KETO tort kokosowy to wariacja na temat popularnego batonika w trochę bardziej wykwintnym wydaniu. Mimo względnej pracochłonności warto wypróbować ten przepis przy większej okazji, bo w smaku to jest prawdziwa PETARDA! Zapewniam, że przypadnie do gustu nie tylko miłośnikom diety ketogenicznej!
Zdrowy tort Bounty, czyli KETO ciasto kokosowe do kwadratu
Kokos opanował moją kuchnię… 😀 Zaraz po pysznym przepisie na keto czekoladę kokosową powstaje kolejna keto słodkość o tym smaku. Keto tort bounty brzmi dokładnie tak dobrze, jak smakuje… 🙂 Jest kokosowy na wskroś, co w zestawieniu z czekoladą daje wrażenia łudząco podobne smakowo do popularnego batonika. Ja jestem wielką fanką tego połączenia smaków, więc się wprost zakochałam w tym keto torcie… Jeśli Ty też pałasz uwielbieniem dla kokosa i czekolady, to koniecznie musisz ich spróbować w prezentowanym wydaniu! 😀
A jeśli do końca nie wiesz czy to Twoja bajka, proponuję zacząć od batonika bounty w wersji zgodnej z keto dietą. Ale ostrzegam – jak raz zasmakujesz w tym smaku, to już się od niego nie uwolnisz! 😉
KETO tort kokosowy Bounty: Składniki ciasta bez cukru i glutenu
Tłuszcz
No tutaj wszystko jest kokosowe. Nie inaczej ma się zatem sprawa ze źródłami tłuszczu w tym torcie. Mamy zatem zarówno rafinowany olej kokosowy, jak i pastę kokosową dla nadania kokosowego smaku i aromatu.
Keto słodzidło
Właściwie panuje tutaj pełna dowolność. Może to być standard w postaci erytrytolu. Jeśli jesteś w stanie pozwolić sobie na wyższy udział węglowodanów, to polecam także ksylitol. Posiadaczom bardziej wytrawnych kubków smakowych może natomiast wystarczyć słodycz pochodząca z inuliny. A dla podbicia kokosowego smaku, warto także dodać kokosowe kropelki słodzące.
Wiórki kokosowe
Najlepiej ekologiczne i niesiarkowane, ani nie poddawane żadnym innym chemicznym procesom mającym na celu zachowanie koloru czy przedłużenie żywotności. Po prostu kokos w najbardziej podstawowej, czystej postaci.
Jajka
Najlepsze są oczywiście takie wiejskie, z wolnego wybiegu lub ekologiczne i co ważne – od kur nie karmionych zbożem. Kury powinny żywić się naturalnie, a zboża mogą stanowić niewielki ułamek karmy. Jajka zniesione przez kury chowane w takich warunkach zawierają zdecydowanie więcej przeciwzapalnych kwasów omega-3. I takie właśnie jajka powinniśmy stosować na co dzień w swojej diecie.
Mąka kokosowa
Standardowy rodzaj mąki w keto wypiekach, zaraz obok mąki migdałowej, której – w przeciwieństwie do mąki kokosowej – generalnie nie powinno się używać w daniach poddawanych obróbce termicznej. No chyba, że w wersji odtłuszczonej… Mąka kokosowa charakteryzuje się wysokim stopniem wchłanialności płynów, dlatego należy stosować ją z umiarem. W przeciwnym razie produkt końcowy będzie przesuszony. Ma lekko wyczuwalny posmak kokosa, przez co niektórzy nie stosują jej w wytrawnych potrawach. Jeśli nie lubicie mąki kokosowej, proponuję użyć odpowiednio więcej odtłuszczonej mąki migdałowej, która także jest elementem przepisu.
Zdrowy tort kokosowy Bounty bez glutenu i cukru: Składniki kremu i polewy
Mleko kokosowe
Ja korzystałam z mleka kokosowego z kartonu o zawartości 19% tłuszczu, ale myślę, że z powodzeniem można użyć mleka kokosowego z puszki. W kwestii wyboru mleka kokosowego stawiamy na jakość i wybieramy opcję jak najbardziej naturalną. W składzie powinien znaleźć się tylko kokos i woda.
Chipsy kokosowe
Gdyby komuś wiórki to było za mało… 😛 Przyjemny dodatek nadający chrupkość i podbijający tłuszcz. Najlepsze są oczywiście prażone.
Idealne dopełnienie kokosowego smaku. 🙂 Oczywiście tylko taka o wysokiej zawartości kakao (czym więcej tym lepiej ;)) lub niskowęglowodanowa. Zapewni ona maksimum smaku przy minimalnej ilości węglowodanów.
Namiary na składniki użyte w tym keto przepisie znajdziesz na liście polecanych keto produktów.
POZNAJ MOJE TOPOWE PROPOZYCJE:
Tort Bounty
Składniki
Ciasto
- 3 szt. jajka duże lub 4 mniejsze
- 360 ml gęste mleko kokosowe (ok. 1,5 szklanki)
- 45 g mąka kokosowa +/- w zależności od stopnia chłonności
- 10 g kakao ciemne
- 85 g keto słodzidło
- 36 g olej kokosowy rafinowany
- 170 g wiórki kokosowe
- 1,5 łyżeczki proszek do pieczenia bez fosforanów lub cream of tartar
Krem
- 1 szt. mleko kokosowe w puszce gęste lub coconut cream
- 30 kropli kropelki słodzące o smaku kokosa
- 35 g keto słodzidło
- 1 łyżeczka żelatyna (płaska)
Polewa czekoladowa
- 40 g czekolada gorzka (min. 85% kakao) lub niskowęglowodanowa
- 50 ml gęste mleko kokosowe
Dodatkowo
- 25 ml wódka kokosowa (opcjonalnie)
- 25 g chipsy kokosowe
Sposób przygotowania
Ciasto
- Zblendować wszystkie składniki poza wiórkami kokosowymi aż do uzyskania jednorodnej masy. Wsypać wiórki i delikatnie wymieszać. Przełożyć masę do tortownicy o średnicy ok. 20 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni (góra + dół) przez ok. 40 – 45 minut aż do zrumienienia. Ostudzić. Przekroić na dwa blaty.
Krem
- Żelatynę zalać łyżką zimnej wody, a gdy napęcznieje, dodać łyżkę wrzątku i dobrze wymieszać. Mleko kokosowe (tylko stała część) zmiksować z keto słodzidłem oraz kropelkami słodzącymi na puszystą masę. Dodać rozpuszczoną żelatynę i zmiksować do połączenia. Pierwszy blat nasączyć wódką kokosową, wyłożyć połowę kremu, powtórzyć z drugim blatem. Odrobiną kremu obłożyć także boki tortu, a następnie obtoczyć w chipsach kokosowych.
Polewa czekoladowa
- Czekoladę rozpuścić razem z mlekiem kokosowym na małym ogniu. Lekko ostudzić i wyłożyć na wierzch tortu. Posypać chipsami kokosowymi. Wstawić do lodówki na min. 2 h (najlepiej na całą noc).
ORIENTACYJNE MAKRO
Wartości odżywcze obliczone na podstawie danych dostarczonych przez Spoonacular API. Dla produktów, których zabrakło w bazie, dane pochodzą z etykiety konkretnego produktu. Produkty określone jako opcjonalne nie są ujęte w kalkulacji, chyba, że zaznaczono inaczej (patrz adnotacje do przepisu). Alkohole cukrowe są wyłączone z kalkulacji.