Keto marcepan rumowy w czekoladzie, czyli keto Święta w natarciu!
To nie miało wcale tak wyglądać! Ten przepis, jak również propozycja świątecznego ciasta miały się pojawić tutaj już na początku tygodnia… Niestety, życie pokrzyżowało mi plany i zaserwowało takie choróbsko, że od kilku dni jestem jak zombie. Dopiero dzisiaj nastąpiła poprawa, która pozwoliła mi w trybie pilnym nadgonić odrobinę świąteczne zaległości… No i oto jestem z przepisem na keto marcepan w czekoladzie! 🙂
Jak Wasze przygotowania do Świąt? Pewnie już zwarci i gotowi… 🙂 Ale zapewniam, że na marcepan keto warto się jeszcze skusić! 😀 Jest ekspresowy w przygotowaniu i bazuje na kilku, podstawowych składnikach, więc prawdopodobnie nie będzie wymagał dodatkowego zaopatrzenia.
Keto marcepan rumowy w czekoladzie – składniki
🍬 Keto słodzidło
Temat rzeka… Generalnie najlepiej sprawdzi się alluloza lub erytrytol. Jeśli jesteś w stanie pozwolić sobie na wyższy udział węglowodanów, to polecam także ksylitol. Posiadaczom bardziej wytrawnych kubków smakowych może natomiast wystarczyć słodycz pochodząca z inuliny. Obowiązkowo w formie pudru!
🥜 Mąka migdałowa
A dokładniej zmielone blanszowane migdały. Chodzi zatem o najzwyklejszą, nieodtłuszczoną postać mąki migdałowej. W związku z tym, że jest to deser bez pieczenia, to zostaną zachowane wszystkie wartości odżywcze.
🥚 Jajka
A dokładniej żółtka. Najlepsze jajka są oczywiście wiejskie, z wolnego wybiegu lub ekologiczne i co ważne – od kur nie karmionych zbożem. Kury powinny żywić się naturalnie, a zboża mogą stanowić niewielki ułamek karmy. Jajka zniesione przez kury chowane w takich warunkach zawierają zdecydowanie więcej przeciwzapalnych kwasów omega-3. I takie właśnie jajka powinniśmy stosować na co dzień w swojej diecie.
🥃 Rum
Składnik opcjonalny, ale jakże mile widziany! Podkreśla smak migdałów i wzbogaca marcepan smakowo. Ja użyłam rumu „spiced„, który zapewnia jeszcze intensywniejszy smak i aromat.
🍫 Czekolada
Oczywiście tylko taka o wysokiej zawartości kakao (czym więcej tym lepiej ;)) lub niskowęglowodanowa. Zapewni ona maksimum smaku przy minimalnej ilości węglowodanów. Wspaniale współgra smakowo z marcepanem i stanowi dodatkowe źródło tłuszczu.
Marcepan w czekoladzie
Składniki
- 65 g mąka migdałowa
- 40 g keto słodzidło w pudrze np. alluloza lub erytrytol
- 1 szt. żółtko
- 1 łyżka rum
- 40 g czekolada gorzka lub niskowęglowodanowa
Sposób przygotowania
- Wymieszać mąkę migdałową ze słodzidłem. Żółtko ubić z rumem, dodać do suchych składników i wyrabiać do uzyskania elastycznej masy. Uformować podłużny kształt. Wstawić do lodówki.
- Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. Schłodzoną masę czekoladową równomiernie oblać rozpuszczoną czekoladą.
ORIENTACYJNE MAKRO
Wartości odżywcze obliczone na podstawie danych dostarczonych przez Spoonacular API. Dla produktów, których zabrakło w bazie, dane pochodzą z etykiety konkretnego produktu. Produkty określone jako opcjonalne nie są ujęte w kalkulacji, chyba, że zaznaczono inaczej (patrz adnotacje do przepisu). Alkohole cukrowe są wyłączone z kalkulacji.