Keto zupa gulaszowa – idealna na rozgrzewkę zimową porą
Święta już za kilkanaście dni… Z każdej strony bombarduję Was keto świątecznymi inspiracjami, ale przecież do tego czasu też coś trzeba jeść… 🙂 W ferworze świątecznych przygotowań nie ma zbyt dużo czasu na gotowanie. Proponuję więc coś szybkiego, sycącego i rozgrzewającego! Keto zupa gulaszowa spełnia te wymogi, a do tego jest wprost przepyszna! Skład ma bardzo prosty – ot trochę mięsa (u mnie karkówka), mieszanka warzyw, papryka w proszku i pyszny keto obiad gotowy!
🤫Psst! Ten przepis posłuży Wam także jako sposób na zrobienie gulaszu wieprzowego. Wystarczy pominąć dodatek bulionu, a powstały sos zredukować lub zagęścić odrobiną glucomannanu… Keto gulasz wieprzowy to równie smaczny i prosty pomysł na zimowy keto obiad!
Keto zupa gulaszowa – składniki
🐖 Wieprzowina
Karkówka lub dowolne inne mięso wieprzowe wysokiej jakości (najlepiej ekologiczne), np. łopatka, szynka. Zupę gulaszową można także przyrządzić na bazie mięsa wołowego lub mieszanki obu. Wybór należy do Was!
🍅 Pomidory
W postaci passaty lub koncentratu pomidorowego, który razem z papryką w proszku nada wywarowi przyjemnego, intensywnego koloru. W sezonie można oczywiście użyć świeżych pomidorów, obierając je uprzednio ze skórki.
🥕 Warzywa
Cały wachlarz warzyw w różnych kolorach, w tym cukinia, papryka, marchewka, a także czosnek i cebula. Wzbogacają one zupę nie tylko w kwestii smaku i koloru, ale także w konsystencji. Czymże byłaby gulaszowa bez nich…?

🌶️ Papryka w proszku
Zarówno słodka (może być wędzona), jak i ostra. Kwintesencja gulaszu, a co za tym idzie także zupy gulaszowej… Obie dodają wspaniałego smaku i koloru.
🧈 Tłuszcz
Do podsmażenia mięsa oraz w celu podbicia jego zawartości w daniu. W tej roli proponuję masło klarowane lub smalec.
🍝 Makaron shirataki
Dodatek opcjonalny, jednak stanowi niezłe uzupełnienie zupy, jeśli chodzi o jej objętość, no i zwiększy uczucie sytości po posiłku. Glucomannan, z którego powstaje to bowiem praktycznie czysty błonnik. W związku z tym nasyci, a jednocześnie pozostaje bez większego wpływu na ilość węglowodanów przyswajalnych (netto) w porcji.

Zupa gulaszowa
Wyposażenie
- szybkowar lub duży garnek
Składniki
- 500 g karkówka
- 200 g cukinia
- 50 g cebula
- 1 duża papryka czerwona
- 1 duża marchewka
- 2 ząbki czosnek duże
- 400 ml passata pomidorowa
- 1 litr bulion drobiowy lub woda
- 3 łyżki masło klarowane lub smalcu
- 1 łyżeczka papryka słodka
- 1 łyżeczka papryka ostra
- 2 szt. liście laurowe
- sól do smaku
- pieprz do smaku
- majeranek do smaku
- 200 g makaron shirataki (opcjonalnie)
Sposób przygotowania
- Karkówkę pokrój w niewielką kostkę. W dużym garnku rozgrzej masło klarowane i podsmaż mięso na rumiano razem z papryką w proszku i liśćmi laurowymi. Warzywa także pokrój w średniej wielkości kostkę i dodaj do mięsa. Smaż mieszając ok. 5 minut, po czym zalej bulionem lub wodą. Dodaj passatę i gotuj ok. 20 – 30 minut (aż mięso i warzywa zmiękną). Dopraw solą, pieprzem i ziołami do smaku. Podawaj na gorąco w towarzystwie makaronu shirataki.
ORIENTACYJNE MAKRO
Wartości odżywcze obliczone na podstawie danych dostarczonych przez Spoonacular API. Dla produktów, których zabrakło w bazie, dane pochodzą z etykiety konkretnego produktu. Produkty określone jako opcjonalne nie są ujęte w kalkulacji, chyba, że zaznaczono inaczej (patrz adnotacje do przepisu). Alkohole cukrowe są wyłączone z kalkulacji.
Adnotacje do przepisu
- Tę zupę świetnie przyrządza się w szybkowarze, co skraca czas jej przygotowania.

Ten tekst zawiera linki afiliacyjne, co oznacza, że mogę otrzymać niewielką prowizję, jeśli skorzystacie z nich do realizacji swoich zakupów. Nie wiąże się to z żadnymi konsekwencjami dla Was, np. wyższa cena czy gorsze warunki zakupu.