Keto placki dyniowe z grzybami, czyli wszystkie jesienne smaki w jednym
Grzyby i dynia to produkty typowo kojarzące się z jesienią i występujące tylko o tej porze roku. Jednocześnie świetnie do siebie pasują. Natura jak widać sama podpowiada jakie połączenia smakowe będą trafione dostarczając gotowych rozwiązań… Tak się składa, że jesteś w posiadaniu obu? Koniecznie zrób keto placki dyniowe z grzybami!
Keto placki dyniowe z grzybami – składniki
🥚Jajka
Najlepsze są oczywiście takie wiejskie, z wolnego wybiegu lub ekologiczne i co ważne – nie karmione zbożem. Kury powinny żywić się naturalnie, a zboża mogą stanowić niewielki ułamek karmy. Jajka zniesione przez kury chowane w takich warunkach zawierają zdecydowanie więcej przeciwzapalnych kwasów omega-3. I takie właśnie jajka powinniśmy stosować na co dzień w swojej diecie.
🧈 Tłuszcz
Tutaj masło klarowane, ale ostateczny wybór należy do Was… Równie dobrze sprawdzi się jakikolwiek tłuszcz nasycony, np. rafinowany olej kokosowy lub mieszanka obu.
🎃 Dynia
Bohaterka sezonu. Warzywo, które idealnie sprawdza się jako składnik wszelkich słodkości, ale także potraw o wytrawnym charakterze. Ja użyłam dyni Hokkaido, ale każda inna nada się równie dobrze.
🌾Mąka lniana
Jedyna mąka użyta w przepisie. Dobrze się sprawdza w plackach i im podobnych. Z powodzeniem można użyć tutaj także odtłuszczonej mąki migdałowej lub mąki kokosowej, odpowiednio dostosowując ich ilości.

🍄 Grzyby leśne
Najlepiej takie własnoręcznie uzbierane, ale kupne też się nadadzą… 😉 Możecie użyć takich z mrożonki lub nawet kurek. Ostatecznie mogą być także pieczarki, a dla smaku i aromatu dodajcie po prostu kilka suszonych prawdziwych grzybów.
🥥 Śmietana kokosowa (kwaśna)
W wersji bez nabiału. Zamiennie z gęstą częścią mleka kokosowego z puszki. Jeśli ktoś nie stosuje w swojej diecie takich ograniczeń, z powodzeniem może użyć zwykłej kwaśnej śmietany lub nawet słodkiej tłustej śmietanki.

Placki dyniowe z grzybami
Składniki
Placki dyniowe
- 2 szt. jajka
- 2 łyżki mąka lniana odtłuszczona
- 200 g dynia u mnie Hokkaido, ale może być dowolna inna
- 20 g masło klarowane
- sól himalajska, kłodawska lub morska do smaku
- gałka muszkatołowa
Sos grzybowy
- 1 łyżka masło klarowane
- 25 g cebula
- 200 g grzyby leśne świeże lub mrożone
- 2 łyżki śmietana kokosowa lub gęsta część mleka kokosowego z puszki
- sól himalajska, kłodawska lub morska do smaku
Sposób przygotowania
Placki dyniowe
- Dynię zetrzeć na tarce na małych oczkach. Jajka rozbełtać, dodać mąkę lnianą, dynię oraz przyprawy i wymieszać do połączenia składników. Masło rozgrzać na patelni. Wykładać po łyżce masy i smażyć z obu stron na rumiano.
Sos grzybowy
- Rozgrzać masło na patelni i zeszklić na nim cebulę. Grzyby pokroić w kostkę i dodać na patelnię. Dusić do miękkości (ok. 20 minut). Dosolić do smaku. Pod koniec gotowania dodać śmietanę kokosową hartując ją uprzednio w niewielkiej ilości gorących grzybów.
ORIENTACYJNE MAKRO
Wartości odżywcze obliczone na podstawie danych dostarczonych przez Spoonacular API. Dla produktów, których zabrakło w bazie, dane pochodzą z etykiety konkretnego produktu. Produkty określone jako opcjonalne nie są ujęte w kalkulacji, chyba, że zaznaczono inaczej (patrz adnotacje do przepisu). Alkohole cukrowe są wyłączone z kalkulacji.
Ten tekst zawiera linki afiliacyjne, co oznacza, że mogę otrzymać niewielką prowizję, jeśli skorzystacie z nich do realizacji swoich zakupów. Nie wiąże się to z żadnymi konsekwencjami dla Was, np. wyższa cena czy gorsze warunki zakupu.