Owoc palmy kokosowej

Kokos i jego zastosowanie

Kokos to wspaniały owoc, który może być wykorzystywany na mnóstwo przeróżnych sposobów. I to nie tylko w kuchni. 🙂 Sprawdza się świetnie zarówno na słodko, jak i na wytrawnie. W zależności od poziomu dojrzałości ma on do zaoferowania co innego. Począwszy od pełnej witamin i minerałów wody kokosowej poprzez świeży miąższ młodego kokosa aż po wiórki, a następnie olej oraz mleko z dojrzałych, włochatych kokosów. Kulinarne możliwości jego zastosowania są prawie nieskończone. Również w kosmetyce pełni on istotną rolę.

Oto przegląd niektórych przetworów kokosowych, które znajdują zastosowanie w dietach niskowęglowodanowych, beznabiałowych i bezzbożowych:

Kokos – dla zdrowia i dla urody

Co ciekawe, kokos botanicznie nie jest orzechem, lecz trawą. Przez to rzadziej uczula i z reguły mogą go spożywać osoby z alergią na orzechy. Kokos jest wykorzystywany od zarania dziejów, głównie przez ludy zamieszkujące naturalny obszar jego występowania, czyli głównie tereny Azji Wschodniej oraz Australii i Oceanii. W tamtych regionach kokos stanowi podstawę diety wielu społeczności, które należą do najzdrowszych i najdłużej żyjących na świecie! Zresztą młode kokosy, a przede wszystkim zawarta w nich woda kokosowa to niezmiernie bogate źródło witamin i minerałów, bardzo zbliżone składowo do osocza ludzkiej krwi. Czyni ją to rewelacyjnym izotonikiem. W dodatku, woda w zamkniętej łupinie jest sterylna. Te cechy wody kokosowej sprawiają, że bywała ona używana nawet jako płyn do transfuzji!

Kokos wpływ na zdrowie
Kokos i jego wpływ na zdrowie

Młody vs. dojrzały kokos

Młody kokos zawiera co prawda umiarkowane ilości cukrów, które sprawiają, że jest on mniej użyteczny na dietach niskowęglowodanowych. Co innego dojrzały owoc i jego przetwory. Ten jest źródłem przede wszystkim bardzo zdrowych tłuszczy, w tym głównie średniołańcuchowych kwasów tłuszczowych (MCT), które stanowią bardzo łatwe i szybkie źródło energii i nie są magazynowane przez organizm.

Kokos – korzyści zdrowotne

Uznaje się , że kokos ogólnie ma szereg korzystnych właściwości zdrowotnych, w tym:

  • wykazuje działanie przeciwbakteryjne i przeciwgrzybicze
  • reguluję pracę układy pokarmowego
  • wzmacnia układ odpornościowy
  • oddziałuje pozytywnie na skórę i paznokcie
  • obniża cholesterol
  • usprawnia funkcjonowanie mózgu (a co za tym idzie pomaga w leczeniu Parkinsona i Alzheimera)
  • dodaje energii i wspomaga metabolizm jednocześnie obniżając ciśnienie

Szczegółowe informacje na ten temat można znaleźć na tej i na tej stronie. A tutaj przewodnik po różnych ciekawych zastosowaniach kokosa.

Olej kokosowy
Olej kokosowy – właściwości zdrowotne

Właściwości poszczególnych rodzajów MCT

Większość z nich wynika właśnie z oddziaływania na organizm związków zawartych we frakcji olejowej miąższu kokosowego. A są to właśnie głównie kwasy MCT (o których więcej tutaj). Kwas kaprylowy to najkrótszy średniołańcuchowy kwas tłuszczowy (C8). Jest on wyzwalaczem energii, ale dodatkowo zwalcza infekcje i zmniejsza stany zapalne w obrębie jelit. Kolejny z nich to kwas dekanowy (C10), który ma niesamowite działanie antygrzybiczne i wzmacnia odporność. Ostatni zaś to C12, czyli kwas laurynowy, który ma z nich największe działanie antybakteryjne.

Widać wyraźnie, że kokos to prawdziwa kopalnia dobroczynnych substancji. W dodatku, dzięki wysokiej zawartości tłuszczów i niskiej węglowodanów jest on także sycący, no i przede wszystkim – jaki smaczny! Jeśli chcecie zatem być zdrowi niczym mieszkańcy wyspy Kitava, spożywajcie kokos i jego przetwory w tak dużych ilościach jak oni!
Oczywiście korzystając z poniższych przepisów! 🙂