Keto dieta zdobywa coraz większą popularność wśród osób, które chcą schudnąć i odzyskać zdrowie, a jednocześnie cieszyć się smacznymi posiłkami. Jednym z wyzwań, z którymi można się spotkać na tej diecie, jest znalezienie odpowiednich zamienników tradycyjnych produktów spożywczych. W tym artykule przedstawiam przepis na KETO chleb drożdżowy, który może stać się smaczną alternatywą dla osób na diecie niskowęglowodanowej.
KETO pieczywo w nowej odsłonie: Chleb na drożdżach
Od jakiegoś czasu chodził mi po głowie jakiś taki puszysty, ale jednocześnie wilgotny keto chleb. Więc sobie taki upiekłam… Ostatnio z powodzeniem udaje mi się wprowadzać drożdże do ketogenicznych wypieków. Okazuje się, że sprawują się całkiem nieźle także bez towarzystwa glutenu i tony węglowodanów! 😀
Również w tym przypadku stanęły na wysokości zadania i elegancko napowietrzyły chleb na bazie jaj, mąki kokosowej oraz lnianej. Ten niskowęglowodanowy chleb drożdżowy wyszedł bardzo smaczny, w ogóle nie „jajeczny” w smaku. Pachnie jak prawdziwy. A z wyglądu łudząco przypomina chleb z ciemnej mąki (efekt ten uzyskałam za pomocą odrobiny kakao)!
KETO chleb drożdżowy: Zalety
Prezentowany chleb drożdżowy oferuje wiele zalet dla osób na diecie niskowęglowodanowej. Oto kilka z nich:
- Niski poziom węglowodanów
Keto chleb drożdżowy jest przygotowany z mąki kokosowej oraz mąki lnianej (najlepiej odtłuszczonej, żeby tłuszcze nienasycone nie uległy utlenieniu). Są one bowiem świetnymi niskowęglowodanowymi zamiennikami dla tradycyjnej mąki pszennej. Dzięki temu chleb ten ma znacznie niższy poziom węglowodanów niż tradycyjny chleb.
Jeśli nie przepadasz za smakiem mąki kokosowej w wytrawnych wypiekach, to nie przejmuj się – nie jest ona tutaj w ogóle wyczuwalna! Drożdże i inne dodatki skutecznie niwelują posmak kokosa.
- Bogactwo białka i zdrowych tłuszczów
Chleb drożdżowy na diecie keto dostarcza również białka i zdrowych tłuszczów. Jajka dostarczają białka, a oliwa lub masło klarowane dostarcza zdrowych tłuszczów, które są ważne dla organizmu.
- Smak i konsystencja
Chleb drożdżowy na diecie keto może zaspokoić naszą potrzebę posiadania chleba w diecie. Ma on przyjemny smak i sprężystą konsystencję, co sprawia, że jest atrakcyjny dla osób, które tęsknią za tradycyjnym pieczywem.
Namiary na składniki użyte w tym keto przepisie znajdziesz na liście polecanych keto produktów.
Drożdże na keto: W umiarkowanych ilościach OK
Choć drożdże nie należą do zbyt zdrowych produktów spożywczych i są czasami niezbyt dobrze tolerowane, to stanowią podstawę wielu wypieków. Przede wszystkim bułek i chleba. Z uwagi na wysoką zawartość węglowodanów uznaje się je generalnie za produkt niezbyt przyjazny keto diecie. Jednakże nie dodaje się ich do dań w dużych ilościach, więc nie mają dużego wpływu na końcowe makro porcji.
Według mnie mogą one stanowić sporadyczny i niewielki dodatek do dań ketogenicznych. Znacznie poprawi on konsystencję oraz smak keto chlebów, bułek oraz słodkich wypieków.
Serdecznie polecam zatem także moje inne przepisy z udziałem drożdży:
- Chleb wieloziarnisty KETO
- KETO pizza na cieście drożdżowym
- KETO ciasto drożdżowe z owocami
- Pączki drożdżowe KETO
- KETO racuchy drożdżowe z jabłkami
- KETO placki gryczane (bliny)
Sposoby podawania keto chleba drożdżowego
Można go podawać na wiele różnych sposobów. Oto kilka pomysłów:
- Jako tost lub kanapka: KETO chleb na drożdżach można przekroić na kromki i opiec na patelni, tworząc chrupiące tosty. Można również użyć go jako podstawy do przygotowania kanapek z różnymi dodatkami, takimi jak ser, szynka, warzywa itp.
- Jako dodatek do zup i sałatek: Niskowęglowodanowy chleb drożdżowy może być także świetnym dodatkiem do zup, szczególnie kremowych i gulaszowych. Można go pokroić w kostkę, podprażyć na suchej patelni i posypać ulubioną sałatkę, aby dodać jej chrupiącą teksturę.
