Kuchnia węgierska to prawdziwa uczta dla podniebienia, a keto placek po węgiersku to doskonałe połączenie pikantności, mięsa i warzyw, które zachwycą każdego miłośnika swojskich dań. Dzisiaj dowiesz się, jak go przygotować krok po kroku i zasmakujesz kawałka węgierskiej kuchni w wersji niskowęglowodanowej.
Keto Placek po Węgiersku: Pikantna Przyjemność na Talerzu
Keto Placek po Węgiersku, inaczej placek zbójnicki to rodzaj dużego placka ziemniaczanego podawanego z gulaszem. Stanowi on prawdziwy festiwal smaków i aromatów, a jednocześnie świetny pomysł na ciekawy keto obiad! Jego wyjątkowy charakter, aromatyczne przyprawy i połączenie składników sprawiają, że jest to danie, które z pewnością zachwyci zarówno koneserów kuchni węgierskiej, jak i osoby ceniące kreatywne smaki.
Pierwowzorem tego dania jest „Lángos”, czyli tradycyjna potrawa węgierska, która zyskała popularność nie tylko w kraju, ale także poza jego granicami. W Polsce przyjęła się wersja potrawy, w której używa się typowego dla kuchni polskiej placka ziemniaczanego. A my wprowadzimy do tego przepisu jeszcze jeden twist, zamieniając ziemniaki na cukinię…

Keto Placek po Węgiersku: Kluczowe Składniki
Podstawowe składniki użyte w przepisie to w przypadku keto placków imitujących placki ziemniaczane:
- Jajka: Standardowy i obowiązkowy element placków ziemniaczanych, który spaja wszystkie składniki w całość
- Cukinia: To warzywo stanowi nasz zamiennik ziemniaków w plackach ziemniaczanych
- Błonnik ziemniaczany: To sekretny składnik stanowiący zagęstnik masy na placki. Nadaje im typową konsystencję oraz chrupkość, a do tego jest całkiem niskowęglowodanowy
- Masło klarowane: Tłuszcz do smażenia placków. Można zastąpić olejem z awokado albo olejem kokosowym
Natomiast skład gulaszu jest w miarę standardowy i zawiera:
- Mięso wieprzowe (najlepiej karkówka lub łopatka)
- Warzywa w postaci cebuli, cukinii i papryki czerwonej
- Aromatyczne przyprawy takie jak liść laurowy oraz papryka w proszku (może być ostra)

KETO PORADNIK: „5 skutecznych strategii odchudzania”
Chcesz poznać 5 skutecznych strategii odchudzania na KETO diecie? Zapisz się do CaveLetter’a i odbierz go w prezencie za zapis!

Placek po węgiersku
Wyposażenie
Składniki
Placki
- 300 g cukinia najlepiej żółta, bez gniazd nasiennych
- 2 szt. jajka
- 12 g błonnik ziemniaczany
- 10 g masło klarowane
- sól himalajska, kłodawska lub morska do smaku
Keto Gulasz
- 2 łyżki masło klarowane
- 1 łyżeczka papryka słodka
- 450 g karkówka
- 40 g cebula
- 1 ząbek czosnek
- 85 g kiełbasa
- 150 g cukinia
- 0,5 szt. papryka czerwona
- 1 szt. liść laurowy
- sól himalajska, kłodawska lub morska do smaku
- pieprz do smaku
Sposób przygotowania
Placki
- Cukinię zetrzeć na tarce na małych oczkach, a następnie kompletnie odcisnąć z wody. Dodać pozostałe składniki i wymieszać do połączenia.
- Powstałą masę podzielić na trzy porcje. Smażyć placki na rozgrzanym maśle klarowanym z obu stron na rumiano. Podawać z gulaszem.
Keto Gulasz
- Rozgrzać tłuszcz i dodać paprykę, chwilę smażyć, po czym dodać pokrojone w kostkę mięso. Przesmażyć, dodać posiekaną cebulę oraz czosnek. Po 5 minutach dodać pokrojoną w kawałki kiełbasę, cukinię, paprykę oraz liść laurowy. Przykryć i gotować ok. 10 minut. Zredukować płyn do oczekiwanej konsystencji, przyprawić solą oraz pieprzem.
ORIENTACYJNE MAKRO
Wartości odżywcze obliczone na podstawie danych dostarczonych przez Spoonacular API. Dla produktów, których zabrakło w bazie, dane pochodzą z etykiety konkretnego produktu. Produkty określone jako opcjonalne nie są ujęte w kalkulacji, chyba, że zaznaczono inaczej (patrz adnotacje do przepisu). Alkohole cukrowe są wyłączone z kalkulacji.
Ten tekst zawiera linki afiliacyjne, co oznacza, że mogę otrzymać niewielką prowizję, jeśli skorzystacie z nich do realizacji swoich zakupów. Nie wiąże się to z żadnymi konsekwencjami dla Was, np. wyższa cena czy gorsze warunki zakupu.
Zasmakuj Węgierskiej Kuchni na Keto!
Placek po węgiersku to wyjątkowe danie, które wprowadzi Cię w świat kuchni węgierskiej. Jego wyrazisty smak, pikantność i bogactwo składników sprawiają, że jest to prawdziwy hit na talerzu. Wypróbuj to przepyszne danie i pozwól sobie na kulinarną podróż, której punktem kulminacyjnym będzie typowy smak Węgier!