W dzisiejszym przepisie przedstawiam niezwykle apetyczny Keto Suflet Jogurtowy. Ten wykwintny deser jest doskonałą kombinacją puszystego sufletu i kremowego smaku jogurtu, a co najlepsze, jest przyjazny dla diety ketogenicznej. Jeśli jesteś gotowy na kulinarne doznania, to ten przepis jest właśnie dla Ciebie.
Dlaczego Ten Suflet Jogurtowy Jest Wyjątkowy?
- Niskowęglowodanowy: Ten suflet jest zgodny z zasadami diety keto, dzięki czemu możesz cieszyć się smakiem bez obaw o zbyt dużą ilość węglowodanów.
- Kremowość Jogurtu: Dodatek jogurtu greckiego nadaje sufletowi kremowej konsystencji i wyjątkowego smaku.
- Aromat Waniliowy: Intensywny ekstrakt waniliowy dodaje aromatycznej nuty wanilii do tego deseru.
Keto Suflet Jogurtowy z Sosem Budyniowym – Składniki Sufletu
Jajka: Podstawa sufletu. Białka należy oddzielić i ubić na puszystą masę.
Keto słodzidło: Najlepiej erytrytol lub alluloza. Jeśli nie podchodzisz do diety ketogenicznej zbyt restrykcyjnie, to sprawdzi się także ksylitol.
Jogurt kokosowy: Nadaje aksamitnej konsystencji oraz jest źródłem tłuszczu. Jeśli nie unikasz nabiału, to możesz go z powodzeniem zastąpić jogurtem greckim.
ZOBACZ: Keto Dieta Bez Nabiału
Mąka kokosowa: Zagęstnik i stabilizator masy sufletowej.
Suflet Jogurtowy z Sosem Budyniowym – Składniki Sosu
Mleko kokosowe: Baza polewy nadająca jej aksamitną konsystencję
Żółtka: Zagęszczają masę budyniową i są świetnym źródłem tłuszczu.
Glucomannan (mąka konjac): Sproszkowany korzeń konjac. Świetny zagęstnik, praktycznie bez kalorii oraz węglowodanów.
Wiśnie: Owocowy akcent polewy, stanowiący uzupełnienie sosu budyniowego. Można je zastąpić innymi miękkimi owocami jagodowymi zo niskiej zawartości węglowodanów, np. maliny, truskawki, jagody, itp.
Keto suflet jogurtowy to połączenie puszystego i kremowego smaku, które zadowoli Twoje podniebienie, jednocześnie pozostając wiernym zasadom diety keto. To doskonały deser na specjalne okazje lub na popołudniową herbatę. Teraz możesz cieszyć się wyjątkowym smakiem bez obaw o zbędne węglowodany.
Spróbuj tego przepisu i koniecznie podziel się swoimi wrażeniami. Smacznego!
Suflet jogurtowy z budyniem i sosem wiśniowym
Składniki
Suflet jogurtowy
- 2 szt. jajka
- 2 łyżki keto słodzidło np. alluloza lub erytrytol; czubate
- 1 łyżeczka ekstrakt z wanilii
- 160 g jogurt kokosowy gęsty
- 2 łyżki mąka kokosowa płaskie (ok. 20 g) +/0– w zależności od stopnia chłonności
- 1 łyżeczka proszek do pieczenia lub cream of tartar (inaczej kamień winny lub kwaśny winian potasu)
Sos budyniowy (na więcej porcji)
- 150 ml mleko kokosowe
- 2 szt. żółtka
- 1 łyżka keto słodzidło np. alluloza lub erytrytol; czubata
- 1 łyżeczka ekstrakt z wanilii
- 0,5 łyżeczki glucomannan można ewentualnie zastąpić 0,5 – 1 łyżeczki mąki ziemniaczanej
Sos wiśniowy (na więcej porcji)
- 50 g wiśnie mrożone lub świeże w sezonie
- 0,25 szklanki woda
- 0,5 łyżeczki glucomannan można zastąpić ok. łyżeczką nasion chia
- 5 kropli stewia w płynie lub płynny słodzik na bazie owocu mnicha (monkfruit)
Sposób przygotowania
Suflet jogurtowy
- Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywną pianę z solą, pod koniec dodając po łyżce erytrytolu. Ubijać do momentu aż piana stanie się lśniąca. Żółtka wymieszać z jogurtem, ekstraktem z wanilii oraz mieszanką mąki kokosowej z cream of tartar. Niewielkie kokilki wyłożyć papierem do pieczenia lub wysmarować masłem. Rozłożyć do nich masę sufletową. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni z włączoną funkcją termoobiegu przez ok 25 minut, aż wierzch się lekko przyrumieni. Jeszcze ciepłe suflety podawać z budyniem i sosem wiśniowym.
Sos budyniowy
- Połowę mleka kokosowego wlać do garnuszka, wymieszać dokładnie z glucomannanem, ekstraktem z wanilii i erytrytolem. Podgrzać prawie do wrzenia. W pozostałej ilości mleka kokosowego rozbełtać żółtka. Do prawie gotującego się płynu wlać mleko wymieszane z żółtkami. Mieszać intensywnie dalej podgrzewając aż do zgęstnienia, uważając aby nie zagotować masy. Zestawić z palnika.
Sos wiśniowy
- Wiśnie podgrzać w garnuszku aż puszczą sok i zmiękną. W wodzie rozmieszać glucomannan lub nasiona chia. Wlać do gorących wiśni i zagotować. Odstawić do ostygnięcia. Dosłodzić słodzikiem w płynie. Jeśli masa wyszła za gęsta, dodawać po trochu gorącą wodę aż do uzyskania konsystencji sosu/ frużeliny.
ORIENTACYJNE MAKRO
Wartości odżywcze obliczone na podstawie danych dostarczonych przez Spoonacular API. Dla produktów, których zabrakło w bazie, dane pochodzą z etykiety konkretnego produktu. Produkty określone jako opcjonalne nie są ujęte w kalkulacji, chyba, że zaznaczono inaczej (patrz adnotacje do przepisu). Alkohole cukrowe są wyłączone z kalkulacji.