sycylijskie niskowęglowodanowe ciasto z jabłkami

Sycylijskie keto ciasto z jabłkami i żurawiną (Paleo, LowCarb)

W świecie kulinarnych eksploracji, gdzie zdrowie spotyka się ze smakiem, Sycylijskie Keto Ciasto z Jabłkami zajmuje poczesne miejsce. To nie tylko deser, to prawdziwa uczta dla podniebienia, spełnienie marzenia o słodkim, które mieści się w ramach diety ketogenicznej. Jabłka grają tutaj pierwsze skrzypce, a wtóruje im żurawina z cytryną.

Keto Ciasto z Jabłkami: Smak, który Przekracza Granice Dietetycznych Ograniczeń

  • Mąka Kokosowa – Bezglutenowa Alternatywa: Mąka kokosowa to doskonały substytut tradycyjnej mąki, dodający jednocześnie delikatności i zdrowego tłuszczu.
  • Erytrytol – Bezpieczna Słodycz: Erytrytol, typowo ketogeniczny słodzik bez kalorii, pozwala nam cieszyć się słodyczą bez wpływu na poziom cukru we krwi.
  • Jabłka – Królowe Keto Świata: Jabłka, pełne błonnika i witamin, nadają ciastu nie tylko smak, ale również zdrowotną wartość.
  • Cynamon – Aromatyczny Akcent: Cynamon, nasza tajemna broń, dodaje niepowtarzalnego aromatu, podkreślając smak jabłek.
  • Żurawina – Kwasowo-Słodki Duet: Żurawina to prawdziwa perełka w świecie keto kulinariów, gdyż jak na owoc nie zawiera zbyt wiele węglowodanów. Dodatkowo, żurawina jest bogata w antyoksydanty, wspierając nasz organizm w walce z wolnymi rodnikami.
  • Cytryna – Ożywiający Akcent: Sok z cytryny to tajemna broń w kuchni keto. Jego kwaśny smak dodaje świeżości wypiekom, jednocześnie działając jako naturalny regulator pH.
  • Mleko Kokosowe – Kremowa Nuta Delikatności: Bogate w zdrowe tłuszcze mleko kokosowe to bezcenny składnik, który zapewnia ciastu niezwykłą kremowość.
  • Jajka – Strażnik Struktury: Jajka to fundament ciasta, dostarczający tłuszczu oraz wysokowartościowego białka. To one nadają strukturę i sprężystość, sprawiając, że każdy kęs to czysta rozkosz. Dodatkowo, jajka są źródłem witamin i minerałów, wspomagając zdrowie ogólne.
  • Proszek do Pieczenia – Magia Lekkości: Proszek do pieczenia to nasza magiczna różdżka, która sprawia, że keto ciasto nabiera puszystości i lekkości.
keto ciasto z jabłkami i żurawiną
Ketogeniczne ciasto z jabłkami i żurawiną
sycylijskie keto ciasto z jabłkami

Sycylijskie ciasto z jabłkami

Avatar for Modern CavegirlModern Cavegirl
Puszyste i wilgotne sycylijskie keto ciasto z jabłkami to prawdziwy majstersztyk w wykonaniu mojej mamy. U nas w wersji z żurawiną suszoną, jednak w celu obcięcia węglowodanów proponuję żurawinę świeżą. Ciasto idealne do kawy na wszelkie spotkania towarzyskie, nie tylko w trakcie Karnawału… 🙂
Czas przygotowania 15 minutes
Czas gotowania 45 minutes
Czas całkowity 1 hour
Rodzaj dania Deser
Kuchnia Europejska
Porcje 12 porcji
Dieta
lowcarb
bezglutenowa
vege
Okaż wsparcie!Jeśli podobają Ci się treści prezentowane na moim blogu, to zachęcam do postawienia mi wirtualnej kawy!

