Gofry dyniowe
Amerykańska Deser Europejska Jesień Keto Low Carb Paleo Przekąska Śniadania Wege

Keto gofry dyniowe (Paleo, LowCarb)

Keto gofry
Keto gofry dyniowe

Dynia gości na śniadaniu

Kolejna propozycja na śniadanie z wykorzystaniem dyni to keto gofry dyniowe. Są one właściwie czymś pomiędzy śniadaniem a deserem. Ja nie słodziłam zbyt mocno ani ciasta ani nadzienia, więc wyszło mi coś w rodzaju kanapki. Jeśli jednak wolicie nadać temu daniu bardziej deserowy charakter, wystarczy wzmocnić słodki smak. Keto gofry dyniowe powstały na bazie podstawowego przepisu na gofry śniadaniowe, tylko tak, jak w przypadku gofrów czekoladowych, dodałam do nich łyżkę inuliny. No i puree z dyni… 😉 Smak dania w dużej mierze zależy od tego, z czym zestawi się gotowe gofry. W przypadku gofrów dyniowych naturalnym skojarzeniem był kremowy serek śmietankowy (taki typu Philadelphia). Co jednak jeśli nie je się nabiału? Ano jest kilka alternatyw.

Gofry lowcarb
Keto gofry z dyni

Kremowe nadzienie – kilka opcji do wyboru

Można na przykład użyć twarożku kokosowego, który był już wykorzystywany tutaj jako nadzienie do naleśników lub też masy z kokosanki śniadaniowej. Obie opcje powinny się świetnie sprawdzić w nowej roli. Jeśli jednak szukacie czegoś bardziej zbliżonego do kremowego serka, to na to też mam sposób! 😀 Jest to mianowicie mieszanka musu kokosowego z jogurtem kokosowym. W odpowiednich proporcjach powstaje z tego całkiem niezła imitacja serka śniadaniowego. Oczywiście tylko w temperaturze pokojowej, bo po schłodzeniu – ze względu na sporą zawartość oleju kokosowego w musie – masa mocno tężeje.

Gofry dyniowe
Keto gofry dyniowe z nadzieniem śmietankowym

Gofry w różnym wydaniu

Powoli te gofry stają się jednym z moich ulubionych keto śniadań. Mają wiele zalet. Można je przerabiać do woli i dostosowywać do aktualnych zachcianek smakowych. A poza tym można z nich zrobić prawdziwą kanapkę i spakować na wynos. Są dzięki temu świetną opcją na posiłek do szkoły czy pracy. W planach są już kolejne – tym razem ponownie wytrawne – wersje gofrów śniadaniowych – szpinakowe oraz cukiniowe. Pierwsze mam zamiar zestawić z twarożkiem kokosowym i łososiem, zupełnie jak w przypadku bajgli brokułowych. Do tych drugich natomiast będzie chyba pasować pasta z tuńczyka z majonezem. Grunt to mieć dobry plan! 🙂

Gofry dyniowe

Gofry dyniowe

Keto gofry dyniowe to dobry pomysł na śniadanie na wynos. Chociaż sprawdzą się równie świetnie także w roli deseru. Wystarczy odrobinę je dosłodzić.
Czas przygotowania 10 mins
Czas gotowania 15 mins
Czas całkowity 30 mins
Rodzaj dania Deser, Przekąska, Śniadanie
Kuchnia Amerykańska, Wege
Porcje 5 sztuk

Składniki
  

Gofry dyniowe

  • 1 jajko
  • 12 g mąki kokosowej
  • 10 g masła klarowanego
  • 12 g inuliny
  • 1/4 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1 szczypta soli himalajskiej , kłodawskiej lub morskiej
  • 20 g puree z dynii pieczonej

Śmietankowe nadzienie

  • 40 g gęstego jogurtu kokosowego
  • 18 g mus kokosowy
  • 4 krople stewii w płynie (opcjonalnie)

Sposób przygotowania
 

Gofry dyniowe

  • Jajko ubić z rozpuszczonym masłem klarowanym. Dodać puree z dyni, a następnie suche składniki, czyli inulinę, mąkę kokosową oraz sodę oczyszczoną i sól. Dobrze wymieszać lub jeszcze raz krótko zmiksować. Przelać masę do foremek do gofrów i piec w piekarniku nagrzanym do 160 stopni z włączoną funkcją termoobiegu przez ok. 15 minut (do lekkiego zrumienienia). Alternatywnie można upiec je w mikrofali nastawiając na 1- 1,5 minuty. Z podanych proporcji wychodzi 5 niewielkich gofrów.

Śmietankowe nadzienie

  • W międzyczasie przygotować nadzienie. Mus kokosowy rozpuścić na bardzo małym ogniu. Wymieszać z jogurtem kokosowym. W celu uzyskania słodkiej wersji gofrów można dosłodzić stewią lub erytrytolem. Upieczone i ostudzone gofry smarować nadzieniem śmietankowym. Można też przełożyć je nadzieniem niczym kanapkę (jak na zdjęciach).
Wypróbowałaś/eś ten przepis? Oznacz @modern.cavegirl w poście 🙂

Adnotacje do przepisu


Przybliżona wartość odżywcza 1 pojedynczej porcji:
Wartość energetyczna: 82 kcal
Tłuszcz: 7,3 g
Węglowodany: 1,4 g
Błonnik 2,2 g
Białko 1,9 g
Do zrobienia powyższego przepisu przydadzą się następujące produkty:

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Recipe Rating