Kawowy keto budyń z kalafiora – pomysł na wege keto śniadanie
Czas na krótki odpoczynek od dyni… 🙂 Dzisiaj na warsztat bierzemy kalafiora, jednego z pięciu moich ulubieńców, jeśli chodzi o warzywa i owoce na diecie ketogenicznej. Jest on bardzo wdzięcznym składnikiem kulinarnym, nadającym się do użytku zarówno w daniach wytrawnych, jak i słodkich. Nie wiem skąd bierze się u niektórych niechęć do niego… Moim zdaniem jest on raczej neutralny w smaku (zwłaszcza mrożony). A jeśli już trafiają się okazy, które rzeczywiście „czuć kalafiorem”, to dotyczy to raczej momentu gotowania (koniecznie bez pokrywki!). Z mojego doświadczenia po obróbce termicznej ten kalafiorowy smrodek znika, szczególnie gdy towarzyszą mu intensywne w smaku i aromacie dodatki.
Stąd często spotkacie u mnie desery i keto ciasta z użyciem kalafiora właśnie. A dzisiaj mam zaszczyt zaprezentować Wam kolejny z nich. Kawowy keto budyń z kalafiora, to najlepszy dowód na to, że można zrobić coś właściwie z niczego. Ot kilka składników połączonych ze sobą nagle nabiera nowego wymiaru. Rezultat jest nie tylko smaczny, ale – dzięki dużemu udziałowi mało przetworzonych produktów – także gęsto odżywczy i sycący. Idealny na keto śniadanie!
Kawowy keto budyń z kalafiora – składniki
🥚 Jajka
No skoro budyń, to jajka, a bardziej precyzyjnie – żółtka. Nadmienię tylko króciutko, że najlepsze są oczywiście takie wiejskie, z wolnego wybiegu lub ekologiczne i co ważne – nie karmione zbożem. Kury powinny żywić się naturalnie, a zboża mogą stanowić ułamek karmy. Jajka zniesione przez kury chowane w takich warunkach mają zdecydowanie więcej dobroczynnych, przeciwzapalnych kwasów omega-3. I takie właśnie jajka powinniśmy stosować na co dzień w swojej diecie.
🍬 Keto słodzidło
Najlepiej sprawdzają się tutaj kropelki smakowe z uwagi na intensywnie słodki smak i aromat (zwłaszcza jeśli kalafior nie jest Twoim ulubionym warzywem). Mogą to być jednak także keto słodziki w proszku, np. alluloza lub erytrytol – najlepiej w formie pudru. Jeśli jesteś w stanie pozwolić sobie na wyższy udział węglowodanów, to polecam także ksylitol. Posiadaczom bardziej wytrawnych kubków smakowych może natomiast wystarczyć słodycz pochodząca z inuliny.
🥦 Kalafior
Wspaniałe, mega uniwersalne, niskokaloryczne i niskowęglowodanowe warzywo. U mnie ląduje zarówno w keto słodkościach, jak i potrawach wytrawnych. Wspaniały zamiennik ziemniaków, ryżu oraz sera (np. w pseudosernikach), a na tym pewnie lista się nie kończy… Tutaj w postaci budyniu i w roli przemytnika cennych wartości odżywczych.
🥛 Mleko kokosowe
Ja korzystałam z gęstego mleka kokosowego z kartonu o zawartości 19% tłuszczu, ale myślę, że z powodzeniem można użyć mleka kokosowego z puszki. W kwestii wyboru mleka kokosowego stawiamy na jakość i wybieramy opcję jak najbardziej naturalną. W składzie powinien znaleźć się tylko kokos i woda.
☕ Kawa
Nadaje budyniowi smaku i aromatu. Ja użyłam kawy rozpuszczalnej, jednak z powodzeniem można zastąpić ją intensywnym, świeżo parzonym espresso (ale takim maksimum kawy, minimum wody :D). Jeśli natomiast unikasz kawy, to proponuję kawę z cykorii.
➕ Dodatki
Opcjonalne, jednak wzbogacające budyń odżywczo. Chodzi o peptydy kolagenowe oraz olej MCT. Są to składniki, które warto włączyć do diety, a najlepiej sprawdzają się dodane do płynnych lub półpłynnych konsystencji. Jeśli więc nie spożyliście ich w postaci kawy kuloodpornej, to dobrym pomysłem będzie dodanie ich właśnie tutaj. 🙂
TUTAJ znajduje się treść tylko dla członków Plemienia Modern Cavegirl. Zaloguj się lub dołącz do Plemienia w roli ŁOWCY, aby uzyskać dostęp.
Będziesz mieć także możliwość stworzenia jadłospisu z udziałem tego i innych przepisów. Więcej o Plemieniu przeczytasz tutaj.