Składniki
  

Ciasto

Dekoracja

Podoba Ci się ten przepis?Dołącz do Plemienia i stwórz z nim swój własny KETO jadłospis + uzyskaj dodatkowe korzyści

Sposób przygotowania
 

  • Tortownicę o średnicy 24 cm nasmarować masłem i posypać zmielonymi orzechami lub wyłożyć papierem do pieczenia. Jabłka obrać, wydrążyć, pokroić w kostkę i wymieszać ze skórką i sokiem z cytryny, dodać żurawinę. Jajka ubić, dodać wanilię i cukier, aż do uzyskania kremowej puszystej masy. Dodać stopione masło, mąkę kokosową, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną, sól i mleko. Połowę ciasta wyłożyć na dno tortownicy, następnie połowę mieszkanki jabłek z żurawiną, znowu ciasto i na wierzch warstwę jabłek z żurawiną. Wierzch ciasta posypać mieszanką cukru pudru z cynamonem. Piec ok. 45 minut w temp. 180 stopni w trybie pieczenia góra + dół.
JADŁOSPIS ZORIENTOWANY NA CELSprawdź zbilansowane jadłospisy ketogeniczne albo skorzystaj z narzędzi do zarządzania dietą we własnym zakresie

ORIENTACYJNE MAKRO

Wartości odżywcze
(dla 1 porcji)
Sycylijskie ciasto z jabłkami
Wielkość porcji
 
1 porcja
Kalorie
181.18
% RWS*
Tłuszcz
 
13.63
g
8
%
Tłuszcze nasycone
 
8.84
g
55
%
Tłuszcze trans
 
0.01
g
Tłuszcze wielonienasycone
 
0.63
g
Tłuszcze jednonienasycone
 
3.28
g
Cholesterol
 
66.52
mg
22
%
Potas
 
103.48
mg
3
%
Węglowodany
 
13.91
g
Błonnik
 
3.91
g
16
%
Cukier
 
7.5
g
Białko
 
2.47
g
2
%
Witamina A
 
101.11
IU
2
%
Witamina C
 
8.69
mg
11
%
Wapń
 
44.14
mg
4
%
Żelazo
 
0.54
mg
3
%
Węglowodany netto
 
10
g
40
%
* Procentowe referencyjne wartości spożycia bazują na diecie 2000 kcal o makro 75% tłuszczu, 20% białka, 5% węglowodanów netto.
ZOBACZ TAKŻEPozostałe ZDROWE PRZEPISY
Dieta przy Hashimoto KETO dieta co jeść KETO Jadłospis na tydzień

Wartości odżywcze obliczone na podstawie danych dostarczonych przez Spoonacular API. Dla produktów, których zabrakło w bazie, dane pochodzą z etykiety konkretnego produktu. Produkty określone jako opcjonalne nie są ujęte w kalkulacji, chyba, że zaznaczono inaczej (patrz adnotacje do przepisu). Alkohole cukrowe są wyłączone z kalkulacji.

Przepis wypróbowany?Nie zapomnij oznaczyć @modern.cavegirl w Twoim poście

Keto Ciasto z Jabłkami to nie tylko deser. To kulinarne arcydzieło, które udowadnia, że dieta ketogeniczna nie musi oznaczać rezygnacji ze smaku. Odkryj nowy wymiar przyjemności kulinarnych, sięgając po to wyjątkowe keto ciasto. Zanurz się w smaku jabłek i doświadcz magii keto kuchni. Smacznego!

Avatar for Modern Cavegirl

Modern Cavegirl

Ekspertka do spraw zdrowego odżywiania, która lubi smacznie zjeść. Autorka artykułów na temat odchudzania i zdrowia, przepisów kulinarnych oraz zbilansowanych keto jadłospisów. Wypróbowała na sobie kilkanaście różnych diet aż trafiła na taką, która pozwoliła jej skutecznie schudnąć i pokonać chorobę Hashimoto. Teraz pomaga innym odzyskać zdrowie, szczupłą sylwetkę i dobre samopoczucie.

2 Comments

  1. Avatar for Agnieszka
    Agnieszka says:

    Dzień dobry, czy jest możliwość zamiany mąki kokosowej na migdałową? Jeśli tak to w jakich proporcjach?
    Nie cierpię smaku mąki kokosowej i gdzie tylko sie da to zamieniam:)
    Pozdrawiam serdecznie

    1. Avatar for Modern Cavegirl

      Rozumiem. 🙂 Jak najbardziej można zamienić mąkę kokosową na migdałową, tylko trzeba będzie użyć jej ok. 3-4 razy więcej. Do wypieków najlepiej stosować odtłuszczoną mąkę migdałową, gdyż migdały naturalnie zawierają dość wysoki poziom nienasyconych tłuszczów, których nie zaleca się poddawać obróbce termicznej.

5 from 1 vote (1 rating without comment)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Ocena przepisu