keto szarlotka
Jesień Keto Low Carb Paleo

Keto szarlotka (Paleo, LowCarb)

keto jabłecznik
Keto szarlotka vel keto jabłecznik

Jabłka z cynamonem – ulubione smaki jesieni

Lubicie cynamon? Ja wprost uwielbiam! 🙂 W okresie jesienno – zimowym dorzucam go prawie do wszystkiego… Na porządku dziennym jest cappuccino posypane cynamonem, a i śniadania na słodko często zawierają tą wspaniałą przyprawę. Ale prawdziwym hitem sezonu są jabłka z cynamonem w dowolnej postaci. Żeby nie było – nie jadam ich zbyt często. Jest to jednak owoc o dość wysokiej zawartości węglowodanów. Ale nie ma co też demonizować jabłek, bo są one jednocześnie także bogate w witaminy. Oczywiście surowe jabłko byłoby najlepszym wyborem, ale takie pieczone z orzechami albo w postaci szarlotki…? No ciężko sobie tej przyjemności odmówić… 😛

Keto szarlotka – czy to w ogóle wykonalne?

Dlatego w tym sezonie nie omieszkałam nie zrobić prawdziwej szarlotki na biszkopcie. Była już bowiem tarta z budyniem i jabłkami oraz biszkoptowe ciastka z różyczkami z jabłek, a prawdziwej keto szarlotki jeszcze nie… Druga sprawa, czy ona jest tak naprawdę keto, to można by było polemizować… 😛 Ale jeśli się dobrze pomanipuluje posiłkami, to pewnie da się zjeść kawałek i wyjść na koniec z całkiem niezłym makrem dziennym zgodnym z wytycznymi diety ketogenicznej. Jak się wybierze kwaśną odmianę jabłek i odpuści sobie tę odrobinę rodzynek w nadzieniu, to będzie jeszcze łatwiej… 🙂

ocet jabłkowy
Jabłka w różnym wydaniu – nadzienie do ciasta i ocet jabłkowy

Dwie pieczenie na jednym ogniu, czyli keto szarlotka i ocet

Przy okazji keto szarlotki, zdradzę Wam mój patent na akcję zero waste z jabłkami w roli głównej. Otóż z obierek oraz ogryzków, czyli praktycznie wszystkich odpadów, które zostaną Wam po robieniu nadzienia do keto szarlotki robię ocet jabłkowy. Z 65 dag jabłek wyszło mi ok. ¾ prawie litrowego słoika jabłkowych odpadów. Zalałam je dwoma szklankami wody z cukrem (po łyżce na szklankę) i odstawiłam. Już następnego dnia całość zaczęła lekko bąblować i całkiem przyjemnie pachnieć. Po tygodniu stania powinniście stać się posiadaczami wybornego octu jabłkowego. Trzeba tylko pamiętać, żeby codziennie zamaczać obierki w płynie, bo gdy wystają ponad powierzchnię mają tendencję do pleśnienia.

Różne oblicza szarlotki

Wracając do keto szarlotki. Tak, jak wspominałam – dzisiaj występuje ona w wersji z ciastem biszkoptowym. Miała być rolada, ale ciasto wyszło za suche, żeby je zrolować, więc zostało po prostu przełożone nadzieniem. Z powodzeniem można użyć ciasta kruchego z mojego standardowego przepisu. Co do wykończenia, ja postawiłam na zwykły puder z eryrtytolu i cynamon. Alternatywnie można udekorować wierzch bitą śmietaną albo bitym mlekiem kokosowym (jak w tym przepisie). A następnym razem dam na wierzch piankę jak w przypadku kostki rabarbarowej. 🙂

szarlotka
Keto szarlotka z bitą śmietaną
keto szarlotka

Szarlotka

Hit wszelkich jesiennych wypieków, czyli ciasto z jabłkami. Dzisiaj w wersji niskowęglowodanowej, a więc keto szarlotka! Pyszna, pachnąca cynamonem i wanilią. Najlepszy jesienny podwieczorek!
Czas przygotowania 15 mins
Czas gotowania 30 mins
Czas całkowity 2 hrs 45 mins
Rodzaj dania Deser
Kuchnia Europejska, Polska, Wege
Porcje 9 porcji

Składniki
  

Nadzienie jabłkowe (2 porcje)

  • 650 g jabłek kwaśnej odmiany
  • 50 g rodzynek opcjonalnie (ominąć w celu obniżenia ilości węglowodanów na porcję)
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • 0,5 szklanki erytrytolu
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 0,5 szklanki wody
  • 1 szt. galaretka cytrynowa bez cukru

Biszkopt

  • 4 jajka
  • 1 szczypta soli himalajskiej, kłodawskiej lub morskiej
  • 4 łyżki erytrytolu
  • 40 g oleju kokosowego
  • 40 ml gęstego mleka kokosowego
  • 35 g mąki kokosowej
  • 10 g maku białego
  • 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 0,5 łyżeczki kwaśnego winianu potasu (inaczej cream of tartar lub kamień winny)

Do posypania

  • 1 łyżka erytrytolu w pudrze
  • 1 łyżeczka cynamonu

Sposób przygotowania
 

Nadzienie jabłkowe

  • Jabłka obrać i w miarę drobno pokroić. Z odpadów nastawić ocet jabłkowy. Jabłka przełożyć do niskiego garnka lub patelni, zalać wodą i zagotować wraz z eryrtytolem, cynamonem i ekstraktem z wanilii. Można dodać rodzynek. Gotować 15 - 20 minut aż jabłka staną się miękkie. Zdjąć z ognia, zasypać galaretką cytrynową i wymieszać. Odstawić do ostygnięcia.

