wałek BĄDŹ NA BIEŻĄCO Z MODERNCAVEGIRL wałek
Chcesz dostawać powiadomienie na e-mail gdy pojawi się nowy post?
Obiecuję - żadnych reklam, tylko przepyszne przepisy wprost na Twoją skrzynkę! smile

keto chleb drożdżowy
Dodatki Europejska Keto Low Carb Paleo Pieczywo Polska Wege

Keto chleb drożdżowy (Paleo, LowCarb)

Keto pieczywo w nowej odsłonie

Popełniłam ostatnio bardzo przyjemny chlebek. Od jakiegoś czasu chodził mi po głowie jakiś taki puszysty, ale jednocześnie wilgotny keto chleb. Więc sobie taki upiekłam… 😀 Ostatnio z powodzeniem udaje mi się wprowadzać drożdże do ketogenicznych wypieków. Przykłady tutaj:

Cinnamon rolls
Zimowy klasyk, który dzięki aromatycznemu cynamonowi kojarzy się ze Świętami. Nie są to jednak pierniczki, a keto cinnamon rolls. Równie pyszne i korzenne w smaku. Idealne do porannej kawy.
Sprawdź ten przepis
keto cinnamon rolls
Rogale świętomarcińskie
11 listopada za pasem, a skoro tak, to oprócz Dnia Niepodległości, także obchody dnia św. Marcina. A te są całkiem interesujące pod względem kulinarnym… Oczywiście chodzi o te słodkie wypieki z białym makiem, które dzisiaj przedstawiam Wam w wersji niskowęglowodanowej. Oto one – keto rogale świętomarcińskie! 🙂
Sprawdź ten przepis
keto rogale świętomarcińskie

Okazuje się, że sprawują się całkiem nieźle także bez towarzystwa glutenu i tony węglowodanów. Również w tym przypadku stanęły na wysokości zadania i elegancko napowietrzyły chleb na bazie jaj, mąki kokosowej i lnu. Keto chleb drożdżowy wyszedł bardzo smaczny, w ogóle nie „jajeczny” w smaku. Pachnie jak prawdziwy. 😀 Look przypominający chleb z ciemnej mąki uzyskałam natomiast za pomocą odrobiny kakao…🤭🙈

chleb drożdżowy
Keto chleb drożdżowy

Keto chleb drożdżowy, czyli chleb z jajami 😀

Inspirację stanowił ten przepis, jednak wprowadziłam do niego kilka niewielkich modyfikacji. Składniki odmierzałam taką trochę mniejszą szklanką (o pojemności 230 ml zamiast standardowych 250 ml), więc na bochenek wystarczyło 5 jaj. Powstały już z niego pyszne grzanki, w planie są też różnego rodzaju kanapki. Jednak, w związku z tym, że chleb jako element menu rzuciłam już dawno temu, nie schodzi on u mnie tak szybko, bo po prostu nie ciągnie mnie aż tak do kanapek i innych „dań” z jego użyciem. Keto chleb jest dla mnie po prostu miłym urozmaiceniem diety. Zdaję sobie jednak sprawę, że dla wielu z Was – zwłaszcza tych, którzy niedawno rozpoczęli swoją przygodę z dietą bezzbożową, w tym z dietą ketogeniczną – jest to produkt pierwszej potrzeby.

keto chleb
Keto chleb na drożdżach

Keto chleb w wydaniu Vegan & AIP – coming soon (mam nadzieję… ;))

Następnym krokiem w kwestii keto pieczywa jest dla mnie opracowanie przepisu na keto chleb bez jajek lub taki, który znacznie ogranicza ich ilość. Nie, żebym miała coś przeciw jajkom, ale standardowy chleb piecze się bez ich użycia, więc chodzi bardziej o zbliżenie się do oryginału. Poza tym, część z Was stosuje dietę ketogeniczną w wersji wegańskiej lub protokół autoimmunologiczny, gdzie jajka są na cenzurowanym. Byłby to więc taki ukłon w stronę tych osób… 😊 Zanim to jednak nastąpi, jedyną wegańską propozycją w tym zakresie pozostaje keto chleb z ziaren.

