NIE PRZEGAP ŻADNEGO PRZEPISU!
Chcesz dostawać powiadomienie na e-mail gdy pojawi się nowy post?
Obiecuję - żadnych reklam, tylko przepyszne przepisy wprost na Twoją skrzynkę! smile

keto sałatka z brokułem i jajkiem

Kolorowa keto sałatka z brokułem i jajkiem (Paleo, LowCarb)

Keto sałatka z brokułem i jajkiem – lekkie i pożywne keto śniadanie

Dzisiejsza propozycja to śniadanie idealne dla osób, które nie dysponują z rana zbyt dużą ilością czasu na przygotowywanie keto śniadania na świeżo. Keto sałatka z brokułem i jajkiem może być bowiem przygotowana z wyprzedzeniem (np. dzień wcześniej). Świetnie sprawdzi się także jako przekąska na wynos. Jej skład jest wyjątkowo prosty, co przekłada się jednocześnie na jej wysoką odżywczość. Jestem pewna, że sprawdzi się wyśmienicie jako element Waszego menu! 🙂

Keto sałatka z brokułem i jajkiem – składniki

🥦 Brokuł

Wspaniałe zielone warzywo, którego korzyści zdrowotnych nie sposób zliczyć… 😛 Warto je wprowadzić na stałe do menu, choć dla wielu nie jest to łatwe ze względu na specyficzny smak i aromat. Można jednak zastosować przyprawy (gałka muszkatołowa, czosnek) lub inne dodatki, które zniwelują intensywność brokułu (np. papryczka chili). W tym wydaniu tę rolę przyjął na siebie sos czosnkowy.

🥚 Jajka

Najlepsze są oczywiście takie wiejskie, z wolnego wybiegu lub ekologiczne i co ważne – nie karmione zbożem. Kury powinny żywić się naturalnie, tym, co normalnie występuje sezonowo w okolicy i co byłyby w stanie same znaleźć w gospodarstwie. Zboża mogą stanowić ułamek karmy, jednak nie powinna to być przeważająca część. Przeważać powinny owady i inne robaki, zielenina, owoce i nasiona. Zimą udział ziarna może być trochę zwiększony. Jajka zniesione przez kury chowane w takich warunkach mają zdecydowanie więcej dobroczynnych, przeciwzapalnych kwasów omega-3. I takie właśnie jajka powinniśmy stosować na co dzień w swojej diecie.

sałatka z brokułem i jajkiem
Keto sałatka z brokułem i jajkiem

🫑 Papryka czerwona

Nadaje sałatce chrupkości i stanowi kolorystyczny kontrapunkt dla brokuła i jajka oraz świetne źródło wartości odżywczych. Papryka jest bowiem bardzo bogata w witaminę C, a także witaminy E, A oraz większości z grupy B. Na pierwszy rzut oka widać już, że warto włączyć ją do swojego menu.

🟢 Groszek zielony

Nie jest to oczywisty dodatek w przypadku diety ketogenicznej, jednak zawartość węglowodanów w jego przypadku nie jest na tyle duża, żeby z niego rezygnować. Dodaje także przyjemnej dla oka zieloności. Ja używam chętniej groszku mrożonego niż marynowanego. Przed dodaniem do sałatki blanszuję go tylko przez chwilę we wrzątku.

🫒 Majonez

Podstawowy składnik sałatki łączący wszystko w całość, będący jednocześnie bogatym źródłem tłuszczu. Oczywiście najlepiej domowy na bazie oliwy z oliwek lub rafinowanego oleju z awokado (albo ich miksu). W połączeniu z musztardą tworzy przyjemny w odbiorze sos o zbilansowanym smaku.

keto sałatka z brokułem i jajkiem

Sałatka z brokułem i jajkiem

Modern Cavegirl
Keto sałatka z brokułem i jajkiem to pyszny sposób na szybkie i pożywne śniadanie. Szybka i prosta sprawdzi się idealnie w menu osób zabieganych, które równocześnie chcą zadbać o swoje zdrowie. Idealna jako danie na wynos do szkoły czy pracy.
Czas przygotowania 9 mins
Czas gotowania 6 mins
Czas całkowity 15 mins
Rodzaj dania Sałatka
Kuchnia Europejska
Porcje 4 porcje
Dieta
lowcarb
bezglutenowa
vege
Chesz okazać wsparcie?Jeśli podobają Ci się treści prezentowane na moim blogu, to zachęcam do postawienia mi wirtualnej kawy!

Składniki
  

  • 4 szt. jajka
  • 250 g brokuł
  • 130 g papryka czerwona
  • 100 g groszek zielony mrożony
  • 2 łyżki majonez np. domowy z tego przepisu
  • 1 łyżeczka musztarda
  • sól himalajskakłodawska lub morska do smaku
Podoba Ci się ten przepis?Dołącz do Plemienia i stwórz z nim swój własny jadłospis!

Sposób przygotowania
 

  • Jajka ugotować na twardo, ostudzić. Brokuła podgotować lekko (ok. 4 minuty) tak, aby zachował jędrność. Przelać zimną wodą i dobrze odsączyć.
  • Paprykę pokroić w kostkę wielkości groszku. Groszek przelać wrzątkiem i odcedzić. Brokuła i obrane ze skorupek jajka pokroić w kawałki podobnej wielkości.
  • Wszystko umieścić w misce, dodać musztardę i majonez, wymieszać Posolić do smaku.
Wypróbowałaś/eś ten przepis?Oznacz @modern.cavegirl lub dodaj tag #gotujęzmoderncavegirl!

ORIENTACYJNE MAKRO

Wartości odżywcze
(dla 1 porcji)
Sałatka z brokułem i jajkiem
Wielkość porcji
 
1 porcja
Kalorie
161.23
% RWS*
Tłuszcz
 
9.89
g
15
%
Tłuszcze nasycone
 
2.31
g
14
%
Tłuszcze trans
 
0.03
g
Tłuszcze wielonienasycone
 
4.15
g
Tłuszcze jednonienasycone
 
2.85
g
Cholesterol
 
166.62
mg
56
%
Sód
 
143.85
mg
6
%
Potas
 
391.07
mg
11
%
Węglowodany
 
10.13
g
3
%
Błonnik
 
3.79
g
16
%
Cukier
 
4.07
g
5
%
Białko
 
9.11
g
18
%
Witamina A
 
1841.24
IU
37
%
Witamina C
 
107.35
mg
130
%
Wapń
 
63.89
mg
6
%
Żelazo
 
1.77
mg
10
%
Węglowodany netto
 
6.34
g
* Procentowe referencyjne wartości spożycia bazują na diecie 2000 kcal.

Wartości odżywcze obliczone na podstawie danych dostarczonych przez Spoonacular API. Dla produktów, których zabrakło w bazie, dane pochodzą z etykiety konkretnego produktu. Produkty określone jako opcjonalne nie są ujęte w kalkulacji, chyba, że zaznaczono inaczej (patrz adnotacje do przepisu). Alkohole cukrowe są wyłączone z kalkulacji.

Potrzebne zaopatrzenie?Do codziennych zakupów polecam następujące sklepy internetowe:
zakupy Carrefour
zakupy polski koszyk
sklep auchan
zakupy bee.pl

Ten tekst zawiera linki afiliacyjne, co oznacza, że mogę otrzymać niewielką prowizję, jeśli skorzystacie z nich do realizacji swoich zakupów. Nie wiąże się to z żadnymi konsekwencjami dla Was, np. wyższa cena czy gorsze warunki zakupu.

1 Comment

  1. Katarzynka says:

    5 stars
    Przepyszne!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Ocena przepisu