Bułka kalafiorowa z budyniem i malinami to keto przepis stanowiący wariację na temat słodkiej drożdżówki. Zamiast glutenu i cukru mamy tutaj jednak do czynienia ze zdrowymi, gęstymi odżywczo składnikami. Sprawia to, że łatwo wkomponować ją w menu diety ketogenicznej.
Keto bułka kalafiorowa z budyniem i malinami – słodki i odżywczy początek dnia
Kto chętnie jada śniadania na słodko ręka do góry! Już widzę oczami wyobraźni ten las rąk… 😀 Wiadomo, że nie dotyczy to każdego dnia, ale czasami marzy się nam coś słodkiego, idealnie komponującego się z porannym cappuccino… I nie ma w tym nic złego! Trzeba tylko trochę pokombinować tak, aby takie słodkie keto śniadanie było w miarę odżywcze, no i nie zawierało zbyt wiele węglowodanów. Moja propozycja to słodka kalafiorowa keto słodka bułka z budyniem i malinami. Jest to nic innego jak wariacja na temat drożdżówek z budyniem, które stanowiły niegdyś częsty element moich poranków. I pewnie nie tylko moich… 😉
Kalafior i jajka zapewniają tutaj dobre źródło wartości odżywczych, a użycie środka słodzącego przyjaznego diecie ketogenicznej oraz niskowęglowodanowej mąki pozwoliło na ograniczenie ładunku glikemicznego do minimum.
W jaki sposób ten keto przepis wspiera odchudzanie i pomaga osobom z Hashimoto?
Ten keto przepis oferuje pewne zalety, które sprawiają, że świetnie wpisuje się on w dietę odchudzającą oraz dietoterapię Hashimoto. Oto główne z nich:
- wysoka zawartość białka zapewnia uczucie sytości na długo i sprzyja regeneracji tarczycy
- solidna porcja tłuszczu ułatwia kontrolę apetytu oraz dostarcza budulec dla hormonów, a także zwiększa przyswajalność witamin
- niska zawartość węglowodanów pomaga kontrolować glikemię i aktywuje tryb spalania tkanki tłuszczowej
WIĘCEJ NA TEN TEMAT: Wszystko o odchudzaniu ORAZ Hashimoto & zdrowie hormonalne
Bułka kalafiorowa z budyniem i malinami – składniki
Keto słodzidło
Temat rzeka… Generalnie najlepiej jeśli byłaby to alluloza lub erytrytol. Jeśli jesteś w stanie pozwolić sobie na wyższy udział węglowodanów, to polecam także ksylitol. Posiadaczom bardziej wytrawnych kubków smakowych może natomiast wystarczyć słodycz pochodząca z inuliny. Jeśli zaś chodzi o budyń, to pasują tu także świetnie kropelki smakowe o smaku sernika, z których ja skorzystałam.
Kalafior
Wspaniałe, mega uniwersalne, niskokaloryczne i niskowęglowodanowe warzywo. U mnie ląduje zarówno w keto słodkościach, jak i potrawach wytrawnych. Wspaniały zamiennik ziemniaków, ryżu oraz sera (np. w pseudosernikach), a na tym pewnie lista się nie kończy… 😀 Tutaj w postaci puree dodanego do ciasta na bułkę i w roli przemytnika cennych wartości odżywczych. 🙂
Jajka
Zarówno całe jajka (słodka bułka kalafiorowa), jak i same żółtka (masa budyniowa). Nadmienię tylko króciutko, że najlepsze są oczywiście takie wiejskie, z wolnego wybiegu lub ekologiczne i co ważne – nie karmione zbożem. I takie właśnie jajka powinniśmy stosować na co dzień w swojej diecie.
Mąka łubinowa
Bogactwo białka i błonnika, ze stosunkowo niewielką zawartością węglowodanów. W przepisie pełni rolę nie tylko zagęstnika, ale nadaje także puszystości i miękkości. Charakteryzuje się lekko gorzkawym posmakiem, który jednak łatwo zatuszować odrobiną keto słodzidła (także w wytrawnej wersji).
Śmietana kokosowa
U mnie PlantOn Sour Creamo. Wydaje mi się, że – bez szkody dla smaku lub konsystencji – można użyć jogurtu kokosowego lub prawdziwej gęstej śmietany kokosowej (coconut cream), która oddziela się od płynu po schłodzeniu puszki mleka kokosowego.
Namiary na składniki użyte w tym keto przepisie znajdziesz na liście polecanych keto produktów spożywczych.
POZNAJ MOJE TOPOWE PROPOZYCJE:
Bułka kalafiorowa z budyniem i malinami
Składniki
Bułka kalafiorowa
- 50 g kalafior w postaci puree (kalafior ugotowany do miękkości, mocno odsączony i zblendowany)
- 1 szt. jajka
- 15 g keto słodzidło np. alluloza lub erytrytol
- 10 g olej kokosowy rozpuszczony
- 10 g mąka łubinowa
- 0,5 łyżeczki proszek do pieczenia
- 1 szczypta sól himalajska, kłodawska lub morska
Budyń
- 1 szt. żółtko
- 25 g śmietana kokosowa
- 5 kropli kropelki słodzące o smaku sernika
- 3-5 szt. maliny lub inne miękkie owoce jagodowe (opcjonalnie)
Sposób przygotowania
Bułka kalafiorowa
- Białko jaja ubić na sztywno ze szczyptą soli i keto słodzidłem. Wmieszać żółtko i olej kokosowy, a następnie mąkę łubinową i proszek do pieczenia. Połączyć delikatnie z puree z kalafiora. Ciasto umieścić na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Na środku za pomocą łyżki do lodów zrobić miejsce na budyń. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 160° z włączoną funkcją termoobiegu. Piec przez ok. 15 minut.
Budyń
- Żółtko wymieszać ze śmietaną kokosową, dosłodzić kropelkami smakowymi. Wyłożyć na podpieczone ciasto. Na wierzchu umieścić maliny. Piec kolejne 10 – 15 minut aż budyń zgęstnieje a maliny się lekko zapieką.
ORIENTACYJNE MAKRO
Wartości odżywcze obliczone na podstawie danych dostarczonych przez Spoonacular API. Dla produktów, których zabrakło w bazie, dane pochodzą z etykiety konkretnego produktu. Produkty określone jako opcjonalne nie są ujęte w kalkulacji, chyba, że zaznaczono inaczej (patrz adnotacje do przepisu). Alkohole cukrowe są wyłączone z kalkulacji.