Keto sałatka z brokułem i jajkiem – lekkie i pożywne keto śniadanie
Dzisiejsza propozycja to śniadanie idealne dla osób, które nie dysponują z rana zbyt dużą ilością czasu na przygotowywanie keto śniadania na świeżo. Keto sałatka z brokułem i jajkiem może być bowiem przygotowana z wyprzedzeniem (np. dzień wcześniej). Świetnie sprawdzi się także jako przekąska na wynos. Jej skład jest wyjątkowo prosty, co przekłada się jednocześnie na jej wysoką odżywczość. Jestem pewna, że sprawdzi się wyśmienicie jako element Waszego menu! 🙂
Keto sałatka z brokułem i jajkiem – składniki
🥦 Brokuł
Wspaniałe zielone warzywo, którego korzyści zdrowotnych nie sposób zliczyć… 😛 Warto je wprowadzić na stałe do menu, choć dla wielu nie jest to łatwe ze względu na specyficzny smak i aromat. Można jednak zastosować przyprawy (gałka muszkatołowa, czosnek) lub inne dodatki, które zniwelują intensywność brokułu (np. papryczka chili). W tym wydaniu tę rolę przyjął na siebie sos czosnkowy.
🥚 Jajka
Najlepsze są oczywiście takie wiejskie, z wolnego wybiegu lub ekologiczne i co ważne – nie karmione zbożem. Kury powinny żywić się naturalnie, tym, co normalnie występuje sezonowo w okolicy i co byłyby w stanie same znaleźć w gospodarstwie. Zboża mogą stanowić ułamek karmy, jednak nie powinna to być przeważająca część. Przeważać powinny owady i inne robaki, zielenina, owoce i nasiona. Zimą udział ziarna może być trochę zwiększony. Jajka zniesione przez kury chowane w takich warunkach mają zdecydowanie więcej dobroczynnych, przeciwzapalnych kwasów omega-3. I takie właśnie jajka powinniśmy stosować na co dzień w swojej diecie.

🫑 Papryka czerwona
Nadaje sałatce chrupkości i stanowi kolorystyczny kontrapunkt dla brokuła i jajka oraz świetne źródło wartości odżywczych. Papryka jest bowiem bardzo bogata w witaminę C, a także witaminy E, A oraz większości z grupy B. Na pierwszy rzut oka widać już, że warto włączyć ją do swojego menu.
🟢 Groszek zielony
Nie jest to oczywisty dodatek w przypadku diety ketogenicznej, jednak zawartość węglowodanów w jego przypadku nie jest na tyle duża, żeby z niego rezygnować. Dodaje także przyjemnej dla oka zieloności. Ja używam chętniej groszku mrożonego niż marynowanego. Przed dodaniem do sałatki blanszuję go tylko przez chwilę we wrzątku.
🫒 Majonez
Podstawowy składnik sałatki łączący wszystko w całość, będący jednocześnie bogatym źródłem tłuszczu. Oczywiście najlepiej domowy na bazie oliwy z oliwek lub rafinowanego oleju z awokado (albo ich miksu). W połączeniu z musztardą tworzy przyjemny w odbiorze sos o zbilansowanym smaku.

Sałatka z brokułem i jajkiem
Składniki
- 4 szt. jajka
- 250 g brokuł
- 130 g papryka czerwona
- 100 g groszek zielony mrożony
- 2 łyżki majonez np. domowy z tego przepisu
- 1 łyżeczka musztarda
- sól himalajska, kłodawska lub morska do smaku
Sposób przygotowania
- Jajka ugotować na twardo, ostudzić. Brokuła podgotować lekko (ok. 4 minuty) tak, aby zachował jędrność. Przelać zimną wodą i dobrze odsączyć.
- Paprykę pokroić w kostkę wielkości groszku. Groszek przelać wrzątkiem i odcedzić. Brokuła i obrane ze skorupek jajka pokroić w kawałki podobnej wielkości.
- Wszystko umieścić w misce, dodać musztardę i majonez, wymieszać Posolić do smaku.
ORIENTACYJNE MAKRO
Wartości odżywcze obliczone na podstawie danych dostarczonych przez Spoonacular API. Dla produktów, których zabrakło w bazie, dane pochodzą z etykiety konkretnego produktu. Produkty określone jako opcjonalne nie są ujęte w kalkulacji, chyba, że zaznaczono inaczej (patrz adnotacje do przepisu). Alkohole cukrowe są wyłączone z kalkulacji.
Ten tekst zawiera linki afiliacyjne, co oznacza, że mogę otrzymać niewielką prowizję, jeśli skorzystacie z nich do realizacji swoich zakupów. Nie wiąże się to z żadnymi konsekwencjami dla Was, np. wyższa cena czy gorsze warunki zakupu.
Przepyszne!