Złote keto bułki lniane
Europejska Keto Low Carb Paleo Pieczywo Wege

Złote keto bułki lniane (Paleo, LowCarb)

Keto pieczywo zawsze w cenie

Niejednokrotnie przy okazji prezentowania przepisu na keto pieczywo zaznaczałam, że nie jest to dla mnie produkt pierwszej potrzeby i nie jadam go na co dzień. I tak też w sumie jest, jednak przy każdym rzucie burgerów powstają jakieś keto bułki… 🙂 Wszystkie przepisy, które wypróbowałam jak do tej pory były świetne, ale w związku z tym, że lubię eksperymentować, to nie byłabym sobą gdybym nie wypróbowała kolejnego przepisu na keto bułki. Tym razem są to złote keto bułki lniane, a dokładniej bułki ze złotego lnu. Bardzo smaczne i idealnie nadające się na burgery. Nie potrzeba do nich przy tym żadnych wymyślnych składników typu mąka sezamowa lub orzechowa. Len jest bowiem łatwo dostępny i znany szerokiej publiczności. Wystarczy go zmielić lub kupić od razu w formie mąki lnianej, dodać jajka oraz babkę płesznik, siup do piekarnika i voilà! 🙂

keto bułki
Burger na bazie złotej keto bułki lnianej

Keto pieczywo zawsze na podorędziu

Złote keto bułki lniane przypadną także do gustu wszystkim miłośnikom pieczywa, którym ciężko się z nim pożegnać na diecie ketogenicznej lub innej niskowęglowodanowej. Jedna bułka ma bowiem zaledwie 0,9 g węglowodanów ogółem, a po odliczeniu błonnika 0,7 g węglowodanów netto. Może być więc z powodzeniem stosowana na co dzień jako baza do keto kanapek. Robi się je przy tym naprawdę ekspresowo. Na dodatek można z powodzeniem przygotować większą porcję i je zamrozić. Potem wystarczy rozmrozić, a dla lepszego efektu odgrzać w piekarniku. Także fani burgerów powinni być zadowoleni z efektów, jakie daje użycie złotych keto bułek lnianych do tego rodzaju dania. Mi smakowały w takim wydaniu wyśmienicie!

keto pieczywo
Złote keto bułki lniane – prosto z piekarnika

A jak już jesteście w posiadaniu złotych keto bułek, to polecam dostępne na blogu przepisy na burgery:

I obiecuję, że to nie koniec przepisów na keto pieczywo. Za czas jakiś na pewno pojawi się kolejna propozycja na keto bułki lub keto chleb. Zaglądajcie więc regularnie na bloga! 🙂

Jeśli podobają Wam się treści prezentowane na moim blogu i chcecie okazać wsparcie dla mojej działalności, to zachęcam do postawienia mi wirtualnej kawy za pomocą poniższego przycisku 🙂

Postaw mi kawę na buycoffee.to
Złote keto bułki lniane

Złote bułki lniane

Nie ma to co pyszne mięciutkie bułeczki. Takie właśnie są złote keto bułki lniane. Idealne na śniadanie do kanapki lub jako baza do burgerów. Polecam!
Czas przygotowania 10 mins
Czas gotowania 30 mins
Czas całkowity 40 mins
Rodzaj dania Dodatek, Pieczywo
Kuchnia Europejska, Wege
Porcje 4 bułki

Składniki
  

  • 1 szklanka lnu złotego zmielonego lub mąki lnianej
  • 2 jajka
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżka łupin babki płesznik zmielonych
  • 1 łyżka octu jabłkowego
  • 1 łyżeczka cream of tartar (inaczej kamień winny lub kwaśny winian potasu)
  • 0,5 łyżeczki soli himalajskiej , kłodawskiej lub morskiej
  • 0,25 szklanki wrzątku

Sposób przygotowania
 

  • Oddzielić białka od żółtek. Białka ubić na sztywną pianę razem z solą. Żółtka wymieszać z suchymi składnikami. Dodać pozostałe mokre składniki oraz wrzątek. Wymieszać na gładką masę, po czym delikatnie połączyć z ubitymi białkami. Podzielić masę na 4 części. Zwilżonymi dłońmi formować kule i kłaść na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec w piekarniku nagrzanym do 160 stopni z włączoną funkcją termoobiegu przez ok. 30 minut (bułki muszą się przyrumienić).
Wypróbowałaś/eś ten przepis? Oznacz @modern.cavegirl w poście 🙂

Adnotacje do przepisu


Przybliżona wartość odżywcza 1 bułki:
Wartość energetyczna: 361 kcal
Tłuszcz: 31,3 g
Węglowodany: 0,9 g
Błonnik 0,2 g
Białko 13,5 g
Do zrobienia powyższego przepisu przydadzą się następujące produkty:
Inspirację do złotych keto bułek lnianych stanowił ten przepis.

4 Comments

  1. Co daje cream of tartar i czy mozna go pominąć ?

    1. Cream of tartar ma właściwości spulchniające i stabilizujące białko jaja. Myślę, że można go pominąć, jednak trzeba się wtedy liczyć z tym, że produkt końcowy mniej wyrośnie. Jeśli nie stosujesz rygorystycznej diety ketogenicznej, to można go ewentualnie wymienić na proszek do pieczenia.

  2. Czy zamiast babki płesznik może być jajowata?

    1. Hej, tak, wydaje mi się, że można stosować je zamiennie bez większych różnic w efekcie końcowym. 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Recipe Rating