- Jako przekąska z pastą: Keto chleb na drożdżach można pokroić na małe kawałki i podawać z ulubioną pastą kanapkową albo guacamole czy też masłem orzechowym. To smaczna i sycąca przekąska.
POZNAJ MOJE TOPOWE PROPOZYCJE:
Chleb drożdżowy
Składniki
- 0,5 szklanki woda ciepłej
- 1 łyżka inulina
- 0,5 opakowania drożdże instant (ok. 4 g)
- 5 szt. jajka w temperaturze pokojowej
- 0,33 szklanki oliwa z oliwek lub olej z awokado albo rozpuszczone masło klarowane
- 1 łyżka łuski babki płesznik zmielonych
- 0,5 łyżeczki sól himalajska, kłodawska lub morska
- 0,33 szklanki mąka kokosowa
- 0,33 szklanki len złoty zmielony lub mąka lniana
- 1 łyżeczka kakao ciemne
- 25 g słonecznik łuskany
Sposób przygotowania
- Piekarnik nastawić na 100 stopni. Drożdże wymieszać z inuliną, zalać wodą i odstawić na 5 minut w ciepłe miejsce. Suche składniki wymieszać ze sobą. Jajka umieścić w misce i ubić na puszysto dolewając oliwę cienkim strumieniem. Następnie delikatnie wmieszać suche składniki. Jeśli drożdże już "ruszyły" i bąblują, to dodać do ciasta i wymieszać. Dorzucić 2 garści ziaren słonecznika i delikatnie wmieszać je w ciasto.
- Przełożyć je do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Wierzch posypać pozostałym słonecznikiem. Wstawić do piekarnika na 30 – 60 minut żeby ciasto wyrosło. Po tym czasie zwiększyć temperaturę piekarnika do 175 stopni. Piec przez ok. 30 -35 minut.
ORIENTACYJNE MAKRO
Wartości odżywcze obliczone na podstawie danych dostarczonych przez Spoonacular API. Dla produktów, których zabrakło w bazie, dane pochodzą z etykiety konkretnego produktu. Produkty określone jako opcjonalne nie są ujęte w kalkulacji, chyba, że zaznaczono inaczej (patrz adnotacje do przepisu). Alkohole cukrowe są wyłączone z kalkulacji.
Wspaniały przepis na przepyszny chlebek! Z pewnością wejdzie do mojego stałego repertuaru i będzie smacznym oraz zdrowym urozmaiceniem moich posiłków. Dzięki!
Bardzo się cieszę, że smakuje i polecam moje inne przepisy! 🙂
Genialny! Tylko tyle mam do powiedzenia!
Super! Bardzo się cieszę, że przepis się sprawdził! 🙂
Czy zamiast kakao można użyć karobu?
Jak najbardziej, tylko karob ma więcej węglowodanów.
Podchodziłam z dystansem do tego chleba, bo tyle się naczytałam o keto chlebach, że niedobre, dziwny smak itp. A tutaj wyszedł normalny chleb. I nie mam na myśli, że coś z nim nie tak, chodzi o to, że dobrze zastępuje taki tradycyjny. Bałam się smaku mąki kokosowej, bo nie jestem jej największą fanką, ale mimo zapachu podczas pieczenia, nie dominuje . Dałam 4 jajka, pominęłam inulinę (bo nie mam) i 1 łyżkę zakwasu żytniego (nie keto, ale bałam się co wyjdzie z chleba bez tego).
Super, bardzo się cieszę, że chleb smakuje. Świetny pomysł z dodaniem zakwasu żytniego – 1 łyżka nie doda za dużo węglowodanów, a na pewno jest fajnym dodatkiem smakowym… 🙂
Myślę, że drożdże też przerobiły trochę węglowodanów z zakwasu, a sprawił też, że ciasto lepiej wyrosło i było takie bardziej „chlebowe”.
Hmm… a mi chlebek nie wyszedł 🙁 Drożdże zaczęły pracować, jaja były super puszyste i włożyłam do piekarnika dwie blaszki z obawą, czy się ciasto nie wyleje z foremek. A tu niespodzianka, bo po pół godziny w 100 st mam połowę tego, co wlałam 🙁
Hej Emilia, strasznie mi przykro, że chleb nie wyrósł… Skoro drożdże ruszyły, a chleb opadł mimo to, to może były jakieś różnice temperatur lub wstrząsy podczas wyrastania? Nic innego nie przychodzi mi do głowy…
Przepraszam za pytanie ale 0,33 to ile to to są gramy nie bardzo rozumiem?
0,33 szklanki to nic innego jak 1/3 szklanki. Najczęściej w kuchni działam w oparciu o objętości i w ten sam sposób podaję też wtedy ilości składników w przepisach. W przypadku mąki kokosowej powinno to być coś w okolicach 45 gram.