Owoc palmy kokosowej

Kokos i jego zastosowanie

Kokos to wspaniały owoc, który może być wykorzystywany na mnóstwo przeróżnych sposobów. I to nie tylko w kuchni. 🙂 Sprawdza się świetnie zarówno na słodko, jak i na wytrawnie. W zależności od poziomu dojrzałości ma on do zaoferowania co innego. Począwszy od pełnej witamin i minerałów wody kokosowej poprzez świeży miąższ młodego kokosa aż po wiórki, a następnie olej oraz mleko z dojrzałych, włochatych kokosów. Kulinarne możliwości jego zastosowania są prawie nieskończone. Również w kosmetyce pełni on istotną rolę.

Oto przegląd niektórych przetworów kokosowych, które znajdują zastosowanie w dietach niskowęglowodanowych, beznabiałowych i bezzbożowych:

Keto zakupy

Olej kokosowy

rafinowany
Keto zakupy

Jogurt kokosowy

Keto zakupy

Chipsy kokosowe

Keto zakupy

Wiórki kokosowe

Mus kokosowy

Mus kokosowy

Keto zakupy

Olej kokosowy

nierafinowany
Keto zakupy

Mąka kokosowa

Keto zakupy

Śmietanka kokosowa

Mleko kokosowe w puszce

Mleko kokosowe

w puszcze
Keto zakupy

Mleko kokosowe

w kartonie

Kokos – dla zdrowia i dla urody

Co ciekawe, kokos botanicznie nie jest orzechem, lecz trawą. Przez to rzadziej uczula i z reguły mogą go spożywać osoby z alergią na orzechy. Kokos jest wykorzystywany od zarania dziejów, głównie przez ludy zamieszkujące naturalny obszar jego występowania, czyli głównie tereny Azji Wschodniej oraz Australii i Oceanii. W tamtych regionach kokos stanowi podstawę diety wielu społeczności, które należą do najzdrowszych i najdłużej żyjących na świecie! Zresztą młode kokosy, a przede wszystkim zawarta w nich woda kokosowa to niezmiernie bogate źródło witamin i minerałów, bardzo zbliżone składowo do osocza ludzkiej krwi. Czyni ją to rewelacyjnym izotonikiem. W dodatku, woda w zamkniętej łupinie jest sterylna. Te cechy wody kokosowej sprawiają, że bywała ona używana nawet jako płyn do transfuzji!

Kokos wpływ na zdrowie
Kokos i jego wpływ na zdrowie

Młody vs. dojrzały kokos

Młody kokos zawiera co prawda umiarkowane ilości cukrów, które sprawiają, że jest on mniej użyteczny na dietach niskowęglowodanowych. Co innego dojrzały owoc i jego przetwory. Ten jest źródłem przede wszystkim bardzo zdrowych tłuszczy, w tym głównie średniołańcuchowych kwasów tłuszczowych (MCT), które stanowią bardzo łatwe i szybkie źródło energii i nie są magazynowane przez organizm.

Kokos – korzyści zdrowotne

Uznaje się , że kokos ogólnie ma szereg korzystnych właściwości zdrowotnych, w tym:

  • wykazuje działanie przeciwbakteryjne i przeciwgrzybicze
  • reguluję pracę układy pokarmowego
  • wzmacnia układ odpornościowy
  • oddziałuje pozytywnie na skórę i paznokcie
  • obniża cholesterol
  • usprawnia funkcjonowanie mózgu (a co za tym idzie pomaga w leczeniu Parkinsona i Alzheimera)
  • dodaje energii i wspomaga metabolizm jednocześnie obniżając ciśnienie

Szczegółowe informacje na ten temat można znaleźć na tej i na tej stronie. A tutaj przewodnik po różnych ciekawych zastosowaniach kokosa.

Olej kokosowy
Olej kokosowy – właściwości zdrowotne

Właściwości poszczególnych rodzajów MCT

Większość z nich wynika właśnie z oddziaływania na organizm związków zawartych we frakcji olejowej miąższu kokosowego. A są to właśnie głównie kwasy MCT (o których więcej tutaj). Kwas kaprylowy to najkrótszy średniołańcuchowy kwas tłuszczowy (C8). Jest on wyzwalaczem energii, ale dodatkowo zwalcza infekcje i zmniejsza stany zapalne w obrębie jelit. Kolejny z nich to kwas dekanowy (C10), który ma niesamowite działanie antygrzybiczne i wzmacnia odporność. Ostatni zaś to C12, czyli kwas laurynowy, który ma z nich największe działanie antybakteryjne.

Widać wyraźnie, że kokos to prawdziwa kopalnia dobroczynnych substancji. W dodatku, dzięki wysokiej zawartości tłuszczów i niskiej węglowodanów jest on także sycący, no i przede wszystkim – jaki smaczny! Jeśli chcecie zatem być zdrowi niczym mieszkańcy wyspy Kitava, spożywajcie kokos i jego przetwory w tak dużych ilościach jak oni!
Oczywiście korzystając z poniższych przepisów! 🙂