wałek BĄDŹ NA BIEŻĄCO Z MODERNCAVEGIRL wałek
Chcesz dostawać powiadomienie na e-mail gdy pojawi się nowy post?
Obiecuję - żadnych reklam, tylko przepyszne przepisy wprost na Twoją skrzynkę! smile

keto eklerki
Deser Europejska Keto Low Carb Paleo Wege

Keto eklerki (Paleo, LowCarb)

Karnawał i wielki powrót tematu eklerów

No i przyszedł czas na keto słodkości. W końcu mamy Karnawał, a ja tu przynudzam o keto chlebie drożdżowym… 😉 Właściwie jest to temat odgrzany z zeszłego roku… Aż wstyd się przyznać, ale w zeszłym Karnawale obiecałam Wam przepis na keto eklerki i nie wywiązałam się z obietnicy… Karnawał szybko minął i keto eklerki poszły w zapomnienie na okrągły rok… Także w myśl zasady „lepiej później niż wcale” wracam do Was z przepisem na ten pyszny keto deser. Przepis nie jest właściwie specjalnie nowy, bo podstawą keto eklerków jest prawie takie samo ciasto parzone jak w przypadku keto pączków.

keto eklery
keto eklery

Ciasto parzone – wydanie drugie, zmienione

Co w praktyce oznacza „prawie”? Ano biorąc pod uwagę fakt, że do użycia kremu budyniowego zużywa się same żółtka, spróbowałam – dla równowagi – wykonać ciasto parzone na bazie samych białek. Co prawda ostatnio znalazłam super sposób na zużycie nadprogramowej ich ilości w postaci keto rajskiego mleczka… No ale keto desery należy spożywać sporadycznie, a tutaj byśmy mieli i keto eklerki i ptasie mleczko za jednym zamachem. A to już by była przesada… 😀 Śpieszę jednak donieść, że ciasto parzone na białkach wychodzi równie dobrze (lub nawet lepiej) jak na całych jajach, więc problem jest rozwiązany… 🙂

eklerki
keto eklerki

Keto eklerki w wersji kawowej polecają się na Karnawał

Jednak keto eklerki to nie tylko same ciasto, to także nadzienie. W tej roli tym razem kawowy krem budyniowy. Pisałam ostatnio, że oszalałam na punkcie keto budyniu na żółtkach. Wchodzi mi elegancko. Jest kremowy i aksamitny, po prostu idealny. Jednak konsystencja sama w sobie nie nadaje się do nadziewania eklerów. Za to połączenie keto budyniu z ucieranym masłem klarowanym jest strzałem w dziesiątkę! 🙂 Krem pięknie daje się formować i stanowi element miły dla oka. Kawowy posmak jest oczywiście opcjonalny, jednak keto eklerki w takim wydaniu wydają mi się wyjątkowo wyborne i dekadenckie, takie iście karnawałowe… 🙂

A co Wy o nich sądzicie…?

Jeśli podobają Wam się treści prezentowane na moim blogu i chcecie okazać wsparcie dla mojej działalności, to zachęcam do postawienia mi wirtualnej kawy za pomocą poniższego przycisku 🙂

Postaw mi kawę na buycoffee.to
eklerki

Eklerki

Modern Cavegirl
Karnawałowy klasyk przetłumaczony na wersję niskowęglowodanową, czyli keto eklerki w pełnej krasie… 🙂 Wyszły pyszne, jak dla mnie dużo lepsze niż oryginał. Subtelne i dekadenckie w smaku, o delikatnej strukturze z aksamitnym, maślanym kremem. Gotowe, żeby podbić karnawałowe keto stoły… 😀
Czas przygotowania 30 mins
Czas gotowania 15 mins
Czas całkowity 40 mins
Rodzaj dania Deser
Kuchnia Europejska, Wege
Porcje 16 sztuk

