Keto brownie kokosowe – upojne keto ciasto na weekend
Zaczyna się weekend, wiec pomyślałam, że pora na przepis na jakieś pyszne keto ciasto… 🙂 I myślę, że keto brownie kokosowe perfekcyjnie sprawdzi się w w tej roli. Jest to brownie połączone z masą kokosową oraz polewą czekoladową, czyli Bounty brownie. Prawda, że brzmi smakowicie…? 😀 Ja wprost uwielbiam połączenie kokosa i czekolady. Wydaje mi się także, że nie jestem odosobniona w tym upodobaniu… 😉
Jeśli ktoś z Was obserwuje mnie na FB lub IG wie, że aktualnie przeprowadzam protokół autoimmunologiczny w wersji keto, więc takie smakołyki nie wchodzą w skład mojego menu… To ciasto robiłam już jakiś czas temu, ale po drodze było tyle różnych okazji (dzień pizzy, Tłusty Czwartek), że dopiero dzisiaj doczekało się premiery blogowej… Późno, ale za to w jakim stylu… 😀
Oto kilka moich innych kokosowych propozycji:
![keto bounty](https://moderncavegirl.pl/wp-content/uploads/2018/10/keto-bounty-150x150.webp)
![keto tort bounty](https://moderncavegirl.pl/wp-content/uploads/2022/12/keto-tort-bounty-150x150.webp)
![keto kokosanki](https://moderncavegirl.pl/wp-content/uploads/2024/09/keto-kokosanki-150x150.webp)
![keto czekolada kokosowa](https://moderncavegirl.pl/wp-content/uploads/2022/12/keto-czekolada-kokosowa-150x150.webp)
Keto brownie kokosowe – składniki
Dużo tutaj kokosa, więc i tłuszcze w przeważającej części są kokosowe. Mamy zatem zarówno rafinowany olej kokosowy, jak i pastę kokosową dla nadania kokosowego smaku i aromatu. Dodatkowym źródłem tłuszczu jest czekolada, zarówno w wersji białej, jak i ciemnej.
Właściwie panuje tutaj pełna dowolność. Może to być standard w postaci erytrytolu. Jeśli jesteś w stanie pozwolić sobie na wyższy udział węglowodanów, to polecam także ksylitol. Posiadaczom bardziej wytrawnych kubków smakowych może natomiast wystarczyć słodycz pochodząca z inuliny. A dla podbicia kokosowego smaku, warto także dodać kokosowe kropelki słodzące.
Wiórki kokosowe
Najlepiej ekologiczne i niesiarkowane, ani nie poddawane żadnym innym chemicznym procesom mającym na celu zachowanie koloru czy przedłużenie żywotności. Po prostu kokos w najbardziej podstawowej, czystej postaci.
Chipsy kokosowe
Gdyby komuś wiórki to było za mało… 😛 Przyjemny dodatek nadający chrupkość i podbijający tłuszcz. Najlepsze są oczywiście prażone.
![brownie kokosowe](https://moderncavegirl.pl/wp-content/uploads/2023/02/brownie-kokosowe.webp)
Najlepsze są oczywiście takie wiejskie, z wolnego wybiegu lub ekologiczne i co ważne – od kur nie karmionych zbożem. Zawierają one zdecydowanie więcej przeciwzapalnych kwasów omega-3. I takie właśnie jajka powinniśmy stosować na co dzień w swojej diecie.
Mleko kokosowe
Ja korzystałam z mleka kokosowego z kartonu o zawartości 19% tłuszczu, ale myślę, że z powodzeniem można użyć mleka kokosowego z puszki. W kwestii wyboru mleka kokosowego stawiamy na jakość i wybieramy opcję jak najbardziej naturalną. W składzie powinien znaleźć się tylko kokos i woda.
Czekolada
Idealne dopełnienie kokosowego smaku. 🙂 W kokosowej warstwie biała czekolada. Natomiast w polewie ciemna. Oczywiście tylko taka o wysokiej zawartości kakao (czym więcej tym lepiej ;)) lub niskowęglowodanowa. Zapewni ona maksimum smaku przy minimalnej ilości węglowodanów.
Namiary na składniki użyte w tym keto przepisie znajdziesz na liście polecanych keto produktów.
POZNAJ MOJE TOPOWE PROPOZYCJE:
![keto brownie kokosowe](https://moderncavegirl.pl/wp-content/uploads/2023/02/keto-brownie-kokosowe-300x300.webp)
Brownie kokosowe
Wyposażenie
- kwadratowa forma 20 x 20 cm
Składniki
Spód
- 3 szt. jajka
- 80 g olej kokosowy
- 30 g czekolada gorzka lub niskowęglowodanowa
- 50 g erytrytol
- 20 g kakao najlepiej czarne
- 15 g błonnik kakaowy
- 0,5 łyżeczki proszek do pieczenia
Masa kokosowa
- 2 szklanki wiórki kokosowe
- 250 ml gęste mleko kokosowe
- 50 g mus kokosowy
- 100 g biała czekolada najlepiej domowa
Polewa czekoladowa
- 100 g czekolada gorzka
- 30 ml gęste mleko kokosowe
- chipsy kokosowe do dekoracji (opcjonalnie)
Sposób przygotowania
Spód
- Olej kokosowy rozpuścić z czekoladą. Wszystkie pozostałe składniki zblendować i dodać rozpuszczone tłuszcze. Można też oddzielić białka od żółtek, ubić je na sztywną pianę i dopiero potem dodać do reszty zblendowanych składników. Wylać do kwadratowej foremki o boku 20 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w piekarniku nagrzanym do 160 stopni z włączoną funkcją termoobiegu przez ok 25- 30 minut (do suchego patyczka). Ostudzić.
Masa kokosowa
- W rondelku podgrzać mleko kokosowe, dodać mus kokosowy i połamaną czekoladę, po chwili zdjąć z ognia i zamieszać. Czekolada powoli będzie się rozpuszczać, ma powstać jednolita, gładka masa. Do jeszcze ciepłej masy dodać wiórki i dobrze wymieszać. Odstawić na chwilę, aby wiórki odrobinę wsiąkły płyn. Tak przygotowaną masę kokosową równomiernie rozłożyć na spodzie brownie. Wyrównać wierzch, schłodzić w lodówce przez godzinę.
Polewa czekoladowa
- Czekoladę rozpuścić w mleku kokosowym, wyłożyć polewę na wierzch ciasta i równomiernie rozsmarować. Przed podaniem posypać chipsami kokosowymi.
ORIENTACYJNE MAKRO
Wartości odżywcze obliczone na podstawie danych dostarczonych przez Spoonacular API. Dla produktów, których zabrakło w bazie, dane pochodzą z etykiety konkretnego produktu. Produkty określone jako opcjonalne nie są ujęte w kalkulacji, chyba, że zaznaczono inaczej (patrz adnotacje do przepisu). Alkohole cukrowe są wyłączone z kalkulacji.