Keto deser na Tłusty Czwartek – wersja druga
Nie macie wrażenia, że dzisiaj wszystko kręci się wokół pączków…? Żartuję – przecież mamy Tłusty Czwartek. Nie ma w tym więc nic specjalnie dziwnego. Mi też udzieliło się pączkowe szaleństwo, bo popełniłam następne pączki. A raczej znowu oponki z dziurką, czyli kokosowe keto donuty. Te też są zgodne z dietą ketogeniczną i też dużo zdrowsze od oryginału. Robi się je przy tym dość szybko, więc naprawdę warto przestawić się na keto pączki własnej roboty! Na zachętę dodam, że ten keto deser odznacza się wyjątkowo niską zawartością węglowodanów- jedynie 2,3 g węglowodanów netto na sztuce!
Kokosowy zawrót głowy
Tym razem nie czekoladowe, lecz kokosowe z polewą jagodową. Do ciasta oprócz obowiązkowego trio w postaci mąki, oleju i mleka kokosowego trafiły także wiórki kokosowe. Polewa zaś to mus kokosowy z nierafinowanym olejem kokosowym i sproszkowanymi jagodami. Także jeśli wydawało Wam się, że wspomniane trio wyczerpuje możliwości użycia kokosa w jednym przepisie, to z przyjemnością obalam ten mit!
Donut z owocową nutą
Właściwie ciężko mi zdecydować, która wersja donutów bardziej przypadła mi do gustu… Obie wyszły bowiem bardzo smaczne. Oprócz oczywistych walorów smakowych w tej wersji dodatkowo atrakcyjne jest zestawienie kolorystyczne. A jagodowa polewa oprócz koloru nadała całości przyjemnej owocowej nuty, która świetnie wypada w zestawieniu z kokosem. Gdybym musiała wybrać, to chyba ta wersja donutów urzekła mnie odrobinę bardziej. Ale Wy sami musicie wypróbować oba przepisy i zdecydować, który jest lepszy… 🙂
Pączkowym eksperymentom nie ma końca
Ogólnie, moje donutowe eksperymenty zaliczam do bardzo udanych. Zachęciły mnie one do dalszych pączkowych akcji kulinarnych. Spodziewajcie sie więc już niedługo następnych przepisów na donuty. Jest to bowiem świetny keto deser nie tylko od święta. A w głowie już mam pełno pomysłów na różne nowe smaki, więc na pewno nie dam Wam- ani sobie- czekać okrągłego roku na nowy donutowy przepis! 🙂
Namiary na składniki użyte w tym keto przepisie znajdziesz na liście polecanych keto produktów.
POZNAJ MOJE TOPOWE PROPOZYCJE:
Kokosowe donuty
Składniki
Donuty kokosowe
- 65 – 70 g mąka kokosowa +/- w zależności od chłonności
- 1/4 szklanki wiórki kokosowe
- 35 g keto słodzidło np. alluloza lub erytrytol
- 3 szt. jajka
- 1/8 łyżeczki sól himalajska, kłodawska lub morska
- 1/8 łyżeczki soda kuchenna
- 1/4 szklanki olej kokosowy rafinowanego
- 1/4 szklanki gęste mleko kokosowe
- 1 łyżeczka ekstrakt z wanilii
Polewa jagodowa
- 2 łyżki nierafinowany olej kokosowy
- 2 łyżki mus kokosowy
- 1/2 łyżeczki sproszkowane jagody
- 2 łyżki gęste mleko kokosowe
Sposób przygotowania
Donuty kokosowe
- Wymieszać suche składniki, dodać jajka, olej kokosowy, mleko kokosowe oraz ekstrakt z wanilii. Zmiksować aż do uzyskania gęstej masy. Przełożyć do formy na donuty (do 3/4 wysokości). Piec w piekarniku nagrzanym do 160 stopni z termoobiegiem przez ok. 20 minut. Ostudzić.
Polewa jagodowa
- Olej kokosowy wraz z musem kokosowym podgrzać lekko do rozpuszczenia. Dolać mleko kokosowe i szybko wymieszać, żeby składniki dobrze się połączyły. Zestawić z ognia. Na koniec wmieszać sproszkowane jagody. Donuty maczać kolejno w jeszcze lekko ciepłej polewie.
ORIENTACYJNE MAKRO
Wartości odżywcze obliczone na podstawie danych dostarczonych przez Spoonacular API. Dla produktów, których zabrakło w bazie, dane pochodzą z etykiety konkretnego produktu. Produkty określone jako opcjonalne nie są ujęte w kalkulacji, chyba, że zaznaczono inaczej (patrz adnotacje do przepisu). Alkohole cukrowe są wyłączone z kalkulacji.
Wyjdzie w formie babeczkowej?
Tak, myślę, że nie powinno być z tym problemu… 🙂