Rodzaj dania Dodatek
Kuchnia Amerykańska
Porcje 10 porcji
Dieta
lowcarb
bezglutenowa
bezmleczna
vegan
vege
Okaż wsparcie!Jeśli podobają Ci się treści prezentowane na moim blogu, to zachęcam do postawienia mi wirtualnej kawy!

Składniki
  

Podoba Ci się ten keto przepis?Dołącz do Plemienia i stwórz z nim swój własny keto jadłospis + uzyskaj dodatkowe korzyści

Sposób przygotowania
 

  • Wszystkie składniki umieścić w garnuszku. Podgrzewać mieszając aż do uzyskania gładkiej, jednolitej masy. Przelać do słoiczka i ostudzić.
POTRZEBUJESZ KETO JADŁOSPIS?Sprawdź zbilansowane keto jadłospisy albo skorzystaj z narzędzi do zarządzania keto dietą we własnym zakresie –> PRZECHODZĘ DO SKLEPU

ORIENTACYJNE MAKRO

Wartości odżywcze
(dla 1 porcji)
Krem michałkowy
Wielkość porcji
 
1 porcja
Kalorie
175.67
% RWS*
Tłuszcz
 
15.57
g
9
%
Tłuszcze nasycone
 
5.34
g
33
%
Tłuszcze wielonienasycone
 
2.23
g
Tłuszcze jednonienasycone
 
4.37
g
Sód
 
57.58
mg
3
%
Potas
 
109.78
mg
3
%
Węglowodany
 
4.67
g
16
%
Błonnik
 
1.84
g
8
%
Cukier
 
1.64
g
Białko
 
6.05
g
6
%
Witamina A
 
0.06
IU
0
%
Witamina C
 
0.07
mg
0
%
Wapń
 
26.37
mg
3
%
Żelazo
 
0.51
mg
3
%
Węglowodany netto
 
2.83
g
* Procentowe referencyjne wartości spożycia bazują na diecie ketogenicznej 2000 kcal o formule ok. 74% tłuszczu, 20% białka, 6% węglowodanów.
ZOBACZ TAKŻEPozostałe KETO PRZEPISY

Wartości odżywcze obliczone na podstawie danych dostarczonych przez Spoonacular API. Dla produktów, których zabrakło w bazie, dane pochodzą z etykiety konkretnego produktu. Produkty określone jako opcjonalne nie są ujęte w kalkulacji, chyba, że zaznaczono inaczej (patrz adnotacje do przepisu). Alkohole cukrowe są wyłączone z kalkulacji.

Keto przepis wypróbowany?Nie zapomnij oznaczyć @modern.cavegirl w Twoim poście

Adnotacje do przepisu

1. Krem najlepiej przechowywać w lodówce, chociaż trzeba mieć na uwadze, że w niższych temperaturach staje się twardy i „niesmarowalny”. Najlepiej zatem wyjąć go z lodówki na 15-20 minut przed konsumpcją lub ewentualnie lekko podgrzać w kąpieli wodnej.

Ten tekst zawiera linki afiliacyjne, co oznacza, że mogę otrzymać niewielką prowizję, jeśli skorzystasz z nich do realizacji swoich zakupów. Nie wiąże się to z żadnymi konsekwencjami dla Ciebie, np. wyższa cena czy gorsze warunki zakupu.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Ocena przepisu