Keto ciasto kawowe z białą czekoladą – kwintesencja weekendowej przyjemności
Dzisiaj standardowe keto ciasto na weekend. Jest proste, lekkie i przyjemne, a do tego niskowęglowodanowe z zasady. O smaku kawy połączonej z białą czekoladą. Jest to niebiańskie wręcz połączenie. Oczywiście można po prostu zjeść kawałek białej czekolady do niedzielnej kawki jeśli ktoś jest leniuszkiem… 😛 Ale jeśli lubicie się trochę pokrzątać po kuchni i wizja weekendu bez keto ciasta jest jakaś nieprzyjemna, to gorąco zachęcam Was do wypróbowania tego przepisu. 🙂
Tak, jak wspomniałam, ten keto przepis należy do kategorii mało skomplikowanych i szybkich w wykonaniu, co tym bardziej przemawia na jego korzyść… 🙂 Spód to ciasto biszkoptowe, natomiast nadzienie to „negatyw” masy z tarty intensywnie czekoladowej. Muszę przyznać, że ciężko się zdecydować które ciasto lepsze… Także nie ma innego wyjścia – musicie wypróbować oba! 😀
Keto ciasto kawowe z białą czekoladą – składniki
Spód
Spód to biszkopt na bazie mąki ziemniaczanej oraz odtłuszczonej mąki migdałowej. Mąka kokosowa akurat wyszła, więc trzeba było trochę improwizować… 😀 Niemniej efekt końcowy równie udany i stanowi świetną alternatywę, jeśli ktoś nie przepada za mąką kokosową, a wiem, że tacy ludzie istnieją… ;P
Temat rzeka… Generalnie najlepiej jeśli byłaby to alluloza lub erytrytol. Jeśli jesteś w stanie pozwolić sobie na wyższy udział węglowodanów, to polecam także ksylitol. Posiadaczom bardziej wytrawnych kubków smakowych może natomiast wystarczyć słodycz pochodząca z inuliny. Nadzienie z powodzeniem może natomiast zostać posłodzone stewią w płynie lub d-rybozą.
Mleko kokosowe
Ja korzystałam z mleka kokosowego z kartonu (19 % tłuszczu). W kwestii wyboru mleka kokosowego stawiamy na jakość i wybieramy opcję jak najbardziej naturalną. W składzie powinien znaleźć się tylko kokos i woda. Wykorzystujemy tutaj także mleko kokosowe w proszku jako element składowy białej czekolady.
Tłuszcz
Tutaj padło na tłuszcz kakaowy, gdyż mowa o nadzieniu o smaku białej czekolady. Jeśli nie dysponujecie takowym, to można spróbować z nierafinowanym olejem kokosowym, który także zagęści masę, lecz nie nada jej typowego kakaowego posmaku.
Agar
Substancja żelująca, która pomaga naszemu nadzieniu utrzymać konsystencję stałą. Stanowi świetny zastępnik żelatyny, popularny zwłaszcza na diecie wegetariańskiej oraz wegańskiej. Postępuje się z nim troszkę inaczej niż z żelatyną – masę z jego udziałem trzeba bowiem zagotować, aby uaktywnić właściwości wiążące.
Jedna z dwóch głównych nut smakowych tego ciasta. Występuje tutaj w dwóch postaciach – do biszkoptu została dodana kawa mielona, natomiast do przygotowania nadzienia używa się kawy parzonej. Dzięki takiemu zabiegowi aromat i smak kawy jest zdecydowanie wyczuwalny.
Namiary na składniki użyte w tym keto przepisie znajdziesz na liście polecanych keto produktów.
POZNAJ MOJE TOPOWE PROPOZYCJE:
Ciasto kawowe z białą czekoladą
Wyposażenie
Składniki
Spód biszkoptowy
- 3 szt. jajka
- ¼ szklanki mąka ziemniaczana
- ¼ szklanki odtłuszczona mąka migdałowa
- 2 łyżki kakao
- 50 g keto słodzidło np. alluloza lub erytrytol
- 1 szczypta sól himalajska, kłodawska lub morska
- 1 łyżeczka proszek do pieczenia
- 1 łyżka kawa mielona
Nadzienie kawowe
- 1 szklanka gęste mleko kokosowe (ok. 240 ml)
- 0,5 szklanki kawa świeżo parzona (ok. 120 ml)
- 1 szczypta sól himalajska, kłodawska lub morska
- 1 łyżeczka agar
- 35 g keto słodzidło np. alluloza lub erytrytol
- 30 g mleko kokosowe w proszku
- 45 g tłuszcz kakaowy
- 1 łyżeczka ekstrakt z wanilii
Sposób przygotowania
Spód biszkoptowy
- Suche składniki wymieszać. Jajka rozdzielić. Białka ubić na sztywno z solą, dodając słodzidło pod koniec ubijania. Delikatnie wmieszać żółtko, a następnie suche składniki. Formę do spodu (z rantem) Ø 25 cm wyłożyć papierem do pieczenia, wylać ciasto i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180° w trybie grzania góra + dół. Piec ok. 25 – 30 minut do suchego patyczka. Ostudzić. Zdjąć papier i ułożyć do góry nogami (rantem do góry).
Nadzienie kawowe
- Mleko z kawą, solą, słodzidłem oraz agarem umieścić w garnuszku i zagotować. Zestawić z palnika i wmieszać mleko kokosowe w proszku, ekstrakt z wanilii oraz tłuszcz kakaowy. Ostudzić. Gdy zgęstnieje, wylać na biszkoptowy spód. Przed podaniem schłodzić w lodówce.
ORIENTACYJNE MAKRO
Wartości odżywcze obliczone na podstawie danych dostarczonych przez Spoonacular API. Dla produktów, których zabrakło w bazie, dane pochodzą z etykiety konkretnego produktu. Produkty określone jako opcjonalne nie są ujęte w kalkulacji, chyba, że zaznaczono inaczej (patrz adnotacje do przepisu). Alkohole cukrowe są wyłączone z kalkulacji.
Ten tekst zawiera linki afiliacyjne, co oznacza, że mogę otrzymać niewielką prowizję, jeśli skorzystacie z nich do realizacji swoich zakupów. Nie wiąże się to z żadnymi konsekwencjami dla Was, np. wyższa cena czy gorsze warunki zakupu.
Witam, czym mogę zastąpić mleko kokosowe w proszku? Nie używam, a nie chcę kupować tylko do tego wypieku.
Cześć, mleko w proszku możesz z powodzeniem zastąpić odżywką białkową (np. białkiem serwatkowym) lub ewentualnie pominąć (nie powinno to mieć znaczącego wpływu na konsystencję).