wałek NIE PRZEGAP ŻADNEGO PRZEPISU! wałek
Chcesz dostawać powiadomienie na e-mail gdy pojawi się nowy post?
Obiecuję - żadnych reklam, tylko przepyszne przepisy wprost na Twoją skrzynkę! smile

keto eklerki

Keto eklerki (Paleo, LowCarb)

Karnawał i wielki powrót tematu eklerów

No i przyszedł czas na keto słodkości. W końcu mamy Karnawał, a ja tu przynudzam o keto chlebie drożdżowym… 😉 Właściwie jest to temat odgrzany z zeszłego roku… Aż wstyd się przyznać, ale w zeszłym Karnawale obiecałam Wam przepis na keto eklerki i nie wywiązałam się z obietnicy… Karnawał szybko minął i keto eklerki poszły w zapomnienie na okrągły rok… Także w myśl zasady „lepiej później niż wcale” wracam do Was z przepisem na ten pyszny keto deser. Przepis nie jest właściwie specjalnie nowy, bo podstawą keto eklerków jest prawie takie samo ciasto parzone jak w przypadku keto pączków.

keto eklery
keto eklery

Ciasto parzone – wydanie drugie, zmienione

Co w praktyce oznacza „prawie”? Ano biorąc pod uwagę fakt, że do użycia kremu budyniowego zużywa się same żółtka, spróbowałam – dla równowagi – wykonać ciasto parzone na bazie samych białek. Co prawda ostatnio znalazłam super sposób na zużycie nadprogramowej ich ilości w postaci keto rajskiego mleczka… No ale keto desery należy spożywać sporadycznie, a tutaj byśmy mieli i keto eklerki i ptasie mleczko za jednym zamachem. A to już by była przesada… 😀 Śpieszę jednak donieść, że ciasto parzone na białkach wychodzi równie dobrze (lub nawet lepiej) jak na całych jajach, więc problem jest rozwiązany… 🙂

eklerki
keto eklerki

Keto eklerki w wersji kawowej polecają się na Karnawał

Jednak keto eklerki to nie tylko same ciasto, to także nadzienie. W tej roli tym razem kawowy krem budyniowy. Pisałam ostatnio, że oszalałam na punkcie keto budyniu na żółtkach. Wchodzi mi elegancko. Jest kremowy i aksamitny, po prostu idealny. Jednak konsystencja sama w sobie nie nadaje się do nadziewania eklerów. Za to połączenie keto budyniu z ucieranym masłem klarowanym jest strzałem w dziesiątkę! 🙂 Krem pięknie daje się formować i stanowi element miły dla oka. Kawowy posmak jest oczywiście opcjonalny, jednak keto eklerki w takim wydaniu wydają mi się wyjątkowo wyborne i dekadenckie, takie iście karnawałowe… 🙂

A co Wy o nich sądzicie…?

Jeśli podobają Wam się treści prezentowane na moim blogu i chcecie okazać wsparcie dla mojej działalności, to zachęcam do postawienia mi wirtualnej kawy za pomocą poniższego przycisku 🙂

Postaw mi kawę na buycoffee.to
eklerki

Eklerki

Modern Cavegirl
Karnawałowy klasyk przetłumaczony na wersję niskowęglowodanową, czyli keto eklerki w pełnej krasie… 🙂 Wyszły pyszne, jak dla mnie dużo lepsze niż oryginał. Subtelne i dekadenckie w smaku, o delikatnej strukturze z aksamitnym, maślanym kremem. Gotowe, żeby podbić karnawałowe keto stoły… 😀
Czas przygotowania 30 mins
Czas gotowania 15 mins
Czas całkowity 40 mins
Rodzaj dania Deser
Kuchnia Europejska, Wege
Porcje 16 sztuk
Dieta
lowcarb
bezglutenowa
bezmleczna
vegan
vege
Chesz okazać wsparcie?Jeśli podobają Wam się treści prezentowane na moim blogu, to zachęcam do postawienia mi wirtualnej kawy:
Postaw mi kawę na buycoffee.to

Składniki
  

Ciasto parzone

Kawowy krem budyniowy

  • 3 szt. żółtka
  • 1 szklanka mleko kokosowe (ok. 240 ml)
  • 1 saszetka kawa rozpuszczalna (ok. 3 g) opcjonalnie (można zastąpić kawą instant z cykorii)
  • 0,5 łyżeczki glucomannan (można zastąpić mąką ziemniaczaną)
  • 3 łyżki erytrytol w pudrze
  • 80 g masło klarowane w temperaturze pokojowej

