Hiszpański keto omlet z cukinią w nieco mniej tradycyjnej wersji
Kojarzycie hiszpańską tortillę de patatas? To omlet zawierający cienkie plasterki ziemniaków stanowiący popularne danie na Półwyspie Iberyjskim. Jest on podawany samodzielnie lub jako element tapas (zestaw przekąsek). Okazuje się, że świetnym niskowęglowodanowym zamiennikiem dla ziemniaków w tym daniu jest cukinia! W takiej wersji omlet jest równie smaczny, a jednocześnie dużo bardziej przyjazny keto diecie. Sposób przygotowania nie różni się dużo od oryginału, także wyglądem hiszpański keto omlet z cukinią nie odbiega znacznie od pierwowzoru (szczególnie jeśli użyjecie żółtej cukinii zamiast zielonej).
Jeśli chodzi o smak, to sama cukinia nie wprowadza tutaj znacznej różnicy… Ja postanowiłam jednak złamać nieco tę jajeczną monotonię i dodałam odrobinę pesto bazyliowego. Wprowadziło ono trochę urozmaicenia i wspaniale podbiło walory smakowe dania!
Hiszpański keto omlet z cukinią – składniki
🥒Cukinia
Tego warzywa nie trzeba chyba nikomu przedstawiać… Jest to królowa stołu podczas letnich i jesiennych miesięcy. Świetna zarówno w wytrawnym, jak i w słodkim wydaniu. W tym daniu cukinia stanowi świetny zastępnik ziemniaków i jest jednym z dwóch głównych składników.
🥚Jajka
Najlepsze są oczywiście wiejskie ekologiczne i co ważne – nie karmione zbożem. Kury powinny żywić się naturalnie, tym, co normalnie występuje sezonowo w okolicy i co byłyby w stanie same znaleźć w gospodarstwie. Jajka zniesione przez kury chowane w takich warunkach mają zdecydowanie więcej dobroczynnych, przeciwzapalnych kwasów omega-3. I takie właśnie jajka powinniśmy stosować na co dzień w swojej diecie.

🧈Tłuszcz
Dowolny płynny olej roślinny, który nadaje się do obróbki termicznej. Najlepsza będzie oliwa z oliwek lub rafinowany olej z awokado, ale każdy inny nada się pod względem kulinarnym. Zwróćcie uwagę, żeby raczej był to olej z przewagą jednonienasyconych kwasów tłuszczowych, gdyż będzie on mniej reaktywny chemicznie. Można także zastosować masło klarowane lub olej kokosowy.
🧅Cebula
Warzywne uzupełnienie potrawy. Częsty składnik omletów i towarzysz smażonych jajek. Wzbogaca danie smakowo oraz dostarcza cennych wartości odżywczych w postaci witamin i antyoksydantów.
🌿Pesto bazyliowe
Nadaje przyjemnego smaku i aromatu, a także wzbogaca danie o dodatkową porcję tłuszczu w postaci oliwy z oliwek. Można dodać je do środka i/lub po pieczeniu jako dodatek, dzięki czemu zachowane zostaną wszystkie wartości odżywcze.

Hiszpański omlet z cukinii
Wyposażenie
Składniki
- 4 szt. jajka
- 350 g cukinia
- 50 g cebula
- 3 łyżki olej z awokado lub oliwa z oliwek
- 4 łyżeczki pesto bazyliowe
- sól himalajska, kłodawska lub morska do smaku
- 1 plaster ser kozi (opcjonalnie)
Sposób przygotowania
- Cukinię pokroić na bardzo cienkie plasterki, posolić i odstawić. Cebulę pokroić w kostkę i podsmażyć na połowie oleju (ok. 5 minut). Cukinię odcisnąć z płynu i odsączyć na ręczniku papierowym. Dodać na patelnię, polać pozostałym olejem i zmniejszyć moc palnika.
- Jajka lekko ubić z solą i pesto bazyliowym. Zalać warzywa na patelni i zwiększyć moc palnika. Dusić pod przykryciem ok. 6 minut. Zdjąć pokrywkę i wstawić patelnię pod grill (200° C) na kolejne 6 minut.
- Posypać startym serem kozim i chwilę jeszcze potrzymać w piekarniku (do rozpuszczenia sera). Podawać na ciepło lub na zimno.
ORIENTACYJNE MAKRO
Wartości odżywcze obliczone na podstawie danych dostarczonych przez Spoonacular API. Dla produktów, których zabrakło w bazie, dane pochodzą z etykiety konkretnego produktu. Produkty określone jako opcjonalne nie są ujęte w kalkulacji, chyba, że zaznaczono inaczej (patrz adnotacje do przepisu). Alkohole cukrowe są wyłączone z kalkulacji.
Ten tekst zawiera linki afiliacyjne, co oznacza, że mogę otrzymać niewielką prowizję, jeśli skorzystacie z nich do realizacji swoich zakupów. Nie wiąże się to z żadnymi konsekwencjami dla Was, np. wyższa cena czy gorsze warunki zakupu.
Już tylko cebula i cukinia mają 14 g. węglowodanów. Reszta produktów też je ma więc wyliczenie składników, przynajmniej pod względem ilości węgli, wprowadza w błąd a jest to bardzo ważne na keto
Tylko, że to są obliczenia dla całej potrawy i to nie uwzględniające błonnika (węglowodany ogółem). Na keto interesują nas natomiast tylko węglowodany NETTO, które dla 1 porcji prezentują się dokładnie tak, jak przedstawiono w tabeli.
Zapraszam do lektury przewodnika po keto, gdzie dokładnie jest wyjaśniona różnica między węglowodanami całkowitymi a węglowodanami netto. Pozdrawiam! 🙂