keto suflet jogurtowy

Keto suflet jogurtowy z sosem budyniowym i wiśniami (Paleo, LowCarb)

W dzisiejszym przepisie przedstawiam niezwykle apetyczny Keto Suflet Jogurtowy. Ten wykwintny deser jest doskonałą kombinacją puszystego sufletu i kremowego smaku jogurtu, a co najlepsze, jest przyjazny dla diety ketogenicznej. Jeśli jesteś gotowy na kulinarne doznania, to ten przepis jest właśnie dla Ciebie.

Dlaczego Ten Suflet Jogurtowy Jest Wyjątkowy?

  • Niskowęglowodanowy: Ten suflet jest zgodny z zasadami diety keto, dzięki czemu możesz cieszyć się smakiem bez obaw o zbyt dużą ilość węglowodanów.
  • Kremowość Jogurtu: Dodatek jogurtu greckiego nadaje sufletowi kremowej konsystencji i wyjątkowego smaku.
  • Aromat Waniliowy: Intensywny ekstrakt waniliowy dodaje aromatycznej nuty wanilii do tego deseru.

Keto Suflet Jogurtowy z Sosem Budyniowym – Składniki Sufletu

Jajka: Podstawa sufletu. Białka należy oddzielić i ubić na puszystą masę.

Keto słodzidło: Najlepiej erytrytol lub alluloza. Jeśli nie podchodzisz do diety ketogenicznej zbyt restrykcyjnie, to sprawdzi się także ksylitol.

Jogurt kokosowy: Nadaje aksamitnej konsystencji oraz jest źródłem tłuszczu. Jeśli nie unikasz nabiału, to możesz go z powodzeniem zastąpić jogurtem greckim.

ZOBACZ: Keto Dieta Bez Nabiału

Mąka kokosowa: Zagęstnik i stabilizator masy sufletowej.

Suflet Jogurtowy z Sosem Budyniowym – Składniki Sosu

Mleko kokosowe: Baza polewy nadająca jej aksamitną konsystencję

Żółtka: Zagęszczają masę budyniową i są świetnym źródłem tłuszczu.

Glucomannan (mąka konjac): Sproszkowany korzeń konjac. Świetny zagęstnik, praktycznie bez kalorii oraz węglowodanów.

Wiśnie: Owocowy akcent polewy, stanowiący uzupełnienie sosu budyniowego. Można je zastąpić innymi miękkimi owocami jagodowymi zo niskiej zawartości węglowodanów, np. maliny, truskawki, jagody, itp.

suflet jogurtowy
Keto suflet jogurtowy z budyniem i owocami

Keto suflet jogurtowy to połączenie puszystego i kremowego smaku, które zadowoli Twoje podniebienie, jednocześnie pozostając wiernym zasadom diety keto. To doskonały deser na specjalne okazje lub na popołudniową herbatę. Teraz możesz cieszyć się wyjątkowym smakiem bez obaw o zbędne węglowodany.

Spróbuj tego przepisu i koniecznie podziel się swoimi wrażeniami. Smacznego!

keto suflet jogurtowy

Suflet jogurtowy z budyniem i sosem wiśniowym

Avatar for Modern CavegirlModern Cavegirl
Keto suflet jogurtowy najlepiej smakuje na gorąco, w towarzystwie budyniu i owoców, co sprawia, że jest idealnym deserem na chłodne zimowe dni.
Czas przygotowania 10 minuty
Czas gotowania 25 minuty
Czas całkowity 35 minuty
Rodzaj dania Deser, Dodatek, Śniadanie
Kuchnia Europejska
Porcje 2 porcje
Dieta
lowcarb
bezglutenowa
bezmleczna
vege
Okaż wsparcie!Jeśli podobają Ci się treści prezentowane na moim blogu, to zachęcam do postawienia mi wirtualnej kawy!

