Diety niskowęglowodanowe stały się bardzo popularne wśród osób poszukujących zdrowego podejścia do odżywiania. Jednak zwolennicy diety keto obawiają się, że muszą zrezygnować z ulubionych smaków, takich jak tradycyjna szarlotka. Oto KETO szarlotka, czyli ciasto z jabłkami bez cukru. Jest to niskowęglowodanowy przepis, który przeszedł prawdziwą przemianę, by stać się przysmakiem dla osób ograniczających cukier.
Przepyszny smak tradycyjnej szarlotki na kruchym cieście
Szarlotka to jedno z najbardziej lubianych ciast na świecie. Słodkie jabłka połączone z cynamonem sprawiają, że trudno się oprzeć jej smakowi. Jednak tradycyjna szarlotka zawiera mnóstwo cukru i węglowodanów, które nie wpisują się w zasady diety ketogenicznej.
KETO jabłecznik lub szarlotka: Smak bez wyrzeczeń
Ale oto pojawia się szarlotka bez cukru i bez glutenu – innowacyjne podejście do klasyki, które nie tylko odtwarza smak tradycyjnego jabłecznika, ale też dostosowuje go do wymogów diety keto. To rewolucyjne KETO ciasto jest pełne smaku, a jednocześnie wolne od zbędnych węglowodanów. W tym przepisie używamy zamienników cukru i mąki, które pozwalają cieszyć się wyjątkowym smakiem, bez konieczności rezygnacji z diety keto.
Najlepsza KETO szarlotka z mąki kokosowej i migdałowej: Składniki
- Mąka Kokosowa: Zamiast tradycyjnej pszennej mąki, używamy mąki kokosowej. Jest to doskonała alternatywa, ponieważ zawiera znacznie mniej węglowodanów i jest bogata w błonnik.
- Erytrytol: Zamiast cukru, dodajemy erytrytol – naturalny słodzik pochodzenia roślinnego. Nie wpływa on na poziom cukru we krwi, co jest kluczowe w diecie keto.
- Cynamon i Wanilia: Te aromatyczne przyprawy nadają naszej keto szarlotce niezapomniany smak, bez dodatkowej ilości węglowodanów.
- Jabłka: Oczywiście nie może zabraknąć jabłek! Owoce te są nie tylko smaczne, ale także dostarczają cennego błonnika. Wybieraj odmiany kwaśne, aby jak najbardziej zminimalizować zawartość cukru.
Namiary na składniki użyte w tym keto przepisie znajdziesz na liście polecanych keto produktów.
Keto szarlotka, czyli ciasto z jabłkami na kruchym spodzie z kruszonką
W tym sezonie musiałam zrobić prawdziwą szarlotkę. Na blogu były już bowiem inne ciasta z jabłkami, takiej prawdziwej szarlotki na kruchym spodzie jeszcze nie było… Z ochotą nadrobiłam zaległości i oto jest KETO ciasto kruche z jabłkami. Jeśli chcesz, żeby szarlotka była jeszcze bardziej ketogeniczna, to wybierz kwaśną odmianę jabłek i odpuść sobie tę odrobinę rodzynek w nadzieniu.
Sprawdź także inne ketogeniczne przepisy na ciasta z jabłkami:
POZNAJ MOJE TOPOWE PROPOZYCJE:
Szarlotka
Składniki
Kruchy spód
- 2 szt. jajka
- 50 g olej kokosowy lub masło klarowane
- 50 g erytrytol
- 50 g mąka łubinowa
- 30 g mąka orzechowa lub migdałowa
- 20 g mąka kokosowa
Nadzienie jabłkowe
- 500 g jabłka kwaśne
- 50 g erytrytol
- 2 łyżeczki cynamon
- 0,5 łyżeczki glucomannan (opcjonalnie)
Sposób przygotowania
Nadzienie jabłkowe
- Jabłka drobno pokroić lub zetrzeć na grubych oczkach. Umieścić w garnku i zasypać erytrytolem oraz cynamonem. Dusić do miękkości, odparować płyn i zagęścić glucomannanem rozpuszczonym w odrobinie wody. Ostudzić.
Kruchy spód
- Wszystkie składniki utrzeć wymieszać i wyrobić z nich elastyczne ciasto. Wylepić nim spód formy do tarty o Ø 25 cm. Część ciasta można zostawić na kruszonkę. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 160 ℃ z włączoną funkcją termoobiegu na ok. 8 minut.
- Wyłożyć masę jabłkową na spód i wstawić do piekarnika na kolejne 15 – 20 minut (do zrumienienia). Na 5 – 10 minut przed końcem pieczenia można posypać wierzch pozostałym ciastem.
ORIENTACYJNE MAKRO
Wartości odżywcze obliczone na podstawie danych dostarczonych przez Spoonacular API. Dla produktów, których zabrakło w bazie, dane pochodzą z etykiety konkretnego produktu. Produkty określone jako opcjonalne nie są ujęte w kalkulacji, chyba, że zaznaczono inaczej (patrz adnotacje do przepisu). Alkohole cukrowe są wyłączone z kalkulacji.
Ten KETO jabłecznik to prawdziwa rewolucja w świecie ciast. Możesz delektować się jego smakiem bez łamania wyznawanych zasad żywieniowych. Jest on doskonałym przykładem na to, że dieta ketogeniczna może być smaczna i satysfakcjonująca. Odkryj nowy wymiar smaków z niskowęglowodanową szarlotką i przekonaj się, że zdrowe jedzenie może być naprawdę pyszne!
Szarlotka bez cukru i bez glutenu: Propozycje podania
Zaprezentowany przepis jest szybki oraz prosty w wykonaniu i nie wymaga wielu skomplikowanych składników. Jeśli lubisz prostotę, efekt końcowy powinien przypaść Ci więc do gustu. Jednak dobrym pomysłem jest zaserwowanie tego ciasta w towarzystwie:
- bitej śmietany
- lodów, np. o smaku słonego karmelu
- posiekanych orzechów
Bardzo smaczny jabłecznik, powiem szczerze że z keto ciastami jest różnie, niektóre nie są za dobre, ale ten jabłecznik mnie pozytywne zaskoczył.
Super! Bardzo mi miło, że przepis przypadł Ci do gustu! 🙂
Robiłam ciasto (to już nr 3 z tego bloga) i gdy biszkopt wystygł mogłam go ładnie ściągnąć z papieru i bez trudu zawinąć. Wyszedł na prawdę elastyczny, wiec zrobiłam roladę. Jabłek dodałam tyle co w przepisie, chociaż jest informacja, że do ciasta idzie połowa. Wszystkim smakowało. 🙂
Bardzo się cieszę, że szarlotka wyszła udana! 😀 Jabłek zawsze można dać więcej, wszystko zależy od limitu węglowodanów…
Pozdrawiam serdecznie i zapraszam zatem to wypróbowywania dalszych przepisów! 🙂