Keto krewetki z ostrym dipem pomidorowym – przepis z dedykacją dla tych, którzy lubią pobrudzić sobie paluszki… 😀
Powoli słodkie nuty pomidorowe zamieniam na ostrzejsze smaki. Wszystko za sprawą pogody… Czasami tak powieje chłodem, że trzeba się jakoś rozgrzać… No ale to w sumie nic dziwnego, skoro lato się już skończyło. Jednak grunt to mieć rozwiązanie na dany problem. 🙂 A jak wiadomo najlepiej rozgrzewać się od środka… 😏 Dlatego z ochotą zaczęłam wprowadzać ponownie do menu ostre, rozgrzewające przyprawy, w tym ostrą papryczkę oraz sosy na jej bazie. Dzisiejszy przepis na keto krewetki z ostrym dipem pomidorowym to właśnie propozycja, która doda trochę ognia do Waszego menu!🔥
Jeśli nie przepadacie za owocami morza, to z powodzeniem można je zastąpić piersią z kurczaka, np. w postaci keto nuggetsów. Ja jednak uwielbiam te morskie stwory i uważam, że bardzo dobrze wpisują się w konwencję tego przepisu. Są jakby stworzone do potraw typu finger food i tę ich właściwość wykorzystamy właśnie dzisiaj. 🙂
Keto krewetki z ostrym dipem pomidorowym – składniki
🍤Krewetki
Owoce morza, które osobiście bardzo lubię, choć wiem, że są tacy, którym ciężko nawet na nie spojrzeć… Tutaj najlepiej sprawdzą się większe gatunki, najlepiej krewetki tygrysie. W oryginale to danie je się z udziałem krewetek tylko lekko zblanszowanych, jednak ja zdecydowałam się je podsmażyć, żeby nabrały formy. Pamiętajcie, że krewetki poddajemy krótkiej, intensywnej obróbce termicznej, żeby nie stały się gumowate. A przed smażeniem koniecznie należy je obsuszyć na ręczniku papierowym.
🍅Pomidory
Świeże, dojrzałe i aromatyczne. Najlepsze oczywiście są własne, prosto z ogrodu lub od lokalnego sprzedawcy. Mogą być lekko miękkie lub pomarszczone. Przed dodaniem do sosu i tak powinno się zdjąć z nich skórkę, a miąższ pokroić.

🧅Cebula & 🧄czosnek
Zgrana ekipa stanowiąca nieodzowne towarzystwo dla pomidorów. Podbijają ich smak, ale przede wszystkim dostarczają cennych wartości odżywczych w postaci witamin i antyoksydantów.
🔥Sos sriracha
Dla pikantnego smaku. Może to być jakikolwiek inny ostry sos na bazie papryczki chili (np. sambal oelek). Ważne, żeby zawartość węglowodanów była w nim jak najmniejsza.

Krewetki z ostrym dipem pomidorowym
Wyposażenie
Składniki
- 225 g krewetki tygrysie blanszowane, rozmrożone
- 1 łyżka olej z awokado do smażenia lub olej kokosowy
- 200 g pomidory
- 50 g cebula
- 1 ząbek czosnek
- 2 łyżki oliwa z oliwek
- 1 łyżeczka sos sriracha
- sól himalajska, kłodawska lub morska do smaku
- mąka łubinowa (opcjonalnie – do obtaczania krewetek)
Sposób przygotowania
- Pomidory sparzyć i obrać ze skórki, cebulę posiekać, czosnek przecisnąć przez praskę. Wszystko umieścić w garnku i gotować do miękkości. Odparować płyn do uzyskania pożądanej konsystencji. Dodać sos sriracha i doprawić solą, wymieszać. Jak lekko przestygnie wmieszać oliwę z oliwek. Zblendować na gładki, aksamitny krem.
- Krewetki odsączyć z nadmiaru wody i lekko podsmażyć na oleju z awokado (można je obtoczyć w mące łubinowej). Jeść maczane w ostrym dipie pomidorowym.
ORIENTACYJNE MAKRO
Wartości odżywcze obliczone na podstawie danych dostarczonych przez Spoonacular API. Dla produktów, których zabrakło w bazie, dane pochodzą z etykiety konkretnego produktu. Produkty określone jako opcjonalne nie są ujęte w kalkulacji, chyba, że zaznaczono inaczej (patrz adnotacje do przepisu). Alkohole cukrowe są wyłączone z kalkulacji.
Ten tekst zawiera linki afiliacyjne, co oznacza, że mogę otrzymać niewielką prowizję, jeśli skorzystacie z nich do realizacji swoich zakupów. Nie wiąże się to z żadnymi konsekwencjami dla Was, np. wyższa cena czy gorsze warunki zakupu.