Składniki
  

Suflet jogurtowy

Sos budyniowy (na więcej porcji)

Sos wiśniowy (na więcej porcji)

  • 50 g wiśnie mrożone lub świeże w sezonie
  • 0,25 szklanki woda
  • 0,5 łyżeczki glucomannan można zastąpić ok. łyżeczką nasion chia
  • 5 kropli stewia w płynie lub płynny słodzik na bazie owocu mnicha (monkfruit)
Podoba Ci się ten keto przepis?Dołącz do Plemienia i stwórz z nim swój własny keto jadłospis + uzyskaj dodatkowe korzyści

Sposób przygotowania
 

Suflet jogurtowy

  • Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywną pianę z solą, pod koniec dodając po łyżce erytrytolu. Ubijać do momentu aż piana stanie się lśniąca. Żółtka wymieszać z jogurtem, ekstraktem z wanilii oraz mieszanką mąki kokosowej z cream of tartar. Niewielkie kokilki wyłożyć papierem do pieczenia lub wysmarować masłem. Rozłożyć do nich masę sufletową. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni z włączoną funkcją termoobiegu przez ok 25 minut, aż wierzch się lekko przyrumieni. Jeszcze ciepłe suflety podawać z budyniem i sosem wiśniowym.

Sos budyniowy

  • Połowę mleka kokosowego wlać do garnuszka, wymieszać dokładnie z glucomannanem, ekstraktem z wanilii i erytrytolem. Podgrzać prawie do wrzenia. W pozostałej ilości mleka kokosowego rozbełtać żółtka. Do prawie gotującego się płynu wlać mleko wymieszane z żółtkami. Mieszać intensywnie dalej podgrzewając aż do zgęstnienia, uważając aby nie zagotować masy. Zestawić z palnika.

Sos wiśniowy

  • Wiśnie podgrzać w garnuszku aż puszczą sok i zmiękną. W wodzie rozmieszać glucomannan lub nasiona chia. Wlać do gorących wiśni i zagotować. Odstawić do ostygnięcia. Dosłodzić słodzikiem w płynie. Jeśli masa wyszła za gęsta, dodawać po trochu gorącą wodę aż do uzyskania konsystencji sosu/ frużeliny.
POTRZEBUJESZ KETO JADŁOSPIS?Sprawdź zbilansowane keto jadłospisy albo skorzystaj z narzędzi do zarządzania keto dietą we własnym zakresie –> PRZECHODZĘ DO SKLEPU

ORIENTACYJNE MAKRO

Wartości odżywcze
(dla 1 porcji)
Suflet jogurtowy z budyniem i sosem wiśniowym
Wielkość porcji
 
1 porcja
Kalorie
591.53
% RWS*
Tłuszcz
 
51.99
g
32
%
Tłuszcze nasycone
 
41.44
g
259
%
Tłuszcze trans
 
0.01
g
Tłuszcze wielonienasycone
 
1.91
g
Tłuszcze jednonienasycone
 
4.92
g
Cholesterol
 
358.98
mg
120
%
Potas
 
401.86
mg
11
%
Węglowodany
 
21.62
g
72
%
Błonnik
 
8.75
g
36
%
Cukier
 
5.97
g
Białko
 
13.73
g
14
%
Witamina A
 
513.16
IU
10
%
Witamina C
 
3.99
mg
5
%
Wapń
 
208.51
mg
21
%
Żelazo
 
3.58
mg
20
%
Węglowodany netto
 
12.87
g
* Procentowe referencyjne wartości spożycia bazują na diecie ketogenicznej 2000 kcal o formule ok. 74% tłuszczu, 20% białka, 6% węglowodanów.
ZOBACZ TAKŻEPozostałe KETO PRZEPISY

Wartości odżywcze obliczone na podstawie danych dostarczonych przez Spoonacular API. Dla produktów, których zabrakło w bazie, dane pochodzą z etykiety konkretnego produktu. Produkty określone jako opcjonalne nie są ujęte w kalkulacji, chyba, że zaznaczono inaczej (patrz adnotacje do przepisu). Alkohole cukrowe są wyłączone z kalkulacji.

Keto przepis wypróbowany?Nie zapomnij oznaczyć @modern.cavegirl w Twoim poście

Adnotacje do przepisu


Ten tekst zawiera linki afiliacyjne, co oznacza, że mogę otrzymać niewielką prowizję, jeśli skorzystasz z nich do realizacji swoich zakupów. Nie wiąże się to z żadnymi konsekwencjami dla Ciebie, np. wyższa cena czy gorsze warunki zakupu.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Ocena przepisu