sycylijskie niskowęglowodanowe ciasto z jabłkami

Sycylijskie keto ciasto z jabłkami i żurawiną (Paleo, LowCarb)

W świecie kulinarnych eksploracji, gdzie zdrowie spotyka się ze smakiem, Sycylijskie Keto Ciasto z Jabłkami zajmuje poczesne miejsce. To nie tylko deser, to prawdziwa uczta dla podniebienia, spełnienie marzenia o słodkim, które mieści się w ramach diety ketogenicznej. Jabłka grają tutaj pierwsze skrzypce, a wtóruje im żurawina z cytryną.

Keto Ciasto z Jabłkami: Smak, który Przekracza Granice Dietetycznych Ograniczeń

  • Mąka Kokosowa – Bezglutenowa Alternatywa: Mąka kokosowa to doskonały substytut tradycyjnej mąki, dodający jednocześnie delikatności i zdrowego tłuszczu.
  • Erytrytol – Bezpieczna Słodycz: Erytrytol, typowo ketogeniczny słodzik bez kalorii, pozwala nam cieszyć się słodyczą bez wpływu na poziom cukru we krwi.
  • Jabłka – Królowe Keto Świata: Jabłka, pełne błonnika i witamin, nadają ciastu nie tylko smak, ale również zdrowotną wartość.
  • Cynamon – Aromatyczny Akcent: Cynamon, nasza tajemna broń, dodaje niepowtarzalnego aromatu, podkreślając smak jabłek.
  • Żurawina – Kwasowo-Słodki Duet: Żurawina to prawdziwa perełka w świecie keto kulinariów, gdyż jak na owoc nie zawiera zbyt wiele węglowodanów. Dodatkowo, żurawina jest bogata w antyoksydanty, wspierając nasz organizm w walce z wolnymi rodnikami.
  • Cytryna – Ożywiający Akcent: Sok z cytryny to tajemna broń w kuchni keto. Jego kwaśny smak dodaje świeżości wypiekom, jednocześnie działając jako naturalny regulator pH.
  • Mleko Kokosowe – Kremowa Nuta Delikatności: Bogate w zdrowe tłuszcze mleko kokosowe to bezcenny składnik, który zapewnia ciastu niezwykłą kremowość.
  • Jajka – Strażnik Struktury: Jajka to fundament ciasta, dostarczający tłuszczu oraz wysokowartościowego białka. To one nadają strukturę i sprężystość, sprawiając, że każdy kęs to czysta rozkosz. Dodatkowo, jajka są źródłem witamin i minerałów, wspomagając zdrowie ogólne.
  • Proszek do Pieczenia – Magia Lekkości: Proszek do pieczenia to nasza magiczna różdżka, która sprawia, że keto ciasto nabiera puszystości i lekkości.
keto ciasto z jabłkami i żurawiną
Ketogeniczne ciasto z jabłkami i żurawiną
sycylijskie keto ciasto z jabłkami

Sycylijskie ciasto z jabłkami

Avatar for Modern CavegirlModern Cavegirl
Puszyste i wilgotne sycylijskie keto ciasto z jabłkami to prawdziwy majstersztyk w wykonaniu mojej mamy. U nas w wersji z żurawiną suszoną, jednak w celu obcięcia węglowodanów proponuję żurawinę świeżą. Ciasto idealne do kawy na wszelkie spotkania towarzyskie, nie tylko w trakcie Karnawału… 🙂
Czas przygotowania 15 minuty
Czas gotowania 45 minuty
Czas całkowity 1 godzina
Rodzaj dania Deser
Kuchnia Europejska
Porcje 12 porcji
Dieta
lowcarb
bezglutenowa
vege
Okaż wsparcie!Jeśli podobają Ci się treści prezentowane na moim blogu, to zachęcam do postawienia mi wirtualnej kawy!