Jeśli podobają Wam się treści prezentowane na moim blogu i chcecie okazać wsparcie dla mojej działalności, to zachęcam do postawienia mi wirtualnej kawy za pomocą poniższego przycisku 🙂

Postaw mi kawę na buycoffee.to
keto chleb

Chleb drożdżowy

Modern Cavegirl
Pyszny, puszysty keto chleb wydaje się być niemożliwością? Taki właśnie jest ten keto chleb drożdżowy. Spróbujcie, a Wasze keto śniadania wejdą na wyższy poziom. 🙂
Czas przygotowania 15 mins
Czas gotowania 35 mins
Czas całkowity 50 mins
Rodzaj dania Dodatek
Kuchnia Europejska
Porcje 16 kromek
Kalorie 97 kcal

Składniki
  

  • 0,5 szklanki wody ciepłej
  • 1 łyżka inuliny
  • 0,5 opakowania suchych drożdży (ok. 4 g)
  • 5 jajek w temperaturze pokojowej
  • 0,33 szklanki oliwy
  • 1 łyżka łupin babki płesznik zmielonych
  • 0,5 łyżeczki soli himalajskiej, kłodawskiej lub morskiej
  • 0,33 szklanki mąki kokosowej
  • 0,33 szklanki lnu złocistego zmielonego lub mąki lnianej
  • 1 łyżeczka ciemnego kakao
  • 3 garści słonecznika

Sposób przygotowania
 

  • Piekarnik nastawić na 100 stopni. Drożdże wymieszać z inuliną, zalać wodą i odstawić na 5 minut w ciepłe miejsce. Suche składniki wymieszać ze sobą. Jajka umieścić w misce i ubić na puszysto dolewając oliwę cienkim strumieniem. Następnie delikatnie wmieszać suche składniki. Jeśli drożdże już "ruszyły" i bąblują, to dodać do ciasta i wymieszać. Dorzucić 2 garści ziaren słonecznika i delikatnie wmieszać je w ciasto.
  • Przełożyć je do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Wierzch posypać pozostałym słonecznikiem. Wstawić do piekarnika na 30 – 60 minut żeby ciasto wyrosło. Po tym czasie zwiększyć temperaturę piekarnika do 175 stopni. Piec przez ok. 30 -35 minut.
Wypróbowałaś/eś ten przepis? Oznacz @modern.cavegirl w poście 🙂

Adnotacje do przepisu

Przybliżona wartość odżywcza 1 sztuki:
Wartość energetyczna: 97 kcal
Tłuszcz: 7,7 g
Węglowodany: 1,6 g
Błonnik 2,4 g
Białko 3,5 g
Do zrobienia powyższego przepisu przydadzą się następujące produkty:

5 Comments

  1. Przepraszam za pytanie ale 0,33 to ile to to są gramy nie bardzo rozumiem?

    1. 0,33 szklanki to nic innego jak 1/3 szklanki. Najczęściej w kuchni działam w oparciu o objętości i w ten sam sposób podaję też wtedy ilości składników w przepisach. W przypadku mąki kokosowej powinno to być coś w okolicach 45 gram.

  2. 5 stars
    Podchodziłam z dystansem do tego chleba, bo tyle się naczytałam o keto chlebach, że niedobre, dziwny smak itp. A tutaj wyszedł normalny chleb. I nie mam na myśli, że coś z nim nie tak, chodzi o to, że dobrze zastępuje taki tradycyjny. Bałam się smaku mąki kokosowej, bo nie jestem jej największą fanką, ale mimo zapachu podczas pieczenia, nie dominuje . Dałam 4 jajka, pominęłam inulinę (bo nie mam) i 1 łyżkę zakwasu żytniego (nie keto, ale bałam się co wyjdzie z chleba bez tego).

    1. Super, bardzo się cieszę, że chleb smakuje. Świetny pomysł z dodaniem zakwasu żytniego – 1 łyżka nie doda za dużo węglowodanów, a na pewno jest fajnym dodatkiem smakowym… 🙂

      1. Myślę, że drożdże też przerobiły trochę węglowodanów z zakwasu, a sprawił też, że ciasto lepiej wyrosło i było takie bardziej „chlebowe”.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Recipe Rating