wałek NIE PRZEGAP ŻADNEGO PRZEPISU! wałek
Chcesz dostawać powiadomienie na e-mail gdy pojawi się nowy post?
Obiecuję - żadnych reklam, tylko przepyszne przepisy wprost na Twoją skrzynkę! smile

keto kostka piernikowa

Keto kostka piernikowa z ptasim mleczkiem (Paleo, LowCarb)

Dwupokoleniowe pieczenie – prawie zapomniana przyjemność

Nie ma to co wspólne pieczenie z mamą! Na Święta nie było okazji (w ogóle rzadko zdarza się ku temu okazja), bo wszystko w pośpiechu i na już, to chociaż w zeszły weekend sobie odbiłyśmy… 🙂 Wróciły wspomnienia z dzieciństwa, kiedy to moja rola ograniczała się do wsadzania paluchów do surowego ciasta i próbowania czy dobre…  To były czasy…! Teraz podział obowiązków odrobinę się zmienił, dzięki czemu można rzeczywiście powiedzieć, że było to wspólne pieczenie… 😉

keto ciasto
Keto kostka piernikowa z ptasim mleczkiem

Keto piernik – kolejna odsłona

Nasz wybór padł na piernik z ptasim mleczkiem. Inspirację stanowił ten przepis, jednak musiałyśmy trochę rzeczy pozmieniać z uwagi na fakt, że wypiek miał być zdrowy, bezzbożowy i niskowęglowodanowy. Czyli zgodny z wymogami diety ketogenicznej. Podstawę ciasta stanowi więc piernik na bazie mąki kokosowej, następnie daje się konfiturę lub powidła śliwkowe (u nas konfitura z czarnej porzeczki bez cukru). Potem przyszła kolej na piankę z mleka i śmietanki kokosowej (czyli coś na wzór tej z przepisu na ptasie mleczko). Zwieńczeniem zaś jest polewa czekoladowa. Uwierzcie mi – pychota! 🙂

keto piernik
Kostka piernikowa z ptasim mleczkiem i czekoladą

Keto kostka piernikowa z ptasim mleczkiem – faworyt Karnawału

Ciasto nie jest przy tym ani specjalnie skomplikowane ani wyjątkowo pracochłonne. W dodatku keto kostka piernikowa z ptasim mleczkiem świetnie się prezentuje. Po prostu ideał! 🙂 Myślę, że zajmie poczesne miejsce w katalogu przepisów na karnawałowe słodkości dostępnych na blogu. Jeśli jednak mam się przyczepić, to następnym razem zrobiłabym inną polewę czekoladową do tego ciasta. Bardziej coś w stylu polewy użytej przeze mnie do świątecznego piernika. Nie to, żeby ta była zła, ale konsystencjonalnie jak dla mnie zbyt zbliżona do ptasiego mleczka. A ja lubię mieć do czynienia z różnymi konsystencjami w ramach jednego doświadczenia kulinarnego. Ot takie zboczenie… 😉

A jeśli ten wypiek nie do końca Was przekonuje, to zapraszam do zapoznania się z moimi innymi propozycjami na karnawałowe słodkości:

Jeśli podobają Wam się treści prezentowane na moim blogu i chcecie okazać wsparcie dla mojej działalności, to zachęcam do postawienia mi wirtualnej kawy za pomocą poniższego przycisku 🙂

Postaw mi kawę na buycoffee.to
keto kostka piernikowa

Kostka piernikowa z ptasim mleczkiem

Modern Cavegirl
Pyszne i atrakcyjne ciasto, które nada się nie tylko na Święta, ale także na Karnawał! Oto właśnie keto kostka piernikowa z ptasim mleczkiem! Różne smaki i konsystencje spotykają się tutaj aby zachwycać i dogodzić najbardziej wymagającym podniebieniom. Spróbujcie sami!
Czas przygotowania 30 mins
Czas gotowania 25 mins
Czas całkowity 2 hrs 55 mins
Rodzaj dania Deser
Porcje 16 porcji
Dieta
lowcarb
bezglutenowa
bezmleczna
Chesz okazać wsparcie?Jeśli podobają Wam się treści prezentowane na moim blogu, to zachęcam do postawienia mi wirtualnej kawy:
Postaw mi kawę na buycoffee.to