Polewa czekoladowa

skomponuj jadłospis z tym przepisem

Sposób przygotowania
 

Ciasto parzone

  • Wymieszać mąkę kokosową z gumą guar i babką płesznik. Wodę zagotować z olejem, erytrytolem i solą. Zmniejszyć gaz i dodawać po trochu suchej mieszanki ciągle mieszając aż powstanie elastyczne ciasto, które odchodzi od ścianek garnuszka. Odstawić do lekkiego przestygnięcia (ok. 5 – 7 minut). Po tym czasie ciasto miksować dodając białka jedno po drugim. Dodać ekstrakt z wanilii oraz cream of tartar. Miksować jeszcze przez ok 2 minuty. Odstawić ciasto na ok. 15 minut. Po tym czasie przełożyć do rękawa cukierniczego i na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia wyciskać ciasto formując eklerki. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni w trybie termoobiegu. Piec ok. 15 minut aż wierzch się lekko przyrumieni. Wyłączyć piekarnik i pozwolić im ostygnąć w środku bez otwierania drzwiczek.

Polewa czekoladowa

  • Wszystkie składniki umieścić w garnuszku i bardzo powoli podgrzewać ciągle mieszając aż się połączą i powstanie aksamitna polewa. Połowę upieczonych eklerków maczać wierzchnią częścią w polewie czekoladowej i wstawić do lodówki do stężenia. W międzyczasie przygotować krem budyniowy.

Kawowy krem budyniowy

  • 3/4 mleka odlać ze szklanki do garnuszka, posypać wierzch glucomannanem i wymieszać do zupełnego rozpuszczenia glucomannanu. Dodać kawę, 1 łyżkę erytrytolu i podgrzewać prawie do wrzenia. Żółtka utrzeć z pozostałym mlekiem i ekstraktem z wanilii na puszystą masę. Gdy mleko jest już bardzo gorące wlewać je powoli do masy żółtkowej dalej ucierając, po czym przelać całość z powrotem do garnuszka. Podgrzewać na średnim ogniu aż masa mocno zgęstnieje (nie doprowadzić do ścięcia jajek). Odstawić do wystudzenia (można wierzch przykryć folią spożywczą, żeby nie powstał kożuch).
  • Masło utrzeć z 2 łyżkami i erytrytolu w pudrze na puszystą masę. Dalej ucierając dodawać po łyżce budyniu kawowego. Powstałą masą nadziewać upieczone ciastka (użyć jednego jako spód, a drugiego jako wierzch). Eklerki wstawić do lodówki na min. 30 minut (czym dłużej tym lepiej) żeby masa stężała.
Wypróbowałaś/eś ten przepis?Oznacz @modern.cavegirl lub dodaj tag #gotujęzmoderncavegirl!

ORIENTACYJNE MAKRO

Wartości odżywcze
Eklerki
Wielkość porcji
 
1 sztuka
Kalorie
152.22
% RWS*
Tłuszcz
 
14.64
g
23
%
Tłuszcze nasycone
 
10.94
g
68
%
Tłuszcze wielonienasycone
 
0.4
g
Tłuszcze jednonienasycone
 
2.07
g
Cholesterol
 
49.42
mg
16
%
Sód
 
0.01
mg
0
%
Potas
 
19.87
mg
1
%
Węglowodany
 
3.59
g
1
%
Błonnik
 
1.71
g
7
%
Cukier
 
0.76
g
1
%
Białko
 
2.04
g
4
%
Witamina A
 
48.67
IU
1
%
Wapń
 
25.8
mg
3
%
Żelazo
 
0.23
mg
1
%
Węglowodany netto
 
1.88
g
* Procentowe referencyjne wartości spożycia bazują na diecie 2000 kcal.

Wartości odżywcze obliczone na podstawie danych dostarczonych przez Spoonacular API. Dla produktów, których zabrakło w bazie, dane pochodzą z etykiety konkretnego produktu. Produkty określone jako opcjonalne nie są ujęte w kalkulacji, chyba, że zaznaczono inaczej (patrz adnotacje do przepisu).

Potrzebne zaopatrzenie?Do codziennych zakupów polecam następujące sklepy internetowe:
zakupy Carrefour
zakupy polski koszyk
sklep auchan
zakupy bee.pl

Adnotacje do przepisu


Ten tekst zawiera linki afiliacyjne, co oznacza, że mogę otrzymać niewielką prowizję, jeśli skorzystacie z nich do realizacji swoich zakupów. Nie wiąże się to z żadnymi konsekwencjami dla Was, np. wyższa cena czy gorsze warunki zakupu.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Ocena przepisu