Pięknie wygląda i wyśmienicie smakuje
Pamiętasz różyczki z jabłek…? Dużo czasu nie minęło, a ja już popełniłam kolejny wypiek z jabłkami w tej właśnie formie. Zarzekałam się zresztą, że takie cudo powstanie i – z nieukrywaną satysfakcją – zrealizowałam ten plan. Trochę więcej czasu minęło za to, żeby keto tarta z budyniem i jabłkami trafiła na bloga. No ale lepiej późno niż wcale… 🙂
Ta keto tarta z jabłkami jest co prawda dość pracochłonna, zwłaszcza same różyczki z plastrów jabłka. Jednak można podzielić prace nad nią na poszczególne etapy i wtedy jest jakoś łatwiej. Przynajmniej takie mam wrażenie… 🙂
Ja ugotowałam budyń i upiekłam spód wieczorem, a różyczki z jabłek i ostateczny montaż robiłam następnego dnia rano. Zresztą wiadomo, że takich ciast nie robi się codziennie. Moja tarta uświetniła spotkanie imieninowe i wszystkim bardzo smakowała.
Czy keto tarta z jabłkami jest rzeczywiście keto…?
Padły nawet stwierdzenia, że jest za słodka (!), ale to pewnie zasługa erytrytolu, którego dałam chyba odrobinę za dużo, a którego nie wlicza się do węglowodanów netto, więc nie wpłynął on na końcowe makro porcji. Co ciekawe, moje wypieki zawsze były dla wszystkich za mało słodkie, więc tym razem nie szczędziłam substancji słodzących i jak widać przesadziłam w drugą stronę… 😀
W poniższym przepisie ilości erytrytolu zostały już skorygowane. Pamiętaj także, żeby wybierać kwaśne odmiany jabłek. W przeciwnym razie proporcje makroskładników mogą się różnić, a zawartość węglowodanów może okazać się za wysoka, żeby móc uznać ten wypiek za zgodny z dietą ketogeniczną.
Uważnie z owocami
Należy wziąć pod uwagę również fakt, że taka keto szarlotka to jednak trochę wyłom z diety, gdyż owoce na diecie ketogenicznej powinno się spożywać sporadycznie. I powinny to być raczej jakieś owoce leśne niż jabłka. No ale jak tu nie skorzystać z tych dobrodziejstw natury…? Wkrótce sezon na owoce się skończy i wtedy będziemy bardziej restrykcyjnie podchodzić do wytycznych diety. Przynajmniej ja wychodzę z takiego założenia… A cheat day od czasu do czasu też się człowiekowi należy. 😀
POZNAJ MOJE TOPOWE PROPOZYCJE:
Tarta z budyniem i jabłkami
Składniki
Kokosowy spód
- 2 szt. jajka
- 35 g keto słodzidło np. alluloza lub erytrytol (ok. ¼ szklanki)
- ½ szklanki rafinowany olej kokosowy
- 140 g mąki kokosowej (ok. 1 szklanka) +/- w zależności od stopnia chłonności
- ¼ łyżeczki soli himalajskiej, kłodawskiej lub morskiej
- 1 łyżeczka ekstrakt z wanilii
Budyń waniliowy
- 2 szt. jajka
- 1/2 litra mleko kokosowe
- 65 g keto słodzidło np. alluloza lub erytrytol
- 1 łyżeczka ekstrakt z wanilii
Sposób przygotowania
Kokosowy spód
- Z podanych składników wyrobić gładkie ciasto używając do tego celu malaksera. Wylepić nim okrągłą formę do tarty wyłożoną papierem do pieczenia. Wstawić na pół godziny do lodówki, po czym nakłuć widelcem i wstawić na 10 minut do piekarnika nagrzanego do 180 stopni (góra i dół).
Budyń waniliowy
- W garnku z grubym dnem wymieszać składniki budyniu. Wstawić na niewielki ogień i cały czas mieszać aż masa znacznie zgęstnieje (nie gotować!). Odstawić do ostygnięcia.
Jabłka
- Jabłka pokroić na ćwiartki, a następnie na cienkie plasterki. Na patelnię wylać gorącą wodę- tyle, aby przykryła dno. Dodać łyżkę erytrytolu. W tak powstałym syropie gotować partiami plasterki jabłek aż zmiękną i staną się elastyczne. Ostudzić je.
Finalna kompozycja
- Na zrumieniony spód wylać ostudzony budyń i wstawić na kolejne 10- 15 minut do piekarnika. Z jabłek formować różyczki i wykładać na wierzch budyniu jedna obok drugiej lekko je wciskając i uważając aby zachowały swoją formę. Piec kolejne 20 minut z funkcją grilla.
ORIENTACYJNE MAKRO
Wartości odżywcze obliczone na podstawie danych dostarczonych przez Spoonacular API. Dla produktów, których zabrakło w bazie, dane pochodzą z etykiety konkretnego produktu. Produkty określone jako opcjonalne nie są ujęte w kalkulacji, chyba, że zaznaczono inaczej (patrz adnotacje do przepisu). Alkohole cukrowe są wyłączone z kalkulacji.