Składniki
  

Ciasto parzone

  • 240 ml wody
  • 57 g oleju kokosowego rafinowanego
  • 3 łyżki erytrytolu
  • 50 g mąki kokosowej
  • 1 łyżka łusek babki jajowatej
  • 1 łyżeczka gumy guar
  • 0,25 łyżeczki soli himalajskiej, kłodawskiej lub morskiej
  • 3 białka jaj
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 1 łyżeczka cream of tartar (inaczej kamień winny; zdrowy zamiennik proszku do pieczenia)

Kawowy krem budyniowy

  • 3 żółtka
  • 1 szklanka mleka kokosowego (ok. 200 ml)
  • 1 saszetka kawy rozpuszczalnej (ok. 3 g) opcjonalnie (można zastąpić kawą instant z cykorii)
  • 0,5 łyżeczki glucomannanu (można zastąpić mąką ziemniaczaną)
  • 3 łyżki erytrytolu w pudrze
  • 80 g masła klarowanego w temperaturze pokojowej

Polewa czekoladowa

  • 50 ml mleka kokosowego
  • 20 g czekolady gorzkiej min. 85% kakao; posiekanej na mniejsze kawałki
  • 10 g oleju kokosowego nierafinowanego

Sposób przygotowania
 

Ciasto parzone

  • Wymieszać mąkę kokosową z gumą guar i babką płesznik. Wodę zagotować z olejem, erytrytolem i solą. Zmniejszyć gaz i dodawać po trochu suchej mieszanki ciągle mieszając aż powstanie elastyczne ciasto, które odchodzi od ścianek garnuszka. Odstawić do lekkiego przestygnięcia (ok. 5 – 7 minut). Po tym czasie ciasto miksować dodając białka jedno po drugim. Dodać ekstrakt z wanilii oraz cream of tartar. Miksować jeszcze przez ok 2 minuty. Odstawić ciasto na ok. 15 minut. Po tym czasie przełożyć do rękawa cukierniczego i na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia wyciskać ciasto formując eklerki. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni w trybie termoobiegu. Piec ok. 15 minut aż wierzch się lekko przyrumieni. Wyłączyć piekarnik i pozwolić im ostygnąć w środku bez otwierania drzwiczek.

Polewa czekoladowa

  • Wszystkie składniki umieścić w garnuszku i bardzo powoli podgrzewać ciągle mieszając aż się połączą i powstanie aksamitna polewa. Połowę upieczonych eklerków maczać wierzchnią częścią w polewie czekoladowej i wstawić do lodówki do stężenia. W międzyczasie przygotować krem budyniowy.

Kawowy krem budyniowy

  • 3/4 mleka odlać ze szklanki do garnuszka, posypać wierzch glucomannanem i wymieszać do zupełnego rozpuszczenia glucomannanu. Dodać kawę, 1 łyżkę erytrytolu i podgrzewać prawie do wrzenia. Żółtka utrzeć z pozostałym mlekiem i ekstraktem z wanilii na puszystą masę. Gdy mleko jest już bardzo gorące wlewać je powoli do masy żółtkowej dalej ucierając, po czym przelać całość z powrotem do garnuszka. Podgrzewać na średnim ogniu aż masa mocno zgęstnieje (nie doprowadzić do ścięcia jajek). Odstawić do wystudzenia (można wierzch przykryć folią spożywczą, żeby nie powstał kożuch).
  • Masło utrzeć z 2 łyżkam i erytrytolu w pudrze na puszystą masę. Dalej ucierając dodawać po łyżce budyniu kawowego. Powstałą masą nadziewać upieczone ciastka (użyć jednego jako spód, a drugiego jako wierzch). Eklerki wstawić do lodówki na min. 30 minut (czym dłużej tym lepiej) żeby masa stężała.
Wypróbowałaś/eś ten przepis? Oznacz @modern.cavegirl w poście 🙂

Adnotacje do przepisu

Przybliżona wartość odżywcza 1 sztuki:
Wartość energetyczna: 147 kcal
Tłuszcz: 14,2 g
Węglowodany: 1,6 g
Błonnik 0,6 g
Białko 2,1 g
Do zrobienia powyższego przepisu przydadzą się następujące produkty:
 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Recipe Rating