Zupa gulaszowa to pyszna i rozgrzewająca keto propozycja obiadowa, która na stałe zaskarbi sobie miejsce w Twoim menu diety ketogenicznej. Tym bardziej, że ten przepis ketogeniczny z powodzeniem można przekształcić w gulasz.
Keto zupa gulaszowa – idealna na rozgrzewkę zimową porą
Święta już za kilkanaście dni… Z każdej strony bombarduję Was keto świątecznymi inspiracjami, ale przecież do tego czasu też coś trzeba jeść… 🙂 W ferworze świątecznych przygotowań nie ma zbyt dużo czasu na gotowanie. Proponuję więc coś szybkiego, sycącego i rozgrzewającego! Keto zupa gulaszowa spełnia te wymogi, a do tego jest wprost przepyszna! Skład ma bardzo prosty – ot trochę mięsa (u mnie karkówka), mieszanka warzyw, papryka w proszku i pyszny keto obiad gotowy!
Psst! Ten przepis posłuży Wam także jako sposób na zrobienie gulaszu wieprzowego. Wystarczy pominąć dodatek bulionu, a powstały sos zredukować lub zagęścić odrobiną glucomannanu… Keto gulasz wieprzowy to równie smaczny i prosty pomysł na zimowy keto obiad!
W jaki sposób ten keto przepis wspiera odchudzanie i pomaga osobom z Hashimoto?
Ten keto przepis oferuje szereg zalet, które sprawiają, że świetnie wpisuje się on w dietę odchudzającą oraz dietoterapię Hashimoto. Oto główne z nich:
- wysoka zawartość białka sprzyja uczuciu sytości na długo i pomaga w regeneracji tarczycy
- solidna porcja tłuszczu ułatwia kontrolę apetytu oraz gwarantuje budulec dla hormonów i zwiększa przyswajalność witamin
- niska zawartość węglowodanów pomaga kontrolować glikemię i sprawnie uruchomić tryb spalania tkanki tłuszczowej, dzięki czemu pozbywanie się tłuszczu, zwłaszcza z brzucha staje się dużo skuteczniejsze
WIĘCEJ NA TEN TEMAT: Wszystko o odchudzaniu ORAZ Hashimoto & zdrowie hormonalne
Keto zupa gulaszowa – składniki
Wieprzowina
Karkówka lub dowolne inne mięso wieprzowe wysokiej jakości (najlepiej ekologiczne), np. łopatka, szynka. Zupę gulaszową można także przyrządzić na bazie mięsa wołowego lub mieszanki obu. Wybór należy do Was!
Pomidory
W postaci passaty lub koncentratu pomidorowego, który razem z papryką w proszku nada wywarowi przyjemnego, intensywnego koloru. W sezonie można oczywiście użyć świeżych pomidorów, obierając je uprzednio ze skórki.
Warzywa
Cały wachlarz warzyw w różnych kolorach, w tym cukinia, papryka, marchewka, a także czosnek i cebula. Wzbogacają one zupę nie tylko w kwestii smaku i koloru, ale także w konsystencji. Czymże byłaby gulaszowa bez nich…?
Papryka w proszku
Zarówno słodka (może być wędzona), jak i ostra. Kwintesencja gulaszu, a co za tym idzie także zupy gulaszowej… Obie dodają wspaniałego smaku i koloru.
Tłuszcz
Do podsmażenia mięsa oraz w celu podbicia jego zawartości w daniu. W tej roli proponuję masło klarowane lub smalec.
Makaron shirataki
Dodatek opcjonalny, jednak stanowi niezłe uzupełnienie zupy, jeśli chodzi o jej objętość, no i zwiększy uczucie sytości po posiłku. Glucomannan, z którego powstaje to bowiem praktycznie czysty błonnik. W związku z tym nasyci, a jednocześnie pozostaje bez większego wpływu na ilość węglowodanów przyswajalnych (netto) w porcji.
Namiary na składniki użyte w tym keto przepisie znajdziesz na liście polecanej keto żywności.
POZNAJ MOJE TOPOWE PROPOZYCJE:
Zupa gulaszowa
Wyposażenie
- szybkowar lub duży garnek
Składniki
- 500 g karkówka
- 200 g cukinia
- 50 g cebula
- 1 duża papryka czerwona
- 1 duża marchewka
- 2 ząbki czosnek duże
- 400 ml passata pomidorowa
- 1 litr bulion drobiowy lub woda
- 3 łyżki masło klarowane lub smalcu
- 1 łyżeczka papryka słodka
- 1 łyżeczka papryka ostra
- 2 szt. liście laurowe
- sól do smaku
- pieprz do smaku
- majeranek do smaku
- 200 g makaron shirataki (opcjonalnie)
Sposób przygotowania
- Karkówkę pokrój w niewielką kostkę. W dużym garnku rozgrzej masło klarowane i podsmaż mięso na rumiano razem z papryką w proszku i liśćmi laurowymi. Warzywa także pokrój w średniej wielkości kostkę i dodaj do mięsa. Smaż mieszając ok. 5 minut, po czym zalej bulionem lub wodą. Dodaj passatę i gotuj ok. 20 – 30 minut (aż mięso i warzywa zmiękną). Dopraw solą, pieprzem i ziołami do smaku. Podawaj na gorąco w towarzystwie makaronu shirataki.
ORIENTACYJNE MAKRO
Wartości odżywcze obliczone na podstawie danych dostarczonych przez Spoonacular API. Dla produktów, których zabrakło w bazie, dane pochodzą z etykiety konkretnego produktu. Produkty określone jako opcjonalne nie są ujęte w kalkulacji, chyba, że zaznaczono inaczej (patrz adnotacje do przepisu). Alkohole cukrowe są wyłączone z kalkulacji.