Keto piernik czekoladowy z czekodżemem śliwkowym – bożonarodzeniowe keto ciasto w najlepszym wydaniu
U mnie jeszcze echa Świąt Bożego Narodzenia… 😀 Od kilku dni nie gotuję nic nowego, tylko zjadam bożonarodzeniowe specjały, włącznie z keto ciastami… 🙂 Wydaje mi się, że w tym roku wyjątkowo mało przygotowywaliśmy na Święta, a i tak zostało sporo do spożytkowania już po. Albo może na odwrót – mało zjedliśmy (choroba robi swoje) i wyszło na to samo. 😀
Keto piernik czekoladowy z czekodżemem śliwkowym to moje tegoroczne bożonarodzeniowe ciasto. Wyszedł tak pyszny, że nie mogłabym się z Wami nie podzielić tym przepisem…! 🙂 A jest mało skomplikowany i szybki w przygotowaniu, co – tym razem – było dla mnie kwestią priorytetową. Grypa nie sprzyja bowiem wielogodzinnemu pieczeniu… Właściwie to nie sprzyja żadnym aktywnościom, ale takim kuchennym w szczególności, więc w tym roku mieliśmy takie Święta na pół gwizdka. No cóż – bywa i tak…
Keto piernik czekoladowy z czekodżemem śliwkowym – składniki
Piernik
Piernik w wersji czekoladowej, na bazie bardzo podstawowego przepisu z użyciem erytrytolu i mąki kokosowej (lekko zmodyfikowany przepis na kostkę piernikową). W roli tłuszczu zaś czekolada gorzka. Oczywiście żaden piernik nie obędzie się bez korzennych przypraw, znajdzie się tu zatem i przyprawa do piernika, i spora porcja cynamonu cejlońskiego.
Czekodżem śliwkowy
Czekodżem śliwkowy to pyszna domowa keto konfitura, składająca się tylko i wyłącznie ze śliwek i czekolady gorzkiej. Na jesień przygotowałam dwa słoiczki specjalnie z myślą o bożonarodzeniowym pierniku. Jeden znalazł swoje zastosowanie właśnie w tym cieście. Drugi jeszcze czeka na swoją kolej… 🙂 Zamiast niego można użyć powideł śliwkowych 100%.
Czekolada
Wchodzi w skład samego piernika, ale trafiła także do polewy czekoladowej. Jest to więc keto ciasto na wskroś czekoladowe. 🙂 Należy tutaj użyć czekolady gorzkiej o wysokiej zawartości kakao (min. 85%) lub niskowęglowodanowej (słodzonej słodzikiem przyjaznym keto diecie).
Mleko kokosowe
Składnik zarówno ciasta, jak i polewy. Ja korzystałam z mleka kokosowego z kartonu o zawartości 19% tłuszczu, ale myślę, że z powodzeniem można użyć mleka kokosowego z puszki. W kwestii wyboru mleka kokosowego stawiamy na jakość i wybieramy opcję jak najbardziej naturalną. W składzie powinien znaleźć się tylko kokos i woda.
Olej kokosowy
Dodatkowa porcja tłuszczu (oprócz czekolady), która wchodzi w skład polewy czekoladowej. Może to być jak najbardziej nierafinowany olej kokosowy, gdyż składniki polewy podgrzewa się do niewielkiej temperatury. Zamiast oleju kokosowego można z powodzeniem użyć masła klarowanego.
Namiary na składniki użyte w tym keto przepisie znajdziesz na liście polecanych keto produktów.
POZNAJ MOJE TOPOWE PROPOZYCJE:
Piernik czekoladowy z czekodżemem śliwkowym
Wyposażenie
- kwadratowa forma 20 x 20 cm (przy większej zwiększyć ilość ciasta na piernik)
Składniki
Piernik czekoladowy
- 5 szt. jajka
- 60 g keto słodzidło np. alluloza lub erytrytol
- 40 g czekolada gorzka lub niskowęglowodanowa
- 85 ml gęste mleko kokosowe
- 65 g mąka kokosowa
- 1 łyżka kakao ciemne
- 1 łyżka cynamon
- 1 łyżeczka przyprawa do piernika
- 0,5 łyżeczki proszek do pieczenia
- 0,5 łyżeczki soda kuchenna
Nadzienie
- 5 porcji czekodżem śliwkowy z tego przepisu (1 słoiczek) lub powidła śliwkowe 100%
Polewa czekoladowa
- 25 g gęste mleko kokosowe
- 25 g nierafinowany olej kokosowy
- 50 g czekolada gorzka lub niskowęglowodanowa
- 10 g płatki migdałowe
Sposób przygotowania
- Rozdzielić białka od żółtek. Czekoladę rozpuścić z mlekiem kokosowym (na bardzo małej mocy palnika), połączyć z żółtkami. Białka ubić na sztywno z keto słodzidłem. Pozostałe suche składniki wymieszać ze sobą, po czym dodać do masy czekoladowej. Wymieszać do połączenia składników, po czym delikatnie połączyć z ubitą pianą z białek.
- Ciasto przelać do kwardatowej formy wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 160° z włączoną funkcją termoobiegu i piec ok. 20 – 25 minut do suchego patyczka. Ostudzić.
- Piernik przekroić wzdłuż i przełożyć czekodżemem śliwkowym. Składniki polewy rozgrzać na małym ogniu i wymieszać do uzyskania jednorodnej masy. Oblać wierzch piernika i posypać płatkami migdałowymi.
ORIENTACYJNE MAKRO
Wartości odżywcze obliczone na podstawie danych dostarczonych przez Spoonacular API. Dla produktów, których zabrakło w bazie, dane pochodzą z etykiety konkretnego produktu. Produkty określone jako opcjonalne nie są ujęte w kalkulacji, chyba, że zaznaczono inaczej (patrz adnotacje do przepisu). Alkohole cukrowe są wyłączone z kalkulacji.