Czekodżem śliwkowy – owocowa konfitura do naleśników i do piernika
Koniec lata i jesień to czas przetworów. W tym momencie prym – jeśli chodzi o owoce – wiodą śliwki. Ja nie wyobrażam sobie sezonu śliwkowego bez efektu w postaci konfitury śliwkowej. I to nie byle jakiej konfitury… 🙂 Czekodżem śliwkowy to najpyszniejsza wersja dżemu ze śliwek jaką znam… Te owoce komponują się wprost idealnie z gorzką czekoladą! 🙂 Nie zawiera ani grama cukru dodanego, nawet w postaci przyjaznych diecie ketogenicznej słodzików. Cała słodycz pochodzi z owoców i czekolady… A jeśli zdecydujecie się na czekoladę o zawartości 100% kakao, to cukru będzie tam dosłownie tyle, co kot napłakał… 😀
Czekodżem śliwkowy to konfitura, która znajduje szerokie zastosowanie w kuchni. Stanowi wyśmienite urozmaicenie keto śniadań w postaci nadzienia do naleśników lub smarowidła do kanapek. Ja jednak najchętniej wykorzystuję ją do przygotowania bożonarodzeniowych pierników. 🙂
Czekodżem śliwkowy – składniki
Do jego przygotowania potrzeba tylko i wyłącznie tych dwóch składników:
🍑 Śliwki
Ja użyłam zwykłej odmiany śliwek o dużych, jędrnych owocach, określanych mianem śliwki domowej lub empress. Z powodzeniem jednak można zastosować tutaj śliwki węgierki. W zależności od odmiany, zawartość cukru w końcowym wyrobie może się odrobinę różnić… Moje śliwki nie były bardzo słodkie i w takie radziłabym Wam celować, aby utrzymać zawartość węglowodanów na niskim poziomie.

🍫 Czekolada
Oczywiście tylko taka o wysokiej zawartości kakao (czym więcej tym lepiej ;)) lub niskowęglowodanowa. Zapewni ona maksimum smaku przy minimalnej ilości węglowodanów. Im słodsze śliwki tym czekolada powinna mieć więcej kakao i na odwrót… Trzeba to bowiem wyważyć smakowo tak, aby konfitura wyszła smaczna.

Czekodżem śliwkowy
Wyposażenie
Składniki
- 1 kg śliwki
- 100 g czekolada gorzka 90% lub niskowęglowodanowa
- 1 szczypta sól himalajska, kłodawska lub morska
Sposób przygotowania
- Śliwki wypestkować, pokroić w kostkę i umieścić w garnku z grubym dnem. Gotować na dość dużym ogniu mieszając od czasu do czasu aż konfitura znacznie zgęstnieje. Czekoladę połamać na kawałki. Konfiturę zdjąć z palnika, dodać sól i czekoladę i mieszać aż do pełnego rozpuszczenia czekolady.
- Gorący czekodżem śliwkowy przekładać do czystych, wyparzonych słoiczków, zakręcać i odkładać do góry nogami. Po wystudzeniu przechowywać w suchym, chłodnym miejscu.
ORIENTACYJNE MAKRO
Wartości odżywcze obliczone na podstawie danych dostarczonych przez Spoonacular API. Dla produktów, których zabrakło w bazie, dane pochodzą z etykiety konkretnego produktu. Produkty określone jako opcjonalne nie są ujęte w kalkulacji, chyba, że zaznaczono inaczej (patrz adnotacje do przepisu). Alkohole cukrowe są wyłączone z kalkulacji.
Ten tekst zawiera linki afiliacyjne, co oznacza, że mogę otrzymać niewielką prowizję, jeśli skorzystacie z nich do realizacji swoich zakupów. Nie wiąże się to z żadnymi konsekwencjami dla Was, np. wyższa cena czy gorsze warunki zakupu.