sycylijskie keto ciasto z jabłkami
Keto Low Carb Paleo

Sycylijskie keto ciasto z jabłkami (Paleo, LowCarb)

keto ciasto z jabłkami
Sycylijskie keto ciasto z jabłkami

Tegoroczny Karnawał inny niż zwykle…

Jest okres Karnawału, więc oprócz koktajli i napojów alkoholowych raczymy się także pysznymi słodkościami, w tym keto ciastami. To zwyczajowo przecież okres wzmożonych spotkań towarzyskich, czy to w gronie rodziny czy znajomych. Co prawda w tym roku jest trochę inaczej… No ale umówmy się – trochę. Nie wierzę, żeby wszyscy tak skrupulatnie dostosowywali się do obostrzeń lub sami z siebie czuli się aż tak zagrożeni, żeby całkowicie wyeliminować spotkania z bliskimi. Ja sama także tego nie robię. Ponoć strach wobec koronawirusa rośnie odwrotnie proporcjonalnie do liczby zachorowań… Mimo, że to niezbyt logiczne, to chyba coś w tym jest… Poza tym wierzę, że stosowanie diety ketogenicznej ochroni mnie przed zachorowaniem nawet w przypadku kontaktu z wirusem… 😛

Sycylijskie keto ciasto z jabłkami – do kawki i dla karnawałowych gości

Wracając do przyjemniejszych spraw, to keto ciasto sycylijskie z jabłkami jest bardzo smaczne, wilgotne, ale także puszyste. Idealne do popołudniowej kawki. Moi rodzice mają późną odmianę jabłoni i mamy jeszcze dostęp do świeżych jabłek (no względnie świeżych – były zbierane w listopadzie… :D). Są one przechowywane w piwnicy i całkiem nieźle się trzymają. I choć staram się nie spożywać owoców zimą, to dla tych jabłek robię od czasu do czasu wyjątek. W końcu wyrosły w naszej strefie klimatycznej i przetrwały do dziś, więc nie naruszam w tej sposób zasady, żeby jeść tylko produkty charakterystyczne dla aktualnej pory roku i klimatu, w którym się żyje…

ciasto z jabłkami
Ciasto z jabłkami i żurawiną

Sposób na owoce i warzywa zimą

Zresztą ludzkość zna i stosuje od dawien dawna kilka różnych metod konserwacji żywności, dzięki czemu jakaś garstka owoców i warzyw jest dla nas dostępna także i zimą… I to właśnie je powinno się spożywać zamiast sprowadzanych świeżych warzyw i owoców, które to nijak się mają ani do pory roku, ani do strefy klimatycznej. Dlatego serdecznie polecam Wam kiszonki, które są bardzo zdrowe. A w przypadku owoców takich jak jabłka, oprócz konserwacji w postaci dżemów, dość dobrze sprawdza się także suszenie. Takie suszone jabłko wcale nie ma dużo cukru, a jest naprawdę przyjemną przekąską.

sycylijskie keto ciasto z jabłkami

Sycylijskie ciasto z jabłkami

Puszyste i wilgotne sycylijskie keto ciasto z jabłkami to prawdziwy majstersztyk w wykonaniu mojej mamy. U nas w wersji z żurawiną suszoną, jednak w celu obcięcia węglowodanów proponuję żurawinę świeżą. Ciasto idealne do kawy na wszelkie spotkania towarzyskie, nie tylko w trakcie Karnawału... 🙂
Czas przygotowania 15 mins
Czas gotowania 45 mins
Czas całkowity 1 hr
Rodzaj dania Deser
Kuchnia Europejska, Wege
Ilość porcji 12 porcji

Składniki
  

Ciasto

  • 4 jabłka
  • 1 cytryna (skórka + sok)
  • 100 g żurawiny świeżej, można zastąpić suszoną, ale w mniejszych ilościach
  • 3 jajka
  • 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
  • 60 g erytrytolu
  • 120 g masła klarowanego rozpuszczonego
  • 50 g mąki kokosowej
  • 1 łyżeczka cream of tartar inaczej: kamień winny lub kwaśny winian potasu (można zastąpić proszkiem do pieczenia)
  • 1 łyżeczka sody spożywczej
  • 120 ml gęstego mleka kokosowego
  • 0,25 łyżeczki soli himalajskiej, kłodawskiej lub morskiej

Dekoracja

  • 2 łyżki erytrytolu w pudrze
  • 1 łyżka cynamonu cejlońskiego mielonego

Sposób przygotowania
 

  • Tortownicę o średnicy 24 cm nasmarować masłem i posypać zmielonymi orzechami lub wyłożyć papierem do pieczenia. Jabłka obrać, wydrążyć, pokroić w kostkę i wymieszać ze skórką i sokiem z cytryny, dodać żurawinę. Jajka ubić, dodać wanilię i cukier, aż do uzyskania kremowej puszystej masy. Dodać stopione masło, mąkę kokosową, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną, sól i mleko. Połowę ciasta wyłożyć na dno tortownicy, następnie połowę mieszkanki jabłek z żurawiną, znowu ciasto i na wierzch warstwę jabłek z żurawiną. Wierzch ciasta posypać mieszanką cukru pudru z cynamonem. Piec ok. 45 minut w temp. 180 stopni w trybie pieczenia góra + dół.

Adnotacje do przepisu

Przybliżona wartość odżywcza 1 porcji:
Wartość energetyczna: 164 kcal
Tłuszcz: 13,7 g
Węglowodany: 6,5 g
Błonnik 1,5 g
Białko 2,6 g
Do zrobienia powyższego przepisu przydadzą się następujące produkty:
Keyword biszkopt, ciasto z owocami, owoce, szarlotka

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Recipe Rating