Keto tortilla z cukinii

Keto tortilla z cukinii, czyli hiszpański omlet z cukinią (Paleo, LowCarb)

Keto tortilla z cukinii to prawdziwa uczta dla smakoszy, a przy okazji doskonały wybór dla tych, którzy prowadzą aktywny tryb życia i dbają o swoje zdrowie. W tym artykule podzielę się z Tobą keto przepisem na hiszpański omlet z cukinią zamiast ziemniaków, co czyni go odpowiednim do zastosowania na diecie ketogenicznej.

Keto tortilla z cukinii w nieco mniej tradycyjnej wersji

Kojarzycie hiszpańską tortillę de patatas? To omlet zawierający cienkie plasterki ziemniaków stanowiący popularne danie na Półwyspie Iberyjskim. Jest on podawany samodzielnie lub jako element tapas (zestaw przekąsek). Okazuje się, że świetnym niskowęglowodanowym zamiennikiem dla ziemniaków w tym daniu jest cukinia! W takiej wersji omlet jest równie smaczny, a jednocześnie dużo bardziej przyjazny keto diecie. Sposób przygotowania nie różni się dużo od oryginału, także wyglądem hiszpański keto omlet z cukinią nie odbiega znacznie od pierwowzoru (szczególnie jeśli użyjecie żółtej cukinii zamiast zielonej).

Jeśli chodzi o smak, to sama cukinia nie wprowadza tutaj znacznej różnicy… Ja postanowiłam jednak złamać nieco tę jajeczną monotonię i dodałam odrobinę pesto bazyliowego. Wprowadziło ono trochę urozmaicenia i wspaniale podbiło walory smakowe dania!

W jaki sposób ten keto przepis wspiera odchudzanie i pomaga osobom z Hashimoto?

Ten keto przepis oferuje szereg zalet, które sprawiają, że świetnie wpisuje się on w dietę odchudzającą oraz dietoterapię Hashimoto. Oto główne z nich:

  • zawartość białka gwarantuje długotrwałe uczucie sytości i pomaga w regeneracji tarczycy
  • solidna porcja tłuszczu sprzyja kontroli apetytu oraz zapewnia budulec dla hormonów, a także zwiększa przyswajalność witamin
  • niska zawartość węglowodanów pomaga w kontroli glikemii i uruchomieniu trybu spalania tkanki tłuszczowej, dzięki czemu proces utraty wagi jest skuteczniejszy, szczególnie w odniesieniu do otyłości brzusznej

Hiszpański keto omlet z cukinią – składniki

Cukinia

Tego warzywa nie trzeba chyba nikomu przedstawiać… Jest to królowa stołu podczas letnich i jesiennych miesięcy. Świetna zarówno w wytrawnym, jak i w słodkim wydaniu. W tym daniu cukinia stanowi świetny zastępnik ziemniaków i jest jednym z dwóch głównych składników.

Jajka

Najlepsze są oczywiście wiejskie ekologiczne i co ważne – nie karmione zbożem. Kury powinny żywić się naturalnie, tym, co normalnie występuje sezonowo w okolicy i co byłyby w stanie same znaleźć w gospodarstwie. I takie właśnie jajka powinniśmy stosować na co dzień w swojej diecie.

hiszpański keto omlet z cukinią
hiszpański keto omlet z cukinią

Tłuszcz

Dowolny płynny olej roślinny, który nadaje się do obróbki termicznej. Najlepsza będzie oliwa z oliwek lub rafinowany olej z awokado, ale każdy inny nada się pod względem kulinarnym. Zwróćcie uwagę, żeby raczej był to olej z przewagą jednonienasyconych kwasów tłuszczowych, gdyż będzie on mniej reaktywny chemicznie. Można także zastosować masło klarowane lub olej kokosowy.

Cebula

Warzywne uzupełnienie potrawy. Częsty składnik omletów i towarzysz smażonych jajek. Wzbogaca danie smakowo oraz dostarcza cennych wartości odżywczych w postaci witamin i antyoksydantów.

Pesto bazyliowe 

Nadaje przyjemnego smaku i aromatu, a także wzbogaca danie o dodatkową porcję tłuszczu w postaci oliwy z oliwek. Można dodać je do środka i/lub po pieczeniu jako dodatek, dzięki czemu zachowane zostaną wszystkie wartości odżywcze.

Namiary na składniki użyte w tym keto przepisie znajdziesz na liście polecanych keto produktów spożywczych.

