Keto ciasto kawowe z białą czekoladą – kwintesencja weekendowej przyjemności
Dzisiaj standardowe keto ciasto na weekend. Jest proste, lekkie i przyjemne, a do tego niskowęglowodanowe z zasady. O smaku kawy połączonej z białą czekoladą. Jest to niebiańskie wręcz połączenie. Oczywiście można po prostu zjeść kawałek białej czekolady do niedzielnej kawki jeśli ktoś jest leniuszkiem… 😛 Ale jeśli lubicie się trochę pokrzątać po kuchni i wizja weekendu bez keto ciasta jest jakaś nieprzyjemna, to gorąco zachęcam Was do wypróbowania tego przepisu. 🙂
Tak, jak wspomniałam, ten keto przepis należy do kategorii mało skomplikowanych i szybkich w wykonaniu, co tym bardziej przemawia na jego korzyść… 🙂 Spód to ciasto biszkoptowe, natomiast nadzienie to „negatyw” masy z tarty intensywnie czekoladowej. Muszę przyznać, że ciężko się zdecydować które ciasto lepsze… Także nie ma innego wyjścia – musicie wypróbować oba! 😀
Keto ciasto kawowe z białą czekoladą – składniki
🍪 Spód 🍪
Spód to biszkopt na bazie mąki ziemniaczanej oraz odtłuszczonej mąki migdałowej. Mąka kokosowa akurat wyszła, więc trzeba było trochę improwizować… 😀 Niemniej efekt końcowy równie udany i stanowi świetną alternatywę, jeśli ktoś nie przepada za mąką kokosową, a wiem, że tacy ludzie istnieją… ;P
🍬 Keto słodzidło 🍬
Temat rzeka… Generalnie najlepiej jeśli byłaby to alluloza lub erytrytol. Jeśli jesteś w stanie pozwolić sobie na wyższy udział węglowodanów, to polecam także ksylitol. Posiadaczom bardziej wytrawnych kubków smakowych może natomiast wystarczyć słodycz pochodząca z inuliny. Nadzienie z powodzeniem może natomiast zostać posłodzone stewią w płynie lub d-rybozą.
🥛 Mleko kokosowe 🥛
Ja korzystałam z mleka kokosowego z kartonu (19 % tłuszczu). W kwestii wyboru mleka kokosowego stawiamy na jakość i wybieramy opcję jak najbardziej naturalną. W składzie powinien znaleźć się tylko kokos i woda. Wykorzystujemy tutaj także mleko kokosowe w proszku jako element składowy białej czekolady.
🧈Tłuszcz🧈
Tutaj padło na tłuszcz kakaowy, gdyż mowa o nadzieniu o smaku białej czekolady. Jeśli nie dysponujecie takowym, to można spróbować z nierafinowanym olejem kokosowym, który także zagęści masę, lecz nie nada jej typowego kakaowego posmaku.
🐚 Agar 🐚
Substancja żelująca, która pomaga naszemu nadzieniu utrzymać konsystencję stałą. Stanowi świetny zastępnik żelatyny, popularny zwłaszcza na diecie wegetariańskiej oraz wegańskiej. Postępuje się z nim troszkę inaczej niż z żelatyną – masę z jego udziałem trzeba bowiem zagotować, aby uaktywnić właściwości wiążące.
☕ Kawa ☕
Jedna z dwóch głównych nut smakowych tego ciasta. Występuje tutaj w dwóch postaciach – do biszkoptu została dodana kawa mielona, natomiast do przygotowania nadzienia używa się kawy parzonej. Dzięki takiemu zabiegowi aromat i smak kawy jest zdecydowanie wyczuwalny.
Jeśli podobają Wam się treści prezentowane na moim blogu i chcecie okazać wsparcie dla mojej działalności, to zachęcam do postawienia mi wirtualnej kawy za pomocą poniższego przycisku 🙂
Ciasto kawowe z białą czekoladą
Wyposażenie
Składniki
Spód biszkoptowy
- 3 szt. jajka
- ¼ szklanki mąka ziemniaczana
- ¼ szklanki odtłuszczona mąka migdałowa
- 2 łyżki kakao
- 50 g keto słodzidło np. alluloza lub erytrytol
- 1 szczypta sól himalajska, kłodawska lub morska
- 1 łyżeczka proszek do pieczenia
- 1 łyżka kawa mielona
Nadzienie kawowe
- 1 szklanka gęste mleko kokosowe (ok. 240 ml)
- 0,5 szklanki kawa świeżo parzona (ok. 120 ml)
- 1 szczypta sól himalajska, kłodawska lub morska
- 1 łyżeczka agar
- 35 g keto słodzidło np. alluloza lub erytrytol
- 30 g mleko kokosowe w proszku
- 45 g tłuszcz kakaowy
- 1 łyżeczka ekstrakt z wanilii
Sposób przygotowania
Spód biszkoptowy
- Suche składniki wymieszać. Jajka rozdzielić. Białka ubić na sztywno z solą, dodając słodzidło pod koniec ubijania. Delikatnie wmieszać żółtko, a następnie suche składniki. Formę do spodu (z rantem) Ø 25 cm wyłożyć papierem do pieczenia, wylać ciasto i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180° w trybie grzania góra + dół. Piec ok. 25 – 30 minut do suchego patyczka. Ostudzić. Zdjąć papier i ułożyć do góry nogami (rantem do góry).
Nadzienie kawowe
- Mleko z kawą, solą, słodzidłem oraz agarem umieścić w garnuszku i zagotować. Zestawić z palnika i wmieszać mleko kokosowe w proszku, ekstrakt z wanilii oraz tłuszcz kakaowy. Ostudzić. Gdy zgęstnieje, wylać na biszkoptowy spód. Przed podaniem schłodzić w lodówce.
ORIENTACYJNE MAKRO
Wartości odżywcze obliczone na podstawie danych dostarczonych przez Spoonacular API. Dla produktów, których zabrakło w bazie, dane pochodzą z etykiety konkretnego produktu. Produkty określone jako opcjonalne nie są ujęte w kalkulacji, chyba, że zaznaczono inaczej (patrz adnotacje do przepisu). Alkohole cukrowe są wyłączone z kalkulacji.
Ten tekst zawiera linki afiliacyjne, co oznacza, że mogę otrzymać niewielką prowizję, jeśli skorzystacie z nich do realizacji swoich zakupów. Nie wiąże się to z żadnymi konsekwencjami dla Was, np. wyższa cena czy gorsze warunki zakupu.
Witam, czym mogę zastąpić mleko kokosowe w proszku? Nie używam, a nie chcę kupować tylko do tego wypieku.
Cześć, mleko w proszku możesz z powodzeniem zastąpić odżywką białkową (np. białkiem serwatkowym) lub ewentualnie pominąć (nie powinno to mieć znaczącego wpływu na konsystencję).