keto rajskie mleczko
Amerykańska Deser Europejska Keto Low Carb Paleo Polska

Keto rajskie mleczko (Paleo, LowCarb)

Różne wersje jednego słodkiego przeboju

No i przyszła pora na prawdziwe keto ptasie mleczko bez ściemy. Oczywiście, żeby nie było – ta wersja też jest pyszna, ale po prostu inna. Inaczej wykonana, przy użyciu innych składników. Tamta została zrobiona na bazie mleka kokosowego, a tutaj mamy do czynienia tylko z białkami jaj. Ciężko więc jasno stwierdzić, który wyrób jest bardziej ptasim mleczkiem, a który jego imitacją. Chociaż w sumie, gdybym miała wskazać produkt, z którym najbardziej kojarzy mi się zarówno smak, jak i konsystencja tego rajskiego mleczka, to byłyby to tzw. ciepłe lody. No ale to w sumie podobny smak, tylko wafelka brakuje… Jedno jest pewne – efekt końcowy jest przepyszny i tego się trzymajmy… 😀

ptasie mleczko
Keto rajskie mleczko

Alluloza – najlepszy wybór do pianek i do karmelu

To, co umożliwiło mi wykonanie tego keto deseru to nic innego jak alluloza. Pisałam o tym słodziku już przy tarcie Snickers. Alluloza wyróżnia się wśród słodzików dozwolonych na diecie ketogenicznej bowiem tym, że nie ma posmaku i nie krystalizuje się. Dzięki temu można z niej wyczarować na przykład karmel czy właśnie takie puszyste pianki, które nie opadają. Jest więc prawdziwym zbawieniem dla takich keto łasuchów jak ja… 😛

rajskie mleczko
Rajskie mleczko

Keto rajskie mleczko – iście zimowy przysmak

Wydaje mi się, że keto ptasie mleczko w przedstawionej formie pasuje idealnie do aktualnej pory roku. Nie dość, że mamy Karnawał, to jeszcze nagły i niespodziewany atak zimy spowodował, że jeszcze przedwczoraj wszystko dookoła było pokryte białym puchem. No wypisz wymaluj nasze keto rajskie mleczko… 😊 W najbliższym czasie takie pianki chyba będą częściej pojawiać się w moim menu, gdyż po ostatnim przepisie na suflet jogurtowy oszalałam na punkcie keto budyniu i mam ochotę jeść go codziennie… 😀 A jak wiadomo, efektem ubocznym budyniu są białka… Więc albo pianki, albo bezy – jakieś zastosowanie dla nich trzeba znaleźć… 😊 

Jeśli podobają Wam się treści prezentowane na moim blogu i chcecie okazać wsparcie dla mojej działalności, to zachęcam do postawienia mi wirtualnej kawy za pomocą poniższego przycisku 🙂

Postaw mi kawę na buycoffee.to

 

keto rajskie mleczko

Rajskie mleczko

Pyszny, rozpływający się w ustach deser, w typowo zimowej kolorystyce, czyli keto rajskie mleczko. Idealny podczas Karnawału i na każdą inną okazję. 😀
Czas przygotowania 15 mins
Czas gotowania 5 mins
Czas całkowity 2 hrs 20 mins
Rodzaj dania Deser
Kuchnia Europejska, Polska
Porcje 16 porcji
Kalorie 36 kcal

Składniki
  

Polewa kakaowa

  • 4 łyżki ciemnego kakao
  • 2 łyżki masła klarowanego
  • 2 łyżki erytrytolu
  • 7 łyżek gęstego mleka kokosowego
  • 50 ml wrzątku
  • 1 łyżka żelatyny (płaska)

Pianka

  • 3 białka jaj
  • 0,75 szklanki allulozy czystej lub słodzika na jej bazie
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 2 łyżki żelatyny
  • 120 ml wrzątku

Sposób przygotowania
 

Polewa czekoladowa

  • Do rondelka wlać mleko kokosowe. Dodać masło, kakao i erytrytol. Podgrzewać całość na średniej mocy palnika. Mieszać masę aż zrobi się jednolita eliminując ewentualne grudki. Do małej miseczki wsypać żelatynę i zalać wrzątkiem. Mieszać aż żelatyna całkowicie się rozpuści, po czym połączyć ją z masą kakaową. Kwadratową blachę do pieczenia o wymiarach 20 x 20 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Polewę lekko ostudzić, po czym połowę wylać na spód foremki. Odstawić.

Pianka

  • Dwie łyżki żelatyny zalać wrzątkiem. Wymieszać do całkowitego rozpuszczenia i odstawić do lekkiego przestudzenia. Białka umieścić w wysokiej misce i ubijać mikserem zaczynając od mniejszych obrotów. Dodawać po trochu allulozę. Po każdej łyżce miksować na najwyższych obrotach, do czasu aż słodzik połączy się z pianą i całkowicie w niej rozpuści. Następnie dodać sok z cytryny oraz ekstrakt z wanilii i krótko zmiksować. Powinna powstać gładka, gęsta i bardzo błyszcząca masa białkowa. Do bezowej pianki wlać lekko przestudzoną żelatynę i chwilę miksować masę na mniejszych obrotach. Piankę wyłożyć na spód z polewy czekoladowej, wyrównać wierzch i zalać drugą połową polewy. Wstawić do lodówki na minimum 2 h do pełnego stężenia.
Wypróbowałaś/eś ten przepis? Oznacz @modern.cavegirl w poście 🙂

Adnotacje do przepisu

Przybliżona wartość odżywcza 1 sztuki:
Wartość energetyczna: 36 kcal
Tłuszcz: 2,3 g
Węglowodany: 0,3 g
Błonnik 4,0 g
Białko 2,8 g
Do zrobienia powyższego przepisu przydadzą się następujące produkty:

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Recipe Rating