Keto tortilla z cukinii

Hiszpański omlet z cukinii

Avatar for Modern CavegirlModern Cavegirl
Hiszpański ketogeniczny omlet z cukinii to niskowęglowodanowa wariacja na temat hiszpańskiej tortilla de patatas. Zamiast ziemniaków postawiłam na cukinię i wyszło rewelacyjne danie! Idealne na ciepło i na zimno, na śniadanie i na obiad. W dodatku bazuje na kilku prostych składnikach i szybko się je robi!
Czas przygotowania 5 minuty
Czas gotowania 18 minuty
Czas całkowity 23 minuty
Rodzaj dania Przekąska, Śniadanie
Kuchnia Hiszpańska, Śródziemnomorska
Porcje 2 porcje
Dieta
lowcarb
bezglutenowa
vege
Okaż wsparcie!Jeśli podobają Ci się treści prezentowane na moim blogu, to zachęcam do postawienia mi wirtualnej kawy!

Składniki
  

Podoba Ci się ten przepis?Dołącz do Plemienia i stwórz z nim swój własny KETO jadłospis + uzyskaj dodatkowe korzyści

Sposób przygotowania
 

  • Cukinię pokroić na bardzo cienkie plasterki, posolić i odstawić. Cebulę pokroić w kostkę i podsmażyć na połowie oleju (ok. 5 minut). Cukinię odcisnąć z płynu i odsączyć na ręczniku papierowym. Dodać na patelnię, polać pozostałym olejem i zmniejszyć moc palnika.
  • Jajka lekko ubić z solą i pesto bazyliowym. Zalać warzywa na patelni i zwiększyć moc palnika. Dusić pod przykryciem ok. 6 minut. Zdjąć pokrywkę i wstawić patelnię pod grill (200° C) na kolejne 6 minut.
  • Posypać startym serem kozim i chwilę jeszcze potrzymać w piekarniku (do rozpuszczenia sera). Podawać na ciepło lub na zimno.
JADŁOSPIS ZORIENTOWANY NA CELSprawdź zbilansowane jadłospisy ketogeniczne albo skorzystaj z narzędzi do zarządzania dietą we własnym zakresie

ORIENTACYJNE MAKRO

Wartości odżywcze
(dla 1 porcji)
Hiszpański omlet z cukinii
Wielkość porcji
 
1 porcja
Kalorie
389.93
% RWS*
Tłuszcz
 
33.66
g
20
%
Tłuszcze nasycone
 
5.98
g
37
%
Tłuszcze trans
 
0.04
g
Tłuszcze wielonienasycone
 
4.67
g
Tłuszcze jednonienasycone
 
18.06
g
Cholesterol
 
328.16
mg
109
%
Sód
 
233.46
mg
10
%
Potas
 
614.69
mg
18
%
Węglowodany
 
9.21
g
Błonnik
 
2.33
g
10
%
Cukier
 
6.08
g
Białko
 
13.97
g
14
%
Witamina A
 
1027.3
IU
21
%
Witamina C
 
33.17
mg
40
%
Wapń
 
99.13
mg
10
%
Żelazo
 
2.29
mg
13
%
Węglowodany netto
 
6.88
g
28
%
* Procentowe referencyjne wartości spożycia bazują na diecie 2000 kcal o makro 75% tłuszczu, 20% białka, 5% węglowodanów netto.
ZOBACZ TAKŻEPozostałe ZDROWE PRZEPISY

Wartości odżywcze obliczone na podstawie danych dostarczonych przez Spoonacular API. Dla produktów, których zabrakło w bazie, dane pochodzą z etykiety konkretnego produktu. Produkty określone jako opcjonalne nie są ujęte w kalkulacji, chyba, że zaznaczono inaczej (patrz adnotacje do przepisu). Alkohole cukrowe są wyłączone z kalkulacji.

Przepis wypróbowany?Nie zapomnij oznaczyć @modern.cavegirl w Twoim poście
Avatar for Modern Cavegirl

Modern Cavegirl

Ekspertka do spraw zdrowego odżywiania, która lubi smacznie zjeść. Autorka artykułów na temat odchudzania i zdrowia, przepisów kulinarnych oraz zbilansowanych keto jadłospisów. Wypróbowała na sobie kilkanaście różnych diet aż trafiła na taką, która pozwoliła jej skutecznie schudnąć i pokonać chorobę Hashimoto. Teraz pomaga innym odzyskać zdrowie, szczupłą sylwetkę i dobre samopoczucie.

2 Comments

  1. Avatar for Irena

    Już tylko cebula i cukinia mają 14 g. węglowodanów. Reszta produktów też je ma więc wyliczenie składników, przynajmniej pod względem ilości węgli, wprowadza w błąd a jest to bardzo ważne na keto

    1. Avatar for Modern Cavegirl

      Tylko, że to są obliczenia dla całej potrawy i to nie uwzględniające błonnika (węglowodany ogółem). Na keto interesują nas natomiast tylko węglowodany NETTO, które dla 1 porcji prezentują się dokładnie tak, jak przedstawiono w tabeli.
      Zapraszam do lektury przewodnika po keto, gdzie dokładnie jest wyjaśniona różnica między węglowodanami całkowitymi a węglowodanami netto. Pozdrawiam! 🙂

5 from 2 votes (2 ratings without comment)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Ocena przepisu