keto suflet jogurtowy
Keto Low Carb Paleo

Keto suflet jogurtowy (Paleo, LowCarb)

keto suflet
Keto suflet jogurtowy z budyniem i sosem wiśniowym

Zimową porą najlepszy jest deser na ciepło

Zachciało mi się czegoś pieczonego, z budyniem i owocami. Pierwsza myśl padła na bezę, ale to nie było to… Druga na naleśniki, ale ten pomysł także nie skradł mojego serca… Dopiero za trzecią próbą – trafiony zatopiony. 😀 Gdy oczami wyobraźni ujrzałam puszysty suflet posypany pudrem z erytrytolu, to wiedziałam, że muszę go upiec. A do tego żółciutki budyń waniliowy i frużelina wiśniowa. Stanowią one wręcz idealny dodatek do sufletu. Tego właśnie było mi trzeba!

Suflet – deser lekki niczym chmurka

Uprzedzając ewentualne podszepty wewnętrznego leniucha (lub raczej sknerstwa :D) – nie próbujcie robić sufletu na samych białkach chcąc oszczędzić żółtka do budyniu. Próbowałam i nie wychodzi tak dobrze jak na całych jajach… 🙈 Być może źle dopasowałam proporcje, ale tak czy siak na całych jajach jest zdecydowanie lepszy. I w smaku, i w konsystencji. Wychodzi delikatny i puszysty, czyli dokładnie taki, jaki ma być i tak, jak go sobie wyobrażałam… 😛 Ten na samych białkach jest prawie przezroczysty i mocno opada. Także nie polecam.

suflet jogurtowy
Keto suflet jogurtowy z budyniem i owocami

Keto suflet jogurtowy – na deser i na śniadanie

To danie świetnie sprawdza się zarówno jako danie śniadaniowe, jak i deser. Jest idealne na zimę, gdyż lepiej serwować je na ciepło. A najlepiej bezpośrednio po wyjęciu z piekarnika. Inaczej nie tylko szybko stygnie, ale też odrobinę opada… ☹️ Ja podałam keto suflet jogurtowy na budyniu waniliowym i polałam sosem wiśniowym. Oba przygotowane podczas pieczenia sufletu, więc dosłownie w kilkanaście minut można zanurzać już łyżeczkę w pysznym deserze. Frużelinę/ sos wiśniowy bardzo łatwo zrobić przy pomocy glucomannanu lub nasion chia. Można też ją zastąpić jakąś niskowęglowodanową konfiturą z owoców. A budyń na żółtkach pojawił się już w przepisie na keto tort budyniowy z żurawiną. Tylko tym razem nie dodawałam mąki ziemniaczanej, dzięki czemu uzyskałam bardziej konsystencję sosu. Całość jest przepyszna. Nic tylko pałaszować… 😀

keto suflet jogurtowy

Suflet jogurtowy z budyniem i sosem wiśniowym

Keto suflet jogurtowy najlepiej smakuje na gorąco, w towarzystwie budyniu i owoców, co sprawia, że jest idealnym deserem na chłodne zimowe dni.
Czas przygotowania 10 mins
Czas gotowania 25 mins
Czas całkowity 35 mins
Rodzaj dania Deser, Dodatek, Śniadanie
Kuchnia Europejska, Wege
Porcje 2 porcje

Składniki
  

Suflet jogurtowy

  • 2 jajka
  • 2 łyżki erytrytolu czubate
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 160 g gęstego jogurtu kokosowego
  • 2 łyżki mąki kokosowej płaskie
  • 1 łyżeczka cream of tartar inaczej kamień winny lub kwaśny winian potasu; można zastąpić proszkiem do pieczenia

Sos budyniowy (na więcej porcji)

  • 150 ml mleka kokosowego
  • 2 żółtka
  • 1 łyżka erytrytolu czubata
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 0,5 łyżeczki glucomannanu można ewentualnie zastąpić 0,5 - 1 łyżeczki mąki ziemniaczanej

Sos wiśniowy (na więcej porcji)

  • 100 g wiśni mrożonych lub świeżych w sezonie
  • 0,25 szklanki wody
  • 0,5 łyżeczki glucomannanu można zastąpić ok. łyżeczką nasion chia
  • 5 kropli stewii w płynie lub płynnego słodzika na bazie owocu mnicha

Sposób przygotowania
 

Suflet jogurtowy

  • Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywną pianę z solą, pod koniec dodając po łyżce erytrytolu. Ubijać do momentu aż piana stanie się lśniąca. Żółtka wymieszać z jogurtem, ekstraktem z wanilii oraz mieszanką mąki kokosowej z cream of tartar. Niewielkie kokilki wyłożyć papierem do pieczenia lub wysmarować masłem. Rozłożyć do nich masę sufletową. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni z włączoną funkcją termoobiegu przez ok 25 minut, aż wierzch się lekko przyrumieni. Jeszcze ciepłe suflety podawać z budyniem i sosem wiśniowym.

Sos budyniowy

  • Połowę mleka kokosowego wlać do garnuszka, wymieszać dokładnie z glucomannanem, ekstraktem z wanilii i erytrytolem. Podgrzać prawie do wrzenia. W pozostałej ilości mleka kokosowego rozbełtać żółtka. Do prawie gotującego się płynu wlać mleko wymieszane z żółtkami. Mieszać intensywnie dalej podgrzewając aż do zgęstnienia, uważając aby nie zagotować masy. Zestawić z palnika.

Sos wiśniowy

  • Wiśnie podgrzać w garnuszku aż puszczą sok i zmiękną. W wodzie rozmieszać glucomannan lub nasiona chia. Wlać do gorących wiśni i zagotować. Odstawić do ostygnięcia. Dosłodzić słodzikiem w płynie. Jeśli masa wyszła za gęsta, dodawać po trochu gorącą wodę aż do uzyskania konsystencji sosu/ frużeliny.
Wypróbowałaś/eś ten przepis? Oznacz @modern.cavegirl w poście 🙂

Adnotacje do przepisu

Przybliżona wartość odżywcza 1 sztuki (sam suflet, bez dodatków):
Wartość energetyczna: 193 kcal
Tłuszcz: 12,4 g
Węglowodany: 6,2 g
Błonnik 0,0 g
Białko 8,7 g
Do zrobienia powyższego przepisu przydadzą się następujące produkty:

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Recipe Rating