W świecie ciast niskowęglowodanowych Keto Kostka Piernikowa z Ptasim Mleczkiem jest prawdziwą perełką. Mam nadzieję, że uda mi się Cię przekonać, że naprawdę warto wybrać ten przepis w roli świątecznej lub noworocznej słodkości.
Dwupokoleniowe pieczenie – prawie zapomniana przyjemność
Nie ma to co wspólne pieczenie z mamą! Na Święta nie było okazji (w ogóle rzadko zdarza się ku temu okazja), bo wszystko w pośpiechu i na już, to chociaż w zeszły weekend sobie odbiłyśmy… 🙂 Wróciły wspomnienia z dzieciństwa, kiedy to moja rola ograniczała się do wsadzania paluchów do surowego ciasta i próbowania czy dobre… To były czasy! Teraz podział obowiązków odrobinę się zmienił, dzięki czemu można rzeczywiście powiedzieć, że było to wspólne pieczenie… 😉
Keto piernik – kolejna odsłona
Nasz wybór padł na piernik z ptasim mleczkiem. Inspirację stanowił pewien przepis, jednak musiałyśmy trochę rzeczy pozmieniać z uwagi na fakt, że wypiek miał być zdrowy, bezzbożowy i niskowęglowodanowy. Czyli zgodny z wymogami diety ketogenicznej. Podstawę ciasta stanowi więc piernik na bazie mąki kokosowej, a następnie daje się konfiturę lub powidła śliwkowe (u nas konfitura z czarnej porzeczki bez cukru). Potem przyszła kolej na piankę z mleka i śmietanki kokosowej (czyli coś na wzór tej z przepisu na ptasie mleczko). Zwieńczeniem zaś jest polewa czekoladowa. Uwierzcie mi – pychota! 🙂
Keto kostka piernikowa z ptasim mleczkiem – faworyt Karnawału
Prezentowana receptura opiera się na wyborze składników najwyższej jakości. Wszystko, co dodaję do moich keto ciast, jest dokładnie przemyślane pod kątem wartości odżywczych i smaku. Ciasto nie jest przy tym ani specjalnie skomplikowane ani wyjątkowo pracochłonne. W dodatku keto kostka piernikowa z ptasim mleczkiem świetnie się prezentuje. Po prostu ideał! 🙂 Myślę, że zajmie poczesne miejsce w katalogu przepisów na karnawałowe słodkości dostępnych na blogu.
Namiary na składniki użyte w tym keto przepisie znajdziesz na liście polecanych keto produktów.
POZNAJ MOJE TOPOWE PROPOZYCJE:
Kostka piernikowa z ptasim mleczkiem
Składniki
Ciasto piernikowe
- 4 szt. jajka
- 0,25 szklanki gęste mleko kokosowe
- 2 łyżki masło klarowane rozpuszczone lub rafinowany olej kokosowy
- 4 łyżki keto słodzidło np. alluloza lub erytrytol
- 60 g mąka kokosowa (niecałe ½ szklanki) +/- w zależności od chłonności
- 1 łyżka kakao ciemnego
- 1 łyżka cynamon
- 1 łyżka imbir
- 0,5 łyżeczki proszek do pieczenia lub cream of tartar (inaczej kamień winny lub kwaśny winian potasu)
- 0,5 łyżeczki soda kuchenna
- 1 szczypta sól himalajska, kłodawska lub morska
Ptasie mleczko
- 20 g żelatyna
- 160 ml woda zimna
- 120 ml woda wrząca
- 500 ml gęste mleko kokosowe (mocno schłodzonego)
- 70 gram keto słodzidło np. alluloza lub erytrytol
- 1 łyżeczka ekstrakt z wanilii
Polewa czekoladowa
- 75 ml gęste mleko kokosowe
- 50 g czekolada gorzka (min. 85 % kakao) lub niskowęglowodanowa
- 1 łyżka żelatyna
Dodatkowo
- 120 g powidła śliwkowe lub konfitury z czarnej porzeczki (100% owoców)
Sposób przygotowania
Ciasto piernikowe
- Suche składniki poza solą i słodzidłem wymieszać. Oddzielić białka od żółtek. Żółtka wymieszać z masłem i mlekiem kokosowym. Dodać suche składniki. Białka ubić z solą na sztywną pianę dodając pod koniec słodzidło. Delikatnie wymieszać białka z masą i przełożyć do kwadratowej foremki o wymiarach 20 x 20 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w piekarniku nagrzanym do 160 stopni z włączoną funkcją termoobiegu przez ok. 20 minut (do suchego patyczka). Po wystudzeniu posmarować wierzch cienką warstwą powideł.
Ptasie mleczko
- Żelatynę namoczyć w zimnej wodzie. Gdy napęcznieje zalać wrzątkiem i dokładnie wymieszać, żeby nie było żadnych grudek. Odstawić do lodówki, ale uważać, żeby za bardzo nie stężała. W międzyczasie śmietankę kokosową ubić z ekstraktem z wanilii (powinna podwoić swoją objętość). Pod koniec ubijania zacząć dodawać po łyżce słodzidła. Gdy masa będzie gładka i świetlista, wlać tężejącą żelatynę i dobrze wszystko razem zmiksować. Gęstniejącą masę wylać na piernikowy spód. Wstawić do lodówki do pełnego stężenia (przynajmniej 2 h, najlepiej na całą noc).
Polewa czekoladowa
- Śmietanę kokosową podgrzać w garnuszku na małym ogniu lub w mikrofalówce i rozpuścić w niej czekoladę. Gdy całość jest jeszcze ciepła rozpuścić w polewie żelatynę. W razie potrzeby dosłodzić stewią w płynie lub erytrytolem (jeśli używasz czekolady o bardzo wysokiej zawartości kakao).
ORIENTACYJNE MAKRO
Wartości odżywcze obliczone na podstawie danych dostarczonych przez Spoonacular API. Dla produktów, których zabrakło w bazie, dane pochodzą z etykiety konkretnego produktu. Produkty określone jako opcjonalne nie są ujęte w kalkulacji, chyba, że zaznaczono inaczej (patrz adnotacje do przepisu). Alkohole cukrowe są wyłączone z kalkulacji.
Myślisz, że mogę część zamrozić?
Ciężko powiedzieć… 😛 O ile samo ciasto powinno się zachować dobrze podczas mrożenia, to nie wiem co się stanie z pianką. Nie pozostaje nic innego, jak spróbować i zobaczyć… 🙂