Jabłecznik to ciasto, które niekoniecznie kojarzy się z dietą ketogeniczną. Można by pomyśleć, że nie jest to zbyt niskowęglowodanowy wypiek. A jednak przy odpowiednim doborze składników KETO jabłecznik jest jak najbardziej w zasięgu ręki. 🙂
Jesienny warstwowy keto jabłecznik cytrynowy – jabłkowy zawrót głowy
Dynię chwilowo zamieniamy na jabłka, z których w kilka chwil można wyczarować pyszne keto ciasto. Ten keto jabłecznik powstaje z ciasta ucieranego i jest warstwowy, co oznacza, że każda warstwa ciasta jest przełożona warstwą jabłek. To w połączeniu z dodatkiem cytryny powoduje, że efekt końcowy jest mocno soczysty i bardzo odświeżający w odbiorze. Wierzch ciasta można z powodzeniem posypać keto kruszonką, która w miły sposób urozmaici ten wypiek. W tym celu możecie skorzystać właściwie z jakiegokolwiek mojego przepisu na kruche ciasto.
Jesienny warstwowy keto jabłecznik cytrynowy – składniki
Jajka
Najlepsze są oczywiście takie wiejskie, z wolnego wybiegu lub ekologiczne i co ważne – od kur nie karmionych zbożem. Zawierają one wtedy zdecydowanie więcej przeciwzapalnych kwasów omega-3. I takie właśnie jajka powinniśmy stosować na co dzień w swojej diecie.
Keto słodzidło
Słodzenie na diecie KETO temat rzeka… Generalnie najlepiej sprawdzi się alluloza lub erytrytol. Jeśli jesteś w stanie pozwolić sobie na wyższy udział węglowodanów, to polecam także ksylitol. Posiadaczom bardziej wytrawnych kubków smakowych może natomiast wystarczyć słodycz pochodząca z inuliny.
Tłuszcz
Tutaj masło klarowane, dzięki czemu ciasto pozostaje zgodne z dietą wegetariańską. Ale ostateczny wybór należy do Was… Równie dobrze sprawdzi się jakikolwiek inny tłuszcz nasycony, np. rafinowany olej kokosowy lub mieszanka obu.
Jabłka
Typowo jesienny owoc. Bardzo zdrowy, choć lekko demonizowany na diecie ketogenicznej ze względu na większy niż w owocach jagodowych udział węglowodanów. Tymczasem rozsądna ich konsumpcja jest jak najbardziej możliwa nawet przy takich restrykcjach dietetycznych. Nie wiem jak Wy, ale ja przynajmniej nie zamierzam sobie ich całkiem odmawiać… 🙂
Mąka kokosowa
Standardowy rodzaj mąki w keto wypiekach, zaraz obok mąki migdałowej, której – w przeciwieństwie do mąki kokosowej – generalnie nie powinno się używać w daniach poddawanych obróbce termicznej. No chyba, że w wersji odtłuszczonej… Mąka kokosowa charakteryzuje się wysokim stopniem wchłanialności płynów, dlatego należy stosować ją z umiarem. W przeciwnym razie produkt końcowy będzie przesuszony. Ma lekko wyczuwalny posmak kokosa, przez co niektórzy nie stosują jej w wytrawnych potrawach. Jeśli nie lubicie mąki kokosowej, proponuję użyć odpowiednio więcej odtłuszczonej mąki migdałowej, która także jest elementem przepisu.
Namiary na składniki użyte w tym keto przepisie znajdziesz na liście polecaych keto produktów.
☆ KETO JADŁOSPIS NA JESIEŃ ☆
Dołącz do Plemienia Modern Cavegirl jako Szaman i odbierz zbilansowany jesienny KETO jadłospis na 7 dni o odżywczości 1500 kcal.
✓ Zrób sobie prezent na jesień!
Jabłecznik warstwowy
Wyposażenie
Składniki
- 450 g jabłka
- 1 szt. cytryna
- 4 szt. jajka
- 65 g keto słodzidło np. alluloza, erytrytol
- 120 g masło klarowane w temperaturze pokojowej
- 2 łyżki masło orzechowe
- 120 g mąka kokosowa
- 35 g odtłuszczona mąka migdałowa lub mielone migdały
- 1 łyżeczka proszek do pieczenia bez fosforanów
- 1 szczypta sól himalajska, kłodawska lub morska
- 1 łyżeczka ekstrakt z wanilii
Sposób przygotowania
- Zetrzeć skórkę z cytryny i wycisnąć sok. Jabłka pokroić w cienkie plastry, pokropić sokiem z cytryny.
- Masło utrzeć razem z masłem orzechowym i erytrytolem. Dalej ucierając wbijać pojedynczo jajka. Połączyć ze sobą pozostałe suche składniki i dodawać powoli do masy. Na koniec dodać ekstrakt z wanilii, skórkę cytrynową oraz sok z cytryny spod jabłek.
- W keksówce wyłożonej papierem do pieczenia umieścić ok. 1/3 ciasta i przełożyć 1/2 jabłek. Powtórzyć. Wierzch jabłek pokryć pozostałą częścią ciasta. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 160° i piec przez ok. 75 – 90 min.
ORIENTACYJNE MAKRO
Wartości odżywcze obliczone na podstawie danych dostarczonych przez Spoonacular API. Dla produktów, których zabrakło w bazie, dane pochodzą z etykiety konkretnego produktu. Produkty określone jako opcjonalne nie są ujęte w kalkulacji, chyba, że zaznaczono inaczej (patrz adnotacje do przepisu). Alkohole cukrowe są wyłączone z kalkulacji.