Placki dyniowe z grzybami to propozycja na sezonowy posiłek ketogeniczny, który idealnie wpisze się w jesienne menu diety ketogenicznej. Polecam ten przepis nie tylko miłośnikom dyni i grzybów!
Keto placki dyniowe z grzybami, czyli wszystkie jesienne smaki w jednym
Grzyby i dynia to produkty typowo kojarzące się z jesienią i występujące tylko o tej porze roku. Jednocześnie świetnie do siebie pasują. Natura jak widać sama podpowiada jakie połączenia smakowe będą trafione dostarczając gotowych rozwiązań… Tak się składa, że jesteś w posiadaniu obu? Koniecznie zrób keto placki dyniowe z grzybami!
W jaki sposób ten keto przepis wspiera odchudzanie i pomaga osobom z Hashimoto?
Ten keto przepis cechuje się pewnymi zaletami, które sprawiają, że świetnie wpisuje się on w dietę odchudzającą oraz dietoterapię Hashimoto. Oto główne z nich:
- zawartość białka zapewnia uczucie sytości i pomaga w regeneracji tarczycy
- solidna porcja tłuszczu ułatwia kontrolę apetytu oraz dostarcza budulec dla hormonów i zwiększa przyswajalność witamin
- wysoka zawartość błonnika pomaga kontrolować glikemię i sprzyja aktywacji trybu spalania tłuszczu, który jest warunkiem koniecznym udanego odchudzania brzucha i nie tylko
WIĘCEJ NA TEN TEMAT: Wszystko o odchudzaniu ORAZ Hashimoto & zdrowie hormonalne
Keto placki dyniowe z grzybami – składniki
Jajka
Najlepsze są oczywiście takie wiejskie, z wolnego wybiegu lub ekologiczne i co ważne – nie karmione zbożem. Kury powinny żywić się naturalnie, a zboża mogą stanowić niewielki ułamek karmy. Jajka zniesione przez kury chowane w takich warunkach zawierają zdecydowanie więcej przeciwzapalnych kwasów omega-3. I takie właśnie jajka powinniśmy stosować na co dzień w swojej diecie.
Tłuszcz
Tutaj masło klarowane, ale ostateczny wybór należy do Ciebie… Równie dobrze sprawdzi się jakikolwiek tłuszcz nasycony, np. rafinowany olej kokosowy lub mieszanka obu.
Dynia
Bohaterka sezonu. Warzywo, które idealnie sprawdza się jako składnik wszelkich słodkości, ale także potraw o wytrawnym charakterze. Ja użyłam dyni Hokkaido, ale każda inna nada się równie dobrze.
Mąka lniana
Jedyna mąka użyta w przepisie. Dobrze się sprawdza w plackach i im podobnych. Z powodzeniem można użyć tutaj także odtłuszczonej mąki migdałowej lub mąki kokosowej, odpowiednio dostosowując ich ilości.
Grzyby leśne
Najlepiej takie własnoręcznie uzbierane, ale kupne też się nadadzą… 😉 Możecie użyć takich z mrożonki lub nawet kurek. Ostatecznie mogą być także pieczarki, a dla smaku i aromatu dodajcie po prostu kilka suszonych prawdziwych grzybów.
Śmietana kokosowa (kwaśna)
W wersji bez nabiału. Zamiennie z gęstą częścią mleka kokosowego z puszki. Jeśli ktoś nie stosuje w swojej diecie takich ograniczeń, z powodzeniem może użyć zwykłej kwaśnej śmietany lub nawet słodkiej tłustej śmietanki.
Namiary na składniki użyte w tym keto przepisie znajdziesz na liście polecanej keto żywności.
POZNAJ MOJE TOPOWE PROPOZYCJE:
Placki dyniowe z grzybami
Składniki
Placki dyniowe
- 2 szt. jajka
- 2 łyżki mąka lniana odtłuszczona
- 200 g dynia u mnie Hokkaido, ale może być dowolna inna
- 20 g masło klarowane
- sól himalajska, kłodawska lub morska do smaku
- gałka muszkatołowa
Sos grzybowy
- 1 łyżka masło klarowane
- 25 g cebula
- 200 g grzyby leśne świeże lub mrożone
- 2 łyżki śmietana kokosowa lub gęsta część mleka kokosowego z puszki
- sól himalajska, kłodawska lub morska do smaku
Sposób przygotowania
Placki dyniowe
- Dynię zetrzeć na tarce na małych oczkach. Jajka rozbełtać, dodać mąkę lnianą, dynię oraz przyprawy i wymieszać do połączenia składników. Masło rozgrzać na patelni. Wykładać po łyżce masy i smażyć z obu stron na rumiano.
Sos grzybowy
- Rozgrzać masło na patelni i zeszklić na nim cebulę. Grzyby pokroić w kostkę i dodać na patelnię. Dusić do miękkości (ok. 20 minut). Dosolić do smaku. Pod koniec gotowania dodać śmietanę kokosową hartując ją uprzednio w niewielkiej ilości gorących grzybów.
ORIENTACYJNE MAKRO
Wartości odżywcze obliczone na podstawie danych dostarczonych przez Spoonacular API. Dla produktów, których zabrakło w bazie, dane pochodzą z etykiety konkretnego produktu. Produkty określone jako opcjonalne nie są ujęte w kalkulacji, chyba, że zaznaczono inaczej (patrz adnotacje do przepisu). Alkohole cukrowe są wyłączone z kalkulacji.