keto placki

Keto placki z cukinii (Paleo, LowCarb)

Cukinia na wytrawnie i na słodko

Ciągle trwa jeszcze sezon na cukinię vel kabaczka. Szczerze mówiąc nigdy nie widziałam szczególnej różnicy miedzy jednym a drugim, ale ona ponoć istnieje… 😉 Staram się więc korzystać z tego dobrodziejstwa póki jest ono na wyciągnięcie ręki. Zdarza mi się otrzymywać cukinię z działki – taką bio eko niepryskaną i w ogóle najlepszą. 🙂 A jak nie, to zaopatruję się w nią w warzywniakach lub supermarketach i wtedy staram się, żeby była certyfikowana ekologiczna, choć nie zawsze jest taka możliwość. Najbardziej uwielbiam cukinię za jej uniwersalność – da się z niej zrobić tyle różnych dań. Można ją jeść zarówno na słodko (patrz: babeczki z cukinii), jak i na wytrawnie. Co tu więcej potrzeba do szczęścia, zwłaszcza biorąc pod uwagę jej niską kaloryczność, a przede wszystkim niską zawartość węglowodanów…?

Keto placki z cukinii – szybki i pyszny obiad

Jednym z moich ulubionych sposobów na wykorzystanie cukinii są placki. Proces przygotowania jest analogiczny do placków ziemniaczanych, tylko te są absolutnie zakazane na keto diecie. Placki z cukinii są natomiast jak najbardziej niskowęglowodanowe. W dodatku robi się je szybko, można przygotować większą partię i potem odgrzać bez utraty walorów smakowych. No i są pyszne. Te i inne atrybuty placków z cukinii sprawiają, że całkiem często decyduję się na posiłek w tej formie. Zmianie ulegają jedynie dodatki. No i zdarza mi się eksperymentować z mąkami użytymi do zagęszczenia masy.

keto placki
Keto placki z cukinii z zielonym pesto

Mąka lniana czy kokosowa – która lepsza i dlaczego?

Na blogu pojawiły się już placki z cukinii na mące kokosowej z łososiem. Dzisiaj jednak prezentuję placki cukiniowe na mące lnianej. Polałam je zielonym pesto z bazylii własnej roboty (przepis wkrótce na blogu) i były wprost wyśmienite! 🙂 Ich konsystencja także była dużo lepsza niż poprzednim razem, dlatego zostanę już chyba przy mące lnianej. Mąka kokosowa ma tendencję do wysuszania produktu finalnego, co w tym akurat przepisie nie jest mile widziane. Oczywiście, można próbować z jeszcze innymi mąkami. Zwłaszcza jeśli nie stosujecie diety ketogenicznej, tylko mało restrykcyjną dietę niskowęglowodanową lub dietę Paleo, to pole do popisu jest znacznie szersze (skrobia z tapioki, z plantanów lub też mąka z manioku).

Jeśli także jesteście fanami cukinii, to oprócz wypróbowania tych keto placków z cukinii, zapraszam także do zapoznania się z innymi przepisami z cukinią w roli głównej.

A za co Wy uwielbiacie cukinię?

TUTAJ ZNAJDUJE SIĘ PRZEPIS. Aby uzyskać dostęp, dołącz do Plemienia Modern Cavegirl w roli ŁOWCY lub SZAMANA albo pobierz darmowy jadłospis próbny!

4 Comments

  1. Avatar for Sonka

    Powiem Ci, że trafiłam na ten przepis jak dokładnie tak samo go przed chwilą wykonałam, jak u ciebie 😀 dodałam jeszcze dużo majeranku i niestety miałam ochotę je zrobić na oleju trochę się porozpadały, mimo że jeszcze mąki konopnej dodałam, ale ogólnie pycha

    1. Avatar for Modern Cavegirl

      Bardzo się cieszę, że smakowały! 🙂

  2. Avatar for Justyna

    Konsystencja, to chyba kwestia wciśnięcia cukinii. Ja robię tak: siekam ją w specjalnym pojemniku, zamykanym, blenderem. Wykładam na sitko, trochę odciskam łyżką. Następnie przekładam na ściereczkę, zawijam i wyciskam. Wtedy mi się nie rozpadają, a nie dodaję mąki.

    1. Avatar for Modern Cavegirl

      Ja odciskam tylko w dłoniach cukinię startą na tarce, stąd prawdopodobnie potrzeba zagęszczania masy mąką. Dobrze wiedzieć, że da się to zrobić tak, żeby w ogóle nie dodawać mąki, chociaż – z tego, co piszesz – wymaga to dużego zaangażowania… 😉 Mimo to dzięki za cenną wskazówkę. 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Ocena przepisu