Składniki
  

Ciasto

Dekoracja

Podoba Ci się ten keto przepis?Dołącz do Plemienia i stwórz z nim swój własny keto jadłospis + uzyskaj dodatkowe korzyści

Sposób przygotowania
 

  • Tortownicę o średnicy 24 cm nasmarować masłem i posypać zmielonymi orzechami lub wyłożyć papierem do pieczenia. Jabłka obrać, wydrążyć, pokroić w kostkę i wymieszać ze skórką i sokiem z cytryny, dodać żurawinę. Jajka ubić, dodać wanilię i cukier, aż do uzyskania kremowej puszystej masy. Dodać stopione masło, mąkę kokosową, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną, sól i mleko. Połowę ciasta wyłożyć na dno tortownicy, następnie połowę mieszkanki jabłek z żurawiną, znowu ciasto i na wierzch warstwę jabłek z żurawiną. Wierzch ciasta posypać mieszanką cukru pudru z cynamonem. Piec ok. 45 minut w temp. 180 stopni w trybie pieczenia góra + dół.
POTRZEBUJESZ KETO JADŁOSPIS?Sprawdź zbilansowane keto jadłospisy albo skorzystaj z narzędzi do zarządzania keto dietą we własnym zakresie –> PRZECHODZĘ DO SKLEPU

ORIENTACYJNE MAKRO

Wartości odżywcze
(dla 1 porcji)
Sycylijskie ciasto z jabłkami
Wielkość porcji
 
1 porcja
Kalorie
181.18
% RWS*
Tłuszcz
 
13.63
g
8
%
Tłuszcze nasycone
 
8.84
g
55
%
Tłuszcze trans
 
0.01
g
Tłuszcze wielonienasycone
 
0.63
g
Tłuszcze jednonienasycone
 
3.28
g
Cholesterol
 
66.52
mg
22
%
Potas
 
103.48
mg
3
%
Węglowodany
 
13.91
g
46
%
Błonnik
 
3.91
g
16
%
Cukier
 
7.5
g
Białko
 
2.47
g
2
%
Witamina A
 
101.11
IU
2
%
Witamina C
 
8.69
mg
11
%
Wapń
 
44.14
mg
4
%
Żelazo
 
0.54
mg
3
%
Węglowodany netto
 
10
g
* Procentowe referencyjne wartości spożycia bazują na diecie ketogenicznej 2000 kcal o formule ok. 74% tłuszczu, 20% białka, 6% węglowodanów.
ZOBACZ TAKŻEPozostałe KETO PRZEPISY

Wartości odżywcze obliczone na podstawie danych dostarczonych przez Spoonacular API. Dla produktów, których zabrakło w bazie, dane pochodzą z etykiety konkretnego produktu. Produkty określone jako opcjonalne nie są ujęte w kalkulacji, chyba, że zaznaczono inaczej (patrz adnotacje do przepisu). Alkohole cukrowe są wyłączone z kalkulacji.

Keto przepis wypróbowany?Nie zapomnij oznaczyć @modern.cavegirl w Twoim poście

Adnotacje do przepisu


Ten tekst zawiera linki afiliacyjne, co oznacza, że mogę otrzymać niewielką prowizję, jeśli skorzystasz z nich do realizacji swoich zakupów. Nie wiąże się to z żadnymi konsekwencjami dla Ciebie, np. wyższa cena czy gorsze warunki zakupu.

Keto Ciasto z Jabłkami to nie tylko deser. To kulinarne arcydzieło, które udowadnia, że dieta ketogeniczna nie musi oznaczać rezygnacji ze smaku. Odkryj nowy wymiar przyjemności kulinarnych, sięgając po to wyjątkowe keto ciasto. Zanurz się w smaku jabłek i doświadcz magii keto kuchni. Smacznego!

2 Comments

  1. Avatar for Agnieszka
    Agnieszka says:

    Dzień dobry, czy jest możliwość zamiany mąki kokosowej na migdałową? Jeśli tak to w jakich proporcjach?
    Nie cierpię smaku mąki kokosowej i gdzie tylko sie da to zamieniam:)
    Pozdrawiam serdecznie

    1. Avatar for Modern Cavegirl

      Rozumiem. 🙂 Jak najbardziej można zamienić mąkę kokosową na migdałową, tylko trzeba będzie użyć jej ok. 3-4 razy więcej. Do wypieków najlepiej stosować odtłuszczoną mąkę migdałową, gdyż migdały naturalnie zawierają dość wysoki poziom nienasyconych tłuszczów, których nie zaleca się poddawać obróbce termicznej.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Ocena przepisu