Zimową porą najlepszy jest deser na ciepło
Zachciało mi się czegoś pieczonego, z budyniem i owocami. Pierwsza myśl padła na bezę, ale to nie było to… Druga na naleśniki, ale ten pomysł także nie skradł mojego serca… Dopiero za trzecią próbą – trafiony zatopiony. 😀 Gdy oczami wyobraźni ujrzałam puszysty suflet posypany pudrem z erytrytolu, to wiedziałam, że muszę go upiec. A do tego żółciutki budyń waniliowy i frużelina wiśniowa. Stanowią one wręcz idealny dodatek do sufletu. Tego właśnie było mi trzeba!

Suflet – deser lekki niczym chmurka
Uprzedzając ewentualne podszepty wewnętrznego leniucha (lub raczej sknerstwa :D) – nie próbujcie robić sufletu na samych białkach chcąc oszczędzić żółtka do budyniu. Próbowałam i nie wychodzi tak dobrze jak na całych jajach… 🙈 Być może źle dopasowałam proporcje, ale tak czy siak na całych jajach jest zdecydowanie lepszy. I w smaku, i w konsystencji. Wychodzi delikatny i puszysty, czyli dokładnie taki, jaki ma być i tak, jak go sobie wyobrażałam… 😛 Ten na samych białkach jest prawie przezroczysty i mocno opada. Także nie polecam.

Keto suflet jogurtowy – na deser i na śniadanie
To danie świetnie sprawdza się zarówno jako danie śniadaniowe, jak i deser. Jest idealne na zimę, gdyż lepiej serwować je na ciepło. A najlepiej bezpośrednio po wyjęciu z piekarnika. Inaczej nie tylko szybko stygnie, ale też odrobinę opada… ☹️ Ja podałam keto suflet jogurtowy na budyniu waniliowym i polałam sosem wiśniowym. Oba przygotowane podczas pieczenia sufletu, więc dosłownie w kilkanaście minut można zanurzać już łyżeczkę w pysznym deserze. Frużelinę/ sos wiśniowy bardzo łatwo zrobić przy pomocy glucomannanu lub nasion chia. Można też ją zastąpić jakąś niskowęglowodanową konfiturą z owoców. A budyń na żółtkach pojawił się już w przepisie na keto tort budyniowy z żurawiną. Tylko tym razem nie dodawałam mąki ziemniaczanej, dzięki czemu uzyskałam bardziej konsystencję sosu. Całość jest przepyszna. Nic tylko pałaszować… 😀
Jeśli podobają Wam się treści prezentowane na moim blogu i chcecie okazać wsparcie dla mojej działalności, to zachęcam do postawienia mi wirtualnej kawy za pomocą poniższego przycisku 🙂

Suflet jogurtowy z budyniem i sosem wiśniowym
Składniki
Suflet jogurtowy
- 2 szt. jajka
- 2 łyżki keto słodzidło np. alluloza lub erytrytol; czubate
- 1 łyżeczka ekstrakt z wanilii
- 160 g jogurt kokosowy gęsty
- 2 łyżki mąka kokosowa płaskie (ok. 20 g) +/0-- w zależności od stopnia chłonności
- 1 łyżeczka proszek do pieczenia lub cream of tartar (inaczej kamień winny lub kwaśny winian potasu)
Sos budyniowy (na więcej porcji)
- 150 ml mleko kokosowe
- 2 szt. żółtka
- 1 łyżka keto słodzidło np. alluloza lub erytrytol; czubata
- 1 łyżeczka ekstrakt z wanilii
- 0,5 łyżeczki glucomannan można ewentualnie zastąpić 0,5 - 1 łyżeczki mąki ziemniaczanej
Sos wiśniowy (na więcej porcji)
- 50 g wiśnie mrożone lub świeże w sezonie
- 0,25 szklanki woda
- 0,5 łyżeczki glucomannan można zastąpić ok. łyżeczką nasion chia
- 5 kropli stewia w płynie lub płynny słodzik na bazie owocu mnicha (monkfruit)
Sposób przygotowania
Suflet jogurtowy
- Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywną pianę z solą, pod koniec dodając po łyżce erytrytolu. Ubijać do momentu aż piana stanie się lśniąca. Żółtka wymieszać z jogurtem, ekstraktem z wanilii oraz mieszanką mąki kokosowej z cream of tartar. Niewielkie kokilki wyłożyć papierem do pieczenia lub wysmarować masłem. Rozłożyć do nich masę sufletową. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni z włączoną funkcją termoobiegu przez ok 25 minut, aż wierzch się lekko przyrumieni. Jeszcze ciepłe suflety podawać z budyniem i sosem wiśniowym.
Sos budyniowy
- Połowę mleka kokosowego wlać do garnuszka, wymieszać dokładnie z glucomannanem, ekstraktem z wanilii i erytrytolem. Podgrzać prawie do wrzenia. W pozostałej ilości mleka kokosowego rozbełtać żółtka. Do prawie gotującego się płynu wlać mleko wymieszane z żółtkami. Mieszać intensywnie dalej podgrzewając aż do zgęstnienia, uważając aby nie zagotować masy. Zestawić z palnika.
Sos wiśniowy
- Wiśnie podgrzać w garnuszku aż puszczą sok i zmiękną. W wodzie rozmieszać glucomannan lub nasiona chia. Wlać do gorących wiśni i zagotować. Odstawić do ostygnięcia. Dosłodzić słodzikiem w płynie. Jeśli masa wyszła za gęsta, dodawać po trochu gorącą wodę aż do uzyskania konsystencji sosu/ frużeliny.
ORIENTACYJNE MAKRO
Wartości odżywcze obliczone na podstawie danych dostarczonych przez Spoonacular API. Dla produktów, których zabrakło w bazie, dane pochodzą z etykiety konkretnego produktu. Produkty określone jako opcjonalne nie są ujęte w kalkulacji, chyba, że zaznaczono inaczej (patrz adnotacje do przepisu). Alkohole cukrowe są wyłączone z kalkulacji.
Ten tekst zawiera linki afiliacyjne, co oznacza, że mogę otrzymać niewielką prowizję, jeśli skorzystacie z nich do realizacji swoich zakupów. Nie wiąże się to z żadnymi konsekwencjami dla Was, np. wyższa cena czy gorsze warunki zakupu.