Keto kokosowe mleko skondensowane, czyli keto słodkości jak za dawnych lat
Och, co to była za chwila uniesienia… 😌 W sumie niby patent był mi znany już wcześniej i użyty w kilku przepisach na keto ciasta. Jednak dopiero gdy zrobiłam go specjalnie na okoliczność skonsumowania w podstawowej wersji, dotarła do mnie waga tego odkrycia… 😉 Jest to bowiem pyszność nad pysznościami! Smak jest tak intensywnie słodki, że aż ciężko uwierzyć, że jest ono całkiem legalne i przyjazne diecie ketogenicznej. 😀 Momentalnie przeniosłam się bezpośrednio do lat dziewięćdziesiątych, kiedy niejednokrotnie dobierałam się do tubki ze słodkim ulepem zwanym mleczko w tubce jeszcze w sklepie, zwanym wtedy supersamem. Jest tu ktoś, kto pamięta takie zamierzchłe czasy…? 🙂
Kokosowe mleko skondensowane w wersji keto nie jest jakimś szczególnie wielkim odkryciem. Możliwe, że wielu z Was wpadło już na taki pomysł… Jeśli jednak istnieje ktoś, kto nie zaznał jeszcze tej ambrozji, to z całego serca polecam spróbować! 😀 Tym bardziej, że jest ono wyjątkowo proste w wykonaniu i zaledwie dwuskładnikowe!
Keto kokosowe mleko skondensowane – składniki
🥛 Mleko kokosowe
Ja korzystałam z mleka kokosowego z kartonu o zawartości 19% tłuszczu, ale myślę, że z powodzeniem można użyć mleka kokosowego z puszki. W kwestii wyboru mleka kokosowego stawiamy na jakość i wybieramy opcję jak najbardziej naturalną. W składzie powinien znaleźć się tylko kokos i woda.
🍬 Keto słodzidło
Zdecydowanie najlepiej sprawdzi się tutaj erytrytol w pudrze lub alluloza. Jeśli możesz sobie pozwolić na odrobinę więcej węglowodanów, to sprawdzi się także ksylitol. Z powodzeniem można użyć również bezcukrowego syropu klonowego.

Keto kokosowe mleko skondensowane – możliwości zastosowania
Jest ich z pewnością wiele… A najlepszą z nich jest zlizywanie go prosto z łyżeczki… 🙈 Rewelacyjnie sprawdzi się także jako składnik keto ciast i deserów. Ubite mikserem może stanowić zresztą samodzielny deser (polecam w połączeniu z orzechami!). Myślę, że przyjemny rezultat uzyska się również stosując je w roli tzw. zabielacza do kawy. Jeśli spróbujecie i znajdziecie dla niego jakiekolwiek inne – i z pewnością równie udane – zastosowanie, koniecznie dajcie znać!
Tymczasem zostawiam Was z tą pyszną propozycją nie do odrzucenia… 😀

Kokosowe mleko skondensowane
Wyposażenie
Składniki
- 125 ml gęste mleko kokosowe
- 12 g keto słodzidło np. alluloza, erytrytol (ok. 1 łyżka)
Sposób przygotowania
- Umieścić mleko kokosowe razem ze słodzidłem w garnku z grubym dnem i zagotować. Gotować na średnim ogniu przez ok. 25 – 30 minut aż duża część płynu odparuje a masa mocno zgęstnieje.
ORIENTACYJNE MAKRO
Wartości odżywcze obliczone na podstawie danych dostarczonych przez Spoonacular API. Dla produktów, których zabrakło w bazie, dane pochodzą z etykiety konkretnego produktu. Produkty określone jako opcjonalne nie są ujęte w kalkulacji, chyba, że zaznaczono inaczej (patrz adnotacje do przepisu). Alkohole cukrowe są wyłączone z kalkulacji.