NIE PRZEGAP ŻADNEGO PRZEPISU!
Chcesz dostawać powiadomienie na e-mail gdy pojawi się nowy post?
Obiecuję - żadnych reklam, tylko przepyszne przepisy wprost na Twoją skrzynkę! smile

keto chleb dyniowy

Jesienny keto chleb dyniowy na mące łubinowej (Paleo, LowCarb)

Jesienny keto chleb dyniowy – niskowęglowodanowy wypiek sezonowy

No i stało się – oto kolejny przepis na keto pieczywo… A niby nie ciągnie mnie do chleba na keto diecie… 🙈 No ale nie mogłam się powstrzymać będąc w posiadaniu puree z dyni! Poza tym – o ile ja mogę spokojnie funkcjonować bez kanapek – o tyle moja druga połówka, którą próbuję przekonać do keto – już nie… Jesienny keto chleb dyniowy stanie się więc surowcem kanapkowym. I w tej roli sprawdza się wyśmienicie!

Sama zresztą także chętnie skuszę się na miłą odmianę w postaci keto kanapek… Najlepiej z rukolą i łososiem wędzonym (na zdjęciu poniżej) w wersji wytrawnej lub z czekodżemem śliwkowym w wersji słodkiej! O tak – takie sezonowe połączenia smaków to jest to, co tygryski lubią najbardziej! 😀

Jesienny keto chleb dyniowy – składniki

🥚Jajka

Najlepsze są oczywiście takie wiejskie, z wolnego wybiegu lub ekologiczne i co ważne – nie karmione zbożem. Kury powinny żywić się naturalnie, a zboża mogą stanowić niewielki ułamek karmy. Jajka zniesione przez kury chowane w takich warunkach zawierają zdecydowanie więcej przeciwzapalnych kwasów omega-3. I takie właśnie jajka powinniśmy stosować na co dzień w swojej diecie.

🧈 Tłuszcz

Dowolny płynny olej roślinny, który nadaje się do obróbki termicznej. Najlepsza będzie oliwa z oliwek lub rafinowany olej z awokado, ale każdy inny nada się pod względem kulinarnym. Zwróćcie uwagę, żeby raczej był to olej z przewagą jednonienasyconych kwasów tłuszczowych, gdyż będzie on mniej reaktywny chemicznie.

chleb dyniowy
Jesienny keto chleb dyniowy – kanapki

🌾Mąki

Do chleba użyłam mieszanki mąk niskowęglowodanowych: mąki łubinowej oraz odtłuszczonej mąki lnianej w proporcji 3:1. Przewaga mąki łubinowej, która dość mocno chłonie płyny ma za zadanie zrównoważyć wilgotny dodatek w postaci puree z dyni.

🎃 Dynia 

Bohaterka sezonu. Warzywo, które idealnie sprawdza się jako składnik wszelkich słodkości, w tym keto deserów i ciast. Znajduje jednak zastosowanie także w wytrawnych potrawach… Ja użyłam dyni Hokkaido, a dokładniej odrobinę puree z dyni, które nadało chlebowi przyjemny pomarańczowy kolor. Podobny efekt powinno przynieść puree z dyni piżmowej, która także charakteryzuje się intensywnym kolorem miąższu. Użycie innej odmiany może zaowocować wypiekiem o dużo mniej intensywnej barwie.


PESTKI DYNI NA WIERZCH
Świetnym pomysłem (który mi umknął w trakcie przygotowania) jest także posypanie wierzchu chlebka pestkami dyni. Powstanie wtedy przyjemna chrupiąca skorupka, a sam wypiek zostanie wzbogacony o cenne wartości odżywcze. 🙂

☁️ Spulchniacz

W tej roli u mnie akurat proszek do pieczenia bez fosforanów. Ewentualną i zdecydowanie bardziej naturalną alternatywą będzie jednak kamień winny (inaczej cream of tartar lub kwaśny winian potasu) lub soda spożywcza.

keto chleb dyniowy

Chleb dyniowy

Modern Cavegirl
Pyszny, sezonowy chlebek w jesiennych barwach poleca się na śniadanie! Keto chleb dyniowy to kolejna udana propozycja w kategorii keto pieczywo. Jest przyjemny w smaku i nadaje się zarówno do zastosowań słodkich, jak i wytrawnych. 🙂
Czas przygotowania 10 mins
Czas gotowania 45 mins
Czas całkowity 55 mins
Rodzaj dania Pieczywo
Kuchnia Amerykańska
Porcje 20 kromek
Dieta
lowcarb
bezglutenowa
vege
Chesz okazać wsparcie?Jeśli podobają Ci się treści prezentowane na moim blogu, to zachęcam do postawienia mi wirtualnej kawy!

Składniki
  

Podoba Ci się ten przepis?Dołącz do Plemienia i stwórz z nim swój własny jadłospis!

Sposób przygotowania
 

  • Jajka ubić na puszystą jasną masę. Miksując dalej dolać tłuszcz i wodę, a następnie puree dyniowe. Suche składniki wymieszać i dodać do masy jajecznej. Wymieszać szpatułką lub zmiksować delikatnie aż do połączenia składników.
  • Przelać do keksówki o wymiarach 20 cm x 11 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w piekarniku nagrzanym do 180° w trybie grzania góra + dół lub w termoobiegu w 160° przez 45 – 50 minut do suchego patyczka. Ostudzić przed krojeniem.
Wypróbowałaś/eś ten przepis?Oznacz @modern.cavegirl lub dodaj tag #gotujęzmoderncavegirl!

ORIENTACYJNE MAKRO

Wartości odżywcze
(dla 1 porcji)
Chleb dyniowy
Wielkość porcji
 
1 kromka
Kalorie
69.51
% RWS*
Tłuszcz
 
4.9
g
8
%
Tłuszcze nasycone
 
0.79
g
5
%
Tłuszcze trans
 
0.004
g
Tłuszcze wielonienasycone
 
0.67
g
Tłuszcze jednonienasycone
 
2.15
g
Cholesterol
 
40.92
mg
14
%
Sód
 
180.04
mg
8
%
Potas
 
26.34
mg
1
%
Węglowodany
 
2.65
g
1
%
Błonnik
 
1.09
g
5
%
Białko
 
3.58
g
7
%
Witamina A
 
448.54
IU
9
%
Witamina C
 
0.12
mg
0
%
Wapń
 
54.73
mg
5
%
Żelazo
 
0.41
mg
2
%
Węglowodany netto
 
1.56
g
* Procentowe referencyjne wartości spożycia bazują na diecie 2000 kcal.

Wartości odżywcze obliczone na podstawie danych dostarczonych przez Spoonacular API. Dla produktów, których zabrakło w bazie, dane pochodzą z etykiety konkretnego produktu. Produkty określone jako opcjonalne nie są ujęte w kalkulacji, chyba, że zaznaczono inaczej (patrz adnotacje do przepisu). Alkohole cukrowe są wyłączone z kalkulacji.

Potrzebne zaopatrzenie?Do codziennych zakupów polecam następujące sklepy internetowe:
zakupy Carrefour
zakupy polski koszyk
sklep auchan
zakupy bee.pl

Adnotacje do przepisu


Ten tekst zawiera linki afiliacyjne, co oznacza, że mogę otrzymać niewielką prowizję, jeśli skorzystacie z nich do realizacji swoich zakupów. Nie wiąże się to z żadnymi konsekwencjami dla Was, np. wyższa cena czy gorsze warunki zakupu.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Ocena przepisu