Biszkopt

  • Białka ubić na sztywno z solą, a pod koniec ubijania dodawać po jednej łyżce erytrytolu. Olej kokosowy rozpuścić i wymieszać na gładką masę z żółtkami i mlekiem kokosowym. Dodać pozostałe składniki do masy, a następnie wymieszać ją delikatnie z ubitymi białkami. Masę rozsmarować równomiernie na płaskiej blaszce do pieczenia wyłożonej papierem. Piec w piekarniku nagrzanym do 170 stopni z włączoną funkcją termoobiegu. Gdy się zrumieni, wyjąć z piekarnika i jeszcze ciepłe ciasto zwinąć wzdłuż dłuższego boku formując rulon (jeśli ta operacja się nie uda przekroić biszkopt na pół i przełożyć nadzieniem). Gdy ostygnie wypełnić rulon nadzieniem jabłkowym i odstawić do schłodzenia do lodówki. Gotowe ciasto posypać erytrytolem w pudrze lub udekorować kleksami z bitej śmietany.
Wypróbowałaś/eś ten przepis? Oznacz @modern.cavegirl w poście 🙂

Adnotacje do przepisu


Przybliżona wartość odżywcza 1 porcji (przy użyciu połowy porcji nadzienia)/wersja bez rodzynek:
Wartość energetyczna: 127 kcal / 121 kcal
Tłuszcz: 8,6 g
Węglowodany: 7,1 g / 5,3 g
Błonnik 0,8 g
Białko 3,9 g
Do zrobienia powyższego przepisu przydadzą się następujące produkty:
keto szarlotka

Szarlotka

Hit wszelkich jesiennych wypieków, czyli ciasto z jabłkami. Dzisiaj w wersji niskowęglowodanowej, a więc keto szarlotka! Pyszna, pachnąca cynamonem i wanilią. Najlepszy jesienny podwieczorek!
Czas przygotowania 15 mins
Czas gotowania 30 mins
Czas całkowity 2 hrs 45 mins
Rodzaj dania Deser
Kuchnia Europejska, Polska, Wege
Porcje 9 porcji

Składniki
  

Nadzienie jabłkowe (2 porcje)

  • 650 g jabłek kwaśnej odmiany
  • 50 g rodzynek opcjonalnie (ominąć w celu obniżenia ilości węglowodanów na porcję)
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • 0,5 szklanki erytrytolu
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 0,5 szklanki wody
  • 1 szt. galaretka cytrynowa bez cukru

Biszkopt

  • 4 jajka
  • 1 szczypta soli himalajskiej, kłodawskiej lub morskiej
  • 4 łyżki erytrytolu
  • 40 g oleju kokosowego
  • 40 ml gęstego mleka kokosowego
  • 35 g mąki kokosowej
  • 10 g maku białego
  • 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 0,5 łyżeczki kwaśnego winianu potasu (inaczej cream of tartar lub kamień winny)

Do posypania

  • 1 łyżka erytrytolu w pudrze
  • 1 łyżeczka cynamonu

Sposób przygotowania
 

Nadzienie jabłkowe

  • Jabłka obrać i w miarę drobno pokroić. Z odpadów nastawić ocet jabłkowy. Jabłka przełożyć do niskiego garnka lub patelni, zalać wodą i zagotować wraz z eryrtytolem, cynamonem i ekstraktem z wanilii. Można dodać rodzynek. Gotować 15 - 20 minut aż jabłka staną się miękkie. Zdjąć z ognia, zasypać galaretką cytrynową i wymieszać. Odstawić do ostygnięcia.

Biszkopt

  • Białka ubić na sztywno z solą, a pod koniec ubijania dodawać po jednej łyżce erytrytolu. Olej kokosowy rozpuścić i wymieszać na gładką masę z żółtkami i mlekiem kokosowym. Dodać pozostałe składniki do masy, a następnie wymieszać ją delikatnie z ubitymi białkami. Masę rozsmarować równomiernie na płaskiej blaszce do pieczenia wyłożonej papierem. Piec w piekarniku nagrzanym do 170 stopni z włączoną funkcją termoobiegu. Gdy się zrumieni, wyjąć z piekarnika i jeszcze ciepłe ciasto zwinąć wzdłuż dłuższego boku formując rulon (jeśli ta operacja się nie uda przekroić biszkopt na pół i przełożyć nadzieniem). Gdy ostygnie wypełnić rulon nadzieniem jabłkowym i odstawić do schłodzenia do lodówki. Gotowe ciasto posypać erytrytolem w pudrze lub udekorować kleksami z bitej śmietany.
Wypróbowałaś/eś ten przepis? Oznacz @modern.cavegirl w poście 🙂

Adnotacje do przepisu


Przybliżona wartość odżywcza 1 porcji (przy użyciu połowy porcji nadzienia)/wersja bez rodzynek:
Wartość energetyczna: 127 kcal / 121 kcal
Tłuszcz: 8,6 g
Węglowodany: 7,1 g / 5,3 g
Błonnik 0,8 g
Białko 3,9 g
Do zrobienia powyższego przepisu przydadzą się następujące produkty:

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Recipe Rating