Sezonowa sałatka z fetą i dynią pieczoną – keto czy może bardziej lowcarb?
Na to pytanie nie ma jednoznacznej odpowiedzi… Dynia to taka szara strefa keto diety. Niby można, ale jednak trochę tych węglowodanów tam jest. Ja jednak uważam, że warto włączyć ją do menu. Prezentuje ona sobą dużo wartości odżywczych, a węglowodanów nie zawiera aż tyle, żeby nie móc jej wkalkulować w dzienne makro. Nawet na keto adaptacji da radę to zrobić, tylko trzeba się trochę nagimnastykować… A jak już się jest po akcji keto adaptacji, to wtedy naprawdę można już zaszaleć i włączyć do menu trochę więcej węglowodanów. 😀 Pomijając wspomniany składnik, sezonowa sałatka z fetą i dynią zawiera już same legalne keto produkty. Jest ser jako źródło białka i tłuszczu, pomidory suszone dla smaku i podprażone pestki dyni. Do tego ulubiona zielenina i smaczny niskowęglowodanowy posiłek gotowy!
Sezonowa sałatka z fetą i dynią pieczoną – składniki
Dynia
Bohaterka sezonu. Warzywo, które idealnie sprawdza się jako składnik wszelkich słodkości, w tym keto deserów i ciast. Znajduje jednak zastosowanie także w wytrawnych potrawach… Ja użyłam dyni Hokkaido. Alternatywnie można użyć dyni piżmowej, która także charakteryzuje się intensywnym kolorem miąższu. Obie dość dobrze nadają się do zapiekania i nie tracą formy pod wpływem obróbki termicznej. Poza miąższem do sałatki dodaje się także pestki dyni, które podprażone stanowią przyjemnie chrupki element.
Ser feta
Tradycyjny grecki przysmak, wytwarzany z mleka owczego lub mieszanki owczego i koziego. W sprzedaży dostępne są także produkty na bazie mleka krowiego o podobnym smaku i konsystencji, jednak to nie to samo… W tym przypadku zdecydowanie zalecam wysokiej jakości fetę robioną według tradycyjnej receptury.
Pomidory suszone
Pachnące słońcem i latem. Najlepiej wybrać te w postaci suszonej lub w słoiczku zanurzone w oliwie z oliwek. Taką oliwę warto dodawać do sałatek – jest pełna wspaniałego pomidorowego aromatu!
Rukola
Lub jakakolwiek inna zielenina. Może być także roszponka, baby szpinak lub dowolna sałata. Jej zadaniem jest wzbogacić danie o cenne składniki odżywcze, których zielenina może z reguły zaoferować całkiem sporo.
Dressing
Każda szanująca się sałatka idzie w parze z sosem, a raczej dressingiem. Z reguły na bazie oliwy lub majonezu. Dzisiaj postawiłam na coś w rodzaju winegretu na bazie musztardy i soku z cytryny.
Namiary na składniki użyte w tym keto przepisie znajdziesz na liście polecanych keto produktów.
☆ KETO JADŁOSPIS NA JESIEŃ ☆
Dołącz do Plemienia Modern Cavegirl jako Szaman i odbierz zbilansowany jesienny KETO jadłospis na 7 dni o odżywczości 1500 kcal.
✓ Zrób sobie prezent na jesień!
Sałatka z fetą i dynią pieczoną
Składniki
- 75 g dynia Hokkaido
- 40 g rukola
- 75 g feta
- 12 g pomidory suszone w oliwie
- 10 g pestki dyni
- 1 łyżeczka musztarda
- 1 łyżeczka ocet winny jasny lub balsamiczny
- 1 łyżka oliwa z oliwek (u mnie oliwa z pomidorów)
Sposób przygotowania
- Dynię pokroić w kostkę i upiec do miękkości (ok. 15 minut w 180° we frytkownicy beztłuszczowej lub 200° w piekarniku).
- Pestki dyni lekko podprażyć na suchej patelni. Fetę pokroić w kostkę, a pomidory suszone w paseczki.
- Na talerzu ułożyć rukolę, na to wyłożyć fetę, pomidory suszone, ostudzoną dynię oraz pestki dyni.
- Z musztardy, octu i oliwy sporządzić dressing. Polać wierzch sałatki.
ORIENTACYJNE MAKRO
Wartości odżywcze obliczone na podstawie danych dostarczonych przez Spoonacular API. Dla produktów, których zabrakło w bazie, dane pochodzą z etykiety konkretnego produktu. Produkty określone jako opcjonalne nie są ujęte w kalkulacji, chyba, że zaznaczono inaczej (patrz adnotacje do przepisu). Alkohole cukrowe są wyłączone z kalkulacji.