Dynia gości na śniadaniu
Kolejna propozycja na śniadanie z wykorzystaniem dyni to keto gofry dyniowe. Są one właściwie czymś pomiędzy śniadaniem a deserem. Ja nie słodziłam zbyt mocno ani ciasta ani nadzienia, więc wyszło mi coś w rodzaju kanapki. Jeśli jednak wolicie nadać temu daniu bardziej deserowy charakter, wystarczy wzmocnić słodki smak.
Keto gofry dyniowe powstały na bazie podstawowego przepisu na gofry śniadaniowe, tylko tak, jak w przypadku gofrów czekoladowych, dodałam do nich łyżkę inuliny. No i puree z dyni… 😉 Smak dania w dużej mierze zależy od tego, z czym zestawi się gotowe gofry. W przypadku gofrów dyniowych naturalnym skojarzeniem był kremowy serek śmietankowy (taki typu Philadelphia).
Co jednak jeśli nie je się nabiału? Ano jest kilka alternatyw…
Kremowe nadzienie – kilka opcji do wyboru
Można na przykład użyć twarożku kokosowego, który sprawdził się jako nadzienie do naleśników lub też masy z kokosanki śniadaniowej. Obie opcje powinny się świetnie sprawdzić w nowej roli. Jeśli jednak szukacie czegoś bardziej zbliżonego do kremowego serka, to na to też mam sposób! 😀
Jest to mianowicie mieszanka musu kokosowego z jogurtem kokosowym. W odpowiednich proporcjach powstaje z tego całkiem niezła imitacja serka śniadaniowego. Oczywiście tylko w temperaturze pokojowej, bo po schłodzeniu – ze względu na sporą zawartość oleju kokosowego w musie – masa mocno tężeje.
Gofry w różnym wydaniu
Powoli gofry stają się jednym z moich ulubionych keto śniadań. Mają wiele zalet. Można je przerabiać do woli i dostosowywać do aktualnych zachcianek smakowych. A poza tym można z nich zrobić prawdziwą kanapkę i spakować na wynos. Są dzięki temu świetną opcją na posiłek do szkoły czy pracy.
W planach są już kolejne – tym razem ponownie wytrawne – wersje gofrów śniadaniowych – szpinakowe oraz gofry cukiniowe. Pierwsze mam zamiar zestawić z twarożkiem kokosowym i łososiem, zupełnie jak w przypadku bajgli brokułowych. Do tych drugich natomiast będzie chyba pasować pasta z tuńczyka z majonezem. Grunt to mieć dobry plan! 🙂
POZNAJ MOJE TOPOWE PROPOZYCJE:
Gofry dyniowe
Składniki
Gofry dyniowe
- 1 szt. jajka
- 12 g mąka kokosowa
- 10 g masło klarowane
- 12 g inulina
- 1/4 łyżeczki soda kuchenna
- 1 szczypta sól himalajska, kłodawska lub morska
- 20 g puree z dynii pieczonej
Śmietankowe nadzienie
- 40 g jogurt kokosowy gęsty
- 18 g mus kokosowy
- 4 krople stewia w płynie (opcjonalnie)
Sposób przygotowania
Gofry dyniowe
- Jajko ubić z rozpuszczonym masłem klarowanym. Dodać puree z dyni, a następnie suche składniki, czyli inulinę, mąkę kokosową oraz sodę oczyszczoną i sól. Dobrze wymieszać lub jeszcze raz krótko zmiksować. Przelać masę do foremek do gofrów i piec w piekarniku nagrzanym do 160 stopni z włączoną funkcją termoobiegu przez ok. 15 minut (do lekkiego zrumienienia). Alternatywnie można upiec je w mikrofali nastawiając na 1- 1,5 minuty. Z podanych proporcji wychodzi 5 niewielkich gofrów.
Śmietankowe nadzienie
- W międzyczasie przygotować nadzienie. Mus kokosowy rozpuścić na bardzo małym ogniu. Wymieszać z jogurtem kokosowym. W celu uzyskania słodkiej wersji gofrów można dosłodzić stewią lub erytrytolem. Upieczone i ostudzone gofry smarować nadzieniem śmietankowym. Można też przełożyć je nadzieniem niczym kanapkę (jak na zdjęciach).
ORIENTACYJNE MAKRO
Wartości odżywcze obliczone na podstawie danych dostarczonych przez Spoonacular API. Dla produktów, których zabrakło w bazie, dane pochodzą z etykiety konkretnego produktu. Produkty określone jako opcjonalne nie są ujęte w kalkulacji, chyba, że zaznaczono inaczej (patrz adnotacje do przepisu). Alkohole cukrowe są wyłączone z kalkulacji.