Keto gofry z dynią i kremem dyniowym – dyniowe keto śniadanie na wypasie
To nie jest debiutancki przepis na keto gofry dyniowe. Dawno temu powstał bowiem ten przepis. Okazuje się jednak, że nie wyczerpał on tematu… W związku z tym mam zatem zaszczyt Wam przedstawić keto gofry z dynią i kremem dyniowym. Na czym polega różnica między obydwoma przepisami? Do przygotowania tego pierwszego używa się puree z dyni, natomiast tutaj używamy startej świeżej dyni. Przekłada się to na czas przygotowania gofrów. Nie trzeba bowiem przeznaczać piec i blendować dyni, co bywa jednak trochę czasochłonne…
Keto gofry z dynią wychodzą mięciutkie i elastyczne. Idealnie komponują się z kremem dyniowym. powstał on na bazie mleka kokosowego i puree z dyni, więc od pieczenia nie uciekniecie… Plus jest taki, że smakują równie rewelacyjnie z samą bitą śmietaną kokosową!
Keto gofry z dynią i kremem dyniowym – składniki
Jajka
Najlepsze są oczywiście takie wiejskie, z wolnego wybiegu lub ekologiczne i co ważne – od kur nie karmionych zbożem. Jajka zniesione przez kury chowane w takich warunkach zawierają zdecydowanie więcej przeciwzapalnych kwasów omega-3. I takie właśnie jajka powinniśmy stosować na co dzień w swojej diecie.
Keto słodzik
Temat rzeka… Generalnie najlepiej sprawdzi się alluloza lub erytrytol. Jeśli jesteś w stanie pozwolić sobie na wyższy udział węglowodanów, to polecam także ksylitol. Posiadaczom bardziej wytrawnych kubków smakowych może natomiast wystarczyć słodycz pochodząca z inuliny.
Tłuszcz
Tutaj rafinowany olej kokosowy, dzięki czemu ciasto pozostaje zgodne z dietą wegetariańską. Ale ostateczny wybór należy do Was… Równie dobrze sprawdzi się jakikolwiek tłuszcz nasycony, który tężeje w temperaturze pokojowej – np. masło klarowane lub mieszanka obu.
Dynia
Dynia to warzywo, które idealnie sprawdza się jako składnik wszelkich słodkości, w tym keto deserów i ciast. Ja użyłam dyni Hokkaido, a dokładniej startej świeżej dyni do gofrów, natomiast do kremu trafiło puree z dyni.
Mąka łubinowa
Jedyna mąka użyta w przepisie. Ostatnio dobrze mi się piecze z jej wykorzystaniem. Gofry na jej bazie wychodzą puszyste, sprężyste i miękkie, czyli dokładnie takie, jakie powinny być! Z powodzeniem można użyć tutaj także odtłuszczonej mąki migdałowej lub mąki kokosowej, odpowiednio dostosowując ich ilości.
Spulchniacz
W tej roli u mnie akurat proszek do pieczenia bez fosforanów. Ewentualną i zdecydowanie bardziej naturalną alternatywą będzie jednak kamień winny (inaczej cream of tartar lub kwaśny winian potasu) lub soda spożywcza.
Namiary na składniki użyte w tym keto przepisie znajdziesz na liście polecanych keto produktów.
POZNAJ MOJE TOPOWE PROPOZYCJE:
Gofry z dynią i kremem dyniowym
Wyposażenie
- blender ręczny z trzepaczką
Składniki
Gofry dyniowe
- 10 g olej kokosowy rozpuszczony
- 2 szt. jajka
- 30 g mąka łubinowa (ok. 3 płaskie łyżki)
- 1 łyżka keto słodzidło np. alluloza lub erytrytol
- 0,5 łyżeczki proszek do pieczenia bez fosforanów
- ¼ łyżeczki cynamon cejloński
- 100 g dynia (u mnie Hokkaido)
Krem dyniowy
- 80 g gęste mleko kokosowe z kartonu
- ¼ łyżeczki glucomannan (mąka konjac)
- 80 g puree z dyni Hokkaido
- 6 kropli kropelki słodzące (u mnie smak cheesecake)
- 10 g czekolada gorzka lub niskowęglowodanowa na polewę
Sposób przygotowania
Gofry dyniowe
- Olej kokosowy rozbełtać z jajkami. Dodać słodzidło, mąkę, proszek do pieczenia i cynamon. Wymieszać do połączenia składników.
- Dynię zetrzeć na tarce o małych oczkach. Dodać do ciasta. Wlać do rozgrzanej gofrownicy i piec ok. 8 – 10 minut aż do zrumienienia.
Krem dyniowy
- Mąkę konjac (glucomannan) rozmieszać w mleku kokosowym i odstawić na 10 minut. Gdy masa znacznie zgęstnieje ubijać mikserem do uzyskania gęstego kremu. Dodać puree z dyni oraz kropelki smakowe i zmiksować do połączenia składników. Wyłożyć na gofry. Czekoladę rozpuścić i polać nią gofry.
ORIENTACYJNE MAKRO
Wartości odżywcze obliczone na podstawie danych dostarczonych przez Spoonacular API. Dla produktów, których zabrakło w bazie, dane pochodzą z etykiety konkretnego produktu. Produkty określone jako opcjonalne nie są ujęte w kalkulacji, chyba, że zaznaczono inaczej (patrz adnotacje do przepisu). Alkohole cukrowe są wyłączone z kalkulacji.