Jesienny keto chleb dyniowy – niskowęglowodanowy wypiek sezonowy
No i stało się – oto kolejny przepis na keto pieczywo… A niby nie ciągnie mnie do chleba na keto diecie… No ale nie mogłam się powstrzymać będąc w posiadaniu puree z dyni! Poza tym – o ile ja mogę spokojnie funkcjonować bez kanapek – o tyle moja druga połówka, którą próbuję przekonać do keto – już nie… Jesienny keto chleb dyniowy stanie się więc surowcem kanapkowym. I w tej roli sprawdza się wyśmienicie!
Sama zresztą także chętnie skuszę się na miłą odmianę w postaci keto kanapek… Najlepiej z rukolą i łososiem wędzonym (na zdjęciu poniżej) w wersji wytrawnej lub z czekodżemem śliwkowym w wersji słodkiej! O tak – takie sezonowe połączenia smaków to jest to, co tygryski lubią najbardziej! 😀
Jesienny keto chleb dyniowy – składniki
Jajka
Najlepsze są oczywiście takie wiejskie, z wolnego wybiegu lub ekologiczne i co ważne – nie karmione zbożem. Kury powinny żywić się naturalnie, a zboża mogą stanowić niewielki ułamek karmy. Jajka zniesione przez kury chowane w takich warunkach zawierają zdecydowanie więcej przeciwzapalnych kwasów omega-3. I takie właśnie jajka powinniśmy stosować na co dzień w swojej diecie.
Tłuszcz
Dowolny płynny olej roślinny, który nadaje się do obróbki termicznej. Najlepsza będzie oliwa z oliwek lub rafinowany olej z awokado, ale każdy inny nada się pod względem kulinarnym. Zwróćcie uwagę, żeby raczej był to olej z przewagą jednonienasyconych kwasów tłuszczowych, gdyż będzie on mniej reaktywny chemicznie.
Mąki
Do chleba użyłam mieszanki mąk niskowęglowodanowych: mąki łubinowej oraz odtłuszczonej mąki lnianej w proporcji 3:1. Przewaga mąki łubinowej, która dość mocno chłonie płyny ma za zadanie zrównoważyć wilgotny dodatek w postaci puree z dyni.
Dynia
Bohaterka sezonu. Warzywo, które idealnie sprawdza się jako składnik wszelkich słodkości, w tym keto deserów i ciast. Znajduje jednak zastosowanie także w wytrawnych potrawach… Ja użyłam dyni Hokkaido, a dokładniej odrobinę puree z dyni, które nadało chlebowi przyjemny pomarańczowy kolor. Podobny efekt powinno przynieść puree z dyni piżmowej, która także charakteryzuje się intensywnym kolorem miąższu. Użycie innej odmiany może zaowocować wypiekiem o dużo mniej intensywnej barwie.
Spulchniacz
W tej roli u mnie akurat proszek do pieczenia bez fosforanów. Ewentualną i zdecydowanie bardziej naturalną alternatywą będzie jednak kamień winny (inaczej cream of tartar lub kwaśny winian potasu) lub soda spożywcza.
Namiary na składniki użyte w tym keto przepisie znajdziesz na liście polecanych keto produktów.
POZNAJ MOJE TOPOWE PROPOZYCJE:
Chleb dyniowy
Składniki
- 5 szt. jajka duże
- 50 ml olej z awokado lub oliwa z oliwek
- 50 ml woda gazowana
- 50 g puree z dyni Hokkaido
- 90 g mąka łubinowa
- 30 g odtłuszczona mąka migdałowa
- 1 łyżeczka sól himalajska, kłodawska lub morska
- 3 łyżeczki proszek do pieczenia
- 15 g pestki dyni
Sposób przygotowania
- Jajka ubić na puszystą jasną masę. Miksując dalej dolać tłuszcz i wodę, a następnie puree dyniowe. Suche składniki wymieszać i dodać do masy jajecznej. Wymieszać szpatułką lub zmiksować delikatnie aż do połączenia składników.
- Przelać do keksówki o wymiarach 20 cm x 11 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w piekarniku nagrzanym do 180° w trybie grzania góra + dół lub w termoobiegu w 160° przez 45 – 50 minut do suchego patyczka. Ostudzić przed krojeniem.
ORIENTACYJNE MAKRO
Wartości odżywcze obliczone na podstawie danych dostarczonych przez Spoonacular API. Dla produktów, których zabrakło w bazie, dane pochodzą z etykiety konkretnego produktu. Produkty określone jako opcjonalne nie są ujęte w kalkulacji, chyba, że zaznaczono inaczej (patrz adnotacje do przepisu). Alkohole cukrowe są wyłączone z kalkulacji.