Jeśli stosujesz dietę ketogeniczną, wiesz, że ograniczenie węglowodanów jest kluczowe. Nie oznacza to jednak, że musisz rezygnować ze słodkich przysmaków. Keto Pianka w Czekoladzie to esencja smaku i przyjemności, która przeniesie Twoje kulinarne doznania na wyższy poziom.
Czym jest KETO pianka w czekoladzie?
Keto pianka w czekoladzie to nie tylko przysmak, który doskonale wpisuje się w ramy diety ketogenicznej, ale także raj dla miłośników czekolady. To delikatna, puszysta pianka oblana polewą czekoladową. Co więcej, jest wolna od zbędnych węglowodanów, dzięki czemu idealnie pasuje do diety keto.
Główne cechy Keto pianki w czekoladzie to:
- Źródło tłuszczów: Ten przysmak dostarcza cennych tłuszczów, co jest niezbędne na diecie keto.
- Duża zawartość białka: Z uwagi na udział białek jaja oraz żelatyny, pianka jest bogata w białko.
- Niski poziom węglowodanów: Pianka ma minimalną ilość węglowodanów, co pozwala na cieszenie się smakiem czekolady bez obaw o wyjście z ketozy.
- Słodki smak bez dodatku cukru: To słodka rozkosz, która nie zawiera dodatku cukru ani innych sztucznych słodzików.
Keto Pianka w Czekoladzie to prawdziwa perełka w diecie keto. Pozwala cieszyć się smakiem, który zwykle jest poza zasięgiem na diecie niskowęglowodanowej.
Keto pianka w czekoladzie – składniki
Białka jaj: Ubite na puszysto białka jaj stanowią bazę pianki. Jeśli obawiasz się stosowania surowych białek ze względu na ryzyko zakażenia salmonellą, to sparz jajka przed użyciem lub skorzystaj z białek w proszku.
Alluloza: Jeden ze słodzików, który jest przyjazny diecie ketogenicznej, a jednocześnie pozbawiony wad erytrytolu. Nie krystalizuje się, a więc ciasta i desery przygotowane na jej bazie nie opadają i nie tracą puszystości.
Żelatyna: Substancja zagęszczająca zarówno same pianki, jak i polewę czekoladową. Stanowi jednocześnie bogate źródło białka.
Aromaty: Wanilia i sok z cytryny nadają piankom przyjemnego aromatu i smaku. Jeśli wolisz inny smak pianek, użyj dowolnego ulubionego ekstraktu lub kropelek smakowych.
Polewa czekoladowa: Zapewnia intensywny czekoladowy smak, ale nie zawiera nadmiaru cukru, za to dostarcza tłuszczu.
Namiary na składniki użyte w tym keto przepisie znajdziesz na liście polecanych keto produktów.
POZNAJ MOJE TOPOWE PROPOZYCJE:
Rajskie mleczko
Składniki
Polewa kakaowa
- 4 łyżki kakao ciemne
- 2 łyżki masło klarowane
- 2 łyżki keto słodzidło np. alluloza lub erytrytol
- 7 łyżek gęste mleko kokosowe ok. 70 g
- 50 ml woda wrząca
- 1 łyżka żelatyna (płaska)
Pianka
- 3 szt. białka jaj
- 0,75 szklanki alluloza czystej lub słodzika na jej bazie
- 2 łyżki sok z cytryny
- 1 łyżeczka ekstrakt z wanilii
- 2 łyżki żelatyna
- 120 ml woda wrząca
Sposób przygotowania
Polewa czekoladowa
- Do rondelka wlać mleko kokosowe. Dodać masło, kakao i erytrytol. Podgrzewać całość na średniej mocy palnika. Mieszać masę aż zrobi się jednolita eliminując ewentualne grudki. Do małej miseczki wsypać żelatynę i zalać wrzątkiem. Mieszać aż żelatyna całkowicie się rozpuści, po czym połączyć ją z masą kakaową. Kwadratową blachę do pieczenia o wymiarach 20 x 20 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Polewę lekko ostudzić, po czym połowę wylać na spód foremki. Odstawić.
Pianka
- Dwie łyżki żelatyny zalać wrzątkiem. Wymieszać do całkowitego rozpuszczenia i odstawić do lekkiego przestudzenia. Białka umieścić w wysokiej misce i ubijać mikserem zaczynając od mniejszych obrotów. Dodawać po trochu allulozę. Po każdej łyżce miksować na najwyższych obrotach, do czasu aż słodzik połączy się z pianą i całkowicie w niej rozpuści. Następnie dodać sok z cytryny oraz ekstrakt z wanilii i krótko zmiksować. Powinna powstać gładka, gęsta i bardzo błyszcząca masa białkowa. Do bezowej pianki wlać lekko przestudzoną żelatynę i chwilę miksować masę na mniejszych obrotach. Piankę wyłożyć na spód z polewy czekoladowej, wyrównać wierzch i zalać drugą połową polewy. Wstawić do lodówki na minimum 2 h do pełnego stężenia.
ORIENTACYJNE MAKRO
Wartości odżywcze obliczone na podstawie danych dostarczonych przez Spoonacular API. Dla produktów, których zabrakło w bazie, dane pochodzą z etykiety konkretnego produktu. Produkty określone jako opcjonalne nie są ujęte w kalkulacji, chyba, że zaznaczono inaczej (patrz adnotacje do przepisu). Alkohole cukrowe są wyłączone z kalkulacji.
Keto Pianka w Czekoladzie to nie tylko przysmak dla miłośników diety keto, ale dla wszystkich, którzy pragną cieszyć się słodkim smakiem w zdrowszy sposób. To słodka rozkosz, która sprawia, że dieta keto staje się smakowitsza niż kiedykolwiek. Ciesz się smakiem bez zbędnych węglowodanów z Keto Pianką w Czekoladzie!