banner keto menu
keto kostka piernikowa
Deser Europejska Karnawał Keto Low Carb Paleo Polska

Keto kostka piernikowa z ptasim mleczkiem (Paleo, LowCarb)

Dwupokoleniowe pieczenie – prawie zapomniana przyjemność

Nie ma to co wspólne pieczenie z mamą! Na Święta nie było okazji (w ogóle rzadko zdarza się ku temu okazja), bo wszystko w pośpiechu i na już, to chociaż w zeszły weekend sobie odbiłyśmy… 🙂 Wróciły wspomnienia z dzieciństwa, kiedy to moja rola ograniczała się do wsadzania paluchów do surowego ciasta i próbowania czy dobre…  To były czasy…! Teraz podział obowiązków odrobinę się zmienił, dzięki czemu można rzeczywiście powiedzieć, że było to wspólne pieczenie… 😉

keto ciasto
Keto kostka piernikowa z ptasim mleczkiem

Keto piernik – kolejna odsłona

Nasz wybór padł na piernik z ptasim mleczkiem. Inspirację stanowił ten przepis, jednak musiałyśmy trochę rzeczy pozmieniać z uwagi na fakt, że wypiek miał być zdrowy, bezzbożowy i niskowęglowodanowy. Czyli zgodny z wymogami diety ketogenicznej. Podstawę ciasta stanowi więc piernik na bazie mąki kokosowej, następnie daje się konfiturę lub powidła śliwkowe (u nas konfitura z czarnej porzeczki bez cukru). Potem przyszła kolej na piankę z mleka i śmietanki kokosowej (czyli coś na wzór tej z przepisu na ptasie mleczko). Zwieńczeniem zaś jest polewa czekoladowa. Uwierzcie mi – pychota! 🙂

keto piernik
Kostka piernikowa z ptasim mleczkiem i czekoladą

Keto kostka piernikowa z ptasim mleczkiem – faworyt Karnawału

Ciasto nie jest przy tym ani specjalnie skomplikowane ani wyjątkowo pracochłonne. W dodatku keto kostka piernikowa z ptasim mleczkiem świetnie się prezentuje. Po prostu ideał! 🙂 Myślę, że zajmie poczesne miejsce w katalogu przepisów na karnawałowe słodkości dostępnych na blogu. Jeśli jednak mam się przyczepić, to następnym razem zrobiłabym inną polewę czekoladową do tego ciasta. Bardziej coś w stylu polewy użytej przeze mnie do świątecznego piernika. Nie to, żeby ta była zła, ale konsystencjonalnie jak dla mnie zbyt zbliżona do ptasiego mleczka. A ja lubię mieć do czynienia z różnymi konsystencjami w ramach jednego doświadczenia kulinarnego. Ot takie zboczenie… 😉

A jeśli ten wypiek nie do końca Was przekonuje, to zapraszam do zapoznania się z moimi innymi propozycjami na karnawałowe słodkości:

Jeśli podobają Wam się treści prezentowane na moim blogu i chcecie okazać wsparcie dla mojej działalności, to zachęcam do postawienia mi wirtualnej kawy za pomocą poniższego przycisku 🙂

Postaw mi kawę na buycoffee.to
keto kostka piernikowa

Kostka piernikowa z ptasim mleczkiem

Pyszne i atrakcyjne ciasto, które nada się nie tylko na Święta, ale także na Karnawał! Oto właśnie keto kostka piernikowa z ptasim mleczkiem! Różne smaki i konsystencje spotykają się tutaj aby zachwycać i dogodzić najbardziej wymagającym podniebieniom. Spróbujcie sami!
Czas przygotowania 30 mins
Czas gotowania 25 mins
Czas całkowity 2 hrs 55 mins
Rodzaj dania Deser
Kuchnia Europejska, Polska
Porcje 16 porcji

Składniki
  

Ciasto piernikowe

  • 4 jajka
  • 0,25 szklanki gęstego mleka kokosowego
  • 2 łyżki masła klarowanego rozpuszczonego
  • 4 łyżki erytrytolu
  • 0,5 szklanki mąki kokosowej (niecałe – ok. 60 g)
  • 1 łyżka ciemnego kakao
  • 1 łyżka cynamonu
  • 1 łyżka imbiru
  • 0,5 łyżeczki cream of tartar (inaczej kamień winny lub kwaśny winian potasu)
  • 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1 szczypta soli himalajskiej , kłodawskiej lub morskiej

Ptasie mleczko

  • 20 g żelatyny
  • 160 ml zimnej wody
  • 120 ml wrzątku
  • 500 ml śmietanki kokosowej (mocno schłodzonej) lub mieszanki śmietanki kokosowej z gęstym mlekiem kokosowym
  • 10 łyżek erytrytolu
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii

Polewa czekoladowa

  • 75 ml śmietanki kokosowej lub gęstego mleka kokosowego
  • 50 g czekolady gorzkiej lub niskowęglowodanowej
  • 1 łyżka żelatyny

Dodatkowo

  • 120 g powideł śliwkowych lub konfitury z czarnej porzeczki (100% owoców)

Sposób przygotowania
 

Ciasto piernikowe

  • Suche składniki poza solą i erytrytolem wymieszać. Oddzielić białka od żółtek. Żółtka wymieszać z masłem i mlekiem kokosowym. Dodać suche składniki. Białka ubić z solą na sztywną pianę dodając pod koniec erytrytol. Delikatnie wymieszać białka z masą i przełożyć do kwadratowej foremki o wymiarach 20 x 20 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w piekarniku nagrzanym do 160 stopni z włączoną funkcją termoobiegu przez ok. 20 minut (do suchego patyczka). Po wystudzeniu posmarować wierzch cienką warstwą powideł.

Ptasie mleczko

  • Żelatynę namoczyć w zimnej wodzie. Gdy napęcznieje zalać wrzątkiem i dokładnie wymieszać, żeby nie było żadnych grudek. Odstawić do lodówki, ale uważać, żeby za bardzo nie stężała. W międzyczasie śmietankę kokosową ubić z ekstraktem z wanilii (powinna podwoić swoją objętość). Pod koniec ubijania zacząć dodawać po łyżce erytrytolu. Gdy masa będzie gładka i świetlista, wlać tężejącą żelatynę i dobrze wszystko razem zmiksować. Gęstniejącą masę wylać na piernikowy spód. Wstawić do lodówki do pełnego stężenia (przynajmniej 2 h, najlepiej na całą noc).

Polewa czekoladowa

  • Śmietanę kokosową podgrzać w garnuszku na małym ogniu lub w mikrofalówce i rozpuścić w niej czekoladę. Gdy całość jest jeszcze ciepła rozpuścić w polewie żelatynę. Dosłodzić stewią lub erytrytolem w razie potrzeby (jeśli używasz czekolady o bardzo wysokiej zawartości kakao).
Wypróbowałaś/eś ten przepis? Oznacz @modern.cavegirl w poście 🙂

Adnotacje do przepisu


Przybliżona wartość odżywcza 1 porcji:
Wartość energetyczna: 164 kcal
Tłuszcz: 15,0 g
Węglowodany: 3,2 g
Błonnik 0,3 g
Białko 4,7 g
Do zrobienia powyższego przepisu przydadzą się następujące produkty:

2 Comments

  1. Myślisz, że mogę część zamrozić?

    1. Ciężko powiedzieć… 😛 O ile samo ciasto powinno się zachować dobrze podczas mrożenia, to nie wiem co się stanie z pianką. Nie pozostaje nic innego, jak spróbować i zobaczyć… 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Recipe Rating