keto placki dyniowe z grzybami

Keto placki dyniowe z grzybami (Paleo, LowCarb)

Keto placki dyniowe z grzybami, czyli wszystkie jesienne smaki w jednym

Grzyby i dynia to produkty typowo kojarzące się z jesienią i występujące tylko o tej porze roku. Jednocześnie świetnie do siebie pasują. Natura jak widać sama podpowiada jakie połączenia smakowe będą trafione dostarczając gotowych rozwiązań… Tak się składa, że jesteś w posiadaniu obu? Koniecznie zrób keto placki dyniowe z grzybami!

Keto placki dyniowe z grzybami – składniki

🥚Jajka

Najlepsze są oczywiście takie wiejskie, z wolnego wybiegu lub ekologiczne i co ważne – nie karmione zbożem. Kury powinny żywić się naturalnie, a zboża mogą stanowić niewielki ułamek karmy. Jajka zniesione przez kury chowane w takich warunkach zawierają zdecydowanie więcej przeciwzapalnych kwasów omega-3. I takie właśnie jajka powinniśmy stosować na co dzień w swojej diecie.

🧈 Tłuszcz

Tutaj masło klarowane, ale ostateczny wybór należy do Was… Równie dobrze sprawdzi się jakikolwiek tłuszcz nasycony, np. rafinowany olej kokosowy lub mieszanka obu.

🎃 Dynia 

Bohaterka sezonu. Warzywo, które idealnie sprawdza się jako składnik wszelkich słodkości, ale także potraw o wytrawnym charakterze. Ja użyłam dyni Hokkaido, ale każda inna nada się równie dobrze.

🌾Mąka lniana

Jedyna mąka użyta w przepisie. Dobrze się sprawdza w plackach i im podobnych. Z powodzeniem można użyć tutaj także odtłuszczonej mąki migdałowej lub mąki kokosowej, odpowiednio dostosowując ich ilości.

placki dyniowe z grzybami
Keto placki dyniowe z grzybami

🍄 Grzyby leśne

Najlepiej takie własnoręcznie uzbierane, ale kupne też się nadadzą… 😉 Możecie użyć takich z mrożonki lub nawet kurek. Ostatecznie mogą być także pieczarki, a dla smaku i aromatu dodajcie po prostu kilka suszonych prawdziwych grzybów.

🥥 Śmietana kokosowa (kwaśna)

W wersji bez nabiału. Zamiennie z gęstą częścią mleka kokosowego z puszki. Jeśli ktoś nie stosuje w swojej diecie takich ograniczeń, z powodzeniem może użyć zwykłej kwaśnej śmietany lub nawet słodkiej tłustej śmietanki.

keto placki dyniowe z grzybami

Placki dyniowe z grzybami

Modern Cavegirl
Keto placki dyniowe z grzybami to iście jesienne połączenie składników i jednocześnie wegetariańska propozycja na lekki keto obiad lub przekąskę. Robi się je całkiem szybko i smakują nieźle, także będą dobrym wyborem nie tylko dla fanów dyni. 🙂
Czas przygotowania 10 minutes
Czas gotowania 20 minutes
Czas całkowity 30 minutes
Kuchnia Europejska
Porcje 2 porcje
Dieta
lowcarb
bezglutenowa
bezmleczna
vege
Okaż wsparcie!Jeśli podobają Ci się treści prezentowane na moim blogu, to zachęcam do postawienia mi wirtualnej kawy!

Składniki
  

Placki dyniowe

Sos grzybowy

Podoba Ci się ten przepis?Dołącz do Plemienia i stwórz z nim swój własny ketogeniczny jadłospis + uzyskaj dodatkowe korzyści!

Sposób przygotowania
 

Placki dyniowe

  • Dynię zetrzeć na tarce na małych oczkach. Jajka rozbełtać, dodać mąkę lnianą, dynię oraz przyprawy i wymieszać do połączenia składników. Masło rozgrzać na patelni. Wykładać po łyżce masy i smażyć z obu stron na rumiano.

Sos grzybowy

  • Rozgrzać masło na patelni i zeszklić na nim cebulę. Grzyby pokroić w kostkę i dodać na patelnię. Dusić do miękkości (ok. 20 minut). Dosolić do smaku. Pod koniec gotowania dodać śmietanę kokosową hartując ją uprzednio w niewielkiej ilości gorących grzybów.
POTRZEBUJESZ ZBILANSOWANEGO KETO JADŁOSPISU?Sprawdź kolekcję moich keto jadłospisów zoptymalizowanych pod kątem adaptacji i/lub redukcji albo skorzystaj z narzędzi do zarządzania keto dietą we własnym zakresie! –> PRZECHODZĘ DO SKLEPU!

ORIENTACYJNE MAKRO

Wartości odżywcze
(dla 1 porcji)
Placki dyniowe z grzybami
Wielkość porcji
 
1 porcja
Kalorie
346.4
% RWS*
Tłuszcz
 
27.8
g
17
%
Tłuszcze nasycone
 
13.37
g
84
%
Tłuszcze trans
 
0.01
g
Tłuszcze wielonienasycone
 
3.5
g
Tłuszcze jednonienasycone
 
7.17
g
Cholesterol
 
208.48
mg
69
%
Sód
 
75.44
mg
3
%
Potas
 
779.88
mg
22
%
Węglowodany
 
17.65
g
59
%
Błonnik
 
5.22
g
22
%
Cukier
 
6.04
g
Białko
 
10.41
g
10
%
Witamina A
 
8750.85
IU
175
%
Witamina C
 
9.96
mg
12
%
Wapń
 
68.37
mg
7
%
Żelazo
 
2.4
mg
13
%
Węglowodany netto
 
12.43
g
* Procentowe referencyjne wartości spożycia bazują na diecie ketogenicznej 2000 kcal o formule ok. 74% tłuszczu, 20% białka, 6% węglowodanów.

Wartości odżywcze obliczone na podstawie danych dostarczonych przez Spoonacular API. Dla produktów, których zabrakło w bazie, dane pochodzą z etykiety konkretnego produktu. Produkty określone jako opcjonalne nie są ujęte w kalkulacji, chyba, że zaznaczono inaczej (patrz adnotacje do przepisu). Alkohole cukrowe są wyłączone z kalkulacji.

Keto przepis wypróbowany?Oznacz @modern.cavegirl lub dodaj tag #gotujęzmoderncavegirl!

Adnotacje do przepisu

 

Ten tekst zawiera linki afiliacyjne, co oznacza, że mogę otrzymać niewielką prowizję, jeśli skorzystacie z nich do realizacji swoich zakupów. Nie wiąże się to z żadnymi konsekwencjami dla Was, np. wyższa cena czy gorsze warunki zakupu.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Ocena przepisu