Święta to tradycyjnie czas czekolady, orzechów i bakalii, które stanowią częsty składnik bożonarodzeniowych wypieków. Nie inaczej jest w przypadku KETO ciasta piernikowego z orzechami, które stanowi wariację na temat Panforte die Siena. Oczywiście zgodnego z założeniami diety ketogenicznej. 🙂
Keto panforte di Siena – bożonarodzeniowy wypiek prosto z Włoch
No i zebrało mi się na przedświąteczne podróże… Co ja bym dała, żeby znaleźć się teraz w pięknej Toskanii, najlepiej latem… 😀 Obecnie jest tam zresztą z pewnością także urokliwie, tym bardziej, że poza sezonem można zwiedzać bez towarzystwa tłumów ludzi. Najchętniej wróciłabym do Sieny, żeby uraczyć swoje podniebienie pysznym korzennym ciastem, pełnym orzechów i bakalii, czyli słynnym panforte di Siena. Skoro jednak to się nie wydarzy, postanowiłam odtworzyć te smaki w domowym zaciszu. I tak powstało keto panforte di Siena – keto ciasto typowo bożonarodzeniowe, więc idealnie wpisuje się w aktualny okres!
Do jego wykonania potrzeba dużej ilości bakalii, orzechów i czekolady. Na tym właściwie kończy się skład… 😀 Jest ono w pełni wegańskie, a przez to także dość proste w wykonaniu – wystarczy wymieszać wszystko i upiec. 😛
Keto panforte di Siena – składniki
Keto słodzidło
Temat rzeka… Generalnie najlepiej sprawdzi się alluloza lub erytrytol. Jeśli jesteś w stanie pozwolić sobie na wyższy udział węglowodanów, to polecam także ksylitol. Posiadaczom bardziej wytrawnych kubków smakowych może natomiast wystarczyć słodycz pochodząca z inuliny.
Mąka kokosowa
Standardowy rodzaj mąki w keto wypiekach, zaraz obok mąki migdałowej, której – w przeciwieństwie do mąki kokosowej – generalnie nie powinno się używać w daniach poddawanych obróbce termicznej. No chyba, że w wersji odtłuszczonej… Mąka kokosowa charakteryzuje się wysokim stopniem wchłanialności płynów, dlatego należy stosować ją z umiarem. W przeciwnym razie produkt końcowy będzie przesuszony. Ma lekko wyczuwalny posmak kokosa, przez co niektórzy nie stosują jej w wytrawnych potrawach. Jeśli nie lubicie mąki kokosowej, proponuję użyć odpowiednio więcej odtłuszczonej mąki migdałowej.
Czekolada & kakao
Oczywiście tylko taka o wysokiej zawartości kakao (czym więcej tym lepiej ;)) lub niskowęglowodanowa. Zapewni ona maksimum smaku przy minimalnej ilości węglowodanów. Stanowi ona źródło tłuszczu i scala wszystkie składniki razem. Jej dopełnienie stanowi dodatek kakao.
Chipsy kokosowe
Przyjemny dodatek nadający chrupkości i podbijający tłuszcz. Kokos komponuje się tutaj także dobrze pod względem smaku. W mojej opinii najlepsze są prażone. 🙂
Orzechy & migdały
Tutaj orzechy laskowe i migdały, które nadają ciastu głównej treści. Oba produkty należy pozbawić skórki przed dodaniem do ciasta, co jest najbardziej pracochłonnym etapem przygotowywania tego ciasta. Aby tego uniknąć i jeszcze bardziej przyspieszyć proces przygotowywania, polecam skorzystać z migdałów i orzechów już obranych ze skórki.
Bakalie
Na keto diecie bakalie w tradycyjnym rozumieniu tego słowa są produktem absolutnie zakazanym. Mi udało się jednak wkomponować niewielką ilość rodzynek oraz suszonych śliwek bez szkody dla końcowego makro porcji… 🙂 Składnikiem standardowej mieszanki bakaliowej, który jest przyjazny keto diecie jest natomiast suszona skórka pomarańczowa (nie kandyzowana!).
Namiary na składniki użyte w tym keto przepisie znajdziesz na liście polecanych keto produktów.
POZNAJ MOJE TOPOWE PROPOZYCJE:
Panforte di Siena
Składniki
- 65 g czekolada gorzka (90% kakao) lub niskowęglowodanowa
- 45 g keto słodzidło np. alluloza lub erytrytol do smaku
- 100 g orzechy laskowe
- 100 g migdały
- 45 g chipsy kokosowe
- 20 g rodzynki
- 15 g śliwki suszone lub figi suszone
- 2 łyżki kakao ciemne
- 1 łyżka przyprawa do piernika
- 1 łyżka skórka pomarańczowa (u mnie suszona)
- 1 łyżka mąka kokosowa
- ¼ szklanki woda gorąca
- 1 łyżeczka ekstrakt z wanilii
- 1 łyżka erytrytol w pudrze
Sposób przygotowania
- Migdały zalać wrzątkiem i odstawić na 20 minut. Orzechy laskowe podprażyć na suchej patelni przez ok. 8 minut, przełożyć do ściereczki i pocierać aż zejdzie z nich skórka. Migdały obrać. Śliwki lub figi pokroić w kostkę.
- Czekoladę rozpuścić razem z erytrytolem. Zalać wodą i dobrze wymieszać. Następnie dodać kakao oraz przyprawę do piernika. Wmieszać orzechy, owoce suszone, skórkę pomarańczową i ekstrakt z wanilii, a na koniec mąkę kokosową.
- Przełożyć do niewielkiej tortownicy (Ø 20 cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 175° i piec przez ok. 40 minut. Ostudzić. Przed podaniem oprószyć erytrytolem w pudrze.
ORIENTACYJNE MAKRO
Wartości odżywcze obliczone na podstawie danych dostarczonych przez Spoonacular API. Dla produktów, których zabrakło w bazie, dane pochodzą z etykiety konkretnego produktu. Produkty określone jako opcjonalne nie są ujęte w kalkulacji, chyba, że zaznaczono inaczej (patrz adnotacje do przepisu). Alkohole cukrowe są wyłączone z kalkulacji.