keto placek po węgiersku

Keto placek po węgiersku/zbójnicki (LowCarb, bez glutenu)

Kuchnia węgierska to prawdziwa uczta dla podniebienia, a keto placek po węgiersku to doskonałe połączenie pikantności, mięsa i warzyw, które zachwycą każdego miłośnika swojskich dań. Dzisiaj dowiesz się, jak go przygotować krok po kroku i zasmakujesz kawałka węgierskiej kuchni w wersji niskowęglowodanowej.

Keto Placek po Węgiersku: Pikantna Przyjemność na Talerzu

Keto Placek po Węgiersku, inaczej placek zbójnicki to rodzaj dużego placka ziemniaczanego podawanego z gulaszem. Stanowi on prawdziwy festiwal smaków i aromatów, a jednocześnie świetny pomysł na ciekawy keto obiad! Jego wyjątkowy charakter, aromatyczne przyprawy i połączenie składników sprawiają, że jest to danie, które z pewnością zachwyci zarówno koneserów kuchni węgierskiej, jak i osoby ceniące kreatywne smaki.

Pierwowzorem tego dania jest „Lángos”, czyli tradycyjna potrawa węgierska, która zyskała popularność nie tylko w kraju, ale także poza jego granicami. W Polsce przyjęła się wersja potrawy, w której używa się typowego dla kuchni polskiej placka ziemniaczanego. A my wprowadzimy do tego przepisu jeszcze jeden twist, zamieniając ziemniaki na cukinię

keto placek po zbójnicku

Keto Placek po Węgiersku: Kluczowe Składniki

Podstawowe składniki użyte w przepisie to w przypadku keto placków imitujących placki ziemniaczane:

  • Jajka: Standardowy i obowiązkowy element placków ziemniaczanych, który spaja wszystkie składniki w całość
  • Cukinia: To warzywo stanowi nasz zamiennik ziemniaków w plackach ziemniaczanych
  • Błonnik ziemniaczany: To sekretny składnik stanowiący zagęstnik masy na placki. Nadaje im typową konsystencję oraz chrupkość, a do tego jest całkiem niskowęglowodanowy
  • Masło klarowane: Tłuszcz do smażenia placków. Można zastąpić olejem z awokado albo olejem kokosowym

Natomiast skład gulaszu jest w miarę standardowy i zawiera:

keto placek po węgiersku

Placek po węgiersku

Avatar for Modern CavegirlModern Cavegirl
Keto placek po węgiersku to danie, które z pewnością zachwyci zarówno koneserów kuchni węgierskiej, jak i osoby ceniące kreatywne smaki!
Czas przygotowania 10 minuty
Czas gotowania 20 minuty
Czas całkowity 30 minuty
Rodzaj dania Danie główne
Porcje 3 porcje
Dieta
lowcarb
bezglutenowa
Okaż wsparcie!Jeśli podobają Ci się treści prezentowane na moim blogu, to zachęcam do postawienia mi wirtualnej kawy!

Składniki
  

Placki

Keto Gulasz

  • 2 łyżki masło klarowane
  • 1 łyżeczka papryka słodka
  • 450 g karkówka
  • 40 g cebula
  • 1 ząbek czosnek
  • 85 g kiełbasa
  • 150 g cukinia
  • 0,5 szt. papryka czerwona
  • 1 szt. liść laurowy
  • sól himalajskakłodawska lub morska do smaku
  • pieprz do smaku
Podoba Ci się ten keto przepis?Dołącz do Plemienia i stwórz z nim swój własny keto jadłospis + uzyskaj dodatkowe korzyści

Sposób przygotowania
 

Placki

  • Cukinię zetrzeć na tarce na małych oczkach, a następnie kompletnie odcisnąć z wody. Dodać pozostałe składniki i wymieszać do połączenia.
  • Powstałą masę podzielić na trzy porcje. Smażyć placki na rozgrzanym maśle klarowanym z obu stron na rumiano. Podawać z gulaszem.

Keto Gulasz

  • Rozgrzać tłuszcz i dodać paprykę, chwilę smażyć, po czym dodać pokrojone w kostkę mięso. Przesmażyć, dodać posiekaną cebulę oraz czosnek. Po 5 minutach dodać pokrojoną w kawałki kiełbasę, cukinię, paprykę oraz liść laurowy. Przykryć i gotować ok. 10 minut. Zredukować płyn do oczekiwanej konsystencji, przyprawić solą oraz pieprzem.
POTRZEBUJESZ KETO JADŁOSPIS?Sprawdź zbilansowane keto jadłospisy albo skorzystaj z narzędzi do zarządzania keto dietą we własnym zakresie –> PRZECHODZĘ DO SKLEPU

ORIENTACYJNE MAKRO

Wartości odżywcze
(dla 1 porcji)
Placek po węgiersku
Wielkość porcji
 
1 porcja
Kalorie
623.38
% RWS*
Tłuszcz
 
48.24
g
29
%
Tłuszcze nasycone
 
22.22
g
139
%
Tłuszcze trans
 
1.58
g
Tłuszcze wielonienasycone
 
3.98
g
Tłuszcze jednonienasycone
 
19.83
g
Cholesterol
 
265.09
mg
88
%
Sód
 
406.08
mg
18
%
Potas
 
1092.83
mg
31
%
Węglowodany
 
11.69
g
39
%
Błonnik
 
4.81
g
20
%
Cukier
 
5.34
g
Białko
 
38.5
g
39
%
Witamina A
 
1432.66
IU
29
%
Witamina C
 
53.84
mg
65
%
Wapń
 
72.89
mg
7
%
Żelazo
 
4.97
mg
28
%
Węglowodany netto
 
6.88
g
* Procentowe referencyjne wartości spożycia bazują na diecie ketogenicznej 2000 kcal o formule ok. 74% tłuszczu, 20% białka, 6% węglowodanów.
ZOBACZ TAKŻEPozostałe KETO PRZEPISY

Wartości odżywcze obliczone na podstawie danych dostarczonych przez Spoonacular API. Dla produktów, których zabrakło w bazie, dane pochodzą z etykiety konkretnego produktu. Produkty określone jako opcjonalne nie są ujęte w kalkulacji, chyba, że zaznaczono inaczej (patrz adnotacje do przepisu). Alkohole cukrowe są wyłączone z kalkulacji.

Keto przepis wypróbowany?Nie zapomnij oznaczyć @modern.cavegirl w Twoim poście

Ten tekst zawiera linki afiliacyjne, co oznacza, że mogę otrzymać niewielką prowizję, jeśli skorzystasz z nich do realizacji swoich zakupów. Nie wiąże się to z żadnymi konsekwencjami dla Ciebie, np. wyższa cena czy gorsze warunki zakupu.

Zasmakuj Węgierskiej Kuchni na Keto!

Placek po węgiersku to wyjątkowe danie, które wprowadzi Cię w świat kuchni węgierskiej. Jego wyrazisty smak, pikantność i bogactwo składników sprawiają, że jest to prawdziwy hit na talerzu. Wypróbuj to przepyszne danie i pozwól sobie na kulinarną podróż, której punktem kulminacyjnym będzie typowy smak Węgier!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Ocena przepisu