Składniki
  

Ciasto piernikowe

Ptasie mleczko

Polewa czekoladowa

Dodatkowo

skomponuj jadłospis z tym przepisem

Sposób przygotowania
 

Ciasto piernikowe

  • Suche składniki poza solą i słodzidłem wymieszać. Oddzielić białka od żółtek. Żółtka wymieszać z masłem i mlekiem kokosowym. Dodać suche składniki. Białka ubić z solą na sztywną pianę dodając pod koniec słodzidło. Delikatnie wymieszać białka z masą i przełożyć do kwadratowej foremki o wymiarach 20 x 20 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w piekarniku nagrzanym do 160 stopni z włączoną funkcją termoobiegu przez ok. 20 minut (do suchego patyczka). Po wystudzeniu posmarować wierzch cienką warstwą powideł.

Ptasie mleczko

  • Żelatynę namoczyć w zimnej wodzie. Gdy napęcznieje zalać wrzątkiem i dokładnie wymieszać, żeby nie było żadnych grudek. Odstawić do lodówki, ale uważać, żeby za bardzo nie stężała. W międzyczasie śmietankę kokosową ubić z ekstraktem z wanilii (powinna podwoić swoją objętość). Pod koniec ubijania zacząć dodawać po łyżce słodzidła. Gdy masa będzie gładka i świetlista, wlać tężejącą żelatynę i dobrze wszystko razem zmiksować. Gęstniejącą masę wylać na piernikowy spód. Wstawić do lodówki do pełnego stężenia (przynajmniej 2 h, najlepiej na całą noc).

Polewa czekoladowa

  • Śmietanę kokosową podgrzać w garnuszku na małym ogniu lub w mikrofalówce i rozpuścić w niej czekoladę. Gdy całość jest jeszcze ciepła rozpuścić w polewie żelatynę. W razie potrzeby dosłodzić stewią w płynie lub erytrytolem (jeśli używasz czekolady o bardzo wysokiej zawartości kakao).
Wypróbowałaś/eś ten przepis?Oznacz @modern.cavegirl lub dodaj tag #gotujęzmoderncavegirl!

ORIENTACYJNE MAKRO

Wartości odżywcze
Kostka piernikowa z ptasim mleczkiem
Wielkość porcji
 
1 porcja
Kalorie
191.75
% RWS*
Tłuszcz
 
12.77
g
20
%
Tłuszcze nasycone
 
9.76
g
61
%
Tłuszcze trans
 
0.01
g
Tłuszcze wielonienasycone
 
0.28
g
Tłuszcze jednonienasycone
 
0.96
g
Cholesterol
 
45.72
mg
15
%
Sód
 
0.01
mg
0
%
Potas
 
26.87
mg
1
%
Węglowodany
 
6.81
g
2
%
Błonnik
 
2
g
8
%
Cukier
 
2.8
g
3
%
Białko
 
4.49
g
9
%
Witamina A
 
60.97
IU
1
%
Witamina C
 
0.02
mg
0
%
Wapń
 
22.61
mg
2
%
Żelazo
 
0.47
mg
3
%
Węglowodany netto
 
4.81
g
* Procentowe referencyjne wartości spożycia bazują na diecie 2000 kcal.

Wartości odżywcze obliczone na podstawie danych dostarczonych przez Spoonacular API. Dla produktów, których zabrakło w bazie, dane pochodzą z etykiety konkretnego produktu. Produkty określone jako opcjonalne nie są ujęte w kalkulacji, chyba, że zaznaczono inaczej (patrz adnotacje do przepisu).

Potrzebne zaopatrzenie?Do codziennych zakupów polecam następujące sklepy internetowe:
zakupy Carrefour
zakupy polski koszyk
sklep auchan
zakupy bee.pl

Adnotacje do przepisu


Ten tekst zawiera linki afiliacyjne, co oznacza, że mogę otrzymać niewielką prowizję, jeśli skorzystacie z nich do realizacji swoich zakupów. Nie wiąże się to z żadnymi konsekwencjami dla Was, np. wyższa cena czy gorsze warunki zakupu.

2 Comments

  1. Myślisz, że mogę część zamrozić?

    1. Ciężko powiedzieć… 😛 O ile samo ciasto powinno się zachować dobrze podczas mrożenia, to nie wiem co się stanie z pianką. Nie pozostaje nic innego, jak spróbować i zobaczyć… 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Ocena przepisu