Keto dieta zdobywa coraz większą popularność wśród osób, które chcą utrzymać niski poziom węglowodanów i jednocześnie cieszyć się smacznymi posiłkami. Jednym z wyzwań, z którymi można się spotkać na tej diecie, jest znalezienie odpowiednich zamienników tradycyjnych produktów spożywczych. W tym artykule przedstawiam przepis na keto chleb drożdżowy, który może stać się smaczną alternatywą dla osób na diecie niskowęglowodanowej.
Keto pieczywo w nowej odsłonie
Od jakiegoś czasu chodził mi po głowie jakiś taki puszysty, ale jednocześnie wilgotny keto chleb. Więc sobie taki upiekłam… 😀 Ostatnio z powodzeniem udaje mi się wprowadzać drożdże do ketogenicznych wypieków. Przykłady tutaj:


Okazuje się, że sprawują się całkiem nieźle także bez towarzystwa glutenu i tony węglowodanów! 😀
Również w tym przypadku stanęły na wysokości zadania i elegancko napowietrzyły chleb na bazie jaj, mąki kokosowej oraz lnianej. Ten niskowęglowodanowy chleb drożdżowy wyszedł bardzo smaczny, w ogóle nie „jajeczny” w smaku. Pachnie jak prawdziwy. 😀 A z wyglądu łudząco przypomina chleb z ciemnej mąki (efekt ten uzyskałam za pomocą odrobiny kakao…🤭)!

Keto chleb drożdżowy – Zalety:
Prezentowany chleb drożdżowy oferuje wiele zalet dla osób na diecie niskowęglowodanowej. Oto kilka z nich:
1. Niski poziom węglowodanów
Keto chleb drożdżowy jest przygotowany z mąki kokosowej oraz mąki lnianej, które są świetnymi niskowęglowodanowymi zamiennikami dla tradycyjnej mąki pszennej. Dzięki temu chleb ten ma znacznie niższy poziom węglowodanów niż tradycyjny chleb.
✅Jeśli nie przepadasz za smakiem mąki kokosowej w wytrawnych wypiekach, to nie przejmuj się – nie jest ona tutaj w ogóle wyczuwalna! Drożdże i inne dodatki skutecznie niwelują tutaj posmak kokosa.
2. Bogactwo białka i zdrowych tłuszczów
Chleb drożdżowy na diecie keto dostarcza również białka i zdrowych tłuszczów. Jajka dostarczają białka, a oliwa lub masło klarowane dostarcza zdrowych tłuszczów, które są ważne dla organizmu.
3. Smak i konsystencja
Chleb drożdżowy na diecie keto może zaspokoić naszą potrzebę posiadania chleba w diecie. Ma on przyjemny smak i sprężystą konsystencję, co sprawia, że jest atrakcyjny dla osób, które tęsknią za tradycyjnym pieczywem.

Sposoby podawania keto chleba drożdżowego
Można go podawać na wiele różnych sposobów. Oto kilka pomysłów:
1. Jako tost lub kanapka
Keto chleb na drożdżach można przekroić na kromki i opiec na patelni, tworząc chrupiące tosty. Można również użyć go jako podstawy do przygotowania kanapek z różnymi dodatkami, takimi jak ser, szynka, warzywa itp.
2. Jako dodatek do zup i sałatek
Niskowęglowodanowy chleb drożdżowy może być także świetnym dodatkiem do zup, szczególnie kremowych i gulaszowych. Można go pokroić w kostkę, podprażyć na suchej patelni i posypać ulubioną sałatkę, aby dodać jej chrupiącą teksturę.
3. Jako przekąska z pastą
Keto chleb drożdżowy można pokroić na małe kawałki i podawać z ulubioną pastą kanapkową albo guacamole czy też masłem orzechowym. To smaczna i sycąca przekąska.
TUTAJ ZNAJDUJE SIĘ PRZEPIS. Aby odblokować dostęp, zaloguj się albo dołącz do Plemienia Modern Cavegirl w roli ŁOWCY lub SZAMANA. Otrzymasz wtedy także możliwość skomponowania swojego jadłospisu z jego udziałem!

Wspaniały przepis na przepyszny chlebek! Z pewnością wejdzie do mojego stałego repertuaru i będzie smacznym oraz zdrowym urozmaiceniem moich posiłków. Dzięki!
Bardzo się cieszę, że smakuje i polecam moje inne przepisy! 🙂
Genialny! Tylko tyle mam do powiedzenia!
Super! Bardzo się cieszę, że przepis się sprawdził! 🙂
Czy zamiast kakao można użyć karobu?
Jak najbardziej, tylko karob ma więcej węglowodanów.
Podchodziłam z dystansem do tego chleba, bo tyle się naczytałam o keto chlebach, że niedobre, dziwny smak itp. A tutaj wyszedł normalny chleb. I nie mam na myśli, że coś z nim nie tak, chodzi o to, że dobrze zastępuje taki tradycyjny. Bałam się smaku mąki kokosowej, bo nie jestem jej największą fanką, ale mimo zapachu podczas pieczenia, nie dominuje . Dałam 4 jajka, pominęłam inulinę (bo nie mam) i 1 łyżkę zakwasu żytniego (nie keto, ale bałam się co wyjdzie z chleba bez tego).
Super, bardzo się cieszę, że chleb smakuje. Świetny pomysł z dodaniem zakwasu żytniego – 1 łyżka nie doda za dużo węglowodanów, a na pewno jest fajnym dodatkiem smakowym… 🙂
Myślę, że drożdże też przerobiły trochę węglowodanów z zakwasu, a sprawił też, że ciasto lepiej wyrosło i było takie bardziej „chlebowe”.
Przepraszam za pytanie ale 0,33 to ile to to są gramy nie bardzo rozumiem?
0,33 szklanki to nic innego jak 1/3 szklanki. Najczęściej w kuchni działam w oparciu o objętości i w ten sam sposób podaję też wtedy ilości składników w przepisach. W przypadku mąki kokosowej powinno to być coś w okolicach 45 gram.