keto szarlotka

Keto tarta z budyniem i jabłkami (Paleo, LowCarb)

Pięknie wygląda i wyśmienicie smakuje

Pamiętasz różyczki z jabłek…? Dużo czasu nie minęło, a ja już popełniłam kolejny wypiek z jabłkami w tej właśnie formie. Zarzekałam się zresztą, że takie cudo powstanie i – z nieukrywaną satysfakcją – zrealizowałam ten plan. Trochę więcej czasu minęło za to, żeby keto tarta z budyniem i jabłkami trafiła na bloga. No ale lepiej późno niż wcale… 🙂

Ta keto tarta z jabłkami jest co prawda dość pracochłonna, zwłaszcza same różyczki z plastrów jabłka. Jednak można podzielić prace nad nią na poszczególne etapy i wtedy jest jakoś łatwiej. Przynajmniej takie mam wrażenie… 🙂

Ja ugotowałam budyń i upiekłam spód wieczorem, a różyczki z jabłek i ostateczny montaż robiłam następnego dnia rano. Zresztą wiadomo, że takich ciast nie robi się codziennie. Moja tarta uświetniła spotkanie imieninowe i wszystkim bardzo smakowała.

Czy keto tarta z jabłkami jest rzeczywiście keto…?

Padły nawet stwierdzenia, że jest za słodka (!), ale to pewnie zasługa erytrytolu, którego dałam chyba odrobinę za dużo, a którego nie wlicza się do węglowodanów netto, więc nie wpłynął on na końcowe makro porcji. Co ciekawe, moje wypieki zawsze były dla wszystkich za mało słodkie, więc tym razem nie szczędziłam substancji słodzących i jak widać przesadziłam w drugą stronę… 😀

W poniższym przepisie ilości erytrytolu zostały już skorygowane. Pamiętaj także, żeby wybierać kwaśne odmiany jabłek. W przeciwnym razie proporcje makroskładników mogą się różnić, a zawartość węglowodanów może okazać się za wysoka, żeby móc uznać ten wypiek za zgodny z dietą ketogeniczną.

Uważnie z owocami

Należy wziąć pod uwagę również fakt, że taka keto szarlotka to jednak trochę wyłom z diety, gdyż owoce na diecie ketogenicznej powinno się spożywać sporadycznie. I powinny to być raczej jakieś owoce leśne niż jabłka. No ale jak tu nie skorzystać z tych dobrodziejstw natury…? Wkrótce sezon na owoce się skończy i wtedy będziemy bardziej restrykcyjnie podchodzić do wytycznych diety. Przynajmniej ja wychodzę z takiego założenia… A cheat day od czasu do czasu też się człowiekowi należy. 😀

keto szarlotka

Tarta z budyniem i jabłkami

Avatar for Modern CavegirlModern Cavegirl
Iście jesienny wypiek w niskowęglowodanowym wydaniu, czyli keto tarta z jabłkami. Zachwyca nie tylko smakiem , ale i formą – różyczki z jabłek wyglądają bowiem zjawiskowo. Polecam, przede wszystkim na różnego rodzaju okazje!
Czas przygotowania 45 minutes
Czas gotowania 45 minutes
Czas całkowity 1 hour 30 minutes
Rodzaj dania Deser
Kuchnia Europejska
Porcje 16 porcji
Dieta
lowcarb
bezglutenowa
bezmleczna
vege
Okaż wsparcie!Jeśli podobają Ci się treści prezentowane na moim blogu, to zachęcam do postawienia mi wirtualnej kawy!

Składniki
  

Kokosowy spód

Budyń waniliowy

Dodatkowo

Podoba Ci się ten przepis?Dołącz do Plemienia i stwórz z nim swój własny KETO jadłospis + uzyskaj dodatkowe korzyści

Sposób przygotowania
 

Kokosowy spód

  • Z podanych składników wyrobić gładkie ciasto używając do tego celu malaksera. Wylepić nim okrągłą formę do tarty wyłożoną papierem do pieczenia. Wstawić na pół godziny do lodówki, po czym nakłuć widelcem i wstawić na 10 minut do piekarnika nagrzanego do 180 stopni (góra i dół).

Budyń waniliowy

  • W garnku z grubym dnem wymieszać składniki budyniu. Wstawić na niewielki ogień i cały czas mieszać aż masa znacznie zgęstnieje (nie gotować!). Odstawić do ostygnięcia.

Jabłka

  • Jabłka pokroić na ćwiartki, a następnie na cienkie plasterki. Na patelnię wylać gorącą wodę- tyle, aby przykryła dno. Dodać łyżkę erytrytolu. W tak powstałym syropie gotować partiami plasterki jabłek aż zmiękną i staną się elastyczne. Ostudzić je.

Finalna kompozycja

  • Na zrumieniony spód wylać ostudzony budyń i wstawić na kolejne 10- 15 minut do piekarnika. Z jabłek formować różyczki i wykładać na wierzch budyniu jedna obok drugiej lekko je wciskając i uważając aby zachowały swoją formę. Piec kolejne 20 minut z funkcją grilla.
JADŁOSPIS ZORIENTOWANY NA CELSprawdź zbilansowane jadłospisy ketogeniczne albo skorzystaj z narzędzi do zarządzania dietą we własnym zakresie

ORIENTACYJNE MAKRO

Wartości odżywcze
(dla 1 porcji)
Tarta z budyniem i jabłkami
Wielkość porcji
 
1 porcja
Kalorie
188.46
% RWS*
Tłuszcz
 
15.09
g
9
%
Tłuszcze nasycone
 
12.79
g
80
%
Tłuszcze trans
 
0.01
g
Tłuszcze wielonienasycone
 
0.35
g
Tłuszcze jednonienasycone
 
0.8
g
Cholesterol
 
40.92
mg
14
%
Potas
 
52.44
mg
1
%
Węglowodany
 
10.76
g
Błonnik
 
3.9
g
16
%
Cukier
 
4.89
g
Białko
 
3.2
g
3
%
Witamina A
 
77.83
IU
2
%
Witamina C
 
1.57
mg
2
%
Wapń
 
8.29
mg
1
%
Żelazo
 
0.46
mg
3
%
Węglowodany netto
 
6.86
g
27
%
* Procentowe referencyjne wartości spożycia bazują na diecie 2000 kcal o makro 75% tłuszczu, 20% białka, 5% węglowodanów netto.
ZOBACZ TAKŻEPozostałe ZDROWE PRZEPISY

Wartości odżywcze obliczone na podstawie danych dostarczonych przez Spoonacular API. Dla produktów, których zabrakło w bazie, dane pochodzą z etykiety konkretnego produktu. Produkty określone jako opcjonalne nie są ujęte w kalkulacji, chyba, że zaznaczono inaczej (patrz adnotacje do przepisu). Alkohole cukrowe są wyłączone z kalkulacji.

Przepis wypróbowany?Nie zapomnij oznaczyć @modern.cavegirl w Twoim poście
Avatar for Modern Cavegirl

Modern Cavegirl

Ekspertka do spraw zdrowego odżywiania, która lubi smacznie zjeść. Autorka artykułów na temat odchudzania i zdrowia, przepisów kulinarnych oraz zbilansowanych keto jadłospisów. Wypróbowała na sobie kilkanaście różnych diet aż trafiła na taką, która pozwoliła jej skutecznie schudnąć i pokonać chorobę Hashimoto. Teraz pomaga innym odzyskać zdrowie, szczupłą sylwetkę i dobre samopoczucie.

5 from 1 vote (1 rating without comment)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Ocena przepisu